Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

24 aprilie 2017, ora locală: 12:16

 

Știi, Cristina...Cum e să fii pompier într-un IAD de jucării aprinse de ZIUA SINGURĂTĂȚII ?

adăugat 12 noiembrie 2016, 00:17, la Social • Articol publicat de Octavian Balan

Știi, Cristina mă gândeam azi să nu-ți mai scriu nimic, dar s-a întâmplat așa o tragedie care m-a afectat profund și nu am putut să nu-mi împărtășesc gândurile și tot ceea ce am simțit, când am aflat despre această tragedie.
Până acum Cristina ți-am spus povești de viață, despre oameni simpli, oameni de lângă noi, oameni care știu să-și ducă în spate crucea.

Ți-am scris Cristina despre copii orfani, despre oameni săraci dar bogați, despre polițiști, despre oameni care iubesc platonic, despre oameni ca noi, dar uite că azi mă simt nevoit să-ți scriu despre EROI, despre o tragedie a unui EROU.

Azi îți scriu Cristina despre o femeie care a rămas singură chiar de Ziua Internațională a Singurătății, azi o să-ți scriu Cristina despre două fetițe gemene de trei anișori, care le va fi greu să se mai joace cu jucăriile vreodată, azi am să-ți scriu Cristina despre un EROU, care a rămas singur într-un iad de jucării în flăcări. Azi am să-ți scriu Cristina, despre cum se întâmplă să pleci și să nu știi dacă mai revii.

Știi Cristina, o țară întreagă a fost șocată de moartea eroică și totodată tragică a pompierului Ion, o țară întreagă a văzut cum trupul său a fost scos pe brațe de colegi, din iadul unor jucării în flăcări.

Îți închipui Cristina că Ion de mic copil și-ar fi dorit să fie pompier, să lupte cu flăcările, să salveze vieți și să facă asta pentru că are un suflet de erou, nu pentru bani.

La 27 de ani ai săi a dus multe lupte cu flăcările, iar din 2009 a tot continuat să salveze vieți, uneori poate punând prioritate pe viața altora decât pe cea a celor apropiați.

Îți imaginezi Cristina că dis-de-dimineață, Ion s-a sculat încetișor fără ca să o trezească pe soție, a sărutat-o ușor pe obraz, și-a mângâiat pe cap copilele de 3 anișori, care încă dormeau fiindcă azi nu au vrut să meargă la grădiniță, a înfulecat o felie de pâine cu unt, a băut un ceai și s-a pornit la muncă.
Nu a vrut să-și trezească soția, că cine știe, poate aseară s-au certat un pic, ba că salariul de pompier nu-i ajunge să scape mai repede de creditul de 300 000 de lei, cu care și-au cumpărat un apartament pentru ei și cele două gemene, ba uite că mâine s vin facturile pe căldură,sau ca mâine vine data când trebuie să achite rata la bancă.

Poate că dimineață când se uita la soție și la cele două fetițe, în gândul lui se bucura că este totuși fericit, că într-o zi de vineri, de Ziua Singurătății, el nu este singur. Se gândea că este un om împlinit, iar spre deosebire de alții fericirea lui este triplă, asta poate și-l motiva să creadă că restul problemelor vieții sunt doar așa niște fleacuri, care vin și se duc.

La muncă Ion poate s-a întâlnit cu colegii, cu camarazii care nu o singură dată au stat umăr la umăr într-o luptă cu o forța incontrolabilă a focului. Poate că a fumat cu ei o țigară, poate că au băut câte o cafea, poate chiar i-ar fi împrumutat 20 de lei din ultimii să-i bani unui coleg să-și ia țigări, poate pe drum a zâmbit unei colege, sau unei trecătoare, poate...cine mai știe...

Și deodată s-a dat alarma, incendiu la Ciocana, arde un depozit cu jucării, Ion conștient că merge la luptă cu focul, s-a aruncat primul spre autospecială, avea experiență, îi plăcea la nebunie munca sa, privise toate filmele despre pompieri, o făcea cu suflet. Și ce putea fi așa grav, mai ales că era vorba doar de un depozit, iar el era obișnuit deja să țină piept focului.

Ajunși la fața locului, cu gândul la cele două fetițe, cu gândul la soție, cu gândul că în clădirea din care fumul des mânat de flăcări spre cer, se află un tată, sau o mamă care este așteptată acasă de doi copii, s-a avântat în luptă.

 A intrat ca un EROU în clădire, i-a găsit pe cei ce aveau nevoie de ajutor, iar când erau aproape toți scoși în afara pericolului, a fost  prins într-un perete.

Colegii încercau din răsputeri să-l salveze, în jur era o căldură insuportabilă, un fum dens și înecăcios emanat de jucăriile cuprinse de flăcări, dar Ion totuși spera că va fi și el salvat.

Știi Cristina eu îmi imaginez, că pe ultima sută de metri, când pierdea lupta cu viața, Ion se uita la jucăriile aprinse, împrăștiate în jurul său și își imagina că este acasă, în apartament, întins la podele, într-o seară de sâmbătă, iar cele două gemene, fericite,  cu zâmbetele lor de copile pe față, împrăștie jucării prin casă. Le vedea zbenguinduse prin apartament, bucuroase de copilăria lor. Poate că una dintre ele, a luat o mașinuță de pompieri și îi zicea cu vocea de copilă „Uite tati, uite tati...”. Undeva de la bucătărie, poate auzea cum duios îl striga soția „Ion, Ion...Ioane hai la masă” și cu gândul la ei s-a dus spre nemurire.

Sau poate Cristina prin el a trecut sentimentul de glorie și-a adus aminte când a defilat falnic, purtând uniforma de pompier la paradă în PMAN, poate că își aducea aminte cum cei pe care îi salvase din flăcări îl cuprindeau și îi mulțumeau și se gândea că a fost un pompier cu onoare, a făcut-o din suflet, a făcut-o pentru oamen și  a murit erou...

Îți imaginezi Cristina, că soția acestuia poate s-a supărat un pic pe  EL că a plecat la muncă fără ca să-i zică „Bună dimineața”, poate că s-a supărat că a uitat intenționat acasă borcănașul cu zeamă, pe care i-a i l-a pregătit de cu seară.
Îți imaginezi Cristina ce o fi fost în inima femeii când trebăluia prin casă și a văzut la televizor cum pe un pompier îl scot pe brațe dintr-o clădire cuprinsă de flăcări, nu-l vedea la față, dar simțea că e EL, îi spunea inima.
Cu ochii în lacrimi și-a cuprins cele două copile și se ruga cu privirea în tavan, că poate nu e EL, nu are cum să fie EL...

Îți închipui Cristina cum se vor mai uita la jucării, cele două gemene de trei anișori, dacă vor afla că din cauza unor jucării aprinse au rămas fără tată...

Știi, Cristina stau și mă gândesc că uneori oamenii nu realizează că toții suntem trecători, că în ziua de azi pleci, dar nu știi când vii.

Mă gândesc Cristina oare ce simt cei care din frustrările lor, l-au huiduit pe Ion când acesta defila în formație la parada din PMAN, ei oare se gândeau atunci că sub uniformă se află oameni, se află eroi?

Știi Cristina în adâncul sufletului eu totuși sper că jertfa lui ION nu va fi în zădar, eu sper Cristina că el nu va rămâne doar în amintirea celor dragi. Eu vreau să cred Cristina că LUPTĂTORUL CU FOCUL va fi onorat veșnic, atât el cât și cei ce au RĂMAS ÎN URMA LUI.


Autor: Vadim Ungureanu
Sursa: www.basarabeni.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 clara802 pentru cielfanthom
  Buna tuturor,

  Sunt doamna Susan nimici, vă scriu această scrisoare de mărturie că sunt foarte recunoscător pentru ceea ce a făcut doamna Clara ...

 • #2 clara802 pentru cielfanthom
  Buna tuturor,

  Sunt doamna Susan nimici, vă scriu această scrisoare de mărturie că sunt foarte recunoscător pentru ceea ce a făcut doamna Clara ...

 • #3 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #4 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #5 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #6 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #7 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #8 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #9 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #10 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

Acum Online

In acest moment sunt 5 vizitatori online.

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Social

(VIDEO) O viață, trei țări, zece copii
Doroftei Popescu (83 de ani) din satul Cenac, Cimișlia, a locuit toată viața pe pământul natal, dar a apucat să fie cetățean a trei țări: Regatul României, URSS, Republica Moldova. Are zece copii, toți plecați peste hotare.
A rămas cu dorul, amintirile și pământul pe care îl lucrează mai mult singur. [...] mai mult
Priviţi acest VIDEO, până la sfârşit şi veţi vedea cum Dodon, nu doar că e supusul lui Plahoniuc, dar este şi un mare mincinos. Distribuiţi, să vadă şi votanţii lui Dodon cine este cu adevărat idolul lor!
Priviţi acest VIDEO, până la sfârşit şi veţi vedea cum Dodon, nu doar că e supusul lui Plahoniuc, dar este şi un mare mincinos. Distribuiţi, să vadă şi votanţii lui Dodon cine este cu adevărat idolul lor!

[...] mai mult
Ciubaşenco: „Activiştilor din PD li s-a cerut să-l promoveze pe Dodon”
Candidatul din partea formaţiunii „Partidul Nostru”, Dumitru Ciubaşenco, declară că retragerea lui Marian Lupu din cursa prezidenţială nu înseamnă nimic altceva decât un joc de-al lui Plahotniuc.Într-o conferinţă de presă, Ciubaşenco a spus că deţine informaţii veridice, potrivit cărora activiştilor PD li s-a cerut să-l [...] mai mult
RISE: Cum arată vila lui Plahotniuc de la București
O vilă, o piscină cât un apartament și o gheretă albă cu un portar în ea. E cadru banal de Pipera, zonă rezidențială în nordul Bucureștiului, numai că aici, pe strada Erou Iancu Nicolae și-a înregistrat adresa de domiciliu Vladimir Plahotniuc, cel mai influent oligarh din Republica Moldova. La zece [...] mai mult
Meteorologii: Iarna 2016-2017 va fi cea mai friguroasă din ultimii 100 de aniIarna 2016-2017 va fi cea mai friguroasă din ultimii 100 de ani în Europa. Despre aceasta au anunțat meteorologii. Continentul nostru va fi străbătut de mase de aer arctic, în timp ce soarele va fi acoperit de nori.

Meteorologii europeni avertizează că locuitorii Bătrânului Continent ar trebui să-şi pregătească haine cât [...] mai mult
INCREDIBIL // Unde s-ar duce să trăiască moldovenii, în cazul în care ar avea o asemenea OPORTUNITATE
Mare majoritate a cetățenilor R. Moldova ar pleca pentru totdeauna din această țară, dacă ar avea o oportunitate în acest sens. Totuși, cel mai curios e faptul că un procent foarte mare crede că nu există încă țări unde ar vrea să se stabilească pentru totdeauna.
Fiind întrebați în ce țară s-ar stabili permanent, 38,1% din respondenții [...] mai mult
CÂTE PATRU MOLDOVENI EMIGREAZĂ ÎN FIECARE ORĂ DIN CAUZA SĂRĂCIEI
În fiecare an 8 mii de persoane emigrează din Republica Moldova  în alte state.  Acestea sunt datele statistice oferite  de Institutul de Demografie din Viena prezentate de Nicolae Enciu, directorul adjunct al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul emisiunii „ Față în Față” [...] mai mult
Schemă de contrabandă cu droguri la frontieră/Două persoane, reținute
Doi cetățeni moldoveni și-au planificat, în cele mai mici detalii, trecerea ilegală peste frontiera moldo-ucraineană a aproximativ 2 kg de marijuana. Tentativa acestora a fost deconspirată de angajații Sectorului Poliției de Frontieră „Tudora-1", scrie deschide.md
Ieri dimineață, în jurul orei 4.30, patrula SPF "Tudora-1", aflată [...] mai mult
Ion Sturza anunță numele celui care a coordonat furtul miliardului
Filat începe să vorbească, nu la propriu, ci indirect, prin cei care nu doresc să-i repete soarta sau soarta deputatului Ion Butmalai. Astfel comentează ultimele dezvăluiri despre furtul miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar fostul prim-ministru Ion Sturza, informează independent.md
„Filat vorbește prin cei care nu doresc [...] mai mult
România a oferit în acest an peste 5600 de burse pentru tinerii din R. Moldova
 Guvernul României a alocat peste 5600 burse tinerilor din R. Moldova, pentru anul de studii 2016-2017, a anunțat ieri Ministerul Educației de la Chișinău, informează MOLDPRES.
Potrivit unui comunicat al ministerului, tinerii pot depune actele la toate nivelurile de școlarizare - studii liceale, de licență, masterat, rezidență sau doctorat, [...] mai mult

Ultimele comentarii