Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 aprilie 2024, ora locală: 09:04

 

Liliana Nicolae, redactor Radio România Actualități: E mai bine să fii reporterul modest și conștiincios, care-și face treaba pentru publicul lui, și nu pentru faimă

adăugat 16 ianuarie 2013, 09:31, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan

E considerată unul dintre cei mai buni jurnaliști de reportaj radio din România. A lucrat la BBC WORLD SERVICE timp de 10 ani, iar în prezent este redactor la  Radio România Actualităţi și colaborator al revistei “Dilema Veche”. Jurnalista Liliana Nicolae este instructor de  mai bine de 3 ani la Școala de Studii Avansate în Jurnalism (SSAJ), la Chișinău.

-La SSAJ crește o nouă generație de jurnaliști. Care credeți că este potențialul și care sunt schimbările tabloului mediatic pe care le-ați observat pe parcursul anilor?

O tendință clară este că majoritatea studenților își doresc să lucreze în televiziune. Și foarte mulți dintre ei chiar reușesc acest lucru. Intr-un fel, e firesc, există atracția ’sticlei’, jurnaliștii vor să se vadă la televizor, iar satisfacțiile vin imediat… oamenii te recunosc pe stradă, devii dintr-o dată o mică vedetă. Ceea ce e mult mai greu la radio sau în presa scrisă. De aceea aș putea să spun că, după părerea mea, e și cea mai facilă alegere. Au fost cazuri, însă, de studenți care erau hotărâți în timpul școlii să facă jurnalism politic. După 2 ani au înțeles cum se face acest tip de jurnalism și au renunțat. În favoarea jurnalismului social. Într-un fel, mă bucură acest lucru, pentru că este și domeniul pe care-l prefer și eu. În alt fel, mă întristez pentru că asta spune multe despre cum se face presă în Republica Moldova. E greu să fii imparțial, sunt convinsă că există presiuni.

-Cât de eficiente credeți că sunt facultățile de jurnalism, așa-zisele făbrici de jurnaliști, în timp ce se spune că jurnalismul înseamnă muncă pe teren și nu teorie? Cum încercați dvs. în calitate de instructor să le inspirați dorința de a alerga pe teren studenților?

M-am întrebat de multe ori, unde se duc, unde-și găsesc loc sutele sau miile de studenți care termină facultățile de profil. Se pare că își găsesc locul, din moment ce anul viitor vin iarași sute sau mii de tineri care vor să devină jurnaliști. Oricum, adevărata „școală” începe după terminarea facultății, muncind efectiv într-o redacție. Din păcate, în ultima vreme, tot mai mulți jurnaliști preferă să nu mai meargă pe teren. Pentru că nu e simplu, nu e ușor, și nu e genul de jurnalism care te scoate în față. Se iau interviuri prin telefon, pe mail, pe skype…

Bine, vorbim și de evoluția tehnologiei și de accesul mult mai facil la ea. Dar jurnalismul adevărat, care oferă satisfacții minunate, care nu se compară cu nimic altceva în meseria asta, este o zi de teren, în care cunoști oameni deosebiți, afli povești minunate și arzi de nerăbdare să le împărtășești și altora. O spun din proprie experiență. Iar asta încerc, în calitate de instructor, să le transmit studenților mei: experiența mea, satisfacțiile mele care se regăsesc în reportajele pe care încă le mai fac cu mult drag.

-Cum puteți caracteriza mass media din Republica Moldova? Prin ce e diferită de cea din România?
Cred că amândouă se pot caracteriza prin următoarele cuvinte: politizare și tabloidizare. Prin ce se deosebesc?! Poate prin faptul că la Chișinău, sunt probleme mai mari cu folosirea corectă a limbii române. Dar cred că asta e în toate domeniile, nu doar în presă.

-Ce au de învățat jurnaliștii din Moldova de la cei din România și invers?
Dacă se citesc unii pe alții, e suficient. Și să aibă grijă să nu ia unii de la alții obiceiurile rele.

-Unii jurnaliști care au renunțat la cariera în domeniu spun că jurnalimul înseamnă sacrificii. Pentru dvs. ce au însemnat cei 20 de ani de jurnalism?

 Nu m-am gândit niciodată la meseria mea ca la o sursă de sacrificii. Crezi că sacrifici diferite lucruri atunci când nu îți place ce faci, atunci când nu ești implicat în ceea ce faci.

Nu reget nimic din ce am făcut, ci doar din ceea ce n-am făcut în meseria asta. Iar dacă ar fi să renunț vreodată la această meserie, aș face-o doar în momentul în care nu va mai fi un loc în care să-mi pot face meseria fără restricții și fără presiuni. Și e din ce în ce mai greu de găsit un astfel de loc. Pentru că – așa cum spuneam – presa înseamnă prea multă politizare și tabloidizare în ultima vreme. Înseamnă tot mai multe interese, și mai puțină pasiune. Ce au însemnat pentru mine cei peste 20 de ani de presă?! O experiență minunată, o grămadă de lecții de viață, o bucurie în fiecare zi.

-Cel mai important în profesia de jurnalist este să… fii pasionat și echilibrat, în același timp.

-Tot mai mult publicul este consumatorul devotat al multimedia. Consumă informații de pe internet sau de la tv. În aceste condiții, cât de greu este să ajungi la urechile, dar și la sufletul și conștiința ascultătorului cu ajutorul cuvântului rostit?

Cred că întotdeauna se vor găsi oameni care să asculte radioul. Este singura formă de presă care-ți permite să faci și alte lucruri în timp ce te informezi. Poți să gătești sau să conduci în timp ce asculți radioul, sau sa te pregatești pentru serviciu și să te informezi în același timp. Și nu e puțin lucru, mai ales în ziua de azi, când toată lumea se plânge de criza de timp. În plus, radioul dă informația în formă concentrată, fără prea multe nuanțe. La radio se spune – sau ar trebui să se spună – esențialul.

-Prin ce este jurnalismul radio superior celorlalte canale media?
N-aș zice, neapărat, că radioul este superior altor canale media. E doar diferit.

-Am auzit spunându-se că puterea și impactul jurnalistului crește o dată cu popularitatea lui. Dvs. ce credeți? Are sau nu are nevoie un jurnalist de popularitate?

Depinde ce înțelegem prin popularitate. În ziua de azi, a fi popular înseamnă a fi un fel de ”vedetă”, datorat doar faptului că apari în fiecare zi la televizor. Dar, de multe ori, în spatele acestui vedetism nu se află decât un cititor de prompter. Adevărata popularitate cred că apare atunci când, ca ziarist, ai făcut un interviu extraordinar, cu un personaj important, la care se ajunge greu, și pe care-l faci să spună lucruri importante sau interesante. Atunci când faci o investigație despre care se vorbește zile la rând, sau un reportaj care impresionează și oamenii apreciază că te-ai oprit cu delicatețe asupra unei probleme care-i frământă…

Cred că, uneori, popularitatea poate dăuna. Cred că, deși poate părea demodat, e mai bine să fii reporterul modest și conștiincios, care-și face treaba pentru publicul lui, și nu pentru faimă.

-Cât de importantă este instituția pentru care lucrează un jurnalist? Cum v-a ajutat experiența la BBC România în cariera dvs.? Dar ceea ce faceți acum la Radio România Actualități și Dilema Veche?

 Fiecare loc în care lucrezi își pune amprenta asupra felului în care îți faci meseria. BBC-ul a fost capital și am fost foarte norocoasă să lucrez acolo și să fac timp de aproape 10 ani această meserie fără absolut nici o presiune, în afară de aceea a eticii jurnalistice. După ce am lucrat ani de zile într-o astfel de instituție, eu nu pot să fac concesii în practicarea meseriei, ceea ce poate fi un dezavantaj în ziua de azi. Dar continui să fiu norocoasă. Sper!

-Un reporter bun este acel care… nu se ferește să întrebe ” DE CE?” până chiar a înțeles despre ce scrie.

-Oricine poate fi jurnalist?
Oricine poate fi jurnalist, așa cum oricine poate fi cizmar. Numai că, sunt cismari buni, și cizmari mai puțin buni. La fel și cu jurnaliștii. Cred că a doua categorie – cu jurnaliștii mai puțini buni – va deveni tot mai numeroasă, cu cât tinerii vor să devină jurnaliști pentru a fi, de fapt, vedete, și nu pentru a informa publicul.

-Cum vă reușește să fiți redactor la radio și în același timp și la ziar? Credeți că schimbările cărora suntem supuși de la un an la altul nu fac altceva decât să-l transforme pe jurnalist într-unul capabil să facă și jurnalism radio, scris și tv în același timp?

Înainte să fiu jurnalist radio, am scris la ziar, am fost redactor de presă scrisă, ani de zile. Așa că nu mi-e greu să fac jurnalism radio și de presă scrisă, în același timp. Fiecare gen are provocările lui și, da, cu cât știi să faci mai multe, ești un ziarist complex și complet și ai mai multe șanse să-ți găsești un loc de muncă. Se pare că ăsta e viitorul: jurnalismul multimedia.

-Ce v-a motivat în toți acești ani să fiți mereu în căutarea unor povești și lecții de viață a unor oameni care mai des sunt în umbră?

Asta mi se pare cea mai grea întrebare. Probabil curiozitatea, care trebuie să fie o calitatea de bază a oricărui jurnalist. Și apoi, știi cum e : dacă ai descoperit o dată frumusețea și satisfacția descoperirii unor astfel de povești, atunci nu te mai oprești. Vrei mai mult! Și nu te oprești, pentru că niciodată nu ți se pare destul. Știi că lumea e plină de oameni, povești și locuri care așteaptă să fie descoperite, iar tu vrei să le descoperi, și să le spui mai departe, într-un mod cât mai creativ. Căci asta înseamnă, printre altele, reportajul radio: creativitate.


Autor: Victoria UNGUREANU
Sursa: www.everydayjournalism.com


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.4476 secunde