Moldova, 6 regiuni de dezvoltare

R. Moldova va fi împărţită în 6 regiuni de dezvoltare – Nord, Centru, Sud, UTA Găgăuzia, Transnistria şi municipiul Chişinău. Parlamentul a aprobat vineri, 15 decembrie, un proiect de lege în acest sens.


Potrivit proiectului, regiunile de dezvoltare nu vor fi unităţi administrativ-teritoriale şi nu vor avea personalitate juridică. Regiunile vor putea constitui subregiuni. Centrele regiunilor de dezvoltare vor fi determinate de Consiliul Naţional de Coordonare a Dezvoltării Regionale, la propunerea consiliilor regionale de dezvoltare.
Proiectul mai stabileşte modul de cooperare interregională, cadrul instituţional, instrumentele specifice politicii pentru dezvoltare regională şi determină resursele necesare creării şi funcţionării de dezvoltare regională.


Vitalie Vrabie, ministrul Administraţiei Publice Locale, a declarat că necesitatea unei asemenea împărţiri teritoriale decurge din ultimul raport de monitorizare a SCERS care indică lipsa vreunui rezultat în domeniul dezvoltării regionale. De asemenea, potrivit lui, acest concept al dezvoltării regionale este un rezultat al politicilor promovate de o mare parte a statelor-membre ale UE. Ţările UE consideră abordarea regională a dezvoltării socio-economice drept un fundament puternic pentru o dezvoltare durabilă şi pentru creşterea economică, prin intermediul căreia se poate obţine utilizarea optimă a resurselor şi a capacităţilor disponibile şi pot fi atrase fonduri şi investiţii importante, spune Vrabie.
Ministrul a menţionat că formarea acestor structuri nu implică anumite costuri de la partea moldavă, iar asistenţa tehnică va fi oferită de proiectul UE TACIS (EURDIB).
Cea mai mare regiune după numărul populaţiei, va fi Centru, cu peste 987 mii de locuitori, urmată de regiunea Nord – circa 970 de mii. Cea mai mică în acest sens, va fi Găgăuzia, cu ceva mai mult de 155 mii de locuitori.


Autor: FLUX
Sursa: http://www.flux.md


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2