Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

6 mai 2024, ora locală: 01:19

 

Adevarata fata a anti-comunistilor

adăugat 08 octombrie 2009, 04:06, la Politică

Fostul comunist Marian Lupu - actuala speranta a coalitiei Alianta pentru Integrare Europeana de la Chisinau - nu doreste reintroducerea "istoriei romanilor" in scolile din stanga Prutului. Incet-incet liderii opozitiei anti-comuniste de la Chisinau dovedesc ca nu sunt chiar atat de anticomunisti pe cat le-ar placea sa se creada la Bucuresti.

Noua guvernare de la Chisinau pregateste asiduu summit-ul CSI si asteapta frematand vizita presedintelui rus Dmitri Medvedev. Pe de alta parte noua guvernare a anuntat cat se poate de clar ca nu este interesata de NATO. Daca nu ii intereseaza NATO si abia asteapta reuniunea CSI atunci se poate spune ca aderarea la Uniunea Europeana este o vorba de dansii inventata. A mai iesit si proaspatul premier democrat Vladimir Filat sa ne spuna ca isi doreste tratat de baza cu Romania. Pana la urma care este diferenta dintre noul si vechiul regim? Eu unul incep sa cred ca nu exista nici o diferenta mai ales in punctele esentiale...

Dintre toate declaratiile insa, cea a lui Marian Lupu referi­toare la "istoria Moldovei" este cea mai nelinistitoare. Mai ales ca Marian Lupu este prezentat la Bucuresti ca marea speranta a democratizarii Republicii Moldova. Daca fostul comunist are de gand sa democratizeze Republica Moldova cu metode staliniste incepe sa imi para rau de tanara democratie...

Intr-un interviu pentru agentia Omega Marian Lupu declara: "Dupa parerea noastra, cea mai buna varianta pentru Republica Moldova ar fi istoria statului nostru - istoria Republicii Moldova. Fara a pune accente pe momente sensibile, care ar putea duce la o sciziune in societate. Am pledat si vom pleda in continuare impotriva unor astfel de iesiri. Daca istoricul are menirea de a cauta adevarul istoric, atunci scopul politicianului este de a aplica intr-un sector sau altul un model care ar asigura o congruenta si o armonie in dezvoltarea ulterioara a societatii pentru ca aceste decizii sa uneasca oamenii".

Politicienii de la Bucuresti au fost pacaliti inca o data (a cata oara nu au invatat nimic din lectiile administrate de la Chisinau incepand cu decembrie 1989?). Eurodeputatii romani au acordat un sprijin nelimitat "Opozitiei" de la Chisinau in Parlamentul European. La fel, deputatii romani din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei au sprijinit delegatia venita de la Chisinau.

Marian Lupu lanseaza cateva percepte dure: in primul rand istoricii n-au decat sa caute adevarul istoric pana le vine rau - acest adevar nu va ajunge la destinatari, respectiv la populatie si mai ales la elevi. In al doilea rand trebuie predata "istoria Republicii Moldova" - doar ca pentru asa ceva nu este nevoie de un manual, Republica Moldova exista ca stat doar de 18 ani asa ca nu este mare lucru de predat din punct de vedere istoric. Insa daca Marian Lupu are in vedere o istorie mai indelungata atunci vom avea parte in Basarabia din nou de "istoria Moldovei" inventata in perioada stalinista... Iar Marian Lupu si l-ar putea lua drept consilier pe Vasile Stati sau pe Victor Stepaniuc, vajnici aparatori ai istoriei Moldovei Mari.

Pana la urma pozitia lui Marian Lupu este extrem de apropiata de cea a fostilor sai colegi, comunistii. Deputatul comunist Grigore Petrenco spunea "Traim in Republica Moldova si trebuie sa studiem istoria noastra. Din cate cunosc nici in Romania nu se studiaza istoria romanilor". Aici Petrenco are dreptate: nici in Romania nu se mai studiaza istoria romanilor...

Autor: George DAMIAN - Bruxelles
Sursa: www.ziua.ro
"Lupul isi schimba parul dar naravul ba"In ultimi 20 de ani nu s-a dorit unificarea celor doua state romanesti;la inceput"bunicuta"perfidul presedinte al romaniei nu concepea unificarea,al doilea presedinte a fost pacalit sa semneze tratatul cu Ucraina pentru a fi prmiti in NATO,iar dupa 2001 saracii basarabeni sau pricopsit cu un presedinte comunist un fost gneral de militie din URSS,iar acum un fost deputat comunist canditeaza pentru inalta functie in stat,pacat.
A comentat Liviu cel istet 08 octombrie 2009, 04:39
Domnule Lupu, eu zic sa studiem istoria Rusiei kievene, asa cum am mai facut-o in trecut si am fost convins ca provenim dintr-un popor slav. Re-introduceti alfabetul moldovenesc (sic) cu grafie chirilica, cu istoria "neamului" sau "a patriei" ca sa fiti "impartial" si "credibil". Eminescu s-a nascut, "din intamplare" in Romania si a scris, de fapt, in moldoveneasca. Stefan cel Mare si Sfant a "cotropit" Moldova... Poate ar fi mai indicat sa-l readuceti pe Lenin in Piata Marii Adunari... scuze, Piata Rossie. Ion si Aldea Teodorovici sunt o exceptie inexplicabila care au militat pentru limba romana. Au fost si ei "cotropitori"?
A comentat 08 octombrie 2009, 04:53
da . nu s-a schimbat nimik. tot aceeasi gandire comunista.
A comentat roman 08 octombrie 2009, 07:38
Un blestem planeaza asupra teritoriului dintre Prut si Nistru. Acest blestem se va rupe doar cand va exista destul creier pe acolo!
A comentat iesean 08 octombrie 2009, 07:48
Nu mi-am facut studiile in Ro. si nu stiu,dar spuneti-mi sa stiu; ce istorie se studiaza in Romania?
A comentat nata 08 octombrie 2009, 08:17
materia se numeste istorie . atat. pe manuale scrie manual de istorie . el depinde de anul de studiu . manualele sunt in mai multe versiuni ( diferite edituri , diferite grupuri de profesori ce redacteaza manualul ) TOATE aprobate de ministerul de invatamant.
in aceste manuale veti gasi in fuctie de anul de studiu : istoria antica , medievala , istoria romanilor ,istoria moderna etc.

A comentat roman 08 octombrie 2009, 10:51
Cu mare parere de rau Lupu paru-si schimba dar Colorul ba!!!
A comentat de Ana 08 octombrie 2009, 12:24
Dorim UNIRE, dar nu cu reprezentantii vreunui imperiu de navalitori asupra noastra, caci nu vrem sa fim nici tataro-mongoli, nici turci, nici rusi si nici ROMANI. Cum poti sa te identifici cu cuceritorii ROMANI in timp ce am fost doar victime in calea lor? Cum poti sa accepti azi benevol devii complice la crimele cuceritorilor si sa te falesti cu numele si identitatea lor?
Dorim UNIRE CU FRATII NOSTRI CARE SIMT IN VINE NEAMUL NEMURITOR AL GETODACILOR LUI BUREBISTA SI DECEBAL. DAR NU E POSIBILA NICIO UNIRE CU ROMANII CE NE-AU FURAT TARA, ISTORIA, LIMBA SI IDENTITATEA DATA DE DUMNEZEU. CAT EXISTA OMENIREA ORICE NEAM SUB SOARE VA CINSTI FIDELITATEA, DRAGOSTEA, CONTINUITATEA INTRE GENERATII, IAR ACEI FII, CARE S-AU DOVEDIT A FI NEVREDNICI SI TRADATORI FATA DE PARINTI SI DE NEAM NU VOR SCAPA DE OCARA, RUSINE SI BLESTEM AICI PE PAMANT SI LA JUDECATA DIN CERURI.
A comentat pt Roman 08 octombrie 2009, 21:29
ieseanule n-ar strica sa faci un control pe la doctor eventual sa-ti implanteze un cip cu neoroni ca ca duci lipsa
A comentat 09 octombrie 2009, 06:18
ba bolnavule dacii au disparut de mult si asa pt. cultura ta generala ei au invadat teritoriile locuite de populatiile preindoeuropene pe care le-au cucerit.
dacii au disparut de mult la fel si tracii . ei si cultura lor au fost parte componenta printre alte popoare si culturi la formarea de noi grupuri etnice : ROMANI , BULGARI , SARBI, CROATI,SLOVACI,MACEDONENI.
POPORUL ROMAN ESTE FORMAT DIN ROMANI ,DACI ,SLAVI,TRIBURI TURANICE,TRIBURI GERMANICE,GOTI ,ETC.
LA FEL SI LIMBA 10% CUVINTE DACO-TRACICE, 60 % CUVINTE LATINE , 20 % CUVINTE SLAVE , 10 % CUVINTE PRELUATE DIN LIMBILE MODERNE ( GEN FRANCEZA , ENGLEZA , GERMANA ETC. )
LIMBILE SI POPOARELE EVOLUEAZA NU STAU PE LOC IDIOTULE.
A comentat pt. mesajul 00:29 09 octombrie 2009, 07:09 | mergi sus ▲
- trebuia sa vorbim "latina vulgara"daca se reusea asimilarea poporului dac in cca 150 ani(cam greu de crezut).
- se considera ca maramuresenii sint foarte aproape de ceea ce inseamna poporul dac.
- machedonii (aromanii) care au o limba asemanatoare (aceleasi radacini) cu a noastra au impinzit Balcanii,apoi au fost asimilati fortat de greci,slavi(sirbi,bulgari) , albaneji ,turci,pe ei cum i-au asimilat romanii!!!!
- prefer sa consider ca sint urmasul dacilor condusi de eroul Decebal, decit al criminalilor salbatici legionari ai imparatului traian
A comentat moldovalahul 09 octombrie 2009, 08:16 | mergi sus ▲
.....ba pai latina vulgara este la baza limbilor latine...asta a fost vorbita de populatia imp.roman ..latina vulgara sta la baza limbii romane da limba evolueaza desteptule nu sta pe loc ( daca citesti poetii englezi in original cum scriau acu 500 ani nu intelegi nimic. da limba e aceeasi adica engleza )
acu cu criminalii si alelalte......... cand au venit dacii tai te-ai gandit cate civizatii,triburi,culturi au distrus si cucerit ca sa stapaneasca si ocupe teritoriul carpato-danubiano-pontic ( unde e si romania inclusa ) ? sau tu crezi ca aia i-au primit cu bratele deschise pe daci crare veneau din stepa euroasiatica. dovada ca din civilizatiile preindoeurpene nu a mai ramas nimik. au fost rasi sau asimilati de invadatori , adica traci sau daci sau cum vrei tu sa le spui.
A comentat pt. modovalah 09 octombrie 2009, 09:34 | mergi sus ▲
Băi "moldovalahule"! Cine moşă-ta pe gheaţă te obligă sau te forţează să vorbeşti limba română care are la bază, ca element principal, latina vulgară? Stai tovarăşe în republica ta rusofonă şi vorbeşte oricare altă limbă basarabeană sau basarabească: rusa, ucraineana, găgăuza, bulgara, tătara etc. Şi mai lasaţi-ne dracului în pace cu prostiile voastre imense referitoare la limba pe care o vorbim noi românii! Nu-ţi place sau nu-ţi convine o limbă? SIMPLU! Nu o vorbi! Aşa că nu mai vorbi limba română şi cu asta basta!
A comentat un roman oarecare 09 octombrie 2009, 16:18 | mergi sus ▲
Dupa parerea voastra,Lupu si Filat ar trebui sa intoarca spatele Rusiei(de care Moldova depinde 99,99%) in situatia actuala de criza politica????????? Nu-i chiar asa simplu. Nu uitati ca AIE n-are destule mandate pentru alegerea presedintelui.Si fara sustinerea Rusiei nici nu le va avea. Daca ne amintim,cu "sustinerea" Romaniei l-am avut pe Voronin din 2005 pina-n 2009, iar cu sustinerea Rusiei - speram sa nu se mai intoarca. N-am fost ,nu sunt si nici nu voi fi un adept al Rusiei, dar este singurul stat care decide in Est. Sa fim realisti!!!!!!
A comentat Vlad 10 octombrie 2009, 09:42 | mergi sus ▲
HAHAHAHAHA IAR AM AVUT DREPTATE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sTATI DRAGI MOLDOVENI LA VOI SI VORBITI RUSESTE SI-N VIS CA NOUA NU NE PASA. MAI INATI TTREBUIE SA SE TREZEASCA GUVERNUL BETIV AL ROMANIEI SI SA ANULEZE DE URGENTA ACORDAREA DE CETATENII ACESTOR SPECII RUSIFICATE. Observ ca de aproape 2 luni nu s-a publicat nimic in Monitorul Oficial. Semn bun sper. Trebuie sa o terminam odata cu voi, maldavani rusi!
A comentat commiekiller 11 octombrie 2009, 20:54 | mergi sus ▲
Cred că ţi-ai încurcat nick-ul, ar fi trebuit să te numeşti commiesucker. Ce-ţi încurcă ţie Moldova, ţiganule? Ai frică cumva că dacă ne unim cu România mamă, fugărim ţigănăritul de alde tine de acolo. Te-aşi sfătui să nu te duci prin Italia, am auzit că p-acolo dau foc la mucoşi ca tine
A comentat pt. commiekiller 12 octombrie 2009, 06:23 | mergi sus ▲
Şi încă ceva, mă ţigănaşule. Odată ce te consideri tu român şi noi nu, poate ar fi cazul să înveţi gramatica limbii române
A comentat Un basarabean rusificat 12 octombrie 2009, 06:27 | mergi sus ▲
pai voi nu sunteti romani . sunteti moldveni . uite , aveti si un site pt etnia voastra in romania. stati in puii mei la voi nu mai veniti la tigani ca noi suntem tigani . aveam pretentii de la voi . cu tiganii va combinati voi . ce dracu .
A comentat ... 12 octombrie 2009, 06:38 | mergi sus ▲
Bai, ia te uita cum isi faleste cioara puii? Nespalatii de moldoveni! Pai tiganii din Romania sunt MULT MAI CURATI decat voi, nespalatilor. Dupa cum am mai zis-o nici wc-uri nu aveti, dusuri nici atat. Va spalati din an in paste la copaie si comentati de tigani. VOI sunteti tiganii Europei, nespalatilor. Doi la mana . ma faceti sa rad tzaranoilor cand amenintati atata-in spatele calculatorului fiecare este propriul erou; dar din cate imi amintesc v-am fugarit eu pe voi cand am fost in MD si au chemat Uceaslovul (militianul) pe mine. Am altoiut doi din voi de v-au mers petecele. hahaha ratatilor. Ciocu mic tzaranei sau chem militianul pe voi sa va arate cum se foloseste bastonul cu care sunteti invatati asa de bine de tatuca Voronin. NESPALATII DRACU DE TIGANI MOLDOVENI- TREBUIE SA DAM CU EI AFARA DIN TARA! mARS LA GROAPA LUI MATA!
A comentat commiekiller 12 octombrie 2009, 09:16 | mergi sus ▲
Commiekiller, sa-i luam la bataie be tiganii cersetori basaraboi cand ii prindem pe la noi. Cersetori basaraboi, nu imputiti tara noastra! Eu unul daca intalnesc un tigan cersetor basarabou in Romania sau UE, il bag in spital. Bai calicilor, afara din Romania si UE, calicilor basarabeni.
A comentat Alex, un roman din Iasi 13 octombrie 2009, 03:30 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1911 secunde