Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

7 mai 2024, ora locală: 12:36

 

Baconschi: Jurământul va putea fi depus la Consulatele din Chişinău, Bălţi şi Cahul

adăugat 01 iulie 2010, 13:36, la Integrare Europeană

Baconschi, ambasada, juramant, MAE,

Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi a discutat online cu cititorii Hotnews.ro despre deschiderea celor doua consulate din Republica Moldova si despre toate problemele pe care le au cetatenii moldoveni la solicitarea vizei sau situatiile cu care se confrunta. Vezi în continuare textul discutiei.

Seful diplomatiei romane va inaugura in 9 iulie cele doua noi consulate din Republica Moldova, de la Cahul si Balti. Operationalizarea lor a avut loc la mai putin de 8 luni de la semnarea de catre presedintele Basescu a decretului de infiintare.

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:

Întrebarea nr. 1 ioana 

Domnule ministru, este oportuna deschiderea a doua consulate acum, in conditii de criza, cand Romania nu are bani suficienti nici pentru platirea salariilor si pensiilor? cati bani s-au cheltuit cu deschiderea lor? multumesc 

Teodor Baconschi 

Reamintesc faptul ca cele doua nii consulate sunt primele consulate generale ale unui stat membru al UE din R. Moldova. Deschiderea lor era necesara si va imbunatati calitatea serviciilor consulare. Cele doua noi institutii vor ameliora si calitatea prestatiilor consulare din Chisinau, unde avem acum peste 1000 de servicii consulare/zi (preponderent cereri de viza, permise de mic trafic de frontiera, pasapoarte, cereri de redobandire a cetateniei romane si acete de stare civila). As nota aici si faptul ca personalul celor doua consulate generale provine din Centrala MAE, precum si prin redistribuire de la alte misiuni diplomatice. Cei 12 functionaari de la Cahul si cei 9 de la Balti au fost selectionati prin concurs intern, dar am solicitat si primit sprijinul MAI pentru a suplimenta schemele actuale cu 10 persoane.

Investitia, acoperita 90% din asa-numita facilitate Schengen, deci din bani europeni, a angajat urmatoarele cheltuieli pentru constructie si reamenajari: imobil Cahul - 490.000 de euro, constructie si reamenajare 415.263 de euro. Imobil Balti 750.000 de euro, constructie si reamenajare 230.195 euro. Doar 10% din aceste sume au fost alocate de la bugetul de stat. 

Întrebarea nr. 2 stan 

Cat timp ia, in general, deschiderea unui consulat? Am citit ieri ca Romania s-a garabit putin, din cauza situatiei politice de la Chisinau. Credeti ca pot reveni comunistii la putere si a existat temerea asta si apoi pierderea acceptului lor de a deschie consulate? de aici graba Romaniei? 

Teodor Baconschi 
Procedura deschiderii unor oficii consulare este reglementata de acte normative interne si internationale care nu includ nicio specificatie de timp. Avem nevoie de consimtamantul statului de resedinta si de aprobarea acestuia pentru un anumit sediu, dar si pentru delimitarea circumscriptiei consulare respective. La acestea se adauga aspectele logistice, achizitionarea sau inchiriereqa de sediu, dotarea cu echipamente adecvate si pregatirea si trimiterea in misiune a personalului.

Daca ne-am grabit am facut-o pentru a oferi intr-un timp cat mai scurt servicii consulare la standarde europene. Dorim ca fiecare cetatean moldovean sa stea cat mai putin la coada, sa fie servit cu eficienta si sa fie multumiti de calitatea serviciilor. 

Întrebarea nr. 3 vadim 

cand scapam de datul spagii la consulat? daca nu dai spaga, la intermediar, nu te rezolva? functionarul de la consulat te tot trimite inapoi daca nu ai cele necesare, nu iti da explicatia asa pe inteles. asa mai bine te rezolvi cu spaga, dar cand scapam de ea? 

Teodor Baconschi 
Toate operatiile legate de procesarea si eliberarea vizelor sunt gratuite. Totodata acordul dintre Romania si R. Moldova prevede ca permisele de mic trafic de frontiera sa fie emise tot in regim de graiuitate pana la aderarea tarii noastre la spatiul Schengen. Totusi, am folosit orice prilej pentru a semnala autoritatilor moldovene perpetuarea in exteriorul ambasadei a unei activitati de asa-zisa "consiliere si intermediere" din partea unor cetateni moldoveni care nu au nicio calitate oficiala si solicita bani pentru asemenea servicii.

Evident, dezaprobam o asemenea practica si speram ca autoritatile competente din R. Moldova sa nu tolereze prezenta acestor interpusi. 

Întrebarea nr. 4 laura 
e adevarat ca vizele vor fi pe bani de la anul? de ce si cam cat va costa o viza? 

Teodor Baconschi 

Ca viitor stat membru al spatiului Schengen, Romania va aplica integral prevederile Regulamentului CE810/2009 privind instituirea unui cod comunitar de vize, care fixeaza procedurile si conditiile de eliberare a vizelor de tranzit sau de sedere pe teritoriul statelor membre, pe o perioda de maximum 3 luni, intr-un interval semestrial.

Art. 16 din Codul Comunitar de Vize prevede perceperea unei taxe de vize de 60 de euro. in prezent legislatia romaneasca in materie de vize este, in cea mai mare parte, deja adaptata acestor cerinte, dar pentru cetatenii Republicii Moldova se percepe o taxă de 35 de euro, conform  Acordului privind facilitarea eliberării vizelor.

Întrebarea nr. 5 Paul 
Felicitari pentru deschiderea consulatelor. Nu se puteau deschide totusi mai repede, in 3-4 luni?
Ca cetatean roman de simt rusinat de cate ori prieteni din R Moldova imi spun cat de umilitor si cat de greu se desfasoara procesul de acordare a vizelor.
Avand in vedere istoria complexa a relatiilor dintre Romania si R. Moldova si imaginea foarte proasta pe care Romania a lasat-o acolo, ce face institutia pe care o conduceti pentru a imbunatati calitatea personalului din consulatele Romaniei de la Chisinau, Cahul si Balti? 
Nu am putea 'exporta' in R Moldova si altfel de oameni in afara de functionari scarbiti si cu aere de colonizatori? 

Teodor Baconschi 
MAE a facut un efort considerabil pentru a deschide cele 2 consulate intr-un timp cat mai scurt. Fondarea unei noi institutii implica o mobilizare legostica de amploiare: achizitia de imobile, lucrari de constructie si amenajare, birotica, etc. Toate acestea au fost realizate la standarde Schengen.

Am creat spatii de lucru cu publicul moderne si conditiile unui flux cat mai rapid.

In ceea ce priveste calitatea personalului consular de la Cahul si Balti, asa cum spuneam, toate posturile au fost ocupate prin concurs, o parte din personal a fost trimis la Chisinau inca din luna aprilie pentru a se antrena si pentru a se familiariza cu specificul local. Fiecare functionar a absolvit un ciclu de pregatire profesionala foarte strict. 

Întrebarea nr. 6 ionut 

am citit acum ceva vreme in presa ca MAE a cumparat pentru consulatul din Balti o casa a unui controversat om de afaceri local. de ce ati preferat varianta asta, nu mai exista o alta mai onorabila? exista vreun risc pentru partea romana privind aceasta achizitie? adica am putea fi acuzati, la o adica, ca dam bani unor mafioti locali moldoveni? 

Teodor Baconschi 


Desemnarea a fost facuta printr-o procedura de achizitie publica pe baza de licitatie deschisa. In procesul de selectie a ofertei castigatoare am urmarit toate cerintele de calificare, inclusiv posibilitatea de a amenaja la standarde Schengen intreaga cladire (accesul cetateanului la consulat, ghiseele pentru depunerea cererilor de viza si prelucrarea lor, securitatea cladirii si a personalului, amplasarea sistemelor tehnice, etc).

Etapele formale au fost parcurse in conformitate cu Conventia de la Viena privind relatiile consulare si nu exista nicio deficienta juridica de natura sa nu permita achitia imobilului.

In plus, pretul negociat intre proprietar si comisia de evaluare a scazut de la 1.100.000 de euro la 750.000 de euro. Expertiza imobiliara efectuata de catre un expert independent recomandat de BRD a indicat valoarea de piata a imobilului la 763.300 de euro. Adica mai mult decat valoarea efectiv negociata cu proprietarul. 

Întrebarea nr. 7 revelare 

chestia cu cei 500 de EUR.
Cica bulgarii si nici ungurii nu cer. Ce este adevarat? ca nu cer, desi asa este regulamentul UE si atunci cum de tolerati un astfel de comportament?
Daca UE nu impune, cum de permiteti sa se ceara cei 500 EUR si alte state sa nu ceara? 

Teodor Baconschi 

Dispozitiile OUG194/2002 privind regimul strinilor din Romania, referitoare la dovada mijloacelor de subzistenta privitoare la obtinerea vizei concorda cu legislatia similara din statele UE fiind, sub anumite aspecte, chiar mai permisive. Cu toate acestea, Ormania a initiat un demers la Comisia Europeana pentru a indentifica posibilitatea legala a unei derogari in ceea ce priveste dovada unor mijloace de subzistenta in cazul cetatenilor din R. Moldova.

Intrucat una dintre conditiile obligatorii de aderare a romaniei la spatiul Schengen tine de implementarea aquis-ului Schengen, s-a demarat procedura modificarii OUG194/2002 (inclusiv a prevederilor referitoare la dovada mijloacelor de subzistenta), in sensul respectarii Codului Comunitar de Vize adoptat prin Regulamentul CE810/2009. 

Întrebarea nr. 8 bulbucan 

Nu este usor paradoxala deschiderea de noi unitati ale MAE in afara tarii in timp ce altele se inchid? (se vorbeste de cel putin zece ambasade care urmeaza a fi inchise - e adevarat?) 

Teodor Baconschi 

Deschiderea celor 2 noi consulate a devenit necesara dupa intrarea in vigoare a Tratatului de mic trafic la frontiera cu R. Moldova, intrucat sectia consulara de la Chisinau n-ar fi putut procesa toate cererile. Aceasta dezvoltare institutionala are o ratiune politica evidenta in cazul relatiei bilaterale privilegiate dintre R. Moldova si Romania. 

Întrebarea nr. 9 Liliana 

Stimate Domnule Ministru,
Stiu ca tema discutiei dvs on-line este alta, dar avand in vedere ca este totusi o discutie libera, m-ar interesa ce politica de personal va adopa MAE in acest an (de criza) vizavi de misiunile din exterior.
2. Cum credeti ca se poate face diplomatie si reprezentare cand oficiile Romaniei din exterior functioneaza in sistem de avarie? 
3. De ce alte ministere care au reprezentare externa (MAPn, MECMa) sunt mult mai deschise ca politica de personal iar MAE nu reuseste. Ex. Ministerul economiei si-a anuntat angajatii externi din luna februarie cu privire la formarile profesionale si efectuarea CO iar MAE nici pana in prezent nu a anuntat asa ceva, nu mai vorbim de programari. 


Teodor Baconschi 

MAE se supune actelor normative adoptate in aceasta perioada si le va aplica in consecinta. Un exemplu priveste reducerea salariilor bugetarilor cu 25% pe care o vom aplica foarte rapid, in paralel evaluam posibilitatea de a restructura si numarul total de posturi din Centrala si serviciul exterior. 

Întrebarea nr. 10 andreescu 

De ce nu se pot instala in salile de asteptare ale consulatelor Romaniei aparate care sa distribuie numere de ordine? Cred ca multi angajati ai consulatelor romanesti trebuie sa fie frustrati de a fi invinuiti pe nedrept de favoritisme/spagi/dezordine. 

Teodor Baconschi 

Ideea dvs. este foarte buna si perfect realizabila. In 2010, 70 de oficii consulare din afara spatiului Schengen vor fi echipate cu sisteme de ticketing (in luna iulie acest echipament va fi operational si la Cahul si Balti).

In ce priveste acuzatiile la adresa personalului consular, socotesc ca orice generalizare este, desigur, nedreapta si ca trebuie doar sa izolam exceptiile negative cu ambitia de a le scoate din sistem. 

Întrebarea nr. 11 tobby 

Domnule ministru,
Am vazut ca urmeaza a fi desemnati noi ambasadori ai Romaniei. 
As dori sa cunosc care au fost criteriile care au stat la baza desemnarii lor, asta desigur daca au existat ceva criterii. Asta fiindca reprezinta statul, adica si pe mine, conform definitiei agreeate. A doua intrebare, deoarece este o tema la zi, dumneavoastra cunoasteti performantele celor desemnati, sau asa i-ati preluat de la fostul ministru de externe? Este o cerinta ca un ambasador sa cunoasca limba tarii de resedinta sau nu? Sau depinde de la caz la caz? 


Teodor Baconschi 

Toti ambasadorii propusi pentru a reprezenta Romania in diferite state sunt alesi pe criterii de competenta si experienta, printr-o atenta evaluare a propriului CV. 

Întrebarea nr. 12 eugen 
Domnule ministru,
Care este numarul basarabenilor care au obtinut cetatenie romaneasca pana acum si care sunt prognozele in acest sens ale MAE pentru perioada ce urmeaza?
Multumesc 


Teodor Baconschi 

Puteti gasi un raspuns precis la Ministerul Justitiei. MAE primeste solicitarile si le trimite apoi catre Autoritatea Nationala pentru Cetatenie aflata in subordinea domnului ministru Catalin Predoiu. 

Întrebarea nr. 13 Adrian 
Pentru prima data in 20 de ani, MAE incepe sa faca ceea ce ar trebui: sa sprijine interesele etnicilor romani de pretutindeni. Felicitari domnule Baconschi pentru atitudinea dvs in timpul vizitei in Valea Timocului. 
As avea 3 intrebari:
1. Ce se va intampla in momentul in care toti cei 2 milioane de locuitori ai Moldovei vor avea cetatenie romana? Va fi ceva asemanator cu alegerea lui Cuza in ianuarie 1859? Ar fi frumos!
2. In cazul in care RM intra in UE, exista posibilitatea legala pentru a se realiza unirea a 2 tari membre? 

Teodor Baconschi 

Ii multumesc dlui Adrian pentru cuvintele sale de incurajare si ma bucur ca se afla printe suporterii perspective europene a R. Moldova. 

Întrebarea nr. 14 V. Ciurilin 
Domnule ministru,
Sunteti in cursul unui proces de epurare a personalului din minister. Aplicati principii sociale, economice, manageriale sau profesionale? Ce alternative le oferiti? 


Teodor Baconschi 

Reducerile de personal vor fi efectuate pe baza unui act normativ si a unor criterii de evaluare profesionala care sa nu ignore situatia sociala si familiala a fiecareia dintre persoanele vizate. 

Întrebarea nr. 15 Nicolae 

Domnule Ministru, unde se vor primi dosarele candidatilor pentru admiterea in institutiile de invatamant liceal, universitar din Romania in acest an, doar la Chisinau sau se vor primi si la consulatele din Balti si Cahul?

A 2-a intrebare: Dovada detinerii a 500 de euro intr-un cont bancar e necesara sau nu pentru dosarul de viza in scop de vizita a parintilor la copiii aflati in Romania? 

Teodor Baconschi 
Asemenea dosare vor putea fi primite la toate cele trei oficii consulare din R. Moldova.

Intrebarii nr.2 am raspuns mai sus. 

Întrebarea nr. 16 Andrei 
Domnule Ministru spuneti-mi va rog daca se vor primi actele pentru depunerea juramantului la aceste doua consulate(Cahul si Balti), fara a mai parcurge distanta spre Chisinau? Se va putea depune juramantul la aceste doua institutii?
Va multumesc. 


Teodor Baconschi 
Depunerea juramantului se va putea face la toate cele trei consulate. 

Întrebarea nr. 17 UE 

1. Considerati ca ministerul roman de externe este unul european sau unul mai degraba bolsevizat?
2. Care este situatia pensionabililor din minister? Cum se face ca unii dintre acestia sunt "uitati" pe la post in exterior si cate 1-2 ani peste mandatul normal, unii dintre ei pe functii de conducere? Ca sa nu mai vorbim de competente! 
Multumesc 


Teodor Baconschi 
In perspectiva reducerilor de personal, vor fi luati in calcul toti pensionarii care lucreaza la MAE dupa ce au renuntat la pensie potrivit Legii 329/2009. 


Autor: hotnews.ro
Sursa: www.hotnews.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.1605 secunde