PATRONATELE VOR SĂ RENUNŢE LA NEGOCIERILE PRIVIND MĂRIMEA SALARIULUI MINIM ÎN ECONOMIA NAŢIONALĂ

15.01.2008

Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) dezaprobă retragerea, la solicitarea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Republica Moldova (CNSRM), de pe ordinea de zi a şedinţei Executivului a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative din domeniul salarizării, informează AP FLUX.

Potrivit respectivului proiect de lege, o serie de acte normative (Codul Muncii, Legea salarizării), urmau a fi modificate, în vederea liberalizării sistemului de salarizare în sectorul real al economiei, crearea condiţiilor de majorare a salariilor şi armonizarea intereselor angajatorilor şi ale salariaţilor în domeniul relaţiilor de muncă.

În opinia CNPM, poziţia CNSRM faţă de acest proiect de act legislativ este inconsecventă şi contravine angajamentelor asumate anterior în cadrul parteneriatului social dintre CNPM şi CNSRM. "Tendinţa de păstrare a actualului sistem de salarizare, care conţine elemente vădite de reglementare excesivă din partea statului, denotă faptul că CNSRM promovează doar interesele organizaţiilor sindicale membre şi nu ale salariaţilor", consideră membrii Consiliului de conducere al CNPM.

Ţinând cont de această poziţie a CNSRM, membrii Consiliului de conducere al CNPM consideră inoportună purtarea negocierilor cu mişcarea sindicală privind majorările salariale în anul 2008. mai mult, CNPM a decis să solicite Guvernului aprobarea urgentă a respectivului proiect de lege în redacţia propusă de Ministerul Economiei şi Comerţului.

La rândul lor, reprezentanţii CNSRM afirmă că nu vor continua negocierile privind mărimea salariului minim în economia naţională. Ei consideră că trebuiesc majorate nu numai salariile din sfera de producere, ci şi cele din sfera bugetară. Nemulţumirea sindicaliştilor faţă de proiectul de lege privind Referindu-se la proiectul de lege, Petru Chiriac a precizat că modificările propuse în legislaţie pentru modificarea şi completarea unor acte legislative din domeniul salarizării conţin o prevedere, potrivit căreia patronii sunt scutiţi de obligativitatea de a să consulta sindicatele în procesul de determinare a gradului de profesionalism al specialiştilor, a calificării muncitorilor, la stabilirea salariilor după categorii, fapt ce nu permite sindicatelor să apere interesele angajaţilor, mai informează AP FLUX.


Autor: AP FLUX
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2