Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

25 mai 2016, ora locală: 02:22

 

Harta "Moldovei Mari", la Ambasada RM de la Bucuresti

adăugat 23 iunie 2009, 15:47, la Opinii / Editoriale

ZIUA publica integral un articol aparut in Jurnal de Chisinau (www.jurnal.md), "Alb şi negru: Uniunea Europeană non grata", sub semnatura lui Nicolae Negru.

In incinta Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti poate fi văzută pe un perete harta Moldovei in timpul domniei lui Ştefan cel Mare şi Sfant. Drept dovadă, un cititor a fotografiat-o şi ne-a trimis-o la redacţie. Faptul nu ar merita vreo atenţie deosebită, ca orice alt hobby diplomatic, dacă hotarele RM ar coincide cu cele ale Moldovei lui Ştefan cel Mare. Dar cea mai mare parte a acesteia, inclusiv capitala Suceava, se află pe teritoriul Romaniei.

Imi amintesc cu acest prijej de protestele Moscovei cand in China se editau hărţi care inglobau o parte a teritoriului URSS. Să ne imaginăm ce scandal diplomatic ar provoca o hartă a Germaniei care să includă şi regiunea Koenigsbergului - Kaliningradul de azi, atarnată in sediul Ambasadei Germaniei de la Moscova. Şi ce ar zice Chişinăul sau Kievul, dacă la intrarea in ambasadele Romaniei vizitatorii ar da cu ochii de harta Romaniei Mari? Nu ar fi cazul ca Bucureştiul să strige acum că Chişinăul nutreşte ganduri expansioniste, că subminează "statalitatea" Romaniei? Şi cum ar putea să se justifice Voronin? Că va semna un acord de frontieră?

Moldova a fost creată de romani


Ideea că RSSM este continuatorul "statalităţii moldoveneşti" moştenite de la domnitorii Ţării Moldovei, incepand cu Dragoş-vodă, a fost oficializată in perioada sovietică, devenind o dominantă a propagandei antiromaneşti. Actualii guvernanţi comunişti ai RM au preluat-o imediat ce au venit la putere, considerand in firea lucrurilor să pretindă că o mare parte a Romaniei le-ar aparţine istoriceşte. Nu demult, in precedenta campanie electorală, ei au dat startul sărbătoririi a 650 de ani de la intemeierea Moldovei, in pofida faptului că, din punctul de vedere al ştiinţei istorice, acest eveniment nu are o dată precisă şi s-a produs in perioada cand teritoriul dintre Nistru şi Prut nu era controlat de descălecătorii de dincolo de Carpaţi, care, printre altele, nu erau moldoveni, ci romani din Maramureş.

Chişinăul revizuieşte istoria şi pune la indoială caracterul firesc al unirii din 1859 şi formării Principatelor Unite prin alegerea domnitorului Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, şi domnitor al Munteniei. Moldovenii din Romania nu sunt romani, spune Voronin, ei sunt "minoritari" in număr de 10 milioane, de unde rezultă că RM ar fi şi patria istorică a moldovenilor de dincolo de Prut. De ce dar se supără Voronin cand Băsescu spune "un popor, două state", cand el spune de fapt acelaşi lucru: "un popor, două state", diferand doar denumirea poporului. Sărind la gatul Romaniei pentru că nu ar recunoaşte identitatea moldovenească, Voronin şi clanul său doresc, pe de altă partă, ca Bucureştiul să recunoască pretenţiile RM de moştenitoare a "statalităţii moldoveneşti", de vlăstar contemporan al Moldovei lui Ştefan cel Mare, care este parte componentă, constitutivă a statului roman. Cu alte cuvinte, Voronin doreşte ca Băsescu să-i consfinţească dreptul istoric asupra unei părţi a teriroriului Romaniei. Nu e prea exagerată pofta?

"Marea ironie"

Dacă RM se consideră parte a Moldovei lui Ştefan cel Mare, ea se consideră automat parte a Romaniei. Dacă moldovenii din RM sunt fraţii moldovenilor din Romania, care se consideră şi sunt romani, noi, cei de dincoace de Prut, cine suntem? Tot romani, nu-i aşa? "Marea ironie a sorţii constă in aceea că anume aşa-zişii "ocupanţi ruşi" au făcut tot posibilul pentru a păstra conştiinţa etnică multiseculară şi sentimentul statalităţii moldovenilor", scria la modul serios un fost funcţionar de stat, "combătand" romanismul basarabenilor. Nu e nicio ironie aici, ci un scop geopolitic evident, indreptat impotriva Romaniei. Altfel ar trebui să credem că moldovenii dintre Nistru şi Prut s-au separat de bună voie de consangenii lor de dincolo de Prut şi că moldovenesc inseamnă deznaţionalizat, rusificat, rural, retardat din punct de vedere cultural şi lingvistic...

Să ne dezicem de Eminescu şi Creangă

Nu există decat o singură cale de a stabili definitiv frontiera pe Prut: declarand RM nu moştenitoare a Moldovei lui Ştefan cel Mare, ci consecinţă a pactului Ribbentrop-Molotov. Ca să se desprindă definitiv de Romania, RM trebuie să renunţe la trecutul moldovenesc, care de fapt e romanesc, şi să se limiteze la trecutul ei rusesc, sovietic. Ea trebuie să-şi schimbe numele şi să-şi formeze un trecut autonom. Trebuie să se dezică de Eminescu şi Creangă, şi chiar de Mateevici, care se considera şi el roman, atribuindu-şi doar cultura şi literatura creată după formarea RASSM - prima formaţiune constituită de Stalin pentru a "păstra conştiinţa etnică multiseculară şi sentimentul statalităţii moldovenilor".

Tentaţia unui destin alternativ

Dar şi in acest caz, răman o mulţime de fire ce nu pot fi tăiate de nicio graniţă politică. In mod obiectiv, RM şi Romania sunt inseparabile una de alta, unite prin limba romană. Chiar şi atunci cand pe Prut se inălţa o cortină de fier, Romania prezenta un pericol pentru "statalitatea" RSSM prin insăşi existenţa ei, amintindu-le moldovenilor dintre Nistru şi Prut că au existat şi alte căi in istorie. Romania intruchipa şi intruchipează tentanta idee a unui destin alternativ. De aceea, nici pe o clipă, regimul sovietic nu permitea revederea moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului. De aceea, şi astăzi Moscova revanşardă se opune apropierii dintre RM şi Romania, care apropiere, pe orice căi s-ar face, ar putea să ducă in mod inevitabil la regăsirea moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului. De aceea e o naivitate să credem că Moscova se opune doar aderării la NATO şi acceptă integrarea RM in UE. Rusia şi forţele proruseşti se opun şi se vor opune din răsputeri integrării europene. Căci in cadrul Europei, RM se va intalni cu Romania.

La 7 aprilie, nu Romania, ci de fapt UE a fost declarată non grata, dorindu-se ca prin acţiunile impotriva Romaniei, concertate de Rusia, să se provoace o reacţie similară din partea UE. Ambasadorul Filip Teodorescu, care, conform mărturiilor lui Andrei Stratan, a refuzat să accepte nota Chişinăului privind implicarea Romaniei in procesele politice de la Chişinău, aruncand-o pe masă şi ieşind fără să spună un cuvant, a procedat demn şi corect: e prea de tot să inviţi reprezentantul Romaniei să ia parte la scenariul de demonizare a Romaniei şi de indepărtare a RM de UE. Intamplătoare să fie declaraţia recentă a lui Voronin că "pentru noi este important să primim libertăţile europene de bază, dar nu neapărat să alergăm după statutul de ţară membră a UE"?

Protejarea moldovenilor de peste Prut

Existand pe Prut un stat pe bazele RSSM, Rusia işi păstrează o parghie de influenţă şi un pretext de atac asupra Romaniei. Ceea ce unii prezintă drept o chestiune identitară, de liberă opţiune, este de fapt o problemă geopolitică. Dacă ar fi vorba doar despre o problemă identitară, lucrurile ar trebui să fie lăsate să se rezolve de la sine, fără a forţa pe cineva, fără "şmecherii" istorice şi mai cu seamă fără provocări "moldoveniste", care alimentează o permanentă stare de instabilitate şi război.

Azi ideea protejării moldovenilor de peste Prut poate să pară bizară, dar maine - cat se poate de firească. Nu pentru a-i proteja pe cineva a intrat armata rusă in Georgia?

Autor: Nicolae Negru
Sursa: www.ziua.net
Cu asa dimensiuni inteleg si eu statul Republica Moldova.
A comentat viorel 23 iunie 2009, 16:06
bravo, foarte bun articol ! Harta Voievodatului Moldovei Mari, ce va fi mai devreme sau mai tarziu parte a Romaniei.
A comentat Poplauschi 23 iunie 2009, 16:35
Multumim pentru articol, frumos. Cam asa e... E un articol ce chiar merita citit....
A comentat RomaniaMare 23 iunie 2009, 17:39
Întâlnirea dintre d. Stratan şi d. Teodorescu, din câte ştiu, a avut loc la sfârşitul lui martie 2009, înainte de alegeri. Acea notă pe care diplomatul român a aruncat-o pe masa d. Stratan vorbeşte de la sine despre scenariile, pregătite din timp, ale guvernării komuniste de la Chişinău. Şi cum rămâne cu Transnistria? Graniţa dintre Ukraina şi Moldova de pe vremea lui Stefan cel Mare trece pe râul Nistru. Si graniţa României Mari tot pe Nistru trece.
A comentat mara 23 iunie 2009, 18:00
Votati PL ,PLDM sau AMN !

Forza PLDM ,PL si AMN !

Singurele partide care pentru prima oara din anii `90 incoace,de la independenta castigata fata de Imperiu Sovietic ☭,Imperiul Raului ,asa cum a fost supranumit de Roland Reagan,Presedindetele american ce a castigat Razboiul Rece,nu v-au tradat ,respectandu-va intru totul dorinta voastra de a scapa de comunisti ☭ si spre a va indrepta cu adevarat spre structurile occidentale,In NATO si UE,in care Romania va duce dorul si va asteapta cu bratele deschise,ca astfel sa ingropam si sarma ghimpata care inca ne impunge inimile si care desparte,frate de frate !

Moarte cripto-comunistilor ☭ si tradatorilor de neam si de tara,ppcd-isti !

"Basarabia, lacrima neamului romanesc"
A comentat micael 23 iunie 2009, 18:30
Super!
A comentat Prinţesă 23 iunie 2009, 18:34
TRAIASCA MOLDOVA MARE :D:D
A comentat katea 24 iunie 2009, 12:19
Corect, traiasca Moldova mare, in componenta Romaniei.
A comentat gion 24 iunie 2009, 16:33
Altfel ar trebui să credem că moldovenii dintre Nistru şi Prut s-au separat de bună voie ........şi că moldovenesc inseamnă deznaţionalizat, rusificat, rural, retardat din punct de vedere cultural şi lingvistic...

Asta e marea noastra problema a moldovenilor dintre prut si nistru,ne simtim complexati!si a majoritatii romanilor care au o asemenea opinie despre noi...
A recunoscut-o si T. Basescu... R. MD este o creatura neferricita a pactului Ribentrop-Molotov
ce mai vreti: UNIRE??????????!!!!!!!
nu cred ca ar ajuta
A comentat ingerul Gabriel 24 iunie 2009, 20:42
Ba Unirea ar ajuta foart mult,decat s-a va plangeti vai de mine nu stiu ce, puneti umar la umar si dati comunisti jos
A comentat chris 24 iunie 2009, 21:01 | mergi sus ▲
Mah chris,cine se plange?Pe comunisti i vom da noi jos dar asta nu inseamna ca ne vom uni cu cineva.Drept spui ,trebuie sa punem umar la umar si sa ridicam tara noastra,Republica Moldova.Romanii daca au nevoie de pamanturi,sa le caute in alta parte.Noi nu suntem in vanzare.
A comentat Tara 24 iunie 2009, 21:13 | mergi sus ▲
A comentat regy 25 iunie 2009, 00:42 | mergi sus ▲
Foametea, după cum am văzut, n-a convins ţăranul să intre în colhoz. Ca şi în alte
regiuni anexate recent de Uniunea Sovietică, în RSSM a fost organizată o nouă deportare în
masă, după modelul celei din iunie 1941. Acest eveniment tragic a început în noaptea de 5
spre 6 iulie 1949, la orele 2 de dimineaţă şi a durat până la orele 8 seara a zilei de 7 iulie.
Conform operaţiunii "Iug" ("Sud") era vizată deportarea a 40 850 persoane, dar din diferite
motive a fost înfăptuită strămutarea forţată în Siberia şi Kazahstan a 35 796 de persoane,
dintre care 9 864 bărbaţi, 14 033 femei şi 11 889 copii59. Din totalul familiilor deportate, 7
625 erau considerate "chiabureşti", restul membrilor acestora fiind acuzaţi de colaborare cu
"ocupanţii germano-fascişti"60, dintre care 305 familii sau cca. 1000 de persoane erau din
fosta RASSM, de pe malul stâng al Nistrului61. Pe drept cuvânt, evenimentul a fost numit
ulterior "cea mai mare deportare a populaţiei basarabene"62. Pe de altă parte, trebuie amintit
că, aşa cum s-a întâmplat cu deportarea în masă din iunie 1941, nu toţi cei care au fost incluşi
iniţial în liste au fost deportaţi. Documentele de arhivă arată în mod concludent că, de această
dată, vestea despre planificarea unei operaţiuni de deportare a făcut înconjurul provinciei cu
săptămâni înainte, graţie informaţiei oferite de anumiţi reprezentanţi ai puterii care şi-au
înştiinţat rudele vizate în acest sens. Autorităţile au încercat, de aceea, să ţină în mare secret
măcar data desfăşurării operaţiei şi din această cauză, unele primării au primit listele abia în
ziua operaţiei63. Din totalul de 12 860 de familii incluse iniţial în liste, n-au fost ridicate 1 567
familii, iar acest lucru s-a întâmplat din cauze diferite: 274 familii intraseră între timp în
colhoz; 240 - au prezentat, chiar în timpul operaţiei de "strămutare", dovezi documentare care
atestau că unii membri ai familiei făceau armata; 35 familii aveau ordine şi medalii sovietice;
508 - îşi schimbaseră domiciliul, iar 105 familii reuşiseră să se ascundă64. Aceste detalii tind
să arate că pedepsirea "duşmanului" intern, în cazul comunismului sovietic, era mai degrabă o
strategie de înfricoşare a populaţiei decât un scop în sine. Cu alte cuvinte, represiunile
sovietice au avut un caracter mai degrabă funcţional decât intenţional. Argument în acest sens
este şi faptul că, deşi până la 9 iulie au fost găsite cca. 1000 persoane care din diferite motive
nu fuseseră acasă, nu s-au organizat operaţiuni ulterioare de deportare a celor care au putut
evita, în cele din urmă, strămutarea forţată65. Au existat ulterior iniţiative de continuare a
deportărilor, venite din partea autorităţilor de la Chişinău.
A comentat regy 25 iunie 2009, 00:46 | mergi sus ▲
A comentat regy 25 iunie 2009, 00:53 | mergi sus ▲
Aceasta este o lucrare stiintifica inedita, care nu trebuie politizata. Cei ce doresc sa procure aceasta harta in original se pot adresa la CE Integritas, or Chisinau, tel.37322233303, email integritasedit@yahoo.com
A comentat crina244 08 iulie 2009, 00:34 | mergi sus ▲
Voi romînii sunteţi cu brînza în şîp(zgirciti),si acum aveti case acoperite cu stuh,si umblati cu boii cu caru,datine pace sa treim asa cum noi vrem.Multe am de spus,dar nu mai perd timpu inzadar.
A comentat Vasîle de la Bălti 16 iulie 2009, 19:46 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 clara802 pentru cielfanthom
  Buna tuturor,

  Sunt doamna Susan nimici, vă scriu această scrisoare de mărturie că sunt foarte recunoscător pentru ceea ce a făcut doamna Clara ...

 • #2 clara802 pentru cielfanthom
  Buna tuturor,

  Sunt doamna Susan nimici, vă scriu această scrisoare de mărturie că sunt foarte recunoscător pentru ceea ce a făcut doamna Clara ...

 • #3 Lilyutza pentru natalita.popescu
  Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

 • #4 Anusca pentru dorin1995
  dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
  ...

 • #5 cielfanthom pentru dorin1995
  Salut!
  In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

 • #6 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #7 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #8 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #9 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #10 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

Acum Online

In acest moment sunt 9 vizitatori online.

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

Igor Boțan: Pentru mine este interesant cum va comemora Mihai Ghimpu alături de Artur Reșetnicov ziua de 7 aprilie
Guvernarea actuală a creat o joncțiune între extreme, iar cel mai interesant este cum va sărbători Mihai Ghimpu ziua de șapte aprilie alături de Artur Reșetnicov, a declarat directorul Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan în cadrul unei Ediții Speciale de la Postul Public de Televiziune.
„Eu nu-mi închipui [...] mai mult
Scrisoarea deschisă a Nataliei Morari către Vlad Plahotniuc: „Vreau să vă mulțumesc. Nu e o ironie, deloc”

Jurnalista Natalia Morari i-a adresat o scrisoare deschisă, a doua la număr, politicianului și omului de afaceri Vlad Plahotniuc în care i-a mulțumit pentru faptul că acesta a reușit ceea ce n-a făcut clasă politică din Moldova în cei 25 de ani de independență și anume, a reușit să-i unească până și pe ultimii dușmani ideologici [...] mai mult
Dumitru CRUDU // Președintele meu nu e Timofti, ci e Putin
-Președintele meu nu e Timofti, ci e Putin, îi zise Elena Valetinovna lui Piotr Petrovici, în timp ce ambii treceau printre corturi. Printre corturile roșii, ridicate de tovarășii lor de-o viață pe trotuarul din fața Parlamentului.
-Și al meu e la fel, îi zise Piotr Petrovici. Nici eu nu-l recunosc pe [...] mai mult
Un senator american critică susţinerea pe care Rusia ar acorda-o separatiştilor din Transnistria
Senatorul republican american Roger Wicker a criticat, într-un interviu, presupusa susţinere pe care Rusia o acordă forţelor separatiste din regiunea moldoveană Transnistria, explicând că această atitudine încalcă principiile Acordului Helsinki şi Cartei ONU.
"Ţările iubitoare de libertate trebuie să aibă o atitudine unitară şi fermă [...] mai mult
Moldova INTRĂ ÎN COMĂ! Instituțiile publice, paralizate de lipsa banilor


Premierul interimar, doamna Natalia Gherman anunța la ultima ședință de guvern  că nu se vor face decât cheltuielile strict necesare, care asigură funcţionarea instituţiilor bugetare, inclusiv plata salariilor personalului, prestările sociale şi plata datoriilor de stat.
Fostul ministru de Finanțe, Veaceslav Negruța a declarat într-un [...] mai mult
VIDEO // Declarații SCANDALOASE la Moscova: „În fostele state ale URSS trebuie să fie doar steagul rus. Toți trebuie trimiși în lagăre”

Deputatul rus Vladimir Jirinovski, cunoscut pentru criticile sale radicale, a comentat decizia procurorilor ruși de a verifica legalitatea declarațiilor de independență adoptate de statele baltice în 1991 și a spus că este „fericit” că procurorii au venit cu o asemenea inițiativă. Jirinovski susține că deciziile din 1991 au fost [...] mai mult
Analiza: A doua descălecare a lui Filat la Guvern și dezgroparea securii războiului politic
Anatol Ţăranu, unul din cardinalii „din umbră” din tabăra liderului PLDM, Vlad Filat,a enunţat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Jurnal TV, o serie de idei, delicat vorbind surprinzătoare, în contextul discuțiilor anevoioase privind crearea unei noi coaliții pro-europene. Țăranu spune, între altele, că [...] mai mult
Lupta geopolitică pentru Chișinău scoate PCRM din viitoarea majoritate
În Republica Moldova a fost duminică al doilea tur al alegerilor locale. Confruntarea, altfel una de relevanță locală, s-a transformat imediat într-una geopolitică prin încărcătura simbolică a confruntării între Dorin Chirtoacă, reprezentantul Partidului Liberal, partid pro-românesc, unionist, euro-atlanticist, și Zinaida [...] mai mult
Sturza, reacție dură față de rezultatele alegerilor: Se va alege praful din proiectul Republica Moldova
Fostul premier Ion Sturza a reacționat dur față de felul în care s-au desfășurat alegerile în capitală și rezultatele scrutinului. Fostul premier este nemulțumit de felul în care au votat chișinăuienii.
Omul de afaceri este nemulțumit de alegerea „geostrategică” a locuitorilor capitalei, care au avut de ales dintre „un [...] mai mult
“Regii” Jurnalului, CU FUNDUL GOL! SCHIMBĂ CANALUL, mergi LA VOT şi votează CU CAPUL!
Cei mai fideli ucenici ai propagandonilor lui Putin de la Moscova, tăcuţi şi făcuţi, îşi fac treaba în Moldova! Altădată un canal pro-european, chiar unionist, a ajuns să promoveze candidatul lui Dodon, respectiv Putin la Primăria Chişinăului!
Am urmărit cu atenţie prestaţia trustului de presă al lui Victor şi Viorel Ţopa în această [...] mai mult

Ultimele comentarii