Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 martie 2024, ora locală: 18:11

 

„Nu mai mergeţi la PATRIA”: „Patria” nu este patriotă

adăugat 03 ianuarie 2010, 01:30, la Eveniment

„Vrem filme traduse în română!”, susţin peste 340 de membri ai grupului „Nu mai mergeţi la PATRIA”, creat pe reţeaua de socializare Facebook.
Facebookerii revoltaţi de politica lingvistcă promovată de cea mai cunoscută reţea cinematografică din R. Moldova boicotează, deocamdată pe Internet, cinematografele „Patria”, asta din cauza „politicii discriminatorii dusă de această instituţie”.

„Ieri am fost la cinema cu fiica mea. Am vrut să vedem «Povestea de Crăciun». Am întrebat în ce limbă e filmul şi mi s-a spus direct: La noi toate filmele sunt în limba rusă”, povesteşte Vitalie Dogaru, citat de administratorul şi creatorul grupului „Nu mai mergeţi la PATRIA”, Victor Ciobanu.

La rândul său, administratorul grupului „Nu mai mergeţi la PATRIA” se întreabă, în prezentarea din profilul grupului, cum de „Patria” – o reţea de cinematografe care propune filme exclusiv în rusă – a reuşit „să devină un monopol într-o ţară a cărei limbă de stat este româna”. „E simplu, datorită ignoranţei cetăţenilor”, susţine Victor Ciobanu, îndemnându-i pe facebookeri să protesteze şi să nu mai meargă la „Patria".

Într-un comentariu postat recent, Ciobanu scrie că a citit mai multe comentarii despre preţul pipărat al traducerilor în română, dar „cum rămâne cu Patria.md, site-ul oficial al popularei instituţii cinematografice moldoveneşti, cu versiune doar în limba rusă?”, se întreabă facebookerul.

E de notat că problema filmelor dublate în rusă şi rulate în cinematografele „Patria” a fost semnalată în repetate rânduri de bloggeri. Unii dintre aceştia au ironizat pe seama brandului „Patria”, care mai degrabă ar fi trebuit să fie echivalentul său rusesc „Rodina”.

„De ce ar trebui noi să mergem la cinematograf şi să vedem filme în rusă? Pentru că avem o minoritate rusă care reprezintă aproximativ 10%? Sau poate pentru că nu ne respectăm pe noi înşine? Dacă „Patria” nu are destui bani pentru a traduce filmele (deşi reprezintă un monopol pe piaţă, iar monopolurile au venituri extraordinare), să ruleze filmele în engleză. Noi ştim rusa, să ne perfecţionăm engleza!”, scria, încă în martie 2009, Alexandru Cozer pe blogul său.

Cinematografe „Patria” sunt în Chişinău, Bălţi, Ungheni şi Cahul. „Patria” este unica reţea de cinematografe din R. Moldova.

Autor: Ion Uruşciuc
Sursa: www.hotnews.md
SOMNUL NAŢIUNII NAŞTE MONŞTRII ........................DEŞTEPTĂTE ROMĂNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat MIRCEA 03 ianuarie 2010, 05:40
Hai lume!!!! domne ce nebunie e in tara noastra dc acum o schimbare la Patria pt denumire de aia pai Patria sasi schimbe denumirea si lasa sa fie tot cu traducere rusa prosti pt capricile la unor trebuie un schimbat... ma oftig sa aud astea, Sunt in Romania si nu suport sa plec la film numai din cauza ca e cu traducere romina si tre sa citesc subtitrirea aia off ce va schimba un comentariu al meu.. mda aiureala mare
A comentat Tanya 03 ianuarie 2010, 07:41
schimbaţi numele în RODINA , ca să ştim un lucru ..........................!!!!!!!!!!!!!!!!! jos comuniştii!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat oleg 03 ianuarie 2010, 09:52
NU E CORECT IN TARA TA CULTURA SA FIE PROMOVATA IN ALTA LIMBA. NU E CORECT IN TARA TA SA PRIVESTI UN FILM IN ALTA LIMBA.
DACA MA REFER LA RUSA CEI CARE SINT FAVORABILI UNUI FILM IN RUSA POT SA MEARGA LA CINEMA LA ISKRA SAU LA ....UNDE VOR EI.
DACA TOT CE SE FACE PENTRU LIBERTATEA POPORULUI DAC NU E SUSTINUT PRIN CULTURA, LIMBA SI ECONOMIE TOTUL E DEGEABA.

LA MLTI ANI !

I.C.
A comentat ION CONDREA 03 ianuarie 2010, 10:51
TRAIASCA LIMBA ROMANA si ROMANIA MARE !!!
============================================
NOI SUNTEM LA NOI ! ACASA !!!
============================================
Ca cetacean ROMAN din repMOLDOVA dreptul meu lingvistic este calcat in picioare. Imi cer respectarea drepturilor ! de la actualul guvern ! Suntem in 2010 !
PANA CAND V-OM RABDA ???
A comentat PANA CAND V-OM RABDA ??? 03 ianuarie 2010, 12:08
Traducerea romana nu e asa de reusita ca cea in limba rusa, sunt de acord, e un fel de discriminare, posibil n-am vizionat asa de multe filme traduse in limba romana, dar din cite am vazut, rusii traduc mai bine, o fac cu mai multa intonatie ;)
A comentat Anonim 03 ianuarie 2010, 12:41
Schimbarea trebuie sa vina din Romania, unde ca pe timpul lui Ceausescu filmele sunt doar subtitrate, dar nu dublate cu voce, cum fac cineastii din Rusia. Numai filmele pentru copii sunt dublate cu voce de un studiou din vestul Romaniei. Personal nu pot sa ma concentrez atunci cand citesc subtitrele - pierd farmecul filmului. Ar trebui pentru publicyul larg filmele din strainatate sa fie dublate cu vocile actorilor de performanta romani (dublajul la "Moldovca film" ar fi acceptat doar cu actori romani. Deci problema este prezenta, dar ea tzine de dublajul sonor profesionist care ar trebui sa fie initiat de studiourile de filme nationale la comanda retelei de cinematografe. Limba romana este o cenusareasa la dublajul filmelor straine.
A comentat ina 03 ianuarie 2010, 13:20
Cine va finanta dublarea filmelor in Romana - statul, studiourile de filme, televiziunile sau cei care aduna bani de la vizionarea filmelor? Se cer investitii solide pentru sustinerea limbii romane, se vorr recupera?
A comentat ion 03 ianuarie 2010, 13:24
Nu comunic
A comentat Om 03 ianuarie 2010, 13:27
e in fine nici nu mai ce zice oricum no sa fie cum vreti voi asaca tac cu coment ...
A comentat Tanya 03 ianuarie 2010, 14:28 | mergi sus ▲
Romania nu s-a ales cu nimic de pe urma comisarului sau UE pentru multiligvism. Estonia, cu o populatie de etnici estoinieni sub un milion, e presenta in taote programele (mashinile) europene performante de traducere, pe cand romana lipseste sau are parte de niste programe pentru PC la nivelul tarilor africane. Sa nu va mire atunci ca basrabenii sunt nevoiti sa invete rusa, pentru a beneficia de traduceri performante ale unor asa firme rusesti ca "Lingua", "MultiLex", "Promt", "Socrat", "Polyglosium" etc. Pana si "gogle" in romana nu are multe functii, inclusiv "Noutati", care in acelasi "Gogle" in limba moldoveneasca exista. Cum comentati? d-le Orban? - Daca basarabenii s-ar bizui doar pe programe in romana la PC, atunci ar fi intr-adevar cea mai saraca tzara, si mai inapoiata. Rusa ne permite sa fim fara investitzii nationale la nivel concurabil europen si mondial. Nu urati - dar invatati rusa, plus engleza. A ura e caracteristic salbaticlor din turma priomitiva - inclusiv o limba de circulatie mondiala. Pa-pa!
A comentat ion 03 ianuarie 2010, 15:08 | mergi sus ▲
BRAVO Ion tot respectu din partea mea macar sa fim auzit dar nimik nu cred si mai taceti voi profitori care stati pt cetatenie romina ca alceva nimic nu va intereseaza....
A comentat tina 03 ianuarie 2010, 17:08 | mergi sus ▲
eu demult zic sa facem ceva, suntem demult straini la noi acasa... dece sa nu sa se faca si la noi un studiou normal pentru dublarea filmelor in limba de stat, plus se vor mai creea si niste locuri de munca
A comentat Oţel 03 ianuarie 2010, 23:00 | mergi sus ▲
cine zice ka traducirile noastre sunt mai putsin reusite ka cele in rusa??...
atsi privit vriodata "GENTELIMENII NOROKULUI"...film sovetik dar tradus in Romina/"moldoveniaska"(piatunci)....de Urschii ,Beket..si altsi artisti deainostri...
o traducere kiar mai reusita dekit in rusa in original......Fraze dealde "DUTE VASILIKA DUTE!!!!...TREI ANI PENTRU KAI FUGIT,DOI PTRU GRADINITSA KAI FURATO.."....au ramas si pin aku folosite de Basarabeni :)..
maii in skurt am putut face traduceri de filme la Luceafarul si kred ka se mai poate de fakut ...ka stau sarmanii artisti fara de lukru platit kumsekade....
amerikosii pentru filmele lor rulate pe teritoriu moldovei ar plati bani buni ptru traducere in romina...kiardear fi in rusa....tot la noi in moldova so faka....ku akcent "moldovenesk"....:)
A comentat Pitagora 04 ianuarie 2010, 22:10 | mergi sus ▲
DEŞTEAPTĂTE ROMĂNE.....................MĂI OAMENI BUNI ..............SUNTEM STRĂINI LA NOI ACASĂ ........NU SE FACE!!!!!!!!!!!!!! NOI SUNTEM AICI DE VECI STĂPÎNI .........JOS LABA ROŞIE DE PE BASARABIA . ......JOS COMUNIŞTIII!!!!!!!!!!!
A comentat MIRCEA 04 ianuarie 2010, 22:21 | mergi sus ▲
Nu comunic
A comentat Om 07 ianuarie 2010, 14:30 | mergi sus ▲
Parerea mea este ca filmele din cinematografele din Moldova nu trbuiesc subtitrate ci traduse in romana.Si daca guvernul nu va ceda asa va fi,deoareca Selin si Coman care detin cinematografele fac busines si pentru a nu pierde vorv face tot ce li se va cere/Asta nu e o problema. Problema cea mare consta in faptul ca cei care merg la cinema ,in majoritate sunt vorbitori de moldoveneasca si lii paralel in ce limba se diruleaza filmeli deoarece lii lene sa-si perfecteza vocabularul pe care mai ca nici nul au.Problema Moldovei nu sint vorbitorii de limba rusa ci moldovenii lenosi,fara demnitate si care habar nu au de patriotism.
A comentat anticomunistul 15 ianuarie 2010, 20:27 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.2203 secunde