Serghei Lavrov a sarit in apararea Moldovei la UE

Si a provocat un scandal intre Chisinau si Bucuresti


Relatiile dintre Moldova si vecinul ei apropiat, Romania, s-au complicat intr-atat in ultimul timp, incat urmatoarea treapta a evolutiei lor negative nu poate fi decat ruperea raporturilor diplomatice. Ca motiv al escaladarii tensiunii din raporturile bilaterale dintre cele doua tari fratesti au servit mai multe declaratii si actiuni intreprinse de oficialii de la Bucuresti, demersuri indreptate spre alipirea Moldovei la Romania. Iar catalizator al acestui scurt circuit diplomatic a fost, fara sa vrea, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov. Luand cuvantul la sesiunea Comisiei Europene, seful diplomatiei de la Moscova a reprosat UE si SUA ca nu au reactionat la pretentiile teritoriale lansate, practic, de un stat membru al UE – Romania fata de Moldova, scrie Nezavisimaia Gazeta.


Mana Moscovei


Curand, dupa aceasta nota de protest la adresa Bucurestiului, s-a revoltat Ministerul de Externe de la Chisinau, iar guvernul republicii, intr-un mesaj special, a acuzat autoritatile romane ca atenteaza la statalitatea si suveranitatea Moldovei. Presa de la Chisinau si Bucuresti a intrevazut aici "mana Moscovei", care se opune dizolvarii Moldovei in "Romania mama".


Intre timp, surse din MAE rus au precizat pentru Nezavisimaia Gazeta ca, in realitate, replica lui Lavrov referitoare la Romania a fost facuta in contextul discutiilor pe o cu totul alta problema – montarea monumentelor dedicate fascistilor in tarile baltice. Potrivit aceleeasi surse, Lavrov a aratat ca Estonia nu este singura tara a UE unde se manifesta nostalgii dupa trecutul nazist: Romania vorbeste despre dezvelirea unui monument inchinat generalului Antonescu, care a luptat in tipul celui de-al Doilea Razboi Mondial de partea Germaniei hitleriste si care a fost implicat in distrugerea in masa a evreilor din Transnistria (actuala Pridnestrovie). Concomitent, un tribunal din Bucuresti a recunoscut drept legala ocuparea in 1941 a Basarabiei (actuala Moldova), dupa care la Bucuresti s-au facut auzite declaratii potrivit carora acest etnos – moldovean – nu exista si nu poate fi o tara cu un astfel de nume.


Emisari moldoveni la Moscova


De amintit ca, anul trecut, presedintele Romaniei, Traian Basescu a propus conducerii Moldovei unirea "celor doua tari romane" intr-una singura cu centrul la Bucuresti, precizand ca acest lucru se poate realiza in cadrul Europei unite. Dupa care ideea uniunii neoromane a inceput sa fie activ exploatata de functionarii romani. Iar consulatul Romaniei la Chisinau a inceput sa imparta tuturor doritorilor (si, dupa aderarea Romaniei la UE acestia s-au dovedit foarte multi) pasapoarte romanesti. In ianuarie, presedintele Romaniei s-a grabit sa se deplaseze la Chisinau, unde l-a rugat pe omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, sa deschida inca doua sectii consulare in orasele din nordul tarii, motivand ca pana la sfarsitul anului un milion si jumatate de moldoveni vor deveni romani. Azi, potrivit spuselor lui, posesori de pasapoarte romanesti sunt 800.000 de cetateni ai Moldovei. Daca e sa-i dam crezare lui Basescu, anul viitor, intreg electoratul moldav ar putea deveni roman. Cand la Chisinau s-a inteles acest lucru, au fost trimisi emisari la Moscova. Sursele Nezavisimaia Gazeta au anuntat ca Vladimir Voronin a cerut chiar o intrevedere cu Putin. Dar plangerile moldovenilor, care cautau la Moscova protectie de "amenintarea romana", nu au fost auzite.


Unica reactie


Primul consilier al ambasadei Rusiei in Moldova, Mihail Elkin, a declarat in acest sens ca nimeni din UE si NATO, la portile carora bate Moldova, nu a reactionat la pretentiile teritoriale ale Romaniei fata de Moldova suverana. Reactie a venit doar din partea Rusiei. Desi nu exista saptamana in care Chisinaul sa nu lanseze noi si noi intiative cu caracter ostil impotriva Rusiei. De exemplu, saptamana trecuta, la sedinta Consiliului OSCE, reprezentantii Moldovei au supus din nou unor critici dure pozitia Rusiei fata de Transnistria si au cerut evacuarea din zona de conflict a fortelor rusesti de mentinere a pacii.


Ca raspuns la declaratia lui Lavrov, responsabilul Comisiei Europene, Emma Udwin, a aratat ca institutia pe care o reprezinta nu poate avea o pozitie proprie in problema vizand acordarea de cetatenie romana locuitorilor Moldovei, pentru ca aceasta tema este de competenta stricta a fiecarei tari membru.


Autor: Rusia la zi
Sursa: http://www.rusialazi.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2