Potrivit lui Leancă, semnarea acum un an a Acordului de Asociere a fost un moment istoric, însă „Preocupată de hoții și folosirea instituțiilor de stat în interes de partid, actuala guvernare a uitat total de acest Acord și nici nu dă semnale că ar începe implementarea lui. Acum un an Republica Moldova era lăudată pentru pașii extraordinari pe care i-a făcut, îmi amintesc felul în care eram primiți la Bruxelles, în timp ce astăzi partenerii externi se uită spre țara noastră cu îngrijorare”.

Totodată Leancă a mai numit actuala guvernare „iresponsabili care au reușit în doar șase luni să scoată Moldova de pe traseul european și să o îndrepte spre nicăieri”

Fostul premier, actualmente lider al grupului de inițiativă pentru fondarea Partidului Popular European din Moldova menționează că „
Actuala guvernare nu vrea să implementeze Acordul de Asociere pentru că asta înseamnă să reformeze instituțiile, să le scoată de sub siglele de partid și să le redea cetățenilor”.


„Mi-ar fi plăcut ca azi să pot scrie despre primele efecte benefice ale implimentării Acordului de Asociere, dar trebuie să constat, la fel ca și partinerii noștri europeni, că implementarea lui a fost stopată. Iar partidele de la guvernare vor trebui să-și asume dezastrul pe care îl crează în țară și criza profundă care ar putea urma. Ceea ce simt la un an de la semnarea acestui document vital pentru Republica Moldova este o mare rușine față de modul în care unii așa-ziși lideri pro europeni de la noi, care sunt azi la putere, s-au folosit electoral de acel moment istoric, după care s-au apucat de jefuit țara, nu de implementat Acordul de Asociere”, mai menționează fostul premier.

Totodată, Leancă speră „ca macar azi să aibă bunul simț și să nu facă declarații populiste despre semnarea acestui document, mai bine să se aascundă sau sa-și ceară scuze față de cetățeni și partinerii noștri europeni, pe care i-au dezamagit”.