Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

19 aprilie 2024, ora locală: 11:18

 

Putin a pierdut bătălia pentru Republica Moldova

adăugat 01 iulie 2015, 11:04, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan

Prezentul continuu

Duminică, într-o zi cu o puternică încărcătură simbolică, la 75 de ani de la ocuparea sovietică a Basarabiei, au avut loc mai mult decât alegeri. S-a dat o bătălie capitală în care adversarul cauzei europene a fost nu Dodon sau Renato Usatîi, după cum cred unii, ci Vladimir Putin.

Un proiect pentru cel căzut din lună

Că în campaniile electorale de la noi de la un timp încoace există un proiect nedisimulat al Kremlinului nu ştie doar cel căzut din lună. Chiar propaganda rusă s-a străduit să ne bage pe gât acest fapt ca să-l asimilăm cât mai bine cu putinţă.

În preajma scrutinului din noiembrie 2014, precum se ştie, Putin nu s-a jenat să coboare atât de jos încât să se fotografieze împreună cu Zinaida Greceanîi şi Igor Dodon. A lăsat să se înţeleagă, astfel, că anume aceştia ar fi oamenii săi la Chişinău.

Fiţi de acord, nu sunt mulţi cei care pozează alături de preşedintele rus. De acest privilegiu s-ar bucura mai curând un urs brun sau un stol de cocori decât un ştab de la un partid cvasianonim dintr-o mică republică ex-sovietică.

Dacă Putin a consimţit ca imaginea lui să fie imprimată pe bannerele electorale ale socialiştilor şi lipită pe stâlpii şi gardurile din Chişinău, semnalul nu lăsa loc de interpretări. Fanii săi din Republica Moldova l-au înţeles ca atare şi s-au conformat, votând masiv pentru ei.

Ca rezultat, PSRM, umflat cu pompa autorităţii liderului de la Kremlin, a crescut rapid precum un balon de săpun. Dintr-un partid mic, care încăpea în dormitorul fondatorilor săi, Veronica Abramciuc şi Valentin Crîlov, s-a făcut brusc mare, situându-se pe primul loc în alegerile parlamentare din anul trecut.

Planul B pentru alegerile locale

Secundat de Renato Usatîi, Igor Dodon urma să preia puterea toamna trecută şi să împingă Republica Moldova în braţele maicii Rusia, punându-i astfel sula în coaste Ucrainei. Cum acest plan în noiembrie 2014 a dat chix, s-a pus în aplicare scenariul B.

S-a purces la discreditarea puterii de la Chişinău şi, prin urmare, la destabilizarea situaţiei politice. Criza încrederii şi slăbirea instituţiilor statului trebuiau să se soldeze cu o înfrângere răsunătoare a partidelor proeuropene în alegerile locale.

Pentru a cuceri toate oraşele mari s-a recurs la o distribuţie a muncii între Dodon şi Usatîi. Fără să se împiedice unul de altul, cel dintâi urma să-şi adjudece Chişinăul, iar cel de-al doilea – Bălţiul.

Ca succesul să nu le scape din mâini, Rusia a avut grijă să le asigure şi sprijinul conştient sau inconştient al unei părţi a societăţii civile. Profitând de setea de revanşă şi frustrările unor cercuri oligarhice, Moscova a infestat anumite mişcări protestatare cu provocatori şi găinari politici de tot felul.

Nu este întâmplător, din acest punct de vedere, episodul din Piaţa Marii Adunări Naţionale, când unii fruntaşi ai platformei DA au încercat să compromită mitingul candidatului PL pentru primăria capitalei. Aşa s-a ajuns în situaţia halucinantă că, în ajunul turului de balotaj de la 28 iunie din Chişinău, mai mulţi reprezentanţi pretinşi proeuropeni ai unor organizaţii non-guvernamentale au îndemnat la boicotul scrutinului sau chiar la un vot în favoarea Zinaidei Greceanîi.

Din fericire, această stratagemă demoralizantă nu a luat foc. În ciuda lucrăturii Rusiei şi a sculelor ei de la faţa locului, a rezistat nu doar Chişinăul, ci şi întreaga republică.

Astfel, Putin a suferit o înfrângere clară în alegerile locale din Republica Moldova. Pentru prima data în istorie, pe primele două locuri în cursa pentru consiliile locale şi primării s-au clasat două partide proeuropene: PLDM şi PDM.

În ceea ce priveşte oraşele, pronosticurile sumbre de după primul tur de scrutin nu s-au confirmat. Deşi, din cele 30 de urbe disputate în cel de-al doilea tur, candidaţii proeuropeni au câştigat în jumătate din ele, celelalte 15 revenind contracandidaţilor de pe stânga eşichierului politic, cei dintâi, luaţi laolaltă, au obţinut mai multe voturi datorită faptului că au învins preponderent în localităţile mari: Chişinău, Soroca, Edineţ, Ungheni, Cahul, Hânceşti, Căuşeni etc.

Se şifonează brandul Putin

Marele perdant al acestor alegeri este, orice s-ar spune, PSRM. Scorul electoral al acestui partid e net inferior celui obţinut în alegerile parlamentare din anul trecut. În localităţile rurale socialiştii au câştigat doar 49 de primării, situându-se abia pe locul 5, fiind depăşit de PDM, PLDM, PCRM şi PL.

Dodon a pierdut lamentabil şi în zona urbană. Partidul său a fost înfrânt în 10 din cele 12 oraşe şi municipii pentru care a luptat în turul 2. Curios este faptul că el a cedat în toate confruntările cu partidul lui Renato Usatîi , fiind învins în Vulcăneşti, Glodeni, Floreşti, Făleşti, Drochia şi Basarabeasca.

Privit din acest unghi, succesul PSRM în alegerile din noiembrie a fost o victorie à la Pirus. Căderea socialiştilor demonstrează că brandul Putin se şifonează aşa cum se uzează şi brandul comunist.

După toate probabilităţile, în aceste condiţii, gruparea lui Renato Usatîi e pe cale să devină partidul numărul 1 al stângii radicale. Dar această performanţă pare să fie una efemeră. Populist şi speculativ, partidul cu pricina profită azi de o conjunctură mai mult sau mai puţin favorabilă, dar nu are nici idei şi nici potenţial intelectual pentru a se menţine pe linia de plutire.

De unde şi concluzia că stânga antieuropeană astăzi nu-i doar fragmentată, ci şi extrem de volatilă. Iată de ce nu-i exclus să se evaporeze pe neprins de veste în viitorul previzibil.

Toate acestea însă nu sunt un motiv de a jubila pentru partidele proeuropene. Alegerile le-au câştigat în faţa lui Putin nu atât ele, cât opţiunea europeană a populaţiei a cărei încredere PLDM, PDM şi PL vor trebui încă s-o recapete.


Autor: Petru Bogatu
Sursa: ziarulnational.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.4087 secunde