Ilan Shor neagă orice responsabilitate pentru criza financiară. Raportul Kroll, bazat pe datele Băncii Naționale, nu dovedește nimic și nu conține niciun document, doar extrase din diverse articole de presă, spune omul de afaceri.

Raportul Kroll sugerează că multe din companii implicate au legătură cu Ilan Shor, și că „a existat o intenție deliberată de a scoate cât mai mult beneficiu posibil” în detrimentul băncilor. Totuși, raportul afirmă că nu este clar dacă Shor acționa singur sau în complicitate cu alte persoane.

Ilan Shor neagă că ar avea vreo legătură cu Unibank sau Banca Socială, alta decât că a fost un client al acestor bănci. El a ocupat funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, dar dă toată vina pentru provocarea crizei pe credite neperformante oferite de respectiva bancă înaintea privatizării acesteia și înaintea preluării conducerii ei.

„Când noi am preluat banca, am fost îngroziți. Avea o gaură financiară de 7 miliarde lei (376 milioane de dolari)”, recunoaște Shor.

De cealaltă parte, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu este de părere că „nimeni nu încearcă să rezolve o problemă a creditelor neperformante implementând acțiuni și mai agresive de creditare... De aceea este greu de crezut în versiunea expusă de domnul Shor”, mai scrie sursa citată.