Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

1 aprilie 2015, ora locală: 16:08

 

Savantul Nicolae Paulescu, inventatorul insulinei – Romanul salvator a milioane de vieti

adăugat 26 iulie 2010, 13:07, la Istorie / Ştiinţă

Savantul Nicolae Paulescu, inventatorul insulinei, Roman, salvator a milioane de vieti

Nicolae Paulescu, savantul si medicul roman, a descoperit in 1916 un hormon numit de el pancreina ce ajuta la normalizarea nivelului glicemiei la diabetici. In lucrarile sale el explica cum poate fi obtinuta si rolul acesteia, formuland pentru prima data baza unui tratament impotriva diabetului.

Paulescu a studiat medicina in Paris incepand cu 1888 si titlul de Doctor in Medicina il obtine in 1897. Dupa aceasta perioada a studiat chimie biologica si fiziologie la Facultatea de Stiinte din Paris si in 1899 obtine si titlul de Doctor in Stiinte. In 1900 se intoarce in Regat si devine profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicina si Director al Clinicii de Medicina Interna al Spitalului Sfantul Vincent in Bucuresti.

Descoperirea insulinei

Diabetul in secolul XIX ducea in multe cazuri la moartea bolnavului, de la punerea diagnosticului unii pacientii supravietuind cel mult cateva luni. Paulescu isi foloseste vastele cunostinte dobandite in anii de studii pentru a incerca dezvoltarea unui remediu impotriva bolii. In conditii grele reuseste sa extraga pancreina, mai tarziu cunoscuta ca insulina, din pancreas si o foloseste intr-un experiment pe un animal diabetic. El observa ca dupa injectarea compusului, nivelul glicemiei redevine stabil.

Cercetarile lui sunt amanate datorita ocupatiei germane a Bucurestiului, dar descoperirea sa o publica in diverse articole si carti dupa razboi si isi breveteaza modul de obtinere a insulinei la Ministerul Comertului si Industriei in 1922. Din pacate instrumentele invechite ale lui Paulescu nu ii permit inceperea testelor clinice pe oameni.

In Toronto, o echipa formata din Frederick Banting si Charles Best, cu sprijinul lui J.J.R. MacLeod intampina probleme serioase cu extragerea insulinei intr-o forma mai putin toxica pentru oameni. Bertram Collip a fost adus de MacLeod care nu numai ca a reusit sa produca un compus aproape pur, dar a si testat-o pe un subiect uman, tanarul Leonard Thompson devenind prima persoana ce a avut o injectie cu insulina.

Nerecunoasterea muncii lui Paulescu si Collip

Intr-o intorsatura de evenimente spectaculoasa, cei doi oameni care au avut un rol pivotal in descoperirea si transfomarea insulinei intr-un remediu viabil, adica Paulescu si Collip, au fost cu totul ignorati, in anul 1923 J.J.R. MacLeod si Banting primind premiul Nobel, dar numai pentru procedeul de extractie, nu pentru descoperirea lui.

Banting a redenumit mai incolo compusul in insulina si desi nu avut niciun rol in descoperirea lui si-a facut un renume mondial ca fiind si cel care l-a gasit. Banting a pornit mai apoi chiar in denigrarea cercetarilor lui Paulescu. Din pacate si astazi in diverse publicatii si carti de specialitate straine studiile lui Paulescu sunt inca trecute ca note de subsol sau interpretate si traduse gresit, adaugand nedreptatii istorice.

Paulescu se declara profund dezamagit de aceste evenimente si de caracterul acestui om care si-a insusit fara scrupule o munca ce nu i-a apartinut.

Paulescu moare in dimineata zilei de 17 iulie a anului 1931 la 62 de ani. Celebrul Nicolae Iorga ii scrie necrologul in revista Neamul Romanesc. Multe alte personalitati deplang trecerea lui in nefiinta. La cortegiul sau funerar au participat peste 30.000 de bucuresti, veniti pentru a onora memoria sa.

Posteritatea isi aduce aminte

Din fericire, povestea lui nu se incheie aici. Profesorul Ian Murray al Colegiului de Medicina din Glasgow a inceput o campanie de popularizare a meritelor lui Paulescu.

In urma ei, Comitetul Nobel a stabilit in 1969 ca cercetarile medicului roman au precedat eforturile lui Frederick Banting atat in importanta cat si in inovatie. In 1976 autorul Ion Pavel aduna intr-o carte documente si interviuri cu personalitati care sustin fara tagada ca descoperirea insulinei a fost facuta intr-adevar de Nicolae Paulescu.

In 1990 pentru cercetarile sale si progresele medicale ce au decurs din ele este numit membru post-mortem al Academiei Romane.

2001 este declarat “Anul Paulescu”. La împlinirea a 80 de ani de la descoperirea insulinei si a 70 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui N. C. Paulescu, îi este consacrata în ziua de 23 mai, în Aula Academiei Române, o sesiune comemorativa, organizata de Sectia de Stiinte Medicale a Academiei Române (moderator: acad. Ion Baciu). Au luat cuvântul, printre altii, acad. Ion Haulica, prof. dr. C. Ionescu-Târgoviste (directorul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “Nicolae Paulescu”), prof. dr. Mihai Coculescu si prof. dr. Radu Cârmaciu (regretatul sef al Catedrei de Fiziologie de la Facultatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, rapus de un atac de cord câteva luni mai târziu). “Anul Paulescu” a prilejuit si alte manifestari, organizate mai ales de catre Societatea Românã de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Institutul “Nicolae Paulescu”, Federatia Româna de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si Academia Româna; astfel, spre exemplu, în intervalul 12-14 iunie a avut loc la Sinaia simpozionul international “Nicolae Paulescu after 80 years since insulin discovery”, iar pe 31 august 2001, la Universitatea de Medicinã si Farmacie “Carol Davila”, simpozionul intitulat “80 de ani de la descoperirea insulinei”, care s-a bucurat de prezenta presedintelui IDF (Federatia Internationalã de Diabet) Sir George Alberti. În parcul UMF a fost dezvelit un monument dedicat memoriei profesorului N. C. Paulescu.


Autor: Ziare.com, rubrica “Sa ne amintim”
Sursa: roncea.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

 • #1 marinaian pentru Alina
  cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

 • #2 luminitacumpana pentru D0ina
  Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

 • #3 adaiulica pentru nicu_d
  salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

 • #4 lilik pentru Bogdanpop
  si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
  ...

 • #5 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
  Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

 • #6 crinna pentru larisa2726
  aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

 • #7 adaiulica pentru Cornel
  deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

 • #8 adrianaadry pentru iulia.chicu
  Poți să depui și ca român și ca moldovean,cum dorești,ca român ai avantajul că poți depune online!...

 • #9 iulia.chicu pentru Lee
  ba da trebuie sa sustii o proba de admitere si un interviu! dar nustiu in ce consta asta!...

 • #10 iulia.chicu pentru adrianaadry
  http://chisinau.mae.ro/sites/chisinau.ma e.ro/files/anexa_11_repartizare_locuri_l icenta_rmoldova_cu_bacalaureat_in_romani a_2014-2015.pdf...

Acum Online

In acest moment sunt 11 vizitatori online.

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult
(VIDEO) Telefoanele cu care Nokia vrea să bată Samsung şi Apple
Nokia a prezentat miercuri la New York două smartphone-uri Lumia cu sistem de operare Windows Phone, cu care vrea să recâştige din vânzările pierdute în favoarea iPhone şi a telefoanelor cu sistemul Android, transmite Bloomberg, citat de Mediafax. Investitorii nu au fost convinşi de atractivitatea celor două modele, iar acţiunile [...] mai mult
mihai-morosanu,steagul-lui-stefan-cel-mare-si-sfant,rssm,
Mihai Moroșanu – cel care a împiedicat transferarea monumentului lui Ştefan cel Mare
Printre cei care s-au impotrivit sovieticilor si au pierdut ani din viata prin temnite din cauza ca au luptat pentru demnitatea nationala se numara si Mihai Moroşanu.
S-a născut la 21 noiembrie 1939 în com. Drepcăuţi, jud. Hotin, în familia ţăranilor Victor şi Tatiana Moroşanu. Către 1949, averea familiei consta din 2 ha pământ, o [...] mai mult
deportati-basarabeni,alexandru-diordita,jefuitorul-deportatilor,
Alexandru Diordiță, jefuitorul deportaţilor
Descoperim recent prin arhivele speciale că după ce, la 7 iulie 1949, basarabenii noştri au fost încărcaţi în vagoane de vite şi expediaţi la urşii albi, la casele lor rămase s-au aciuat imediat activiştii săteşti şi nomenclaturiştii comunişti de toată teapa, care s-au năpustit peste averile celor deportaţi.Printre [...] mai mult
lenin,consiliului-raional-donduseni,lenin-demolat,
Desovietizarea a început; Lenin a fost doborât la Donduşeni
În această noapte, monumentul lui Lenin din faţa Consiliului raional Donduşeni a fost demolat. O decizie în acest sens ar fi adoptat vineri, autorităţile locale.
Presa comunistă scrie că pentru distrugerea monumentului a fost adusă o macara. Întregul proces s-a desfăşurat după ora trei şi a fost supravegheat [...] mai mult
stefan-voievod,steagul-lui-stefan-cel-mare-si-sfant,
Praznuirea dreptcredinciosului Voievod Ştefan cel Mare si Sfant
Creştin ortodocşii romani îl prăznuiesc astăzi pe dreptcredinciosul Voievod Ştefan cel Mare (1457-1504), purtătorul de biruinţă şi mare apărător al creştinătăţii.Astăzi să împlinesc 508 ani de la trecerea la cele vesnice a domnitorului şi totodată în această zi marele voevod este pomenit ca sfânt, transmite Romanian Global News. [...] mai mult

Ultimele comentarii