Misiunea FMI la Chişinău despre starea economiei

14.09.2007

Misiunea Fondului Monetar Internaţional la Chişinău a constatat că în anul 2007, economia Republicii Moldova a înregistrat o creştere de 5%. Pe de altă parte, inflaţia mare - care îngrijorează FMI - ar pune în pericol investiţiile.

Iar banii trimişi de moldovenii care lucrează în străinătate încă mai au un impact mare asupra stabilităţii economice.

Potrivit reprezentantului FMI în Republica Moldova, Johan Mathisen, performanţele fiscale sunt mai bune decât cele prognozate, iar creşterea economică, mai ales în primul trimestru al anului 2007 a fost mai puternică decât cea aşteptată.

„Situaţia economică e destul de bună în multe sectoare, cu excepţia celor afectate direct de secetă. Există o cerinţă înaltă pentru credite”, spune Johan Mathisen.

„Creşterea exporturilor este la fel substanţială. Nivelul investiţiilor în primul trimestru al anului curent a fost la fel – înalt. Deci, acestea explică o creştere economică înregistrată în Republica Moldova.”

Totuşi cea mai mare îngrijorare a FMI este nivelul inflaţiei în Republica Moldova, care este de 13,5%.

Deşi înaltă în raport cu standardele regionale, inflaţia este în descreştere pentru că s-a diminuat impactul majorării anul trecut, a preţurilor la resursele energetice, se spune în raportul FMI.

Potrivit lui Johan Mathisen, „e nevoie de un imbold foarte puternic pentru ca inflaţia să fie adusă sub 10%”, un indice cerut de FMI. Altfel, Republica Moldova va avea de suferit.

„Este clar că Republica Moldova nu va fi considerată ca o destinaţie sigură pentru investiţii, dacă nu se va ajunge la un nivel scăzut al inflaţiei şi la stabilitate economică.”

„În acelaşi timp, lucrăm cu Guvernul Republicii Moldova, în vederea creării sectorului public ce va satisface cerinţele unui stat modern european, care va putea atrage şi reţine personalul talentat”, spune Johan Mathisen.

Potrivit FMI, creşterea economică se aşteaptă să rămână puternică, fiind alimentată pe termen scurt de banii trimişi de moldovenii care lucrează în străinătate.

Pe termen mediu, investiţiile trebuie să devină principalul stimulent al creşterii economice, se spune în raportul FMI, investiţii susţinute de redresarea sectorului vinicol.

Se prognozează de asemenea că inflaţia va scădea sub 10%, iar cu timpul va ajunge la nivelul inflaţiei existente în statele din regiune.

Evaluările oficiale ale Fondului Monetar Internaţional se fac de două ori pe an. Misiunea specială a FMI va veni în Republica Moldova la sfârşitul lunii noiembrie.

Discuţiile principale se vor referi la proiectul legii bugetului pentru anul viitor, măsurile pe care le va întreprinde Guvernul în vederea diminuării impactului majorării recente a preţurilor la produsele alimentare.


Autor: Maia Metaxa
Sursa: http://www.bbc.co.uk/romanian/


« precedenta   salt la stirea   urmatoare » 


Comentarii:

2 comentarii

In loc sa imprastiati cu investive la stanga si la dreapta, mai bine combateti inflatia..ca altfel nic macar investitorul rus n-o sa mai vina...!
A comentat economistul Fanel pe 17.09.2007, ora 09:48
..invective
A comentat a pe 17.09.2007, ora 09:49
 COMENTEAZA 


2