Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 04:07

 

"Atentie la Transnistria!". Rusia ar planifica sa atace Ucraina din regiunea separatista. Avertismentele oficialilor rusi

adăugat 04 iunie 2015, 08:52, la Integrare Europeană • Articol publicat de Octavian Balan

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Republica Moldova si Ucraina de faptul ca ar fi impus "o blocada social-economica foarte dura" regiunii transnistrene si a promis, la Tiraspol, ca Rusia va fi "intotdeauna alaturi de Transnistria".

Vicepresedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezniak, a declarat marti, la randul sau, ca s-ar putea ca Rusia "sa fie nevoita" sa inceapa razboiul in Transnistria si a sugerat ca de data aceasta armele vor fi indreptate impotriva Ucrainei, scrieDeutshe Welle.

El s-a aratat iritat de numirea ex-presedintelui georgian, Mihail Saakasvili in calitate de guvernator al regiunii Odessa de catre presedintele Petro Porosenko. Oficialul rus a spus ca aceasta a nemultumit si Tiraspolul, insinuand ca Saakasvili si-ar dori sa atace, cu mana Ucrainei, fortele ruse de pacificare din regiunea transnistreana.

Neil Buckley, editor pentru Europa de Est al Financial Times, avertizeaza intr-un articol publicat miercuri pe blogurile FT: "Atentie la Transnistria!". Regiunea separatista a Republicii Moldova "se contureaza ca urmatorul punct fierbinte in relatia Rasia-Ucraina", sustine acesta, potrivit HotNews.ro.

Buckley citeaza semnale trase de publicatia pro-Kremlin Izvestia si un tweet recent al unuia dintre cei mai cunoscuti analisti de politica externa ai Rusiei, Dmitri Trenin, cum ca "la Moscova creste ingrijorarea ca Ucraina si Moldova vor incerca sa preseze puternic Transnistria, provocand un conflict cu Rusia".

Transnistria se teme de o escaladare a tensiunilor la frontiera cu Ucraina

 

Kievul concentreaza forte militare la frontiera cu Transnistria, tensionand situatia social-economica din regiune, a sustinut intr-un interviu acordat duminica postului rus de televiziune RBK asa-numitul ministrul de externe transnistrean Nina Stanski, relateaza agentia de presa TASS.

Potrivit acesteia, ucrainenii instaleaza tabere de corturi unde sunt adapostiti militari si armament in apropiere de granita cu Transnistria. Deteriorarea situatiei economice din stanga Nistrului este o piedica in calea progreselor in negocierile cu Ucraina, a mai spus ea, potrivit Agerpres.

"Ultimele masuri restrictive ale Ucrainei au condus la faptul ca, in comparatie cu luna mai a anului trecut, volumul exporturilor transnistrene a scazut cu mai mult de 20%. Acestea sunt pierderi uriase pentru republica. In ultima luna, am obtinut cu 45% mai putine venituri la buget. Aceasta situatie afecteaza fiecare transnistrean", a afirmat Nina Stanski, in contextul in care Kievul a blocat accesul marfurilor accizabile in regiunea transnistreana, cerand trecerea acestora via teritoriul Republicii Moldova.

Chisinaul nu a reactionat in nici un fel la declaratiile oficialilor rusi si transnistreni. Directorul Serviciului national ucrainean de graniceri, Viktor Nazarenko, sustine, insa, ca "situatia pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene s-a complicat esential in ultima vreme". Mai mult, el vorbeste chiar de "amenintari militare si tehnologice" si despre probleme serioase in ceea ce priveste securitatea frontierelor.

Declaratiile oficialilor rusi intervin in contextul in care Ucraina a denuntat recent Acordul de tranzit al trupelor ruse prin teritoriul ucrainean spre Transnistria din 1995 pe fondul relatiilor tensionate intre Kiev si Moscova. In acelasi timp, Chisinaul a blocat intrarea unor cetateni rusi, intre care militari care se indreptau spre Transnistria, suscitand critici din partea autoritatilor ruse.

Kremlinul acuza Kievul de "actiuni provocatoare" în estul Ucrainei

Kremlinul s-a declarat miercuri ingrijorat de agravarea situatiei din estul Ucrainei, acuzand in acelasi timp armata ucraineana de "actiuni provocatoare" in regiune.

"Moscova urmareste cu atentie situatia (din estul ucrainean, n.red) si este profund ingrijorata in legatura cu actiunile provocatoare ale armatei ucrainene", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit agentiilor TASS si Interfax.

El a adaugat ca Moscova va formula o pozitie fata de ceea ce se intampla in estul Ucrainei in functie de evolutia situatiei, subliniind ca Rusia asteapta "indeplinirea neconditionata a acordurilor de la Minsk".

Autoritatile de la Kiev i-au acuzat anterior pe rebelii prorusi de declansarea unei "ofensive majore" impotriva pozitiilor ucrainene din apropiere de localitatea Mariinka, situata nu departe de Donetk, alimentand astfel temerile privind o noua escaladare a conflictului in pofida armistitiului instaurat la mijlocul lunii februarie.

In replica, separatistii sustin ca nu au lansat niciun atac, acuzand, la randul lor, trupele guvernamentale ca au recurs la tiruri de artilerie in jurul orasului Donetk. Confruntarile de miercuri ar fi facut, potrivit insurgentilor prorusi, cel putin 15 morti, militari si civili, in timp ce partea ucraineana a declarat ca sase civili si 11 soldati au fost raniti la Mariinka.

Confruntare intre armata ucraineana si separatistii prorusi

Armata ucraineana si separatistii prorusi au avut miercuri prima lor confruntare semnificativa din ultimele luni, autoritatile de la Kiev anuntand in cursul dupa-amiezii ca o "ofensiva majora" a rebelilor asupra orasului Mariinka a fost respinsa, consemneaza agentiile AFP si Reuters.

Conform surselor militare ucrainene, in jurul orei trei noaptea circa o mie de combatanti separatisti, sprijiniti de circa 10 tancuri, au luat cu asalt pozitiile armatei ucrainene in aceasta localitate situata la circa 15 kilometri vest de orasul Donetk, unul dintre fiefurile separatistilor.

In replica, acestia din urma sustin ca nu au lansat niciun atac, acuzand in plus trupele guvernamentale ca au recurs la tiruri de artilerie in jurul Donetkului, admitand totusi ca lupte chiar au existat. Intensitatea confruntarii de miercuri a depasit cu mult micile acrosaje ce se produc aproape zilnic intre cele doua tabere dupa armistitiul din luna februarie, astfel ca ea marcheaza o escaladare brusca si semnificativa a conflictului.

Deocamdata luptele au incetat, a declarat in cursul dupa-amiezii ministrul ucrainean al apararii, Stepan Poltorak, dar la putin timp dupa acest anunt un purtator de cuvant al armatei ucrainene a afirmat ca insurgentii au reluat atacurile la Mariinka, iar unele zone ale orasului sunt in flacari.

Un alt purtator de cuvant al armatei ucrainene a confirmat ca in lupte s-a folosit si armamentul greu, el sustinand ca trupele guvernamentale au fost nevoite sa apeleze la acest tip de arme pentru a putea respinge atacul.

Potrivit sefului politiei din regiunea Donetk, Viaceslav Abroskin, loial Kievului, rebelii au folosit in timpul atacului, pe langa tancuri, si lansatoare multiple de rachete Grad. La fel ca celelalte categorii de armament greu pe care cele doua tabere le-au folosit in luptele de miercuri, si lansatoarele de rachete Grad ar fi trebuit sa fie in prezent retrase departe de linia frontului, conform acordurilor de la Minsk.

Cat despre bilantul victimelor, acesta este neclar. In timp ce insurgentii prorusi vorbesc despre cel putin 15 morti, militari si civili, si mai multi raniti, de partea ucraineana un responsabil sanitar din regiunea Donetk a declarat ca sase civili si 11 soldati au fost raniti la Mariinka, in timp ce conform altor surse numarul ranitilor in randul trupelor ucrainene ar fi de circa 20. De asemenea, separatistii afirma ca 900 de mineri sunt blocati in subteran in doua mine unde s-a intrerupt curentul din cauza exploziilor. Pe de alta parte, aceasta confruntare survine dupa ce reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, preconizata sa aiba loc marti la Minsk, a fost amanata pentru o data ulterioara ce nu a fost precizata.


Autor: stirileprotv.ro
Sursa: stirileprotv.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.3223 secunde