Chisinaul si Moscova ar putea semna la 10 iunie curent acordul bilateral privind solutionarea problemei transnistrene, titreaza publicatia oficiala a UE

29.05.2007

Uniunea Europeana se arata ingrijorata de posibilitatea semnarii la 10 iunie curent, de catre presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin cu omologul sau rus, Vladimir Putin, a acordului moldo-rus privind solutionarea problemei transnistrene.

Potrivit publicatiei oficiale a UE, „EUobserver”, presedintele rus, Vladimir Putin a aprobat saptamana trecuta acordul in cauza si ca acesta ar putea fi semnat de cei doi sefi de state in cadrul summit-ului CSI. Acest lucru, potrivit publicatiei a generat ingrijorarea UE, care va fi pusa in fata faptului implinit.

„In conditiile in care acest acord bilateral exista si ar putea fi semnat, UE face presiuni asupra Rusiei in vederea revenirii la masa de negocieri, pentur ca in caz contrar acest document „ar putea aduce Moldova proeuropeana inapoi in sfera de influenta a Rusiei, compromitand scopurile politicii de vecinatate ale UE”, mai scrie „EUobserver”.

Un apel de revenire la masa de negocieri a fost facut, la sfarsitul saptamanii trecute, de catre mediatorii si observatorii in formatul de negocieri „5+2”, care s-au intrunit la Madrid si au discutat situatia curenta privind solutionarea diferendului transnistrean.

Referindu-se la formatul “5+2”, publicatia scrie ca acesta a ramas inactiv practic tot anul trecut, presedintele Voronin initiind in acelasi timp negocieri cu oficialii rusi. Acestea au dus la o schita de acord de reunificare, care ar presupune acordarea posturilor-cheie pentru transnistreni la Chisinau si pastrarea trupelor rusesti in tara pentru o perioada indefinita”, conchide „EUobserver”.

De mentionat ca declaratii privind revenirea R.Moldova in sfera de influenta a Moscovei, au fost lansate cu frecventa in ultimul timp, de catre presa internationala, cu referire la oficiali europeni.

Potrivit unei altei publicatii „El Conformista Digital” a Centrului Independent de Jurnalism de la Madrid, conflictul transnistrean isi va gasi rezolvarea doar pe calea revenirii Republicii Moldova sub protectorat rusesc. Republica Moldova, dupa o serie de declaratii in care indica dorinta de apropiere fata de UE si structurile occidentale, revine pe vechea orbita a Moscovei.

Publicatia mai titreaza ca in prezent, se produce integrarea treptata a Republicii Moldova si Transnistriei cu Rusia printr-o serie de proiecte economice, observandu-se si o apropiere a pozitiei Chisinaului si Moscovei fata de federalizarea Republicii Moldova, ca solutie pentru conflictul transnistrean. Astfel, in opinia autorilor, federalizarea ar putea anihila Republica Moldova ca stat independent.


Autor: reporter.md
Sursa: http://www.azi.md/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

nici un comentariu

 COMENTEAZA 


2