Victor Doras reia formula federalizării Moldovei si propune capitala viitoarei republici să fie la Tighina(Bender)

14.01.2008

Politologul pro-rus Victor DoraÈ™, fost consilier prezidenÈ›ial a lui Vladimir Voronin, în ultima analiză oferită opiniei publice face o evaluare a scenei politice, prioritar constintuind contextul subiectului transnistrean. Analiza este preluată de media pro-rusă de la ChiÈ™inău È™i de presa de la Tiraspol.

Victor DoraÈ™ consideră că unul din subiectele cheie a vieÈ›ii politice a R. Moldova îl constituie problema aÈ™a zisei Republici MoldoveneÈ™ti Transnistrene. El susÈ›ine că tematica transnistreană nu mai este ignorată de partidele politice, populaÈ›ie È™i comunitatea internaÈ›ională, iar "teritoriul transnistrean" deja posedă un subiect propriu de autodeterminare. DoraÈ™ afirmă că acest subiect s-a determinat teritorial, etnic, economic, statal È™i geopolitic. Potrivit lui V.DoraÈ™ el "nu se rezumă la preÈ™edintele actual al RMT Igor Smirnov. Nu se rezumă doar la interesele Rusiei. Nu se rezumă doar la interesele anumitor grupuri economice, care se află pe teritoriul RMT".
El spune că puterea politică a R. Moldova vrea să controleze teritoriul de peste Nistru, când de fapt nu-È™i poate controla propriul teritoriu. În formula de negociere a edificării noului stat compus din R. Moldova È™i aÈ™a zisa republică moldovenească transnistreană, propusă de analistul politic cu vederi pro-ruse,în variantă federală, se insistă È™i pe participarea Autonomiei Teritorile Gagauz Yeri. Capitala ar urma să fie o altă localitate, decât ChiÈ™inăul. OpÈ›iunea cea mai fericită, în concepÈ›ia autorului, ar fi Bender(Tighina). ChiÈ™inăul economic este mult mai puternic decât cei de la Tiraspol È™i asta crează conflicte de interese, susÈ›ine DoraÈ™. Noua entitate statală este programată să fie republică, în formulă federativă. Forma de guvernământ este presupusă cea prezidenÈ›ială, iar parlamentul să fie bicameral. În context, DoraÈ™ mai propune o prezenÈ›ă a pacificatorilor ruÈ™i până la infinit. Noul stat moldav unificat ar urma să-È™i determine relaÈ›iile cu România, în contextul în care neutralitatea ar trebui garantată internaÈ›ional.

Amintim că Victor DoraÈ™ a fost unul din consilierii preÈ™edintelui Vladimir Voronin la început de mandat prezidenÈ›ial, în perioada 2001-2002. A fost artizanul federalizării Moldovei È™i a fost plecat de la preÈ™edinÈ›ie fără a i se aduce la cunoÈ™tinÈ›ă motivul eliberării.

Anumite cercuri mediatice È™i politice îl consideră drept un apropiat al politologului rus Gleb Pavlovski.


Autor: Octavian Sergentu
Sursa: http://www.presa.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

De cand opiniile asa-zisilor politologi smirnovisti merita atata atentie? Cei care ii citeaza cu atata credibilitate sa fi trecut de aceeasi parte a baricadei cu regimul Smirnov?! Oare a fi cu Smirnov azi inseamna a fi patriot roman sau moldovean?! -
"Spune-mi (si vad bine singur) cu cine prietenesti, ca sa stiu si mai bine cine esti!"
A comentat Jek pe 15.01.2008, ora 02:29
AM O IMPRESIE CA TOATA CONDUCEREA,COMUNISTA ESTE CONTOLATE DE MOSCOVA,SI NE TOT INVATA A TRAI,DAR IN REALITATE,CU CONDUCERIA COMUNISTA AM PERDUT ORCE DEMNITATE,DE NIAM ,NATIUNE,INTERES STATAL LA CARE ,GENERALUL VORONIN ATIT DE MULT STRIG,DAR IN REALITATE ,SIA AVUT CA CONSILIER PE IN AGENT AL RUSIEI.CARE IATA ACUM ISI DESCHIDE ADEVARATA FATA,SI SA VEDE PENTRU CARE STAT LUCREAZA.DAR INCA CITI MAI SUNT DE ACESTEA,PRIN GUVERN ,PARLAMENT,PRESIDENTIE.SPER CA NU VOM AGUNGE PINA LA AL DOILEA MOMENT CIND VOM PUNE MINA PE ARME CA SA NE APARAM INTEGRITATEA,TARII,VOM FACIO PRIN'TRO CALE DEMOCRATA,LA ALEGERILE DIN 2009,VOM PUTEA SPUNE IN "NU"FERM ACTUALEI GUVERNARI. SI UN "DA"DEMOCRATIEI!
A comentat VALENTIN TAPES pe 15.01.2008, ora 18:33
 COMENTEAZA 


2