Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 aprilie 2024, ora locală: 23:33

 

Decriminalizarea şi demafiotizarea Moldovei sau de ce trebuie să scăpăm de păpuşar?

adăugat 28 ianuarie 2013, 09:52, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Octavian Balan

V.Ulinici trebuie să-şi dea demisia. Asta ca minimum.

Demersul central însă, ar trebui focusat pe eradicarea fenomenului „păpuşarului" (controlul şi subjugarea CCA, BNM, CNA, PG, CC, CSJ, scheme tenebre, stat captiv, mituirea clasei politice). În orice caz, V. Ulinici este pilonul central al acestui sistem criminal oligarhic, fără de care el s-ar putea prăbuşi.

Nu vreau să mă axez pe perioada 2001-2009, cînd marele „anticomunist" şi oligarh făcea parte din anturajul lui V.Voronin, gîndind şi sancţionînd, alături de M.Lupu majoritatea porcăriilor faţă de opoziţie şi business. Respectiv, nu voi aborda problemele de la Victoria Bank

(preluat de la Ţurcanu, care a fost scos în cătuşe), Prime TV (preluat de la Ch.Lucinschii), Gemenii, Carmez, Moldavhidromaş (şeful căruia era hărţuit şi intimidat).

Mă voi axa pe perioada 2010-2013, de cînd acesta a preluat funcţia de prim-vice preşedinte.

Astfel, în această perioadă păpuşarului i-au fost aduse acuzaţii grave, care, imperativ, ar impune demisia acestuia:

1) A fost acuzat de atacurile raider din 2011, asupra a 4 bănci. Prejudicile aduse -100 mln euro. Pînă la ziua de azi nimeni nu a fost la modul serios penalizat, acţiunile fiind întoarse doar investitorilor străini de la MAIB. Curtea de la Londra a demonstrat, că păpuşarul a fost beneficiarul final al atacurilor raider, prin firma Tomdal LTD. În 2011, Curtea Supremă de la Nicosia (Cipru) a deschis un dosar penal şi unul civil pe atacul raider contra Victoria Banc, în care figurează „Tomdal Limited". Păpuşarul nu s-a prezentat la proces, invocînd imunitatea parlamentară. Prestigioasa organizaţie internaţională Transparency International a cerut cercetarea cazului, şi stabilirea conexiunii dintre păpuşar şi atacurile raider. Procuratura Generală, condusă de Zubco, a blocat ancheta. Recent, vice-procurorul Procuraturii Generale Eugen Rusu a declarat că dosarele vor fi reexaminate. În rezultatul atacurilor, investiţiile externe directe au scăzut în 2012 de 3, 5 ori.

2) Deţine trei identităţi: Vlad Ulinici, Vlad Plahotniuc, Vladimir Plahotniuc, şi adrese duble moment depistat de ziarul Adevărul.

3) A utilizat recent simbolica Republicii Moldova pe blancurile firmei sale personale – firma Prime Group.

3doc-300x177

4) A fost acuzat de faptul că ar fi cumpărat funcţia de Procuror General cu 2 mln euro, subjugînd sistemul justiţiei. Astfel, CNA, Curtea de Apel, CSJ, CC sunt controlate direct de acesta. Conform asociaţiei Adjuta Civis, între cei care «execută comenzile păpuşarului» se numără: «Vasile Sturza, consilierul Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti; Iurie Garaba, şeful Consiliului Superior al Procurorilor; Eugen Rusu şi Igor Serbinov, viceprocurori generali; Nicolae Chitoroagă, şef de direcţie la Procuratura Generală; Ivan Diacov, procuror al mun. Chişinău; Vitalie Bordea, şef de secţie la Ministerul Justiţiei; Oleg Gârbu, procuror la Procuratura Generală; Ruslan Bornaru, procuror la Centrul Anticorupţie; Radion Bordian, colaborator al procuraturii sectorului Buiucani; Grigore Dântu, colaborator al procuraturii mun. Chişinău».

Potrivit lui S.Mocanu, schema caracatiţei juridice arată în felul următor:

4doc-e1359356424363

instituţionalizării corupţiei sistemice în Republica Moldova, invocând în acest context numele păpuşarului.

5) A fost acuzat la 4 mai 2012 de Dorin Chirtoacă că a privatizat ilicit insulele din parcul „La Izvor", preluate de către FinPar Invest. Tot el a fost acuzat de privatizarea cafenelei Guguţă, garajului parlamentului, tentative de a prelua circul, mai multe terenuri strategice din capitala ţării. Anume oligarhul stă în spatele operaţiunii de falimentare a BEM.

6) A fost acuzat de cumpărarea funcţiei de prim-vice spicher. În consecinţă, Ghimpu a rămas fără funcţie, acceptînd în mod miraculos să fie subalternul oligarhului.

7) A iniţiat condamnarea şi persecutarea oponenţilor politici: Viorel Ţopa, Victor Ţopa, S.Mocanu, etc. Primii doi au primit cîte 8 şi 10 ani de puşcărie! O premieră absolută pentru Republica Moldova. Nici V.Voronin nu şi-a permis asemenea abuzuri.

8) A fost acuzat de asociaţia obştească Apollo, că a subjugat spaţiul mediatic din RM, creînd contrar prevederilor Codului Audiovizualului, un cartel mediatic, ce include Prime TV, Canal 3, 2 Plus, Publika şi televiziunile regionale. În plus, controlează Prime FM, Maestro FM, ziarul Timpul, 24h.md. Asta în contextul în care prevederile Codului Audiovizualului (art. 66) menționează că o persoană fizică sau juridică, din țară sau străinătate, poate fi investitor sau acționar majoritar, direct sau indirect, la cel mult 2 radiodifuzori de diferite tipuri, ci nu la 5, ca în cazul oligarhului. Tot el a preluat undele canalului NIT, oferindu-le Canalului 3. A preluat de la Moldova 1 dreptul exclusiv de transmisie a campionatului de fotbal UEFA, moment nemaivăzut pînă atunci. Persecută prin intermediul CCA postul Jurnal TV. Prin închiderea abuzivă şi tergiversarea examinării dosarului NIT, a stîrnit reacţii dure din partea lui J.M. Barosso şi Stefan Fule, fapt ce a compromis imaginea RM în UE.

9) Asociaţia pentru apărarea drepturilor cetăţenilor „Adjuta Civis" a declarat recent, că păpuşaul „are 600 de oameni înarmaţi, care fac antrenamente la Chişinău. Oamenii lui îi cumpără pe toţi şi pe toate, şi dacă va dori, el, datorită armatei sale, va putea lua puterea cu uşurinţă în mâinile lui, iar această situaţie trebuie curmată». Deci, acesta a creat structure paramilitare paralele. Amintim, că în 2011, structurile de forţă ale păpuşarului au împiedicat pătrunderea poliţiei pe teritoriul fabricii Franzeluţa, sfidînd astfel puterea de stat. Asemenea lucruri echivalează cu uzurparea puterii în stat, fiind o crimă deosebit de gravă.

10) A sancţionat tăinuirea crimei din Pădurea Domnească, distrugerea probelor, intimidarea martorilor şi a reprezentanţilor puterii locale, manipularea opiniei publice, stimulînd reacţiile belicoase şi isterice ale lui M.Ghimpu, M.Lupu, M.Godea, etc. A compromis iremediabil Procuratura şi justiţia moldovenească. Prin crimele menţionate, a stîrnit reacţia reprezentanţilor UE (D.Schuebel şi S.Fule) şi SUA (W.Moser), compromiţînd şansele de obţinere a regimului liberalizat de vize.

Concluzii:

Anume Păpuşarul dacă îl abordăm ca fenomen instituţional, este impedimentul principal în modernizarea Republicii Moldova, în integrarea europeană, obţinerea regimului liberalizat de vize.

Prin subjugarea justiţiei, acapararea statului, atacuri raider, privatizări ilicite, intimidări banditeşti, mituirea deputaţilor şi funcţionarilor publici, cumpărarea PD, PL, PAD, PNL, păpuşarul a compromis iremediabil democraţia, justiţia, şansele de creştere economică şi prosperitate pentru cetăţeni.

Orice încercare de a-l egala pe păpuşar cu alţi lideri politici, de a-i minimaliza impactul sau a-i lustrui imaginea sunt şi trebuie intrepretate ca o mostră a prostituţiei jurnalistice şi publice.

În consecinţă, anticomunismul, românismul de paradă, tentativa de a conecta protestele contra sa cu uneltirile Moscovei – sunt doar nişte tertipuri cinice, care nu trebuie luate în serios.

Caracatiţia fiind în agonie, utilizează orice mijloc.

Cartagina trebuie distrusă!


Autor: Bogdan Ţârdea
Sursa: voceabasarabiei.net

Agentia de Publicitate Metropolitan Maxpress Adv va pune la dispozitie posibilitatea de a publica anunturi citatii Jurnalul National.

Jurnalul National anunturi citatii va ofera posibilitatea de a publica anunturi in doar 3 pasi.

Anunt citatii Jurnalul National este posibil acum sa platiti prin card.

Ziarul Jurnalul National Anunturi citatii pentru procese divort, custodie, etc..

Citatii Jurnalul National 0768.44.11.33, 0721.08.08.10.
A comentat Anunturi Citatii Jurnalul National 21 iulie 2014, 14:53
A comentat Anunturi Citatii Jurnalul National 21 iulie 2014, 14:54


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.2921 secunde