Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

7 mai 2024, ora locală: 03:49

 

Ambasada Bulgariei la Chişinău şi-a deschis un nou sediu al secţiei consulare

adăugat 02 februarie 2009, 10:45, la Eveniment

Vineri, 30 ianuarie, pe str. M. Eminescu nr. 4 a fost deschis noul sediu al sectiei consulare a ambasadei Republicii Bulgaria in Republica Moldova. La ceremonia de deschidere au fost prezenti Mihai Capatina, sef-adjunct al Departamentului Afaceri Consulare, ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Bulgaria Milen Keremedchiev, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Bulgariei Nikolay Iliev, reprezentanti ai MAEIE si ai corpului diplomatic.

Noua sectie consulara a Bulgariei este amenajata dupa cerintele UE si va incepe activitatea pe 2 februarie. Doritorii de a depune actele pentru vize in Bulgaria sunt rugati sa se apropie la adresa noua a consulatului: str. M. Eminescu nr. 4.

Cerintele referitoare la documente si taxe, ramin neschimbate. Doritorii de a primi consultatii pot suna pe numarul: 22 36 72, sau sa trimita fax pe numarul: 22 36 70.

Autor: Interlic.md
Sursa: www.interlic.md
Bulgaria este o tara cu demnitate! Daca nu era bulgaria romania nici nu era primita in europa! In istoria bulgariei e scris ca acum aproape 1000 ani cind au venit bulgarii i-au gasit pe romani decazuti ca popor asemenea animelelor, mergeau in patru picioare si se impreunau intre ei! De atunci a trebuit multa truda ca sa-i aduca din nopu pe romani la conditia umana!
A comentat balaurul 02 februarie 2009, 14:14
Sa ne-o sugi la toti romanii dupa ce termini cu rusii si bulgarii,jigodie bolsevica!
A comentat Ion 03 februarie 2009, 06:21
Aşa-zisul "balaurul" mi-a furat pseudonimul meu, care este de fapt numele meu, al unui român din Iaşi. Dacă doar atât se mai pricep basarabenii comunişti să facă, atunci sunt jalnici. Au furat etnonime româneşti, ne-au furat domnitori şi oameni de cultură români, etc, acum fură şi pseudonime româneşti. Sunteţi jalnici, basarabenilor rusofoni comunişti! Să nu dea Dumnezeu cel sfânt să vrem noi . . . . Şi atunci te întreb, polietnicule slavofon, unde ai să fugi? În Siberia de gheaţă?
A comentat Balaur 03 februarie 2009, 07:27
Cand voi avea timp voi face un sistem de inregistrare/rezervare nume pe acest site ca sa nu mai existe conflicte de genul acesta. De mult timp am asta in plan (+ pagina de feedback + etc,etc). Sper cat mai repede sa se intample acest lucru!
Deocamdata... ramanem "pe vechi"! :)
A comentat Busuioc 03 februarie 2009, 08:35
Mesaj catre toti rromani! Tara voastra a devenit o tara a hotilor, a drogatilor, a coruptilor si a violatorilor! Rusia v-a eliberat de 3 ori pina acum dar romanul musca mina care la hranit si la ingrasat! Daca nu era marea putere a rusiei in 1877 care a eliberat romania, i-a facut cadou dobrogea care nu a fost niciodata a romaniei si era locuita peste 80% de bulgari, turci tatari si i-a oferit independenta, romanii dispareau ca stat! Unirea lui Cuza s-a facuty cu acordul rusiei, daca rusia nu va dadea voie nu se facea nici o unire! In 1917 la Marasesti, rominii au fugit si s-au ascuns in pivnite si in podurile caselor si rusia a luptat si a invins armata germano-austiaca cu pretul a zeci de mii de morti! In 1916 TOT RUSIA A APARAT MOLDOVA PT CA ARMATA ROMANA DE PESTE 1 milion de oameni a fost zdrobita complet si distrusa de o armata bulgara si ungara de 4 ori maio mica! Romani priviti la istoria voasdtra sinteti o adunatura de lasi de kkaciosi si de betivi! daca se pun la un loc toti barbatii romaniei nu iese un barbat adevarat! In 1944 rusia a eliberat tara de germani si hortisti , dupa predarea celor 200000 de soldati romani care de frica nemtilor au preferat sa se^predea rusiei si sa fie prizonieri decit sa lupte ca barbatii adevarati! De ce nu scrie asta in istoria voastra?! Sint pline cimitirele din romania de eroi sovietici care v-au dezrobit si v-au dat sansa sa duceti o viata omeneasca, sansa pe care voi ati ratat-o ca in intreaga voastra istorie! Rusia a facut iar un cadou romaniei,Transilvania de nord ce era locuita de peste 65% maghiari a fost rupta de la sinul tarii mama si data voua in schimbul basarabiei care oricum a fost dintotdeauna stravechi pamint rusesc, din vremea primului tar, cind voi nici nu existati ca popor, decit in Basmele lui petre ispirescul! Eu stiu istoria voastra mai bine decit voi care sinteti hraniti din minciuna si ipocrizie ca animalele cele spurcate!
A comentat Beleurrul 03 februarie 2009, 08:59
Nu va aratati incultura cu cuvinte eftine, fratilor,demonstrati-va calitatile nu neajunsurile,pentru ca ele se vad dela sine...
A comentat rosa 03 februarie 2009, 12:22
Petre Ispirescul?! Poate Petre Ispirescu, Beleurre. Poate n-or sti romanii bn istoria lor, dar tu nu esti in stare nici macar sa scrii numele unui scriitor! Rusine! Cred ca asta nu a fost o greseala banala. Hai sa ne uitam mai intai la noi si apoi la romani. Esti balaurul, de asta sunt sigura, desi ai scris beleurrul. Te-am rugat sa-ti schimbi pseudonimul. Iti cer prea mult? Nu "fura" pseudonimul la altii. Acest pseudonim apartine altei persoane si n-ai sa ma pacalesti, fiindca niciodata nu vei putea sa-l imiti pe Balaur (cel de la Iasi).
A comentat Printesa 03 februarie 2009, 12:41
beleurre mars in Rusia in p..la mea de rusofon comunist si bolsevic.
A comentat Opinie 04 februarie 2009, 19:55
Pt. Beleurrul, saracule de tine, homus cretinus moldovanus, ce iau spalat creierii lu` asta, saracul nefericit, uite ca exista moldovani pe care nu ma prea pot supara, eu acum citesc unele lucruri pt. prima oara sub aceasta forma, auzi , noroc de rusi ca ne-au dat, ce sa ne dea, mereu au vrut sa ne ia cate ceva ba nefericitule, in 1877 ne-am chemat in ajutor pt. perdeau razboiul, iam ajutat sa-l castige si asa se face ca armata turca s-a predat armatei romane nu celei rusesti ba nefericitule, iar voua v-au spus ca ei au fost tari si mari, asa spune si Ucraina ca a castigat in procesul de la Haga, cand toata lumea stie ca a pierdut crunt, ordinari si mincinosi ca rusi si ucrainieni mai exista in lumea asta, nu, categoric nu, dar prosti si creduli ca moldovanii, mai exista, la fel, nu. Auzi istorie, in 1918 rusi ne-au salvat, erau beti in transee si se faceau brese mari in zonele unde luptau ei, trebuid sa le acoperim noi, romanii. Mitul razboinicului rus a fost propaganda comunista, rusi nu au fost niciodata luptatori, n-ar fi castigat razboiul in veci daca n-ar fi fost ajutati de americani si englezi, niciodata. Asta a fost marele lor noroc, peste noapte au devenit mari si tari razboinici, cititi istoria rusilor scrisa de istoriografi din UE, va veti convinge singuri care-i adevarul.La fel, cititi istoria romanilor. In 1917 rusi au fugit in Rusia sa planteze comunismul ba nefericitule cine sa mai luptesi , am ramas noi sa acoperim un front urias, iar la Marasesti, Oituz si Marasti armatele romane si numai cele romane au oprit inaintarea germana a felmaresalului Von Makensen, supranumit spargatorul de fronturi adus special pt. asta, noi iam invins pe germani oprindui pe acest aliniament cu toata super tehnica lor sub sigla PE AICI NU SE TRECE si n-au trecut. Pai astea nu se gasesc in cartile voastre mincinoase de istorie, facute de comunisti imputiti si ordinari, cum sa scrie ei adevarul, doare adevarul. In timp ce noi atacam armatele austro-ungare si eliberam Transilvania, noi romani ba tampitule, nu rusii, prin spate ne-au atacat bulgarii, dar ii inteleg, aveau motiv, nu le purtam pica, asa au castigat bulgari, luptand cu o mica armata romana de rezerva care se astepta la asa ceva. Sunt f. multe de spus, oricum vreua sa mentionez ca tot ce ai spus mai sus referitor la anumite secvente din la istoria romanilor, nevolnicule, sunt minciuni sfruntate si clar ca lumina zilei sunt special aruncate pe piata pt. tantalai cu scoala putina si creierul lasat pe masa de operatie.
A comentat furnica 04 februarie 2009, 21:39
DOMN FURNICA! DIN CITE OBSERV SINTETI UN MARRE SPECIALIST INTR-ALE ISTORIEI SI ISTORIOGRAFIEI! VA MULTUMESC PENTRU MAREA DVS BUNAVOINTA PE CARE MI-O ARATATI SI AS MAI VREA SA VA PUN TREI INTREBARI! DACA-MI RASPUNDETI CINSTIT LA ELE VA PROMIT CA VOI VOTA LA ALEGERI NUMAI CU PARTIDA ROMANEASCA! 1 Cum se face ca armata romaniei care era atit de viteaza in primul razboi mondial in doar doua luni a pierdut 500000 DE SOLDATI( a pierdut150000morti, 200000 de raniti SI circa 150000prizonieri) iar cind s-a retras in Moldova a aparat doar 35km din cei 480km ai frontului romanesc, restul de 445 km ai granitelor de sud vest ai moldovei fiind aparate pina in iunie 1917 de catre fricoasa armata a rusiei cu pretul a 40000 morti si tot atitia raniti grav! Oare romania nu se unea cu transilvania la Budapesta in decembrie 1916 daca nu interveneau cei 400000 de soldati fricosi ai rusiei, de vreme ce armata romana in decembrie 1916 cind a ajuns la focsani era compusa din doar 100000 de soldati cu armamentul descompletat in vreme ce puterile centrale+Bulgaria aveau circa 600000 soldati bine echipati! 2 DE CE viteaza armata a romaniei in 1940 a predat de bunavoie Basarabia si Nordul Bucovinei (mai mult de jumatate din moldova sfinta a lui stefan)retragindu-se in fuga in 24 ore din basarabia(pe care armata romana a jurat ca o va apara) si umplindu-se de rusine in vreme ce sovieticii ca lupii au inceput sa masacreze si sa deporteze un sfert din populatie(vezi masacrul de la fintina alba) in vreme ce Finlanda cu doar 3 milioane de locuitoriRomania avea 20 milioane) in 1939-1940 a tinut piept intregii armate sovietice timp de 4 luni si dupa cum scria un mare maresal sovietic(Timosenko) in memoriile sale pamintul cistigat atunci de uniunea sovietica n-a fost suficient nici pt a sapa mormintele soldatilor sovietici ucisi de armata finlandeza! 3 Oare dupa ceea ce ati facut atunci mai aveti vreodata curajul sa spuneti ca sinteti urmasii lui stefan cel mare si sa stati cu capul sus in europa?
A comentat Belleurrul 05 februarie 2009, 10:05 | mergi sus ▲
pt Alexandru Busuioc: ciao, pot sa te intreb si eu ceva? pe ce criterii o sa putem sa ne inregistram pe site? :-) sau va trebui sa-ti angajezi un psihiatru sa treaca pe la el astia cu pareri provocatoare. sau mai bine fa un efort si fa-le lor un site pe care sa-l intitulezi - www.lipsiticompletdeinteligenta.an(de la animal) --pe care sa-si poata defula prostiile. te salut, succes
A comentat n.bumbac 05 februarie 2009, 10:58 | mergi sus ▲
@n.bumbac: Salut! Oricine va putea sa se inregistreze pe basarabeni.ro; nu facem discriminari! Mai greu o sa fie la alegerea moderatorilor; dar aici nu o sa hotarasc de unul singur cine o sa fie si cine nu o sa fie moderator! :)
A comentat Busuioc 05 februarie 2009, 12:54 | mergi sus ▲
pt. n. bumbac, bag seama ca esti o inteligenta sclipitoare, cel putin asa rezulta din cele cerute lui A Busuioc, n-ai vrea sa ma luminezi cu inteligenta ta, sincer, ti-as fi recunoscator, hmm, sau te bagi singura-n seama!?
A comentat furnica 05 februarie 2009, 16:18 | mergi sus ▲
TE SIMTI VIZAT/A DE COMENTARIU SAU ARZI DE NERABDARE SA AI SITE-UL LA INDEMANA, SI TE MAI ROG EU CEVA TAAAARE FRUMOS, NU MAI FOLOSI CLISEE GEN INTELIGENTA SCLIPITOARE, CRIMINAL ODIOS S.A. CHESTII PREFABRICATE, PUNE-TI MINTEA IN MISCARE PT CA AI LA DISPOZITIE O LIMBA BOGATA CARE-TI OFERA POSIBILITATEA SA IESI UN PIC DIN STRAMTOAREA MINTII TALE.
A comentat N.BUMBAC 05 februarie 2009, 16:29 | mergi sus ▲
Furnica, de ce iti bagi totdeauna nasul unde nu-ti fierbe oala? Gandeste bn inainte de a comenta ceva. Sfatul meu pt. tine... Ar fi bn sa-l urmezi...
A comentat Printesa 05 februarie 2009, 16:43 | mergi sus ▲
beleurrule, nefericitule, de ieri pana azi vad ca ai mai citit un pic din istoria lui Voronin si zicerile lui I.V.Lenin. referitor la intrebarile tale, un amestec ingrozitor de informatii desantate si incorecte,mai intai de toate trebuie sa mentionez ca datele istorice pe un anumit segment trebuiesc confirmate si de alti istorici, de regula istorici straini, care privesc super obiectiv evenimentele pe baza unor dovezi clare nu pe povesti lu` Ivan, acestea si numai acestea sunt documentele de baza ale unei discutii serioase care ar interesa pe cineva in aflarea adevarului, chiar daca nu ne place ce vom afla. e bine ca vrei sa te pui la punct cu istoria, cea adevarata, e un inceput, apreciez asta, pacat ca nu stii sa-ti cauti sursele de informare. ba beleurre, apropo, voi vorbi la per tu cu orcine de pe acest forum, la fel, astept acelasi lucru, sigur, gust si ironia,asadar, cum spuneam, daca tu imi arunci texte asa-zis istorice din carti sovietice, gen: ".... brava armata ruasa si ispravile ei..." cap. 5993, volumul 524, V.I.Lenin , pai discutiile noastre sunt in van, n-au sens. Intrerupe-ti lectura vorono-leninista, casca bine ochi si urechile si baga la cap, am un pic de timp la dispozitie si am sa-ti explic cateva chestii care se pare ca te intereseaza, adevaruri care n-ai sa le gasesti in cartile tale niciodata.
A comentat furnica 05 februarie 2009, 16:49 | mergi sus ▲
beleure, mai pune tata mana si citeste o istorie adevarata / civilizata. lasa tati manualele sovietice unde tatucu stalin e marele erou al omenirii. ala a fost mai rau ca hitler si toti de teapa ta va dati in stamba sa preamariti cel mai hidos criminal din istorie. rusofoni astia sunteti o cauza complet pierduta. nu vreti sa scoatei animalul din voi niciodata. nu va puteti ridica mai sus de stadiul de ticalosi
A comentat petre 05 februarie 2009, 16:54 | mergi sus ▲
n. bumbac, nu ma simt vizat, categoric nu, oricum n-ar avea importanta cine ce si cum, ceea ce m-a intristat e faptul ca pt. o clipa am avut sentimentul ca IQ-ul tau trece cu mult peste 80, m-am inselat.
A comentat furnica 05 februarie 2009, 16:58 | mergi sus ▲
draga printesa, cu umilinta ma prezint, sunt Furnica. stii, natura mea este aceea de a ma baga peste tot, dar mai ales acolo unde nu-mi fierbe oala, poti tu sa intelegi asta, hmm. Cu ce te-am deranjat Printesa !??
A comentat furnica 05 februarie 2009, 17:13 | mergi sus ▲
pt. insecta cea harnica, adica furnica: nici nu am nevoie de alte aprecieri din partea ta, chiar pot sa-ti spun ca ma bucur ca ma consideri proasta, imbecila retardata, cu IQ -180, cum vrei tu, daca ai fi avut alta parere sincer - m-ar fi deranjat, nu esti printre persoanele a caror parere despre mine ma intereseaza, nu ma intereseaza deloc, pa si bafta la destelenirea intunericului din gandirea ta!
A comentat n.bumbac 05 februarie 2009, 17:15 | mergi sus ▲
Ma scuzati, Furnicuta, continuati-va treaba, va las cu D-zeu. Spor la treaba, dar sa nu deranjati pe nimeni & nimeni nu va va mai deranja.
A comentat Printesa 05 februarie 2009, 17:17 | mergi sus ▲
furnica, nu mai incerca sa fii acid in comentarii, nu-si au rostul, esti prea mic/a si neansemnat/a, crede-ma ca nu te mint
A comentat n.bumbac 05 februarie 2009, 17:27 | mergi sus ▲
Belleurrule,frate,am o singura intrebare pentru tine,pentru ca eu sunt ceva mai vechi pe site-ul asta si am urmarit si participat cu atentie la evolutia sa.
Cand am aparut eu in mai anul trecut,aici deja se formasera doua tabere mari si late :romanii basarabeni versus romanii din Patria Mama si de obicei se injuram reciproc,fara sa aiba tangenta prea multa cu explicatiile istorice,pana cand,din nefericire sau nu pentru unii agitatori ca tine,am aparut eu.
La inceput timid ca fiecare la inceput de drum ,pana cand mi-am dat si eu seama cum erau impartiti.
Insa dat fiind ca sunt mai rebel asa din fire si mai incapatanat,am spart tiparele in scurt timp,trecand total de partea basarabenilor si luandu-le aparare neconditionat chiar si atunci cand nu prea aveau dreptate,dar pana la tine n-am mai intilnit un alt personaj sa vina cu date istorice de proveninta sovietica si sa incerce sa ne prosteasca pe fata,interpretand istoria dupa propria ta ureche,aducand-o in acest fel la stadiu de istorie personala auzita de la unul ,de la altul.
Deci curiozitatea mea este :Esti tu oare vreun securist pus de autoritatile cripto-comuniste de la Chisinau sa reimprospatezi si sa prostesti pe mai departe pe basarabenii care arunca o privire pe acest site si imbucurator sa si implica, comentant diverse subiecte si care in ultimul timp,mai cu seama de la trecerea lui Vieru la cele vesnice,si-au cam schimbat opiniile despre aceea zisa stupida teorie a "moldovenismului" care ii diferentiaza intr-un mod ilogic si voit,chiar irational de restul romanilor din Patria Mama.
Oare sunt cripto-comunistii asa de disperati ca le fuge pamantul de sub picioare incat apeleaza la " profesionisti " care sa mai tulbure putin apele inainte de decapitare ? !
Daca e asa,te anunt ca noi astia din Patria Mama suntem trecuti prin ciur si mal,si diversonisti ordinari ca tine nu au absolut nicio sansa sa ne prosteasca pe fata aducandu-ne drept dovada agurmente cretine sovietice.
Cat priveste pe "Furnica" o fi el nebun si gura mare,nesuferindui pe basarabeni din motive doar de el stiute,dar prost omul asta nu e !
DEci uite care-i treaba,nici mie nu-mi vine sa cred,dar ma obligi sa ma aliez cu "Furnica",el injurandu-te si ironizandu-te,iar eu bre comunistule,o sa-ti explic istoria de o sa iti iasa pe urechi ! :-)
A comentat micael 05 februarie 2009, 18:01 | mergi sus ▲
micael, tu chiar ai rabdare, te respect mult si te sustin, si eu am reusit odata demult sa schimb cuiva convingerile, printr-o singura replica, crede-ma chiar asa a fost, am si martori:)))
A comentat n.bumbac 05 februarie 2009, 18:24 | mergi sus ▲
Belleurrule,ne-am retras din Basarabia in 1945 pentru ca liderii de la Bucuresti nu mai erau sprijiniti de aliati printre care in ultimul an devenise si URSS-ul,cand in 1944 am intors armele contra germanilor tocmai in speranta ca vom fii in tabara castigatoare a razboiului cum s-a intimplat cu Italia,numai ca la negocierile ulterioale intre marile puteri URSS pe de o parte si USA si UK pe de alta parte(pentru ca atat mai ramansese din puterile occidentale,restul Franta,Italia ,de Spania nici nu mai vorbesc)erau la pamant economic vorbind,iar aliatul noastru principal Franta timp de 5 ani(1940-1945)pur si simplu n-a contat,pentru ca era sub dominatie nazista (vorba aceea,francezi se gandeau cum sa-si elibereze propria patria,nicidecum cum sa mai ajute si Romania)s-a impartit potul intre marile puteri,iar noi romani am fost moneda de schimb pe care occidentalii au utilizat-o ca sa salveze marea cultura si civilizatie milenara greceasca,cu toate ca americanii s-au opus in prima instanta acestui scenariu,pentru ca avand bomba nucleara,puteau pur si simplu sa preseze URSS-ul si sa ne ia si pe noi in barca lor,numai ca englezi s-au opus,economia lor fiind la pamant,nemaiputand nici marca sa pulseze la cacealma.
Asa ca nemaiavand spatele acoperit de nicio putere a trebuit sa cedem Basarabia,plus nordul Bucovinei rusilor,pastrand in schimb Ardealul,fara sa tragem un foc de arma.
De ce oare n-am tras niciun foc de arma?!
De ce n-am tras niciun foc de arma si ne am retras asa de repede din Basarabia!
Pentru ca exista posibilitatea sa pierdem si mai mult decat am pierdut,deja rusii ne luasera Bucovina de nord pentru ca Antonescu ajusese curajul sa dea celebru ordin :Soldati,va ordon,treceti Prutul !
Daca pierdeam si Ardealul in `45,acum nu mai avea unul ca tine pe cine sa injure,pentru ca Romania ar fi devenit Romania cea mica fondata de Cuza.
Si acum gandestete logic frate,daca acum Romania ar fi fost si fara Ardeal,mai puteam noi spera ca natie ca vom deveni un neam puternic al Europei vreodata.
Uitate la sarbi,la croati,la greci,chiar si la irlandezi care sunt popoare aprige si ultra-nationaliste care in afara de galagie si de tulburarea apei intr-un pahar de sticla,mare lucru nu mai fac,pe cand un neam de 20 - 26 milioane de oameni,parca totusi te-ai gandi de 2 ori inainte sa le declari vreun mic razboi,pentru ca indiferent ca am avea lideri de rahat in primele trepte ale ierahiei politice de la Bucuresti,mai sunt si profesonisti dedicati acesti tari si acestui neam,care duc tot greul in spate si se afla in prima linia a razboiului neincetat al provocarilor de tot felul la adresa securitatii si unitatii acestui neam.
A comentat micael 05 februarie 2009, 18:55 | mergi sus ▲
N.Bumbac,draga mea ,atunci trebuie sa cunosti sentimentul acelei mari bucurii cand reusesti sa il faci pe un adept al "moldovenismului" sa renunte la el si sa realizeze ca indiferent cat ne-am injura intre noi,in esenta suntem parte a aceluiasi neam romanesc fara drept de tagada sau minima indoiala .
Pentru ca eu nu sunt turc ce vorbeste romaneste si tu chinezoaica ce intimplator vorbesti aceiasi limba ca mine indiferent daca o denumeste altfel !!!
SUNTEM ROMANI CU TOTII,asta trebuie noi sa realizam .
A comentat micael 05 februarie 2009, 19:02 | mergi sus ▲
micael, ai scris mult si nu mai am timp sa citesc te sustin si mult respect din partea mea.
A comentat n.bumbac 05 februarie 2009, 19:06 | mergi sus ▲
micael: tot timpul am sustinut aceleasi lucruri, sunt de acord cu tine intru totul.noapten buna:-)
A comentat n.bumbac 05 februarie 2009, 19:09 | mergi sus ▲
Cu bine,draga mea !
A comentat micael 05 februarie 2009, 19:12 | mergi sus ▲
beleurre, nefericitule, Romania a participat in primul razboi mondial cu un singur scop, de departe cel mai important, acela de reintregire a natiei, erau vizate in special Transilvania si Bucovina provincii romanesti din stravechea DACIE. RO a intrat in razboi in 1916, august daca nu ma insel, cu o armata de 800.000 de militari intr-un moment total nefavorabil la presiunea Antantei, in special a Frantei, marea prietana a RO, dar si a Rusiei . prin acordul secret incheiat intre Romania si Antanta, trebuie spus, s-a convenit ca Romania sa primeasca zilnic pt. o buna perioada de timp furnituri de razboi de ordinul sutelor de tone, s-a mai convenit ca Rusia sa sprijine Ro in eventualitatea unui atac din sud , mai exact in Dobrogea, deasemeni in Galitia, dar, de departe cel mai important lucru era acela ca Antanta recunostea aspiratiile de reintregire ale romanilor, lucru hotarator pt. intrarea in razboi a RO. Romania se prezenta la acea data ca find o tara extrem de importanta, nu neaparat d.p.d.v. militar, cu toate ca avea o armata destul de bine inzestrata si deloc de neglijat, cat mai ales d.p.d.v. economic, avea petrol si ceriale in cantitati mari, lucruri indispesabile intr-un razboi. operatiunile militare ale armatei romane s-au desfasurat dupa scenarii impuse de realitatile din teren, asa se face ca 2/3 din armata romana a atacat armata austo-ungara patrunzand adanc in Ardeal, intre timp armatele bulgaro-turco-germane au atacat puternic in sud, in Dobrogea, treimea de armata romana ramasa a trebuit sa lupte in inferiorite cu aceste armate din cauza nerespectarii de catre Rusia a intelegerii initiale, aceea de ajutor. Asa se face ca au dislocat trupe din nord si au fost aduse in sud, prea tarziu, germani au preluat initiatiava si au patruns adanc in sud intrand in Bucuresti in conditiile in care bataliile au fost crancene cu pierderi mari in special in armata romana, superioritate tehnica a germanilor a fost hotaratoare. In nord la fel, in prima faza austr-ungari au fost invinsi clar, Germania a intervenit pt. a echilibra situatia, din pacate a si reusit. Au urmat infrangeri in zona Banatului, acolo unde s-a remarcat, olteanca lui micael, Ecaterina Teodoroiu, marea eroina de la Tg. Jiu. Au fost si succese deosebite, in Carpati, gen. Eremia Grigorescu a oprit inaintare nemtilor si austro-ungarilor in trecatorile Carpatilor sub deviza -Pe aici nu se trece-. Trebuie spus ca Antanta suferisera mari pierderi la inceputul razboiului, mai exact in 1914-1915, unde crezi, in Polonia care era sub suzeranitatea Rusiei, bataliile de la Tannenberg si zona lacurilor Mazur unde rusii au fost spulberati pur si simplu de nemti si autro-ungari, situatia nu era roza nici in vestul Europei, britanicii se chinuiau prin niste mlastini, italienii erau varza iar americani se pregateau sa debarce pe continent si au reusit in primavara sau vara(parca) lui 1917. Revenind la RO, situatie era super nasoala, armatele romane au fost impinse in Moldova pe crestele Carpatilor in vest si pe aliniamentul raurilor Siret-Susita(shushitza) in sud, capitala a fost stramutata la Iasi cu tot cu guvern. Germania se pregatea sa dea lovitura de gratie romanilor, inghesuiti in Moldova cu o armata de 500 000 de militari, reechipata cu armament modern frantuzesc, asa se face ca in 1917 s-au dat bataliile decisive la Marasesti, Oituz si Marasti, sigur, au fost mai multe dar acestea au fost deosebite, batalii comparabile cu cele de la Verdun(Franta), in opinia istoricilor germani, nu am spuso noi, am spus altceva noi, romanii, si anume, am ridicat mausoleuri in cinstea eroilor romani cazuti din dragoste de neam si tara( lucruri greu de inteles in zilele noastre, mai ales de indivizi ca tine), iam cinstit si ii cintim pt. vesnicie pe cei care au adus GLORIE ROMANIEI, demonstrand lumii intregi si noua, daca mai era nevoie, ca suntem ceea ce am fost mereu si anume o natie puternica care a avut si va avea vesnic eroi daca va fi nevoie. Sunt f. multe de spus despre Marele Razboi si aportul RO la desfasurarea lui dar nu am nici timp si nici nu-mi aduc aminte anumite date care sunt elocvente intr-o asemenea discutie. La un moment dat spunai, printre aberatii, cum ca au murit 500.000 in doua saptamani, tampenii, aprx.350.000 de morti a avut RO in tot acest razboi, referitor la rusi, s-au remarcat prin infrangerile de la inceputul razboiului intr-un mod absolut jenant, nerespectarea acordurilor incheiate cu noi(vezi Dobrogea si Galitia)si ca si cum nu era suficient au inceput sa atate spiritele impotriva armatelor romane in 1917, incepuse revolutia lu` Peste Prajit, asa se face ca a fost necesara dezarmarea unitatilor militare ruse de catre armata a II romana si neutralizarea lor, lucru neplacut avand in vedere ca erau intr-un fel sau altul fosti camarazi, dar rusul, homos porcus, ce sa mai...,e inutila discutia despre aceasta natie cel putin in acest context, iar cand ii aud pe tantalai astia de pruto-nistreni cum ca rusii au salvat si dat RO nustiu ce, nustiu cat, bla, bla, tot felul de cretinisme imi vine sa vomit. Daca Rusia a dat vreodata cuiva ceva, atentie, ceva cuiva, a facuto numai si numai din propriu interes nu pt. ca iar fi pasat de nustiu cine, orce alta abordare a acestui aspect este ceea ce in argoul romanesc se numeste "gargara"( se ia apa in gura si se curata gatul prin asa-zisa borboloseala, pt. cine nu stie) . Am omis pacea de la Bucuresti, din greseala.... Bleurrus istoricus sovieticus fa gargara in continuare ca la asta te pricepi cel mai bine, ti-as fi recunoscator daca mai scuti de minciuni si ineptii bolsevice legate de RO si poporul roman. In cateva fraze am incercat sa-ti raspund la cateva intrebari, nu am pretentia ca stiu istorie...., e mult ca sa pot spune acest lucru dar am notiuni de baza destul de solide care-mi permit abordarea unor subiecte pe aceasta tema.
A comentat furnica 05 februarie 2009, 19:59 | mergi sus ▲
Dragi forumisti, as vrea sa va dau un sfat, in special pt. N. Bumbac: n-o mai deranjati pe Furnicuta ca s-ar putea sa va piste & cam doare.:-) Ignorati aceasta fiinta mititica & neinsemnata & lasati-o sa-si vada de treaba. Este o furnicuta atat de muncitoare incat aduna provizii & iarna.:-) Sa stii, furnicuta ca sunt foarte preocupata pt. tine. E cam frig afara, nu de alta, dar mie mi-e frica sa nu ingheti.:-))
A comentat Printesa 06 februarie 2009, 04:02 | mergi sus ▲
Printeso,ai face bine sa nu il provoci pe "Furnica" prea mult,ca sincer nu o sa ma simt nici eu prea confortabil luandu-ti partea !
Eu il cunosc si crede-ma are un dinte foarte ascutit impotriva basarabanilor,asa ca incearca sa glumesti cu mine daca vrei,pentru ca am ajuns sa te cunosc si o sa fiu un cavaler cu tine ! :-)
A comentat micael 06 februarie 2009, 15:23 | mergi sus ▲
Scuze, Micael, dar cum sa stau de partea unuia care nu sta de partea mea? Cum am mai spus, eu respect persoanele care ma respecta. De aceea as vrea sa ramanem in continuare "PRIETENI de pix" & sa nu ne dusmanim. Iti promit ca nu o/il voi deranja pe Furnica. Poate tu o/il cunosti mai bn. Poate ai dreptate. Imi cer scuze de la tn & de la Furnica. Inca nu o/il cunosc prea bn. Imi mai trebuie timp. Poate m-am luat prea mult cu gura pe dinainte. SCUZE.
A comentat Printesa 06 februarie 2009, 16:06 | mergi sus ▲
Printeso,nu trebuie sa te scuzi,poti spune orice doresti despre oricine,eu incerc doar sa te protejez de furia vreunui Tsunami si crede-ma,din experienta pe care o am,nu e chiar asa de usor precum ar putea sa para ! LOL !
A comentat micael 06 februarie 2009, 16:16 | mergi sus ▲
am o intrebare:am depus dosarul meu pt cetatanie bulgara in 2007,cum pot afla daca sint in monitor?merci
A comentat lika 04 mai 2009, 18:29 | mergi sus ▲
As vrea sa fac o programare la Ambasada Bulgariei din Chisinau, dar nu cunosc adresa! Va rog cine o cunoaste sa mi-o comunice si mie! Multumesc anticipat!
A comentat Tatiana 29 iulie 2009, 18:05 | mergi sus ▲
A comentat victoria dulgher 24 aprilie 2010, 09:08 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1104 secunde