Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 aprilie 2024, ora locală: 09:36

 

Istoria recentă a Renaşterii Naţionale sau sfârşitul cumătrismului

adăugat 02 iulie 2015, 05:29, la Politică • Articol publicat de Octavian Balan

În data de 25.01.15 în PMAN are loc primul miting de protest organizat contra devalorizării leului. Protest organizat de Dinu Plângău, la care au fost semnată o rezoluţie adresată guvernării.

În data de 22 februarie, când euro ajungea la cele mai înalte cote, în Scuarul Catedralei a fost organizat un flashmob de către alţi tineri, Vovc Liviu şi Inga Grigoriu . La acel protest s-au alăturat in jur de 700 persoane. A doua zi, protestul a fost dur criticat de către Constantin Cheianu, care a declarat că „la acest protest stă mâna lui Plahotniuc la mijloc”.

După ce tinerii care au organizat flashmobul l-au contactat, d. Cheianu a recunoscut greşeala şi în data de 24 februarie vine cu o noua emisiune unde „recunoaşte că a venit cu declaraţii pripite, organizatorii sunt simpli cetăţeni, demni de încredere, care dacă vor mai organiza un protest d. Cheianu se va alătura şi el”. În urma acestei emisiuni şi entuziasmaţi de susţinerea d-lui Cheianu , tinerii organizatori anunţă un nou protest la data de 1 martie, în scuarul Catedralei.

*******
În aceeaşi zi 24.02.2015, la Infotag este prezentată constituirea unei platforme, Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, “pentru angajarea într-un dialog larg al segmentelor interesate de depăşirea stării de captivitate a statului şi ancorarea fermă şi nu mimată a Republicii Moldova pe făgaşul integrării europene.”

Din Grupul de iniţiativă al acestei Platforme la acea dată făceau parte oameni cunoscuţi: Oazu Nantoi, Igor Boţan, Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Mihai Manole, Olesea Stamate, Mariana Kalughin, Cornelia Cozonac, Angela Aramă, Alexandru Cozer, Vasile Zgardan, Vasile Năstase, Dinu Plângău, Andrei Năstase. Oazu Nantoi mai târziu retrăgându-se pentru a intra într-un partid politic.

La protestul din 1 martie, din Scuarul Catedralei, unde au fost prezenţi în jur de 1200 persoane, membrii Platformei DA au fost prezenţi şi ei printre protestatari, iar organizatorii le-au dat şi lor cuvântul.

*******
Mai apoi Platforma DA anunţă organizarea altui miting de protest în data de 5 aprilie, în cadrul căruia vor fi condamnaţi toţi făptaşii crimelor din aprilie 2009. Se vor identifica şi judeca cei care se fac vinovaţi de distrugerea sistemului financiar-bancar şi sărăcia cetăţenilor. De asemenea, protestatarii vor cere reformarea reală a sistemului de drept şi combaterea reală a corupţiei. La organizarea evenimentului s-au alăturat şi organizatorii protestelor din 22 februarie şi 1 martie.

La acest Miting de protest au fost prezenţi în jur de 7000 persoane. Protestul s-a finalizat cu organizarea unui Marş al tăcerii în memoria victimelor din 7 aprilie 2009.

*********
Primele proteste au fost organizate în Scuarul Catedralei, deoarece acest loc mai rămăsese curat, neprihănit, neprofanat de către partidele politice.
Luând în considerare că partidele de la guvernare nici nu au comentat protestul din 5 aprilie, Platforma Demnitate şi Adevăr anunţă organizarea unui alt protest, pe 3 mai, la fel în Scuarul Catedralei.

Cetăţenii s-au solidarizat cu dezideratele acelui protest, din raioane venind informaţii ca multe persoane vor participa la miting. Din această cauză, luând în considerare spaţiul restrâns din scuar, PC Demnitate şi Adevăr scrie la primărie o declaraţie prealabilă în care solicită Piaţa Marii Adunări Naţionale. Însă aici a apărut o problemă majoră. Câteva partide şi-au permis să rezerve PMAN pentru zeci de ani înainte, astfel:

– în mai 2012, Partidul Liberal a rezervat PMAN pentru toate zilele de vineri, sâmbătă şi duminică a lunii mai şi iunie din anul 2015.
– în aprilie 2014, PSRM a rezervat PMAN pentru toate zilele lunii mai, iunie, iulie.
– în noiembrie 2014, PLDM a rezervat PMAN pentru toate zilele de sâmbătă şi duminică a lunii mai din anul 2015.

Deoarece aceste partide au rezervat PMAN mai devreme decât Platforma DA, pentru a obţine dispoziţie pentru PMAN, a fost necesar ca toate aceste partide să declare în scris ca se dezic de la organizare oricăror manifestaţii în data de 3 mai.

Probabil pentru că protestul, volens nolens este şi în interesul partidelor din opoziţie, PSRM s-a dezis fără multe obiecţii.

PLDM prin numele secretarului de partid V.Roşca, iniţial a pus întrebarea: ”dacă din punct de vedere juridic societatea civilă are drept sa protesteze cu revendicări politice?”. Mai apoi a declarat, că ”din propria experienţă ne asigură ca nu se vor aduna mai mult de 600 persoane”. Fiind sigur că acest protest va fi unul mic şi fără nici o influenţă, totodată de teama unei conferinţe de presă unde să fie anunţat ca PLDM-ul nu permite organizarea protestului, ei au semnat ca se dezic de la organizarea oricăror manifestaţii în data de 3 mai.

Cel mai complicat a fost obţinerea semnăturii de la Partidul Liberal. Dânşii zilnic amânau decizia, declarând că biroul politic încă nu a hotărât. Un partid care a rezervat Piaţa Marii Adunări Naţionale în 2012, la data de 29 aprilie 2015 (cu 4 zile înainte de 3 mai, încă nu ştia dacă va organiza sau nu). Până la urmă, văzând iminenţa protestului PC DA, în data de 30 aprilie, Partidul Liberal a schimbat tactica. Dânşii au acceptat să cedeze Piaţa după ora 13, iar dimineaţa să organizeze ei un miting în centrul capitalei, pentru a profita de moment şi a-şi face reclamă în faţa miilor de oameni care vor veni la protestul Platformei DA. După aceasta, în acţiune s-a implicat actualul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă, care (presupun la comanda unchiului) nu a dorit sa semneze dispoziţia, pe motiv că ar avea informaţii de la SIS că se pregătesc destabilizări. După lungi discuţii cu colaboratorii primăriei şi realizând că cetăţenii oricum vor ieşi la protest (sau primind acceptul unchiului), dânsul a semnat dispoziţia în ultimul moment, creând în acest fel o altă problemă: obţinerea autorizaţiei pentru curent electric de la Union Fenosa, care avea zi scurtă de lucru şi până au fost elaborate toate actele necesare, oficiul s-a închis. Graţie colaboratorilor acestei companii, sâmbătă după masă am primit acceptul Union Fenosa.
În loc să se ocupe cu alte probleme organizatorice, PC DA a fost intenţionat purtată pe drumuri până în ultima clipă de către partidele politice.

Chiar dacă automobilele Partidului Liberal au stat până în ultimul minut, mitingul a reuşit. În jur de 50 000 cetăţeni au ieşit în PMAN.

********
Aceasta a fost un şah-mat pentru cei de la guvernare în frunte cu Plahotniuc. În disperare de cauză, după acest protest ei au început să încerce prin orice metodă sa liniştească spiritele (publicarea raportului Kroll; audierea în Parlament a şefilor CNA, Procuratură, Guvern, SIS; arestarea lui Shor (care a ameninţat că spune adevărul şi a fost eliberat); arestarea lui Gacikevici (care de asemenea a ameninţat că nu va tăcea şi a fost transferat în arest la domiciliu)). Văzând că aceste acţiuni nu calmează spiritele, ei au încercat să insinueze că Platforma DA este una unionistă, pentru ca persoanele de alte etnii şi alolingve să nu mai susţină această mişcare. Nereuşind şi în acest fel să compromită numele Platformei, au început înscenările pentru a speria oamenii să nu mai iasă la proteste, precum că se gătesc maidanuri în Chişinău, poliţia găsind mai multe obiecte suspecte prin clădirile părăsite din centrul capitalei. Aceste acţiuni (de doi bani) nu au speriat sau liniştit populaţia.

În data de 14 aprilie, când Platforma a rezervat PMAN pentru 3 mai, a fost scrisă încă o declaraţie şi pentru data de 7 iunie. Luând în consideraţie că demnitarii nu au îndeplinit nici una din revendicări, iar cetăţenii solicitau un nou protest, Platforma a hotărât să organizeze pe 7 iunie următoarea manifestare.

Luând în considerare că aceleaşi 3 partide au rezervat Piaţa cu ani înainte, la data de 21 mai Platforma DA a solicitat primăriei, d-lui Pascaru Vasile organizarea de urgenţa a unei mese rotunde cu toţi cei care au rezervat Piaţa Marii Adunări Naţionale în data de 7 iunie (organizarea unui eveniment de aşa amploare necesitând timp). Această întâlnire a fost amânată pentru ziua de luni, 25 mai, ora 13.

Având deja un precedent, în care Partidele au amânat luarea hotărârii până în ultimul moment, dar şi conducându-se de Articolul 13 din Legea întrunirilor care prevede: ” Orice persoană are dreptul, chiar şi înainte de a depune declaraţia prealabilă, de a răspândi informaţii cu privire la desfăşurarea întrunirii, locul, data, ora şi scopul acesteia sau orice altă informaţie relevantă, de a încuraja publicul să participe la întrunire prin adresări verbale, foi volante, anunţuri, campanii de informare, prin alte metode legale.”, în data de 25 mai Platforma DA a anunţat organizarea protestului din 7 iunie din PMAN.

La întrunirea de la primărie din 25 mai de la orele 13, reprezentatul PLDM nici nu s-a prezentat (declarând prin telefon că dacă PL si PSRM refuză, ei ar putea organiza). Reprezentantul PSRM şi-a retras cererea fără obiecţii, iar reprezentatul PL a declarat ca de obicei (pentru a întinde timpul): ”Eu nu hotărăsc nimic, trebuie să discut cu partidul şi vă anunţ”. Răspuns nu a mai venit. În data de 1 iunie Platforma DA a depus o cerere pentru întocmirea cât mai rapidă a Dispoziţiei necesare pentru continuarea activităţilor organizatorice precum şi pentru asigurarea securităţii întrunirilor. La data de 2 iunie a fost convocată încă o masă rotundă la Primărie, la care reprezentanţii PL si PLDM nici nu s-au prezentat. Şedinţa a fost amânată pentru data de 3 iunie.

La şedinţa din 3 iunie, reprezentatul PL s-a prezentat cu o întârziere de 30 minute şi a declarat că vor organiza pe 6 şi 7 iunie acţiuni în PMAN. La întrebarea ”ce anume vor organiza şi la ce oră” el nu a putut spune nimic, declarând că ”biroul politic a hotărât că organizează, el ştiind ce anume. A veni doar sa informeze” (aceasta la o şedinţa unde e necesar să vină oameni informaţi din partea fiecărei părţi pentru a duce discuţii organizatorice). După finalizarea şedinţei au urmat discuţii tete-a-tete cu reprezentantul PL, cerându-i-se împărţirea Pieţei pe ore. A fost menţionat faptul că peste 2 ore, Platforma urmează să organizeze o conferinţă de presă, unde este necesar să spună cetăţenilor cum va decurge protestul şi dacă vreun partid se opune. La 11:00 reprezentatul PL a telefonat şi a zis că sunt de acord să cedeze PMAN începând cu ora 12:00 şi că au informat şi primăria deja. Acelaşi lucru a fost confirmat şi de Vasile Pascaru, persoana responsabilă de la Primărie.

La orele 17, după ce a decurs conferinţa de presă, reprezentanţii PL au telefonat din nou la Primărie şi au cerut Dispoziţie pe toata ziua de 7 iunie, declarând că nu mai împart Piaţa cu nimeni. Fiind informaţi telefonic despre acest lucru, reprezentatul Platformei DA a mers la sediul PL pentru a întreba care este cauza acestei schimbări de opinie radicale. D-ul Ghimpu a început sa ridice vocea, declarând ”că nu vrea sa explice nimic şi nu are ce discuta. El este în campanie electorală, iar societatea civilă, în special cei care au votat PLDM şi PD, iar acum se strâng pentru a plânge de jale, să protesteze în altă duminică”.

Din surse din interiorul partidului, la ora 16 la sediul PL s-a apropiat un sol al lui Plahotniuc. Ce au discutat, nu se ştie însă din acţiunile de mai apoi ale PL-ului putem presupune.

Protestul din 3 mai a dus în agonie Păpuşarul. El încercând toate metodele de a linişti spiritele. Văzând că nu îi reuşeşte şi din teamă că se apropie sfârşitul ilegalităţilor sale, el a impus PL să nu cedeze PMAN-ul şi sa compromită protestul. Ce le-a promis sau cu ce îi şantajează încă nu ştim. Una e cert. Poporul s-a săturat de show-urile şi înţelegerile din culise ale celor de sus. Cât nu s-ar strădui cei de sus, numărătoarea inversă a început.

P.S. În data de 05.06.15 PL depune un nou demers prin care solicită permisiunea de a parca camioane in PMAN pe 7 iunie. După o şedinţă organizatorică la INP, unde au participat reprezentanţii structurilor de ordine, ai Platformei DA şi PL, poliţia a refuzat să accepte această cerere. În dimineaţa aceleiaşi zile Platforma DA depune la primărie o anexă prin care solicită schimbarea locaţiei în Scuarul Catedralei şi Scuarul Arcului de Triumf. Primarul interimar Nistor Grozavu refuză să înregistreze această dispoziţie pe motiv că ar fi prea târziu şi ar fi prea aproape de PMAN. Menţionăm că orice miting are dreptul să fie desfăşurat şi în baza declaraţiei prealabile. Dispoziţia are rol de atenţionare a structurilor municipale să acorde ajutor în desfăşurarea evenimentului (curent electric, salubrizare, menţinerea ordinii publice, asigurarea cu asistenţă medicală). Din această cauză reprezentantul Platformei DA a fost nevoit să scrie cerere personal adresată direcţiei Lumteh pentru a asigura cu energie electrică scena.

D. Nistor Grozavu a acceptat sa avizeze această cerere. Reprezentantul Platformei DA atenţionat şi de temperatura caniculară de afară şi a solicitat prezenţa ambulanţelor. La această solicitare primarul interimar a declarat ca deja s-a discutat pentru prezenţa a 2 ambulanţe în PMAN. În data de 06/06/2015, la ora 9:00 reprezentantul Platformei DA a venit la Institutul de Medicină de Urgenţa, pentru a concretiza câte ambulanţe vor fi în PMAN pe 7 iunie. Vice directorul Institutului a declarat că nimeni nu a depus cerere pentru autosanitare pentru data de 7 iunie. Deoarece prezenţa ambulanţelor este extrem de necesară, Platforma a scris o cerere, care a fost respinsă pe motiv ca Primăria nu a elaborat dispoziţie. A fost telefonat Nistor Grozavu şi informat despre situaţia creată. La ora 15:30 reprezentantul DA s-a întâlnit la Primărie cu Vasile Pascaru (responsabil în Primărie pe întruniri) şi primarul interimar Nistor Grozavu. Au fost prezentate încă 3 cereri (pentru asigurarea cu ambulanţe, pentru salubrizarea postfactum a locului şi pentru asigurarea cu 2 cisterne cu apă potabilă). Toate 3 au fost avizate de dumnealui. Până la ora 18:00 cererile au fost prezentate la instituţiile respective şi asigurarea bunei desfăşurări a mitingului asigurată. În pofida tuturor impedimentelor, Platforma DA a luptat până în ultimul moment pentru a asigura buna desfăşurare a mitingului, fapt reuşit.


Autor: Liviu Vovc
Sursa: jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.6049 secunde