Datele incomplete ale raportului Centrului Român de Politici Europene afectează grav imaginea basarabenilor veniţi la studii în România

01.02.2012

Datele

Centrul Român de Politici Europene a lansat, în data de 31 ianuarie, raportul “Bune intenţii şi coşmar birocratic”, proiect finanţat de Fundaţia Soros care vizează tinerii basarabeni aflaţi la studii în România.


Acest raport a fost lansat în cadrul unei conferinţe la care au participat oficiali din România si Republica Moldova, studenţi beneficiari ai burselor și lideri ai asociațiilor studenților basarabeni.


În replică, OSB Bucureşti a emis un comunicat de presă în care îşi exprimă punctul de vedere vizazi de raportul “Bune intenţii şi coşmar birocratic”.


Basarabeni Media Grup susţine poziţia OSB Bucureşti.


Mai jos redăm comunicatul de presă emis de OSB Bucureşti:


Poziţia OSB Bucureşti faţă de raportul CRPE – “Bune intenţii şi coşmar birocratic”


Raportul “Bune intenţii şi coşmar birocratic”, lansat ieri de către  Centrul Român de Politici Europene concluzionează că rata de abandon în rândul tinerilor basarabeni din România este de 44%. Considerăm acest procentaj eronat din următoarele motive.


Raportul nu ia în calcul cele mai importante universitari (Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galaţi, Universitatea ”Babeş Bolyai” din Cluj, Universitatea  ”A. I. Cuza” din Iaşi, etc), unde işi desfăşoară studiile un procent foarte important de studenţi basarabeni. Astfel, datele obţinute sunt cel puţin incomplete, deci prelevante (vezi Fig. 3, pagina 6).


OSB Bucureşti a calculat în baza listelor afişate de către MECTS, numărul locurilor scoase la concurs precum şi numărul studenţilor admişi la studii în Români în anul 2010 şi 2011. Cifrele sunt următoarele:


Anul 2010 – 2138 admişi din 2620 de locuri. (adică 82% din locuri au fost ocupate şi doar 18% au rămas nevalorificate)


Anul 2011 – 1841 admişi din 2630 de locuri. (Ceea ce reprezintă 70%, adică doar 30% nu s-au ocupat)


Raportul emis de CRPE nu are valoare ştiinţifică. Acesta face referire la ”basarabenii care studiază în România”, dar datele prezentate vizează doar o mică parte dintre aceştia. De asemenea, raportul nu ia în calcul faptul că mecanismul de distribuire a celor 5000 de locuri de studii pentru etnicii români din Republica Moldova este unul complex (preuniversitar, universitar şi postuniversitar).


Raportul ignoră cu desăvârşire studenţii basarabeni (numiţi în raportul CRPE „moldoveni”) care au absolvit liceul în România, care reprezintă un procent consistent din beneficiarii sistemului, aproximativ 25%. Totodată majoritatea declaraţiilor respondenţilor expuse în raport se referă la cazuri din auzite sau cazuri presupuse, neverificate. Autorul nu merge până la capăt cu depistarea persoanelor direct afectate de problemele expuse de respondenţi.


Raportul se bazează pe datele colectate în baza celor ”23 de interviuri de profunzime cu studenţi, absolvenţi şi lideri ai asociaţiilor studenţeşti”. OSB Bucureşti menţionează că nu a fost contactată pentru efectuarea acestui raport. De asemenea nu au fost contactate organizaţiile din Timişoara şi Iaşi, aşa cum e specificat în pagina 3 a raportului.


OSB Bucureşti consideră că lipsa de documentare a acestui raport dăunează grav imaginii studentului basarabean în România şi politicii duse de satul român în ceea ce priveşte susţinerea etnicilor români din jurul graniţelor prin acordarea burselor de studiu.


Raportul sugerează că basarabenii nu au performanţe la studii, iar vehicularea unei presupuse ”rate de abandon a studiilor de 44 % în rândul basarabenilor” creează o percepţie falsă în ceea ce-i priveşte pe basarabenii care se află la studii în România.  Trebuie să menţionăm că din anul 2011, Parlamentul României premiază peste 250 de bursieri cu performanţe deosebite, dintre care peste 90% sunt basarabeni.


Deşi susţine recomandările raportului pe termen scurt şi pe termen lung, precum şi observaţiilor făcute de CRPE în ceea ce priveşte deficienţele de ordin birocratic şi administrativ ce ţin de Comisia Relaţii Internaţionale din cadrul MECTS în cadrul procesului de acordare a burselor, OSB Bucureşti îşi manifestă dezacordul cu privire la lipsa de veridicitate a datelor privind situaţia basarabenilor care studiază în România expuse în raport.


În acest sens, OSB Bucureşti solicită:



 



 


Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit şi neafiliată politic. Misiunea noastră este promovarea drepturilor tinerilor studenţi basarabeni care se află la studii în România şi educarea lor în spirit naţional, democratic şi proeuropean.


În calitate de portavoce a studenţilor basarabeni din Bucureşti, OSB a contribuit decisiv la o serie de rezultate benefice pentru statutul studenţilor basarabeni în România printre care: creşterea cuantumului bursei studenţeşti (de la 40 USD elevi şi 50 USD – la 65 Euro) şi a bursei de masterat (de la 50 dolari- la 75 de euro) în 2008; suplimentarea cu 1000 de locuri a  numărului de locuri alocate de către MECTS studenţilor basarabeni în 2009; completarea locurilor de studii acordate de MECTS tinerilor basarabeni până la numărul de 5000 de locuri, în 2011.


OSB Bucureşti vine în fiecare an cu propuneri, demersuri, solicitări, campanii de informare şi consiliere pentru îmbunătăţirea Metodologiei de studii pentru etnicii români din Republica Moldova. OSB Bucureşti a solicitat în fiecare an consultări cu instituţiile statului român implicate în procesul de studii şi de acordare a bureslor. Astfel, OSB a avut întrevederi cu reprezentanţi ai DRP, Direcţia Educaţie din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Comisia Pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Senatului României.


N.R.: Basarabeni.Ro vă pune la dispoziţie raportul “Bune intenţii şi coşmar birocratic” în format online AICI


Autor: Basarabeni.Ro
Sursa: www.basarabeni.ro
TIPARESTE