Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

1 mai 2024, ora locală: 20:08

 

Banca de Economii susţine Partidul Comuniştilor şi a oferit un credit de 2.000.000 dolari pentru construcţia noului sediu

adăugat 06 decembrie 2008, 08:56, la Opinii / Editoriale

Luxosul sediu al Partidului Comuniştilor, care urmează a fi dat la cheie în următoarele luni, a fost construit pe banii Băncii de Economii. Banca, cu capital majoritar de stat, a creditat partidul de guvernământ cu 22.000.000 lei (echivalentul a peste 2 mln. de dolari). Deşi responsabili de la Banca de Economii şi reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor ţin în taină bănuitoarea tranzacţie de creditare, noi dispunem de date care confirmă actul de finanţare de către bancă a noului sediu din centrul capitalei.

Contractul de creditare, cu nr. de 6466 (0100/07/62273), a fost semnat pe 6 septembrie 2007. Atunci, Partidul Comuniştilor a obţinut de la bancă un credit în mărime de 12 mln. lei. La mai puţin de două luni, pe 31 octombrie, Banca a dublat mărimea creditului, oferind partidului încă 10 mln. lei pentru construcţia aceluiaşi sediu, date ce se conţin în dosarul Registrului Cadastral intrat în posesia noastră. În total, Partidul Comuniştilor a obţinut de la Banca de Economii, condusă de Grigore Gacikevici, consilier municipal din partea Partidului Comuniştilor, 22 mln. lei. Astfel, Partidul Comuniştilor a devenit primul şi, deocamdată, singurul partid din Moldova cu credit bancar.

Vasile Ursu a oferit gratis comuniştilor un teren care costă azi 3 mln. euro

Noul sediu al comuniştilor se construieşte în centrul istoric al capitalei, pe str. Armenească, şi se află în imediata vecinătate a Preturii şi Judecătoriei sectorului Centru. Suprafaţa totală - 24,7 ari -, obţinută gratis de comunişti, costă astăzi peste 3 mln. euro. Terenul a fost scos din proprietatea municipalităţii şi dăruit comuniştilor, în 2006, pe vremea când Vasile Ursu era primar general interimar. Pe 16 martie 2006, consilierii comunişti şi pepecedişti au votat decizia de a da acest pământ în folosinţă gratuită, în afara licitaţiei, Partidului Comuniştilor. Partidul avea nevoie de el pentru a-şi construi sediul. La mai puţin de un an de la acest cadou, comuniştii l-au numit pe Vasile Ursu în funcţia de ministru al Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor. Potrivit lui Vasile Ursu, decizia de a acorda terenul respectiv în folosinţa Partidului Comuniştilor a fost una legală.

Alexandru Tănase, preşedintele Comisiei juridice pentru ordinea publică şi activitatea administraţiei publice locale, susţine însă că municipalitatea a adoptat o decizie ilegală. "Potrivit Legii privind autoritatea publică locală, înstrăinarea, concesionarea, arenda şi locaţiunea terenurilor aflate în proprietatea autorităţii locale se face doar prin licitaţie publică", afirmă Alexandru Tănase.

De fapt, edilii locali au dat teren, iar partidul îşi construieşte sediul încălcând o hotărâre de guvern - nr. 978, din 2 septembrie 2004, prin care este pus moratoriu şi interzisă orice construcţie nouă în centrul istoric al Chişinăului, în "zonele protejate, de importanţă naţională". Teritoriul pe care se construieşte noul sediu cuprinde această zona protejată. În plus, prin aceeaşi hotărâre de guvern, este interzisă orice construcţie în zona istorică a Chişinăului, în special, "pe terenurile aferente blocurilor locative destinate deservirii acestora (sport, odihnă, uscatul rufelor, gazoane etc.)". Amintim că sediul comuniştilor se înalţă pe teritoriul unui teren de joacă pentru copii, care a fost demolat. Recent, Partidul Comuniştilor a solicitat primăriei dreptul la privatizarea terenului aferent construcţiei. La una din următoarele şedinţe, Consiliul municipal urmează să supună votului iniţiativa comuniştilor.

Viitorul sediu al comuniştilor este o construcţie luxoasă şi impunătoare, care întrece chiar şi sediile celor mai mari bănci din Moldova. Cu o suprafaţă totală de circa 8.000 metri pătraţi, imobilul are 4 nivele în care vor încăpea zeci de birouri, o sală de conferinţe pentru 300 de persoane, un mini-hotel pentru 50 de persoane şi o imensă parcare subterană. Sediul este construit din materiale de cea mai înaltă calitate, faţada fiind placată cu aluminiu bej rezistent la foc şi cu granit roşu.

Baldovici a fost numit ministru după începerea construcţiei sediului comuniştilor

Mai aducem un detaliu nu mai puţin relevant despre noul sediu al comuniştilor. Lucrările de construcţie sunt executate de firma "Stayer", ce-i are ca asociaţi 50% la 50% pe actualul ministru al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Vladimir Baldovici, şi pe soţia sa - Violeta Baldovici. De fapt, în 2006-2007, când au început lucrările de construcţie, Vladimir Baldovici era om de afaceri, proprietar al firmei "Stayer" SRL. Coincidenţă sau nu, dar la puţin timp după demararea construcţiei, pe 25 iulie 2007, Baldovici este numit director general al Agenţiei Construcţii şi Dezvoltarea Teritoriului, iar pe 31 martie 2008 devine, prin decret prezidenţial, ministru al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului. Solicitat oficial să se pronunţe pe marginea lucrărilor de construcţie la sediu, Vladimir Baldovici a evitat să dea orice declaraţie. "Este o întrebare ce ţine de chestiuni personale, intime ale dlui Baldovici… Dânsul, în trecut, a avut relaţie cu firma "Stayer", acum - nu", aşa a motivat refuzul ministrului consilierul său, Sergiu Covaliu.

Casă nouă pe bani negri

Banca de Economii, condusă de Grigore Gacikevici, a neglijat solicitarea de informaţie a Centrului de Investigaţii Jurnalistice prin care am cerut date exacte despre mărimea creditului, rata dobânzii, capacitatea financiară a Partidului Comuniştilor de rambursare a împrumutului ş.a. După expirarea termenului legal de răspuns, l-am abordat direct pe Grigore Gacikevici, dar el a refuzat categoric să dea orice informaţie privitoare la această tranzacţie. "Nu comentez acest subiect" - este singurul "răspuns" repetat de Gacikevici la toate întrebările noastre.

Cu câteva zile înainte de publicarea articolului, Banca de Economii ne-a expediat o scrisoare în care ne-a anunţat că mai are nevoie de o lună pentru a ne pregăti un răspuns, din cauza "deficienţelor descifrării şi citirii bazelor de date vechi referitoare la creditare". Vom reveni la subiect şi vom prezenta răspunsul băncii.

Nici conducerea Partidului Comuniştilor nu face publice sursele de finanţare ale grandioasei construcţii. Întrebaţi de noi, mai mulţi deputaţi comunişti, precum şi membri ai Comitetului Central au refuzat să spună pe ce bani se construieşte noul sediu, pretextând că "nu cunosc", "nu au participat la luarea deciziilor" sau că "nu este o chestiune importantă". La fel, şi conducerea trezoreriei partidului s-a eschivat să dea un răspuns, motivând că "nu este în drept să facă declaraţii pentru presă".

Şi structura responsabilă de haznaua partidului - Comitetul Executiv Politic - n-a divulgat sursa de finanţare. "Nu ştiu dacă partidul a luat credit de la bancă pentru construcţia sediului", a declarat Vladimir Vitiuc, unul din cei nouă membri ai comitetului, completând că "în momentul în care poate şi s-a decis luarea creditului, nu am participat la luarea deciziei". Potrivit lui, partidul dispune de suficiente resurse pentru a ridica un asemenea sediu: "cotizaţiile de membru, donaţiile, sponsorizările". Vitiuc a refuzat însă să dea numele persoanelor şi firmelor care au oferit donaţii pentru sediu. Şi Vadim Mişin, membru al Comitetului Central, a declarat că cheltuielile de construcţie a sediului pot fi acoperite cu uşurinţă doar din "plata cotizaţiilor celor 14.000 de membri".

În lipsa unor răspunsuri oficiale de la ambele părţi vizate în investigaţie, suntem nevoiţi să recurgem la propriile analize şi calcule.

Banca de Economii şi-a încălcat propriile reguli

"Există câteva rigori obligatorii pe care le respectă orice bancă înainte de a acorda credite. Banca trebuie să cunoască scopul finanţării, termenii de rambursare, capacitatea financiară de plată a creditului şi, ca siguranţă finală, să dispună de un gaj pe care îl poate înstrăina, în cazul în care clientul nu poate plăti datoria. De regulă, băncile nu acceptă acordarea creditelor, dacă clientul nu a demonstrat - prin rulaje financiare, fişe de salarizare şi alte acte - capacitatea de plată a împrumutului", explică Sergiu Gaibu, expert în economie. Deci, în cazul dat, Partidul Comuniştilor urma să demonstreze Băncii de Economii că are suficienţi bani, obţinuţi pe căi legale, pentru a rambursa creditul.

În 2007, anul în care partidul a primit credit de la bancă, Legea privind partidele politice interzicea acestora desfăşurarea de activităţi economice, singura sursă de existenţă urmând să fie banii câştigaţi de la plata cotizaţiilor de membru, vânzarea materialelor de propagandă, desfăşurarea festivalurilor, expoziţiilor etc. Câţi ani la rând trebuiau să adune comuniştii bănuţ cu bănuţ cotizaţia lor de membru şi câte busturi ale lui Lenin şi insigne de octombrel trebuiau să vândă ei pentru a demonstra băncii că pot rambursa creditul de milioane?

Partidul nu poate restitui creditul din cotizaţiile de membru

Partidul Comuniştilor urmează să restituie întregul credit, plus rata dobânzii (dacă aceasta există) până la 14 iulie 2010. Pentru a rambursa acest împrumut, comuniştii trebuie să plătească, lunar, Băncii de Economii aproape 700.000 lei, bani ce nu includ rata dobânzii. Altfel spus, pentru a putea rambursa creditul doar din cotizaţii (ce reprezintă 1% din venitul lunar) fiecare membru al Partidului Comuniştilor urmează să plătească lunar partidului 50 de lei. Pentru aceasta el trebuie să aibă un venit lunar de cel puţin 5.000 lei.

Dacă luăm în calcul ipoteza că Banca a dat partidului credit cu dobândă, în 2007 dobânda minimă fiind de 15%, atunci rezultatul ecuaţiei se schimbă. De această dată, fiecare membru comunist cu acte în regulă trebuie să aibă un venit obligatoriu de cel puţin 7.000 lei lunar, ca să acopere creditul cu propria cotizaţie.

În ambele cazuri, veniturile lunare sunt peste media din economia naţională. În plus, aceste calcule au vizat situaţia în care partidul îşi îngheaţă orice activitate până în 2010 şi tot leuţul-cotizaţie este transferat băncii. Supoziţie irealistă, mai ales într-un an electoral.

O altă sursă de posibilă cofinanţare ar fi donaţiile şi sponsorizările. În cazul acesta, partidul urma să prezinte băncii o listă documentată a tuturor donaţiilor făcute, cu semnătura şi datele concrete ale fiecărui agent economic sau persoană fizică. Cine sunt generoşii finanţatori ai partidului de guvernământ este o informaţie ţinută în taină de partid, care, dezlegată fiind, poate scoate la iveală interesanta relaţie a donatorilor politici cu puterea comunistă…

Trăgând linia aici, vedem limpede că Partidul Comuniştilor nu are posibilitate să adune, cel puţin pe căi oneste, sumele necesare pentru rambursarea creditului. De unde va lua bani partidul lui Vladimir Voronin pentru a restitui, totuşi, creditul?

Relaţia "Stayer" cu guvernarea Firma de construcţii "Stayer" a fost creată în 1994, avându-l ca administrator pe Vladimir Baldovici. Începând cu 2005, "Stayer" este subcontractată pentru reconstrucţia şi darea la cheie a mai multor proiecte ale actualei guvernări, cum ar fi renovarea Mănăstirii Căpriana, reconstrucţia Bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din satul Donici, Orhei. La fel, "Stayer" a executat lucrările de reparaţie a Palatului Naţional din Chişinău, făcându-i pe plac, astfel, preşedintelui Voronin, care a cerut ca Palatul să strălucească până la sărbătoarea "Mărţişor 2006". Firma lui Baldovici a construit şi clădirea băncii "Fincombank" din Cahul, bancă ce-l are ca preşedintele al Consiliului pe Oleg Voronin, feciorul preşedintelui. Ca răsplată, Mitropolia Moldovei îi conferă, în 2006, Ordinul bisericesc "Sf. Ştefan cel Mare", iar în 2007, preşedintele Voronin îi oferă "Ordinul de Onoare". Şeful statului şi-a exprimat public recunoştinţa faţă de "Stayer" pentru "calitatea înaltă şi ritmul sporit de executare a lucrărilor de restaurare" a Complexului Monastic Căpriana.

Autor: Timpul de dimineaţă, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Ina Prisacaru
Sursa: www.unimedia.md
teapa... acu-i acu. Sa vedem cum mai scapa de aici comnunistii... oare cu ceva sarmalute, palinca, prime de sarbatori ? Sa vedem daca basarabenii sunt mai departe niste lingai si lasi...
A comentat Marcel 06 decembrie 2008, 12:51
Marcele, ce te face sa crezi ca se vor schimba in viitor? Eu sunt pesimist in aceasta privinta.
A comentat Marius 06 decembrie 2008, 14:56
O sa scape cum au mai scapat. Putina zarva, putina vorbaranie, si totul se reduce la tacere.Welcome to Moldova.
A comentat soso 06 decembrie 2008, 23:59


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1196 secunde