PIAŢA FORŢEI DE MUNCĂ DUCE LIPSĂ DE SPECIALIŞTI DE ÎNALTĂ CALIFICARE DIN CAUZA INSTRUIRII NECALITATIVE ÎN UNIVERSITĂŢI

14.09.2007

Programele de studii universitare nu corespund cerinţelor de angajare ale companiilor faţă de tinerii specialişti. Aceasta este concluzia la care au ajuns analiştii economici ai centrului analitic „Expert-Grup”, în urma efectuării unui studiu cu privire la piaţa forţei de muncă în Republica Moldova, informează AP FLUX.

În cadrul „mesei rotunde” „Evoluţii recente şi tendinţe în economia Moldovei”, organizată vineri de Centrul analitic „Expert-Grup”, analistul economic Alexandru Gamanjii a afirmat că în Moldova nu există o conlucrare între companii şi instituţiile universitare, fapt ce creează o discordanţă între cunoştinţele tinerilor specialişti şi cerinţele companiilor care căută angajaţi. „Guvernul trebuie să atragă atenţia cadrelor didactice universitare asupra necesităţii unei colaborări între companii şi universităţi, în vederea adaptării programelor de studii la cerinţele companiilor”, a precizat Gamanjii.

Analiştii economici ai centrului „Expert-Grup” au afirmat că există piaţa forţei de muncă duce lipsă de personal calificat din cauza instruirii necalitative în universităţi şi, totodată, din cauza emigrării unei părţi importante a specialiştilor calificaţi. Potrivit unui studiu efectuat recent printre managerii companiilor internaţionale, atractivitatea investiţională a Republicii Moldova va creşte, cu aproximativ 40 la sută, peste trei ani.

Alexandru Gamanjii a menţionat că aceste date estimative anticipează şi creşterea ofertelor pe piaţa muncii, iar dezvoltarea economiei va majora solicitările pentru specialişti calificaţi. „Criza de specialişti de înaltă calificare se va acutiza dacă programele de studii nu vor oferi cunoştinţele care vor putea fi aplicate în practică în cadrul companiilor”, a atenţionat Alexandru Gamanjii, citat de AP FLUX.


Autor: AP FLUX
Sursa: http://www.basarabeni.ro/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

un comentariu

Calitatea studiilor in invatamantul superior depinde in mare masura si de pregatirea preuniversitara a tinerilor ... Goana dupa diploma de studii superioare (dar nu si dupa cunostinte) a devenit prioritara pentru o buna parte ... Atata timp cat in RM va exista fenomenul de umflare a notelor in licee, admiterea in universitati a celor cu media mai mica de 7, va exista si nemultumirea companiilor de pregatirea necalificata a specialistilor ...
A comentat Stanca pe 15.09.2007, ora 21:26
 COMENTEAZA 


2