Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 martie 2024, ora locală: 18:33

 

RISIPĂ de bani publici! Funcționarii care sunt remunerați cu zeci de mii de lei pentru câteva ședințe

adăugat 04 iulie 2015, 08:22, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan

IRAȚIONAL // Deși sunt falimentare, întreprinderile de stat cheltuiesc anual milioane de lei pentru remunerarea membrilor consiliilor de administrație, iar unii dintre aceștia nu-și merită banii, pentru că deseori lipsesc de la ședințe

Unii funcționari pe care statul i-a delegat să-i apere interesele în întreprinderile publice adună anual venituri de câteva ori mai mari decât salariul de bază. Demnitarii ajung să facă parte concomitent din șase și chiar nouă consilii de administrație (CA), iar astfel eficiența muncii scade.

Câțiva viceminiștri se pot lăuda cu onorarii grase de sute de mii de lei pentru activitatea din consilii, iar alți funcționari au atins recordul la absențe, figurând doar fictiv în lista participanților la întrunirile consiliilor.

Un audit efectuat recent de Curtea de Conturi atestă o situație iresponsabilă la gestionarea a cinci societăți economice de stat. Companiile înregistrează pierderi tot mai mari de la an la an, iar remunerarea conducătorilor crește.

Pierderi de milioane, dar salarii majorate

În ultimii trei ani, profitul ,,Moldtelecom” a scăzut de trei ori, ajungând de la 202 milioane de lei, la 62 de milioane de lei. Pe de altă parte, salariul directorului instituției s-a majorat. În 2014, Vitalie Iurcu a ridicat lunar câte 52 de mii de lei, iar cei cinci membri ai CA au primit onorarii la sfârșit de an de până la 165 de mii de lei, cu 30 de mii de lei mai mult față de anul 2011.

Societatea ,,Apă-Canal Chișinău” a avut anul trecut pierderi de o sută de milioane de lei, iar directorul Constantin Becciev a fost plătit cu 30 de mii de lei pe lună, fiindu-i majorat salariul cu nouă mii de lei. Membrii CA au ridicat lunar câte opt mii de lei.

Administratorul Băncii de Economii a fost remunerat lunar cu 70 de mii de lei, chiar dacă banca a suferit anul trecut pierderi de 244 de milioane de lei. Membrii CA au ridicat onorarii anuale de peste 60 de mii de lei, iar plățile au fost inechitabile. De exemplu, în 2013, trei reprezentanți ai statului au muncit în CA doar două luni, dar au primit o remunerare deplină la sfârșit de an.

Onorarii grase pentru viceminiștri

Cei mai „harnici” demnitari, care reușesc să muncească chiar și în nouă CA ale unor întreprinderi de stat și societăți pe acțiuni, sunt viceminiștrii Economiei și Finanțelor. Anul trecut, cel mai plătit funcționar a fost Octavian Calmâc. Adjunctul de la Economie a adunat venituri de 620 de mii de lei. În timp ce salariul de funcție a constituit doar 153 de mii de lei, onorariile din șase CA au fost de trei ori mai mari. Calmâc face parte din consiliile unor instituții importante: „Banca de Economii”, „Metalferos”, „Moldexpo”, magazinul „UNIC”, „Moldovagaz”.

Doar de la ultima instituție a primit 374 de mii de lei. Am încercat să-i solicităm un comentariu viceministrului, dar secretara acestuia ne-a spus că este plecat într-o deplasare peste hotare.

Fostul viceministru al Finanțelor, actualul deputat Ștefan Creangă a adunat în 2014 venituri de 493 de mii de lei. Demnitarul a reprezentat statul în nouă instituții economice printre care „Moldtelecom”, „Calea Ferată”, „Franzeluța”, „Air Moldova” și „Poșta Moldovei”, iar pentru asta a fost remunerat cu 342 de mii de lei.

„Eu am reușit să-mi fac munca în toate instituțiile”, ne asigură Ștefan Creangă. „Majoritatea ședințelor se desfășurau o dată la trei luni și după ora 17.00 și nu-mi încurcau programul. Dacă la începutul anului faci un plan de activitate bun la întreprindere, CA rămâne doar un organ de monitorizare”, adaugă demnitarul.

De când a obținut mandatul de deputat, Ștefan Creangă a renunțat la calitatea de membru al CA, chiar dacă legea îi permite să-și păstreze funcțiile. „Eu consider că aceste prevederi legislative sunt neconstituționale și nu am vrut să-mi continui activitatea”, explică Creangă.

Membră în 12 consilii și comisii

Și alte ministere își „exploatează” angajații la maximum. În 2013, șefa Direcţiei Analiză, Monitorizare şi Evaluare a Politicilor din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Maria Griniuc, a fost membră a 12 CA și Comisii de Cenzori ale instituțiilor economice publice, printre care „Air Moldova” și „Moldaeroservice”.

Pentru asta a fost plătită cu 102 mii de lei, în timp ce de la locul de muncă de bază a ridicat un salariu de 79 de mii de lei. Un angajat al direcției pe care a condus-o Maria Griniuc ne-a spus la telefon că aceasta nu mai lucrează de jumătate de an la minister.

Secretarul de stat al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Violeta Văsa, a fost delegată în consiliile de administrație ale „Moldtelecom”, „Registru” și „Centrul Național pentru Frecvențe Radio”, care i-au întregit anul trecut veniturile cu 166 de mii de lei, mai mult decât salariul primit de la minister.

Lipsesc de la ședințe

Auditorii de la Curtea de Conturi au constatat că indemnizațiile achitate membrilor CA au fost uniforme, indiferent de prezența lor la ședințe. Un funcționar, al cărui nume nu a fost făcut public, a lipsit chiar la 80% dintre întrunirile consiliului Băncii de Economii, iar la 119 ședințe nu a participat niciun reprezentant al Ministerului Finanțelor.

Un alt membru al consiliului „Tutun-CTC” a fost înscris fictiv în procesele-verbale a trei ședințe, chiar dacă în perioada respectivă se afla în deplasări de serviciu peste hotare. „Majoritatea membrilor CA delegați de stat nu vin la şedinţe. E haos total. Când toate societăţile astea sunt pe calea pieirii, când dividende nu se transferă la stat aproape nimic, folos au numai funcționarii care încasează sume frumoase”, s-a arătat indignat președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean.

Reformă la „Tutun-CTC”

Printre întreprinderile mari care înregistrează pierderi enorme, doar una a decis să modifice sistemul irațional de remunerare a conducătorilor instituției. La „Tutun-CTC” venitul s-a diminuat în ultimii trei ani de șase ori, ajungând la 12 milioane de lei în 2014. Respectiv, salariul directorului a fost micșorat de patru ori – de la 160 de mii de lei pe lună la 40 de mii de lei.

Membrii CA au încasat venituri de două ori mai mici. Ministrul Agriculturii a semnat un ordin prin care le-a tăiat indemnizațiile. „Am considerat că procentul de 4,5% din venitul companiei pe care trebuiau să-l primească membrii consiliului este prea mare, ținând cont de situația economică proastă de la întreprindere. Au ridicat jumătate din bani, iar restul au fost direcționați spre dezvoltarea companiei”, a explicat ministrul Ion Sula. Astfel, un membru CA care în 2013 a primit o indemnizație de 155 de mii de lei, anul trecut a încasat doar 45 de mii de lei.

Doar patru recomandări executate

Curtea de Conturi a prezentat și în 2012 un raport de audit care demonstra că întreprinderile de stat sunt gestionate irațional, iar reprezentanții statului nu sunt remunerați după indicatorii de performanță.

Pentru a redresa situația, auditorii au emis Guvernului și altor entități publice 19 cerințe și recomandări. Până în prezent, doar patru au fost executate integral, șase - parțial, iar nouă au rămas neexecutate. Acum au fost transmise alte 18 cerințe pentru a înlătura problemele din sistem.

Potrivit datelor Registrului Patrimoniului Public, actualizate la 1 ianuarie 2015, în R. Moldova sunt 112 societăți pe acțiuni în care statul are cotă-parte și 244 de întreprinderi de stat, 17 dintre care sunt în procedură de insolvabilitate sau de lichidare.


Autor: Stela Mihailovici
Sursa: ziarulnational.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.5704 secunde