Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 aprilie 2024, ora locală: 22:04

 

9 mai, ca într-o casă de nebuni; De ce ne amenință Moscova?

adăugat 13 mai 2011, 12:30, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

9 mai, Moscova, Chisinau, Nicolae Negru

În ultimii ani, 9 mai, la Chişinău, seamănă tot mai mult cu un spectacol scăpat de sub control, în care două trupe de actori joacă pe aceeaşi scenă, în acelaşi timp, textele a doi autori incompatibili, diferiţi şi ca stil, şi ca idei.


În timp ce unul dintre „scenarişti" concepe această zi ca pe un moment al încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, ca pe un omagiu ostaşilor căzuţi în lupte din ambele tabere, şi ca pe un prilej de meditaţie asupra trecutului, punând accentul pe conciliere şi solidaritate între popoarele Europei, celălalt vede evenimentul ca pe o zi de triumf a unui popor în „marele război pentru apărarea patriei", punând accentul pe victoria unui regim, comunist, asupra altui regim, nazist, a unei naţiuni, care reprezenta forţele binelui, asupra alteia, care reprezenta forţele răului. Din păcate, nu fără concursul administraţiei „teatrului", prioritate are cel de-al doilea scenariu.


Cu victimele sovietice ce facem?


Bizareria situaţiei nu e numai în faptul că regimul învingător nu mai există, că s-a prăbuşit cu toată „progresivitatea" lui. Regimul învingător nu pare mai bun decât cel învins. Și folosirea zilei de 9 mai pentru glorificarea URSS în condițiile în care rolul său în declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost deloc pasiv continuă să rămână o altă temă de discuție, oricât s-ar strădui unii să o considere încheiată. Războiul a început la 1 septembrie 1939 și, dacă suntem europeni, de ce l-am reduce doar la perioada „apărării patriei" sovietice? Până la 22 iunie 1941, la 17 septembrie 1939, URSS a invadat, în înțelegere cu Hitler, o jumătate de Polonie, și a atacat, la 30 noiembrie 1939, Finlanda. Masacrarea celor 20 de mii de ofițeri polonezi la Katyn și în alte locuri s-a făcut în aprilie 1940, până la începutul „războiului pentru apărarea patriei", iar în scurtul, dar foarte crâncenul, război al URSS împotriva Finlandei, cu participarea Germaniei, care bloca încercările aliaților europeni de a le acorda ajutor finlandezilor, și-au pierdut viața și au fost răniți până la 400 mii de ostași sovietici. În mod ciudat, în conformitate cu conceptul oficial al sărbătoririi zilei de 9 mai, copiat de la ruși, aceștia nu merită omagiul comemorativ, căci nu au contribuit la victoria împotriva fasciștilor, nu-i așa? Ca să nu mai vorbim despre victimele nevinovate de la Katyn, pe cei aproape 30 de mii de finlandezi căzuți în lupte, căci i-am pune într-o lumină nu tocmai avantajoasă pe „învingători", care, se știe, nu pot fi judecați. Și despre victimele regimului stalinist niciun cuvânt în ziua de 9 mai, deși au fost milioane, popoare întregi.


Rolul Moscovei


Nu fără concursul tacit al Europei, nouă ni se impune un 9 mai războinic, militarist, revanșard, nostalgic, diviziv, în locul unui 9 mai calm, reflexiv, resemnat, solidarizant, cu accentul pe natura criminală, absurdă a războiului. Din an în an, festivitățile de la Chișinău seamănă tot mai mult cu cele de la Moscova, se transformă într-o manifestare politică a șovinismului rusesc, cu isterice note antioccidentale și antiromânești în special.


Rolul Moscovei, care reia practica sovietică de demonstrare a mușchilor, nu este pasiv. Din contra. Ea se implică și încearcă, nu fără succes, să promoveze și să dicteze un model unic, rusesc, de marcare a zilei de 9 mai în spațiul postsovietic. În acest scop au fost mobilizate resurse financiare și umane. Cine va crede că imensa panglică neagră-cafenie desfășurată de tinerii ruși în Piața Marii Adunări Naționale a fost plătită din buzunarele părinților acestora? Împărțirea panglicilor numite „Gheorghievskaia lenta", pornită de la Moscova, pare preluată din tehnologia „revoluțiilor portocalii" și seamănă cu „o marcare a teritoriului", o „bornă" la hotarul controlat de Rusia. Este un semn al imperialismului ideatic, revanșard, al intențiilor de refacere a URSS. Este fața unui „eroism" ideologic, fanatic, steril, fără sens, în spatele căruia nici pomeneală de suferințe umane, de chipuri și suflete dragi, pierdute în război.


Și marșul organizat de PCRM numai a pomenire a celor căzuți nu semăna. A fost o acțiune electorală, de ațâțare a spiritelor nostalgice, românofobe, plătită din surse obscure și sprijinită informațional de mass-media ruse. (Pentru aceasta a fost Igor Dodon la Moscova?) Nu e de mirare că niște tineri rusofoni s-au înfierbântat atât de tare, încât au ajuns să organizeze arderea în public, în parcul din centrul Chișinăului, a două panglici tricolore, să filmeze „execuția" și să pună imaginile pe Internet. Dacă mergem pe această cale, se poate ajunge la lucruri mult mai grave. Cei care au autorizat, dar și organizatorii „marșului victoriei" ar fi trebuit să țină cont de faptul că acesta contravine spiritului unui 9 mai european, ofensează simțămintele oamenilor normali, pentru care viața nu se reduce la destinele Rusiei imperiale.


Presiunile vor spori


E de așteptat ca presiunile ideologice ale Moscovei să sporească și mai mult, după ce, la finele lunii aprilie, Duma Rusă a adoptat o decizie prin care guvernului rus i se dă dreptul să „aplice toate măsurile de răspuns" în cazul manifestărilor de „rusofobie" din statele CSI, Estonia, Letonia, Lituania și Georgia. De menționat că, din punctul de vedere al deputaților, „rusofobia" se manifestă în primul rând prin „tot mai desele fapte de schimonosire a trecutului istoric comun", și în special a evenimentelor legate de „Marele Război pentru Apărarea Patriei". Rezultatele nu au întârziat să apară. Duma și MID-ul rus au și reacționat la incidentele din 9 mai din orașul Lvov al Ucrainei, unde manifestanții proruși au fost atacați de tinerii ucraineni care văd altfel istoria lor. (Ministerul ucrainean de Externe le-a recomandat colegilor de la Moscova să-și caute de treabă, să se preocupe de propriile manifestări de naționalism, cum ar fi cea de la Manejnaia ploşcead'.)


Nu încape nicio îndoială, 9 mai este unul din „caii troieni" ai Rusiei, pentru a ne domina în continuare sufletele. Iată de ce ne amenință ea să nu-l scoatem din cetate. De ce, totuși, era nevoie de o asemenea declarație, dacă și fără aceasta Moscova a folosit toate pârghiile posibile pentru a se impune pe „frontul" istoriei comune? (Să ne amintim, de exemplu, de războaiele vinurilor împotriva RM și a Georgiei.) Să fie aceasta legată de alegerile prezidențiale, de luptele interne între adepții lui Putin și Medvedev? Sau e vorba de o nouă etapă în strategia de refacere a imperiului? Pare să fie și una și alta. Rusia nu are răbdare. Ca un armăsar ținut în frâu, ea cabrează... Dacă va rezista sania rusă unei curse înnebunitoare e altă vorbă.


Liderii fățarnici


Un cuvânt aparte merită să îl dedicăm și liderilor noștri, care acceptă jocul dublu, fățarnic și nici măcar nu încearcă să îndrepte lucrurile pe un făgaș normal. Și cum să le îndrepte, dacă nici măcar nu dispun de o concepție proprie în acest sens? Pentru a menaja Rusia și electoratul prorus, guvernul Filat a stabilit marcarea Zilei Europei nu pe 9, ci pe 7 mai. Halal integrare europeană! Iar Dorin Chirtoacă a fost văzut cu panglica neagră-cafenie la piept. Era jalnic.


Gândim, simțim?


Consilierii europeni ai guvernanţilor noștri nu o fi știind că basarabenii au avut o soartă proprie, nu mai puțin dramatică, diferită în punctele ei esențiale de cea a „poporului sovietic". În loc să încercăm să o conștientizăm, să-i contemplăm în tăcere „meandrele", suntem atrași, împotriva bunului-simț și a bunei-cuviințe, într-o deșănțată manifestare prosovietică, agresivă, românofobă, din care profită politic doar comuniștii și Rusia. Întrebarea ce vine în mod firesc e dacă suntem independenți, dacă avem o identitate sufletească, o fizionomie, o filosofie existențială proprie, așa cum pretindem, dacă gândim și simțim de sine stătător? Dacă e să judecăm după ziua de 9 mai, răspunsul este negativ.


Autor: Nicolae Negru, Jurnal.md
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.5493 secunde