Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 martie 2024, ora locală: 14:38

 

Comisia de Politica Externa a Senatului Romaniei sustine doleantele romanilor din Timoc

adăugat 26 februarie 2009, 13:52, la Politică

Ieri au fost audiati la Bucuresti, de catre reprezentantii Comisiei de Politica Externa a Senatului, reprezentanti ai comunitatii romanilor din Timoc, Serbia, dr. Predrag Balasevici, Prim vicepresedinte al Consiliului National al Minoritatii Nationale Rumane din Serbia, pr. Boian Alexandrovic, Protopop al Protopopiatului Ortodox Roman "Dacia Ripensis" si Dusan Parvulovic presedinte al Federatiei Rumanilor din Serbia, transmite Romanian Global News.

Acestia au subliniat in cuvantul lor situatia dificila cu care se confrunta romanii/vlahii din Timoc si faptul ca in ultimii patru ani DRRP-ul nu a dat atentie proiectelor inaintate de ei. In cadrul luarilor de cuvant dr. Pedrag Balasevic a explicat falsitatea problemei legate de intelegerea diferita a denumirii de « vlah » de cea de « roman », subliniind ca ambele denumesc acelasi lucru adica populatia romaneasca din Timoc, iar Romania nu trebuie sa cada in capcana nerecunoasterii sinonimiei dintre cei doi termeni asa cum doresc cei care vor sa inventeze o noua minoritate.

Presedintele Comisiei de Politica Externa, Titus Corlatean, a multumit in mod deosebit Parintelui Boian pentru implicarea si lupta sa duse pentru recunoasterea drepturilor la slujbe religioase a romanilor din zona Timocului, subliniind ca de acum incolo statul roman se va implica, prin toate parghiile oficiale abilitate, pentru sustinerea romanilor din Timoc si a drepturilor lor. « Vom urmari indeaproape cum statul sarb recunoaste minoritatea romana din Valea Timocului pentru ca de aici deriva toate problemele enuntate. Este important de vazut cum se autoidentifica si comunitatea, cum isi asuma identitatea si cum noi, statul roman, reusim sa le recunoastem drepturile si sa ii ajutam », a mai spus Titus Corlatean.

Reactivarea comisiei bilaterale romano-sarbe este o prioritate iar sprijinul pe care il vor primi romanii timoceni din partea autoritatilor romane este garantat de angajamentele luate cu acest prilej. Si reprezentantul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National a spus ca se fac demersuri de dialog cu partea sarba privind problematica Bisericii Romanesti din zona si mai ales a recunoasterii dreptului de a exista acolo un Episcopat romanesc.

Astfel, secretarul de stat pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a subliniat vitregirea de care au avut parte romanii timoceni in ultima legislatura si faptul ca nici un proiect al lor nu a fost finantat si ca DRRP si-a stabilit ca prioritate pe 2009 ajutorul sustinut pentru mass media, institutii de cultura si biserica de la Malainita din Timoc.

«Scopul nostru este sa fie democratie in Serbia si pentru asta militam, ca drepturile romanilor, ale tuturor romanilor, nu numai ale celor din Voievodina, sa fie recunoscute» a spus Dusan Parvulovic in alocutiunea sa. « Daca stam sa auzim ce bine si ce frumos respecta Serbia drepturile minoritatilor, am spune ca acolo curge numai miere si lapte insa in realitate nu se tine cont nici macar de procentul acela, asa cum este, de romani care sunt declarati oficial ca fiind romani, in Vale. Asa ca nu trebuie sa ne luam dupa declaratii, trebuie sa le cerem sa respecte legea», a mai spus Parvulovic.

«Suntem extrem de incantati de dialogul avut cu reprezentantii Comisiei si speram ca punctele stabilite aici sa se indeplineasca. Contam pe ajutorul unor oameni care cunosc situatia noastra asa ca speram ca si proiectele sa ne fie sustinute in asa fel incat romanii din Timoc sa capete ceea ce legea sarba prevede insa nu este aplicat: drepturi egale cu fratii din Voievodina. Sigur ca problematica noastra este diferita de a lor, situatia lor este mult mai buna si ei au scoli, biserici si mass media din totodeauna. Ei au fost recunoscuti ca romani, noi nu», a spus si dr. Predrag Balasevici.

Prea Sfintitul Daniel, Episcop al Daciei Felix, a subliniat ca nu este vorba de un drept canonic pe care Biserica Ortodoxa Romana il cere in Serbia, in Valea Timocului, ci un drept istoric, marturii ale existentei crestinismului ortodox romanesc fiind in acea zona inca din-naintea existentei Patriarhiei sarbe. De altfel, Biserica Ortodoxa Romana, prin Sfantul Sinod, va redacta cat de curand o scrisoare de raspuns la cea trimisa de Ministerul Cultelor din Serbia.

Interesant de subliniat si interventia senatorului UDMR, Marko Bella care a subliniat ca Budapesta ofera un buget stabil, an de an, minoritatilor maghiare din afara Ungariei, iar atunci cand o comunitate maghiara este intr-o situatie speciala, ca cea a romanilor din Timoc, fondurile pentru acea comunitate se suplimenteaza. De asemnea senatorul maghiar a subliniat ca daca situatia nu se poate reglementa prin discutii bilaterale cu statul sarb, trebuie imediat alertate organizatiile internationale si europene pentru a face presiuni auspra autoritatilor sarbe.

Tot ieri delegatia din Timoc a fost primita de senatorul Traian Igas, Presedinte al Comisiei de Regulamente a Senatului si seful grupui PD-L din Senat. Acesta i-a asigurat pe liderii romanilor din Timoc de intreg sprijinul sau.

Autor: RGN press
Sursa: www.rgnpress.ro
Da, romanii timoceni trebuie sa fie recunoscuti si ajutati de statul roman pentru ca lupta sa fie recunoscuti romani. Acest lucru nu este valabil in cazul basarabenilor, care se revendica ca fiind altceva decat romani, si care nu au dreptul la cetatenia romana. De fapt e adevarat ca basarabenii sunt o populatie polietnica fara radacini istorice pe meleagurile pe care le ocupa. In timpul lui Stefan cel Mare nu se vorbea ruseste in Basarabia. In schimb se vorbea romaneste. Dar actualmente, in Basarabia se vorbeste aproape peste tot si in toate domeniile numai ruseste.
A comentat Mircea 26 februarie 2009, 14:52
Mircea, tu nu eşti cumva fratele lui Balaur? Se începe iar acelaşi discurs pe care l-am avut până acum cu el. Ce tot aveţi voi cu noi, basarabenii, frate? Eu personal mă consider basarabeancă, dar i-am considerat, îi consider şi îi voi considera pe români ca fiind fraţii mei. Apropo, toţi oamenii au dreptul să-şi ia ce cetăţenie vor şi nu se va schimba nimic doar pentru că tu "latri". Ce limbă vrei tu să vorbim dacă am fost totdeauna dominaţi de ruşi? Te rog să ne priveşti din alt punct de vedere.
A comentat Prinţesă 26 februarie 2009, 15:48
Lasa-l in pace printzesa,
E Mircea de la Iasi, nush dak e fratele lui Balaur, mai degraba e aceeasi persoana.
A suferit mititelu in copilarie o trauma si acuma ne invinuieste pe toti noi. Asta stii cum e? Sa bati shaua cand calul nu merge.
Oameni nesanatosi. Parveniti care in viatza nu au facut nimic. Fiindca un om care stie pretul muncii niciodata n-o sa vorbeasca asa ceva.
Si nu mai lua in calcul ce zic ei, timp de secole neamul nostru s-a luptat pentru integritate si crezi ca acuma din cauza unor parveniti va inceta aceasta lupta? Eroii nostri mureau pe campuri de lupta si nu se speriau de ostirile duble triple la numar fatza de ale noastre. Nu cred ca se vor speria de niste putori parvenite si imputite de lene, care nu stiu altceva nimic sa faca decat sa latre in patru labe.
A comentat 300 26 februarie 2009, 16:25
N-am cuvinte... Bravo, 300! Trăiască România Mare!
A comentat Prinţesă 26 februarie 2009, 17:26
"România nu trebuie sa cada in capcana nerecunoaşterii sinonimiei dintre cei doi termeni "
Nefolosirea in actele bilaterale si internaţionale a perechilor sinonimice "vlah" ("roman") sau "moldovean" ("român") este capcana despre care scrie autorul. "Ultraromânii" purişti stigmatizând numele de "vlah" sau "moldovean" orbeşte fac un mare serviciu antiromânesc autorităţilor din statele vecine, care refuză să discute oficial chestiunile legate de românii din regiunea Odesa sau Valea Timocului pe motiv ca in conformitate cu datele lor statistice acolo locuiesc "moldoveni" şi respectiv "vlahi", in timp ce "românii" se atestă oficial preponderent in Voievodina in Serbia şi Bucovina in Ucraina.

A comentat tim 26 februarie 2009, 17:57
Este aberant să-i acuzi pe basarabeni că vorbesc ruseşte. E ca şi cum i-ai învinui pe ardeleni că (unii) ştiu limba maghiară.

Cunoaşterea limbii ruse nu e un lucru de ruşine, domnilor, poporul rus a dat nişte valori universale iar cultura rusă are recunoaştere mondială.

Prin asemenea atitudini nu facem decât să-i înstrăinăm pe fraţii noştri din estul Prutului.

Mai bine să-i iubim şi să-i înţelegem. Ei au trecut prin ceea ce noi n-am trecut.
A comentat Marius 28 februarie 2009, 14:46
Mulţumesc mult frate (Marius).
"Basarabia, pământ românesc!"
"Mai bine mor decât comunist!"
"Trăiască România Mare!"
A comentat Prinţesă 01 martie 2009, 06:51


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0801 secunde