Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

28 aprilie 2024, ora locală: 16:22

 

Barometrul de Opinie Publică: PCRM, AMN, PL şi PLDM vor trece pragul electoral, iar comuniştii vor deţine majoritatea fotoliilor în Parlament

adăugat 28 octombrie 2008, 22:11, la Politică

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegerile parlamentare, doar patru partide ar trece pragul electoral: Partidul Comuniştilor ar acumula 47,2% dintre voturile alegătorilor, Alianţa Moldova Noastră - 11,1%, Partidul Liberal - 10,2%, iar Partidul Liberal Democrat - 9%. În aceste condiţii, Partidul Comuniştilor ar deţine şi în viitorul Parlament majoritatea fotoliilor de deputat. Celelalte partide, potrivit BOP, nu ar trece pragul electoral: PDM - 5,9%, PPCD - 4,9%, PSD - 4,6%, PNL - 0,1%. Acestea sunt principalele rezultate ale Barometrului de Opinie Publică, realizat de Institutul de Politici Publice, făcut public azi, 28 octombrie 2008, care are o eroare maximă de circa 3%.

Deşi preşedintele Voronin îşi menţine constantă poziţia de lider în topul personalităţilor cu încredere din partea cetăţenilor cu 41%, spicherul Marian Lupu înregistrează o creştere a încrederii până la 40% (anterior avea 34%), urmat de vice-preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, cu 35% (anterior avea 29%).

În cazul în care cetăţenii sunt rugaţi să numească o persoană în care au încrede (fără a avea în faţă o listă a liderilor politici), topul se modifică: Vladimir Voronin are 14%, Dorin Chirtoacă - 8%, Marian Lupu - 7%. Vasile Tarlev înregistrează un declin semnificativ şi obţine doar 2%.

Întrebaţi dacă s-ar prezenta la vot dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerile parlamentare, 57% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ. În acelaşi timp, numărul persoanelor indecise este în continuă creştere - 38 %.

Referitor la posibilii succesori ai preşedintelui Voronin, cetăţenii îi creditează pe Marian Lupu cu 13% şi pe Vasile Tarlev cu 7%.

Conform BOP, 51% din populaţie consideră că în Republica Moldova lucrurile merg într-o direcţie greşită, iar 52% consideră că ţara nu este guvernată de voinţa poporului.

Cea mai importantă sursă de informare pentru informarea populaţiei continuă să fie televiziunea, pe primul loc este plasat Prime TV cu 65%, urmată de Moldova 1 cu 53%. Aproape fiecare a patra persoană adultă priveşte Pro TV Chişinău. În rest, 43% se informează de la radio, 22% din presă şi 6% de pe internet.

Majoritatea populaţiei este îngrijorată de preţuri (72%), de sărăcie (54%) şi de viitorul copiilor (49%).

71% dintre respondenţi se pronunţă în favoarea aderării la UE şi doar 19% - la NATO. Principalul stat care poate să ajute Republica Moldova să adere la UE, potrivit 41% din populaţie, rămâne în continuare România.

Autor: UNIMEDIA
Sursa: www.unimedia.md
Exact ce am prevazut acum 1-2 ani in urma...cu asa opozitie...despre ce poate fi vorba...Racu,lebada si ... vb aia...:)) Naivi mai sunt moldovenii...:(( pacat de sufletele romanilor!
A comentat QWERT 29 octombrie 2008, 15:02
Bine QWERT, si eu vad ca basarabenii sunt rusofoni si rusofili. Din aceasta cauza nici nu trebuie sa-i luam in seama. Romania ar face bine sa reduca la maximum legaturile diplomatice si economice cu Basarabia. Si ar fi benefic pentru noi ca importurile de la ei sa fie sistate in totalitate. Asa cum ii tratam pe rusii din Rusia, tot asa sa-i tratam si pe rusofonii basarabeni. Asta-i pofta ce poftesc eu!
A comentat Marina Partene 29 octombrie 2008, 17:58
Nici asa nu e corect...avem o datorie fata de ei...dar nu poti sa-i ajuti cu sila..
A comentat QWERT 29 octombrie 2008, 21:04
pu marina partene,asai tratezi si pe ungurii romani?tu crezi ca mii placut mie cam fost rusificati?de loc.,dar se schimba,ride cel ce ride la urma.mai e un pas sio treapta,vei vedea
A comentat cdm 29 octombrie 2008, 23:14
Ungurii din Romania nu sunt romani, dar s-au nascut in Romania si au aceleasi drepturi ca si romanii. Voi basarabenii nu v-at nascut in Romania, si nu sunteti nici romani. Asa ca nu mai avem de ce rade la urma sau la inceput, domnule cdm!
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 09:27
Mihai
noi nu ne-am nascut in actualul teritoriu romanesc corect..de ce invtza istoria romanilor...dar nu e un fact ca nu suntem romani...daca buneii meu s-a nascut pe teritoriul roman de atunci cu Basarabia inclusa si au fost romani, eu ce sunt rus ca au veni rusii peste noi dupa aia? singele apa nu se face, e ca procentul majoritar constituie lumea proasta care cred miturile inventate peste noapte, majoritatea care vor sa faca ceva si stiu care e adevarul sunt acum peste hotare aici au ramas pensionerii, copii si adoliscentii ei si un numar mic de cei cu virsta peste 30 de ani...si din lista asta sa luam asa pensionerii traiesc cu sentimentu de in trecut, comunist, copii asculta cleopatra le e totuna, adoliscentii isi traiesc viatza si habar nu au cine sunt ei stiu ca Tokio Hotel e cea mai buna trupa, ei si ramin putin care mai gindesc, ...si stiu cu adevarat cum sta treaba, unde mai luam ca multi lucreaza in Rusia si logic se gindesc ba noi nu ne unim cu ei caci mai stiise supara ursu si ne inghide hotarul, De ce Romania nu deschide oferte de lucru pentru Basarabeni, de exemplu in constructie caci ceea ce se cistiga in Moscova se cam egaleaza cu ce s-ar putea cistiga in Bucuresti ... nu voi chemati indusi, turci, si pe altii cu ei gasiti limba comuna...gindestete logic daca Romania ar acorda cetatenia romana in masa asa cum o fac rusii ... procentul ar fi altul citi moldoveni se considera romani ca etnie ...cifrele o sa fie oficiale...asa ca totul acum depinde de Bucuresti pe ce cale o va lua Basarabia, desigur si de ciobenii nostrii din chisinau, dar ei in asa strategie le ramine sa strige la ajutor in rest nimic...asa ca gindestete inainte sa scrii ,..daca nu stii problema si te conduci dupa niste cifre e o greseala...toti voi strigati celor din UE ca cei care fura sunt tziganii...ci nu romani...dar lor le este tot una caci au pasaport roman...asa cum ni-am blamat unii pe altii ca voi sunteti tzigani si noi rusofoni poate continua la nesfirsit facind jocul altuia...trezitiva din somn si ginditi liber nu vorbiti cu peretii...Suntem Romani si Punctum...prostule.....
A comentat doswin 30 octombrie 2008, 10:42
QWERT, Marina Partene se refera si la voi ce am scris lui Mihai, diferenta e ca voi vati nascut in Romania, dar nu sunteti patrioti cum sunt unii basarabeni de aici de peste prut caci voi aveti dar noi am pierdut, nu e vina noastra ca Basarabia a fost mereu pereferia unui stat, si ca orice pereferie nu se dezvolta caci sa nu fie furat de alt stat asa ca suntem saraci suntem inapoiati dar suntem patrioti si stim cine suntem ...diferentza e ca voi ati avut noroc. noi nu...piesa "si asa imi vine cite odata...mai dorule" ascultati...sau miorita uitati totul si de toate ca curvele va schimbati um bate vintul...altfel nu am cum sa va numesc...pace romanilor si fratilor de pe ambele maluri care stiu cine sunt si cine suntem...."Basarabia Pamint Romanesc"
A comentat doswin 30 octombrie 2008, 10:49
Doswin, de ce spui tu ca basarabenii sunt romani daca ei vorbesc ruseste, se inchina in ruseste in bisericile Mitropoliei Moldovei afiliate Moscovei si au incredere in conducatorii rusi chiar mai mult decat in conducatorii basarabeni? Mai barbatule, sunt din ce in ce mai convins ca acordarea cetateniei romane basarabenilor ar fi o mare greseala a statului roman. Pai daca va inchinati rusilor, cum putem noi acorda cetatenie unor straini care se inchina rusilor? Si apoi la recensamant doar 2% din basarabeni s-au declarat romani. Cati or mai oare acum care sa se declare romani? Poate vreo 1%! Asa ca nu-mi veni tu cu falsuri cum ca basarabenii sunt romani!!!
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 11:05
Mihai sa o luam pe rind sa te familarizez un pic cum e

"ei vorbesc ruseste" de unde ai luat ca vb ruseste ??? e defapt vb romana si cu un rus el in rusa eu in romana se primeste international language...daca serios...tu daca ai venit pe aici in chisinau...se vb rusa da, caci minoritatea rusa e concentrata pe la orase mai mult, ce ei is prosti sa traieasca si sa munceasca in sate, las ca moldovenii ciobenii o sa munceasca pentru ei, e obiceiul comunist inca prezent la noi, dar se schimba incet incet, dar nici in asa masura sa spui ca noi vb doar rusa te poftesc la mine acasa in sat de unde sunt ca pe strada nu gasesti nici un rus si nici o vb ruseasca acolo e majoritatea romana, dar intunicata la minte...
"se inchina in ruseste in bisericile Mitropoliei Moldovei" pai asta e deja politica...si nu depinde de omenii de rind este mitropolia Basarabiei, dar le sunt puse beti in roate...si unde ma rog sa se duca omul de rind daca in localitatea sa este doar o biserica si se supune Mitropoliei Mmoldovenesti ? credinta nu are culoare, natiune sau gust...corect e cam banal se primeste ca sarbatorim anul nou in postul de craciun cam barbar...e si asta o urma a trecutului istoric care nu sarbatoreau craciunul ci anul nou ...dar credema ca aici multi la sate sarbatoresc pe stillul vechi asa e mai corec si respectind canoanele bisericesti...e lumea inapoiata la noi nu cumva ca se supara cel de sus daca faci o reforma in biserica...asta e cei drept ii drept oamenii de la conduccerea bisericii sunt inapoiati si limitati in drepturi ...intelege ca aici e amesticat totul si nu dai de capat ...e rau cind cei din politica fac religie si cei din religie fac politica...se ptimeste un tam tararam ...
"acordarea cetateniei romane basarabenilor ar fi o mare greseala" e o greseal ca nu se acorda eu deja de 8 ani stau si astept si ce na nu am inca...ce e cu aur cetatenia romana e pur un document care nu ma face sa fiu roman, caci sunt basarabean de etnie romana prin simplu fapt ca vorbesc o liba ca a ta, si ca folclorul si obiceiurile noastre sunt identice diferind de la localitati ...dar nu aici am vrut sa ajung...desigur noi vrem acest document caci ca si voi vrem sa muncim ci nu sa furam , peste hotare sa ne facem un trai mai decent, asa cum si voi, nu e vina noastra ca am ajuns aici din '39. e politica oamenii ramin aceasi e rau ca sunt si de cei care nu se regasesc se gindesc doar la buzunar, dar care e adevarul daca si voi ne ziceti ca nu suntem romani atunci "calea valea" ai trebui sa te muti in Tiraspol vad ca esti de mintea lor...citeste istoria si nu va considerati ca voi sunteti mai sus caci nu ai trecut prin ce trecem noi, si fratele la nevoie se cunoaste mai stii daca sar imulti oamenii la fel ca tine ar fi prapad...esti din NKVD ?
"va inchinati rusilor" nu ne inchinam voi ne-ati inchinat noi doar vrem sa scapam de ei. Cine ne ajuta daca nu Romania? CINE?
"ecensamant doar 2% din basarabeni" iar te uiti la cifre... iar gresesti...stii cum se face recesamintul ? eu de exemplu eram in camin atucni si ce crezi ca a venit cineva sa ma intrebe pe mine la recesamint nooopeee...chestia asta se face la comanda...daca inca nu ai inteles...daca vrei peste noapte multi o s zica ca se socot ... italieni ei si ce ? daor asta nu e corect...se falsifica rezultatul alegerilor...ei da asta e mai usor...gindestete ininte sa crezi cifre. dupa ele economia moldovei dupa o logica era faliment demult...daca nu sar trimite bani de peste hotare tot de la moldovenii care lucreaza din greu....
"Poate vreo 1%!" poate iar cifre tu ce le dai asa din cap? esti prost ? de unde ai facut un studiu ceva pe ce te baezi spunind asa? iti spun nu crede in cifre...tu de cite ori ai fost in R.Moldova ? si pe unde ai fost ?
A comentat doswin 30 octombrie 2008, 12:19
Mihai nu fa beratii generalizind pe noi toti de aici ca suntem rusi...pot sa zic si eu la asa ca o generalizare, cum va considera mai ca toata europa ca in Romania sunt doar tigani si unguri...nu e corect asai ? de revolta chestia asta? deci de ce sa nu postez rebel la ce scrii tu despre noi ? caci tot nu e corect..ma intelegi ce vreau sa spun sau iar osa arunci o prostie concluzionata dupa niste cifre...scrie ceva gindit si analizat....
A comentat doswin 30 octombrie 2008, 12:45 | mergi sus ▲
A comentat dada 30 octombrie 2008, 13:00 | mergi sus ▲
doswin...ai impresii fresite despre enuntul meu...eu recunosc ca peste prut sunt romani...daor ca ei ca si toti romanii, nu s-au autodeterminat...asta e...si nu-mi adresa mie mesaje de contrazicere, caci tin cu Romania mare...si mai potoleste-ti ura..caci "tragi si in frati.."
A comentat QWERT 30 octombrie 2008, 13:03 | mergi sus ▲
"A rosti numele Basarabia e una cu a protesta contra dominatiei rusesti." (Mihai Eminescu)
A comentat doswin 30 octombrie 2008, 13:13 | mergi sus ▲
QWERT imi cer scuza daca nu am inteles corect ce ai postat anterior...cum sa-mi potolesc ura ii inteleg pe cei de aici care zic ca nu suntem romani ...vor sa domine, dar cum sa-i inteleg pe cei din Romania, care zic asta ? ei ce vor ? sa scape cum a mai fost...deci sa ne autodeterminam cu totii...
A comentat doswin 30 octombrie 2008, 13:17 | mergi sus ▲
A comentat doswin 30 octombrie 2008, 13:19 | mergi sus ▲
Doswin, e posibil sa ai dreptate, dar numai partial. Tu poate esti printre cei 2% romani din Basarabia, dar restul de 98% sunt antiromani. Deci, tot cifre pentru ca doar cifrele oficiale sunt palpabile si credibile. Restul e zvonistica, utopie si nu poate fi crezut.

Conform cifrelor oficiale date publicitatii de basarabenii insisi, in UE, basarabenii sunt perceputi ca o populatie polietnica de origine rusa, ucraineana, bulgara si turco-gagauza, si din aceasta cauza este unicul popor care a ales calea de evolutie ruso-comunista in mod liber si democratic. Tot UE va percepe ca populatia cea mai antieuropeana si antiromaneasca. Exceptiile de la regula sunt insignifiante. Iar barometrul de opinie publica confirma ceea ce spun europenii si ceea ce cred si romanii, mai ales romanii moldoveni, despre voi. Ce vrei ceva mai concludent?

Eu nu condamn nici un basarabean ca vrea sa munceasca pentru a trai decent. E omeneste sa-ti doresti sa traiesti ca lumea, dar voi cu mana voastra ati ales comunistii rusi, ucraineni si bulgari sa va conduca, deci trebuie sa va asumati acest model comunist de viata si sa va purtati crucea. Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga in traista - spune un proverb romanesc. Ei, bine, Dumnezeu v-a intins o mana pentru a scapa de comunism si saracie, insa voi ati refuzat acea mana sau chiar ati muscat-o. Purtati-va deci crucea si nu ne suparati pe noi romanii. Fiti demni urmasi ai lui Puskin, tarului Petru si criminalului Stalin! Lasati-i pe Stefan cel Mare si pe Eminescu pentru ca astia sunt romani si romani vor ramane pentru totdeauna.
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 15:12 | mergi sus ▲
Ah, si inca una doswin, o populatie atat de retrograda, cum sunt basarabenii, ar dauna enorm evolutiei fragilei prosperitati de care se bucura acum Romania. Nu avem noi tampii nostri! Ce ne mai trebuie si tampii vostri care procentual depasesc orice inchipuire? Ne-ar trage in jos cu 10 ani cel putin. Deci numai asta si e un motiv suficient sa nu va dorim in Romania.
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 15:24 | mergi sus ▲
care evolutie dmn'le Mihai ? traiesc de 10 ani in romania si inafara de muulta prostie si lasitate (ceea ce este caracterisitc si basarabiei) nu vad nimic ... hai sictir ! daca te-ar auzi toti cei care au luptat/murit si au avut un crez la revolutia din '89, probabil ca te linsau ... In BASARABIA sunt oameni care au acelasi crez si lupta sunt tineri care isi sacrifica timpul si libertatea pentru ca "simt romaneste" si te-ai trezit tu ... sa-i categorisesti ... sa nu mai vb ca valorile actuale ale unei mari categorii de tineri din Ro se rezuma tot la ce spunea acum mult timp in urma Eminescu : "Ai nostri tineri la Paris invata/ La gat cravatei cum se leaga nodul/ S-apoi ni vin de fericesc norodul/ Cu chipul lor istet de oaie creata ..." In concluzie mai Mihai ..., nu vezi padurea din cauza copacilor !
A comentat zozo 30 octombrie 2008, 15:59 | mergi sus ▲
Mai zozo, din doua, una: ori esti prost, ori te faci! In Romania este totusi o evolutie. Poate mai lenta decat am dori noi, dar este o involutie. Tot atat de adevarat este ca in Basarabia este o involutie, dar stii, o involutie fara termeni de comparatie pe intregul mapamond. Poate prin Coreea de Nord sa mai fie ceva asemanator cu ceea ce este la voi.

Vad ca stii ceva versuri din poetul roman Mihai Eminescu! Inteleg ca nu ai stat degeaba 10 ani in Romania. Tot ai invatat ceva: niste versuri din Eminescu. E bine, ca mai mult nici nu te duce capul, spurcaciune!
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 16:19 | mergi sus ▲
Mihai,frate,ai auzit de reunificarea Germaniei.Hey,est-germani erau in aceiasi situatie in care se afla basarabenii astazi,adica,nu erau emacipati mai deloc,intr-un cuvant nu prea stiau ei cu ce se mananca democratia.
Chiar si dupa 18 ani de la caderea zidului Berlinului,exista inca discrepante destul de mari intre vestul si estul Germaniei,cu toate ca nemtii au pompat peste 2000 de miliarde de euro pana acum in partea de est,totusi nemtii insusi recunosc ca inca se resimt anumite diferente chiar si astazi,la aproape o generatie distanta de anul `89.
Hai sa nu ne credem mai cu mot doar pt ca vorbim mai corect gramatical limba romana sau cunoastem importanta rotirii partidelor de la putere sau cat de importanta este libertatea presei si de exprimare intr-o societatea care priviste spre viitor si vrea sa-si faca traiul de zi cu zi cat mai usor,ca doar o viata avem si e pacat ca de-a lungul ei sa n-avem parte de nicio schimbare,innoire sau progres cum se intimpla intr-un sistem comunist.
Este de datoria noastra sa-i facem pe basarabeni sa constientizeze importanta tuturor acestor lucruri ,care mie unuia acum mi s-ar parea viata insuportabila fara toate aceste drepturi si responsabilitati ce se regasesc cu adevarat numai si numai intr-un sistem democratic,chiar si imperfect cum este cel romanesc acum.
Sorry pt comentul mai incalcit,dar am obosit sa explic niste chesti elementare cuiva, care cunoaste toate aceste lucruri foarte bine,dar se pare ca se simti bine lundute de bararabeni care abia acum incep si ei sa le descopere cu adevarat
A comentat micael 30 octombrie 2008, 16:22 | mergi sus ▲
Micael, sa avem pardon! Nu-i asemana pe germani cu basarabenii. Nici pe departe. Nici un est-german nu spunea ca vorbeste alta limba decat germana. Nici un est-german nu spunea ca este altceva decat german. Dar asculta-i pe basarabeni! Ce spun ei, saracutii? Ca vorbesc limba maldavineasca diferita de limba romana, ca sunt maldavani diferiti de romani, multi spun ca maldavanii sunt slavi etc. Nici un est-german nu ura Germania de Vest asa cum o fac basarabenii. Si mai sunt inca multe de spus . . . .
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 16:30 | mergi sus ▲
mah dragul mosului ... mi se face sila de experti ca tine in ale evolutiei si involutiei ! ce mama draq ai facut tu pentru poporul tau, pt evolutia de care vb ? ca sa-ti povestesc eu ce-am facut pt poporul meu si al tau (=al nostru, Romania asa cum era ea la 1918) !

Nenorocul Basarabei este acelasi cu al actualei Romanii, asa cum spunea Nae Ionescu "Alte neamuri au avut norocul ca in razboi sa le moara si batrinii. Noua ne-au murit numai tinerii..." si este mai mult ca evident ca nu tie iti revine onoarea de a judeca ceea ce se intampla ACOLO si nici aici ! Pentru ca banuiesc ca tot ce stii este din mass-media, care atat la voi cat si la noi, in Basarabia, nu are "calificative stralucite" (a se consulta ultimul raport al Freedom House).

p.s. injuriile tradeaza o valoare modesta a IQ-ului emotional !
A comentat zozo 30 octombrie 2008, 16:42 | mergi sus ▲
Mihai,frate,est-germanii au stat sub rusi nici 50 de ani,iar basarabenii au stat sub rusi 140 ani cu o mica si binecuvantata pauza de 22 de ani,cat timp au fost parte din Romania Mare.
Logic ca nu ne comparam noi romani,neamul romanesc cu nemtii darminteri basarabeni.
Pe nemti ,frate,nu iau cucerit nici romanii in timpurile lor de glorie,ce sa mai spun de rusi care au fost un popor barbar ce s-au aciuat in estul europei abia pe la sfarsitul mileniului 1,deci totusi,hai sa fim rezonabili si sa ne vedem lungu` nasului.
A comentat micael 30 octombrie 2008, 16:54 | mergi sus ▲
Nu zozo, injuriile tradeaza un dispret profund pentru ceea ce reprezinti tu. Ce ai putut tu, un strain, sa faci pentru Romania? Da, sa profiti de o bursa acordata din banii contribuabilului roman. Sa acuzi Romania ca nu va ajuta suficient, desi voi insiva nu va puteti ajuta si nici nu doriti sa fiti ajutati.

Iar depre IQ-ul tau imi dau seama dupa cum pui tu problemele. De exemplu, de unde stii tu ce am facut eu pentru Romania pana acum? Dar un lucru este cert: eu si parintii mei dam impozit statului roman pentru a fi cheltuiti pe fundul basarabenilor. Ei, cu IQ-ul tau emotional nu ti-ai dat seama de lucrul asta? Sau mostenesti genetic toate slabiciunile neamului tau basarabean?

A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 17:00 | mergi sus ▲
Mihai,frate nu-mi vine sa cred cat esti de carcotas,le amintesti basarabenilor ca din bani tai isi iau ei bursele.
Poate asa ganditi voi astia din moldova,dar noi astilanti din restul tarii suntem de acord ca ei sa primeasca acele burse si alocati,eu sunt chiar pentru marirea si indexarea lor,pt ca viata in ROU a devenit ft scumpa.
La hotii astia care au dezalivat banci intregi si au pus pe butuci fabrici si uzine pe care le-au vandut la fier vechi,nu mai sari cu gura,ca stii ca nu te baga nimeni in seama si te iei de 200,300 lei cat or primi studentii basarabeni veniti la studi in tara si pe pamantul lor.
Tu ai putea sa traiesti cu 300 lei pe luna,sa nu iei la misto si sa-mi zici ca esti ascet si chiar o duci bine cu bani astia?!
A comentat micael 30 octombrie 2008, 17:13 | mergi sus ▲
hahaleao cum zice unul de-al vostru la tv, fiindca in sistemul tau de valori (inexistent) totul se reduce la bani, vedeate-as in fata ochilor sa iti returnez (sa ti-i bag pe gat) banii din toate impozitele care au mers la studentii basarabeni. hai sictir mihai si multa sanatate la toti adevaratii romani !
A comentat zozo 30 octombrie 2008, 17:19 | mergi sus ▲
hahaleao cum zice unul de-al vostru la tv, fiindca in sistemul tau de valori (inexistent) totul se reduce la bani, vedeate-as in fata ochilor sa iti returnez (sa ti-i bag pe gat) banii din toate impozitele care au mers la studentii basarabeni. hai sictir mihai si multa sanatate la toti adevaratii romani !
A comentat zozo 30 octombrie 2008, 17:19 | mergi sus ▲
zuzulica, ce face IQ-ul tau acum? Cati anisori ai tu, babacule? Sistemul meu de valori nu prevede ca din banii statului roman sa fie ajutati niste straini care sunt antiromani si care, mai devreme sau mai tarziu, se vor dovedi dusmani inversunati ai poporului roman, calul troian rusesc in Romania. Cati din basarabenii din Romania sunt spionii lui Voronin, Putin si Medvedev? Te asigur ca daca raspunzi la intrebarea asta, ai un IQ extrem de ridicat.
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 17:28 | mergi sus ▲
cu intrebarea asta te adresezi la serviciile specializate ! cert este ca exista romani adevarati in tara asta, la fel ca si in Basarabia, iar tu nu te numeri printr ei si punct !
A comentat zozo 30 octombrie 2008, 17:34 | mergi sus ▲
zozolica, maica, eu sunt roman adevarat. Si tocmai de asta ma ingrijoreaza invazia basarabenilor in Romania. Eu am fost la voi vara trecuta si am vazut ce se coace pe acolo. Ia mergi tu prin Chisinau si alte orase de-ale voastre sa vezi cum se vorbeste ruseste din greu si cum ti se raspunde daca esti roman. Si tu-mi ceri mie sa accept ca rusofonii sa intre nestanjeniti in Romania? NICIODATA!!! Asa ca nu-mi vinde tu mie gogosi cu romanii adevarati. Noi astia de pe langa Prut vom lupta fara incetare contra basarabenilor rusofoni si antiromani.

De cand esti tu roman in primul rand? Nu te-ai nascut in Romania si oricand poti trada tara noastra ca doar ai unde te ascunde in Rusia.
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 17:53 | mergi sus ▲
Mihai, raspunde-mi si mie , te rog, la o intrebare: oare osetii sau abhazii sunt rusi? De ce Rusia le-a acordat la toti cetatenie, ca apoi sa vina cu tancurile sa-i elibereze de georgieni? De ce alte tari lupta pentru teritorii straine, iar voi renuntati asa de usor la teritorii care apartin Romaniei Mari?
Pozitia ta fata de toti basarabenii e jenanta, citindu-ti comentariile veninoase incep sa inteleg de ce unii basarabeni in varsta au amintiri neplacute legate de perioada interbelica, cand Basarabia era in componenta Romaniei - cred ca au fost trimisi sa administreze niste persoane alde tine, care se purtau cu populatia bastinasa nu prea bine, considerandu-i rusi si tradatori... Cred ca esti urmasul direct al unora din ei...
"Noi astia de pe langa Prut vom lupta fara incetare contra basarabenilor rusofoni si antiromani." Aceasta afirmatie a ta e foarte grava, si e tocmai ceia ce doresc sa auda comunistii si rusofonii de la Chisinau, bravo tie! Dai impresia ca tu esti coloana a cincea a comunistilor, dar nu studentii basarabeni, care vin sa invete in Romania ...
A comentat Babacu 30 octombrie 2008, 18:51 | mergi sus ▲
Mihai,ce incurcatura de mate!!!
Daca tu si alti citiva veti face totul posibilul ca romanii din Basarabia sa ramana in continuare straini de noi ,ceilanti din inauntru tarii,eu unul cel putin o sa raman aproape si o sa-ti dau raspunsul de fiecare data.
Iar voua ,basarabenilor,va spun doar atat :Nu va lasati intimidati de moldovenii de dincoace de Prut si afirmativa indentitatea de roman nu doar in fata etnicilor rusi din Basarabia,dar si in fata moldovenilor din ROU (din nefericire).
Mihai,frate,fi atent la ceea ce-ti spui,pentru ca in citiva ani basarabenii o sa-si descopera adevarata lor identitatea de romani si atunci nu va mai fi nevoie de oameni ca mine,pentru ca o sa te puna ei singuri la punct.
Basarabenii sunt acum,asa cum eram noi pana in 2007 cand ne intrebam prosteste :Oare suntem sau nu europeni,fiind pe meleagurile astea de 2000 ani?!
Le fel ei inca se intreaba:Suntem sau nu romani?!vorbind romana si avand aceleasi obiceiuri si traditii ca noi cei din Patria Muma.
Cand o sa se intimple acest lucru,atunci sa te tii,frate la ei si sa ii mai iei tu peste picior,cum ne-au luat pe noi la stocareli, occidentalii pana nu demult.
Cat de mult astept ziua cand oamenii astia se vor trezi si vor fi toti ca Babacu,sa te puna la punct, scurt si la subiect.

A comentat micael 30 octombrie 2008, 18:56 | mergi sus ▲
micael, ce zici de afirmatiile lui Mihai "de pe langa Prut"? Eu unul ma simt tradat de un frate, care s-a vazut "cu sacii in caruta", adica in UE, si nu mai are treaba cu ceilalti, lasati practic in ghearele "ursului"... Cu multe afirmatii ale lui despre realitatile din Basarabia sunt de acord, dar nu pot fi de acord cu injuriile aduse tuturor basarabenilor si cu abandonarea lor, ba chiar cu lupta contra lor?!
A comentat Babacu 30 octombrie 2008, 19:02 | mergi sus ▲
nu s-a vorbit nimic despre cifrele din sondaj, care sunt semnificative intr-un fel, ma refer la faptul ca marea majoritate (72 %) e ingrijorata de cresterea preturilor, de saracie si de viitorul copiilor, dar in acelasi timp ar vota iar Partidul comunistilor (47,2 %) si pe tatuca lor (41 %) ?! Eu unul nu mai inteleg nimic! Si cum vor cei 71 % sa adere la UE, cu PC si Voronin in frunte? Ori sondajul e mincinos, ori basarabenii (care au mai ramas) sau apucat de beut tulburel si nu mai judeca deloc cu capul, ori au citit toti comentariile lui Mihai (acuma mai glumesc si eu, dar cand citesc aceste cifre imi vine sa-mi iau lumea-n cap!)
A comentat Babacu 30 octombrie 2008, 19:24 | mergi sus ▲
Babacu, noi nu renuntam la teritorii care apartin Romaniei intre Prut, Tisa, Dunare si Mare. Dar in ce priveste teritoriul ce a mai ramas din Basarabia, acum nu mai este populat de romani decat in proportie extrem de mica (2%), chiar daca teritoriul a fost candva al Romaniei. Si ce sa faca Romania cu 3 milioane de rusofoni antiromani? Ar fi conflicte interminabile, nemultumiri ca nu le asiguram conditii bune de a vorbi limba rusa, ca nu-i punem in parlament etc, etc. Deci eu cred ca o eventuala unire cu Basarabia ne-ar crea numai greutati inutile. Si nu ma lua ca nu sunt patriot. Tocmai, ma ingrijoreaza intrarea antiromanilor rusofoni, atitudinea voastra antiromaneasca care ar provoca greuteti mari Romaniei. Ce crezi ca ne sunt suficienti ungurii?

Dar voi ce faceti ca sa luati inapoi teritoriile care v-au fost luate de Ucraina? Isi mai spun locuitorii de acolo basarabeni? Mai vezi si ca multi basarabeni nu mai doresc nici Transnistria in cadrul Basarabiei. Iar Basarabia fara iesire la Marea Neagra si Dunare nu valoreaza prea mult.
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 19:24 | mergi sus ▲
Micael, tu vezi lucrurile prea in roz. Basarabenii nu vor identitatea de roman, ei vor doar cetatenia romana pentru a putea merge la lucru in Europa. Ce-i atat de greu de inteles? Si de ar fi numai asta, dar au si ei uscaturile lor (si inca multe) care ca cetateni romani pot face mari deservicii tarii. Eu inteleg ca te simti obligat, ca simti o datorie sa iei apararea unor romani, dar astia nu mai sunt romani de multa vreme. Vino pe la Iasi in vacanta de iarna si mergem doar pana la Ungheni si Balti, si ai sa te convingi de ce-ti spun eu. Dar sa ai pasaport, ca in fosta URSS se trece numai cu pasaport. Dupa asta ai sa poti vorbi in cunostinta de cauza.
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 19:42 | mergi sus ▲
Mihai, dar ce-ai zice daca punem problema altfel, cum o si pun, de altfel, unii comunisti de la Chisinau: da de ce sa nu cedeze Romania partea de vest a Moldovei lui Stefan cel Mare? Ca Republica Moldova ar fi succesoarea Moldovei medievale, iar Suceava, Putna si celelalte teritorii din Moldova din drepta Prutului sunt ocupate abuziv de statul roman!? Sa stii ca pozitia ta fata de problema Basarabiei poate genera si astfel de aberatii in mintea unor tampiti...
Referitor la teritoriile cedate Ucrainei, adu-ti aminte ca nu noi, basarabenii, le-am cedat, aici chiar ca exagerezi, am fost cedati impreuna, "la pachet", de mama noastra - Romania Mare, si asa a fost situatia atunci, n-are rost sa-ti explic eu, un "rusofon", "antiroman" din Basarabia, asa ca pentru aceste teritorii trebuie sa luptam impreuna, in primul rand voi, care sunteti sub umbrela NATO, nu cu armata rusa sub coaste si cu conducere prorusa, cum suntem noi...
A comentat Babacu 30 octombrie 2008, 19:50 | mergi sus ▲
Babacu, acum chiar ca vorbesti tampenii. Eu sunt moldovean, iar strabunii mei moldoveni au faurit Romania. Iti dai seama ca noi moldovenii v-am macelari pe voi basarabenii ca pe porci daca se pune astfel problema? Numai noi romanii moldoveni suntem cel putin dublu ca numar. Ar curge mult, mult sange de basarabeni pe pamanturile noastre romanesti. Si cred ca atunci am lua noi Chisinaul prin foc si sabie si ati pleca voi in mama voastra Rusia pentru totdeauna. Ca daca e pe asa, apoi v-ati gasit voi nasul cu noi! Dar eu mai cred si altceva. La calicia si saracia voastra nu va puteti voi permite un razboi cu noi romanii, fie si numai cu noi romanii moldoveni. Ar fi sinucidere din partea voastra.
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 20:05 | mergi sus ▲
Basarabia nu este si nici poate fi vreodata succesoarea Moldovei medievale. Voi sunteti o frantura teritoriala din Moldova medievala care v-ati numit Basarabia. Noi am ramas Moldova care, prin vointa nostra exprimata si prin divanurile ad-hoc, s-a unit de bunavoie si nesilita de nimeni cu Muntenia (Valahia) si am format Romania, sau Dacia moderna daca vrei. Deci, basarabenilor, imi dovediti inca o data ca sunteti tradatori, ca va fata mintea numai prostii. dar prostiile astea se contabilizeaza si va vor afecta grav tot pe voi. Eu si fratele meu, familia mea si toti cei pe care-i am ca prieteni am lupta pana sacrificiu daca ar fi sa treceti cu arma impotriva noastra. Si inainte sa mor eu, pre multi basarabeni as raspopi, vorba lui . . . . Lapusneanu.
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 20:15 | mergi sus ▲
Iar in ceea ce priveste teritoriile din sudul si nordul Basarabiei, luptati voi basarabenii ca sunt ale voastre. Dupa toate frictiunile dintre noi si pretentiile voastre absurde, nu cred ca ai dori sa ne ai de parteneri, basarabeanule. Noi va consideram deja dusmani, iar ceea ce ai afirmat ca avem dreptate. Noi am putea lupta eventual pentru Bucovina de Nord si pentru Maramuresul de Nord pentru ca la Cernauti romanii isi spun romani, si bucovineni ca o parte a romanimii.
A comentat Mihai 30 octombrie 2008, 20:23 | mergi sus ▲
Mihai,esti cumva nebun?!!!
Eu de cateva luni bune citesc articolele si comentariile de pe site-urile basarabene,dar niciodata nu mi fost dat sa aud o mai mare prostie ca :"Iti dai seama ca noi moldovenii v-am macelari pe voi basarabenii ca pe porci daca se pune astfel problema? "
Bre,omule,nici macar atunci cand existau tarile romane nu s-a pus vreodata problema unui razboi intre ele,pentru ca indiferent cat de inapoiati eram stramosii nostrii cu sute de ani in urma,cand intrau in contact unii cu alti (de ex.muntenii cu ardelenii)imediat isi dadeau seama ca sunt o parte din acelasi neam mai mare,pentru simplu fapt ca intelegeau limba celuilant si astfel au numit-o limba romana,ca nu cumva sa se simta muntenii sau moldovenii prost,daca ar fi denumit-o limba ardeleneasca,de exemplu.
Bre,fratele meu,revinoti pe calea cea dreapta ca incep sa ma indoiesc ft tare ca ai fi in deplinatatea facultatilor mintale.
A comentat micael 30 octombrie 2008, 21:15 | mergi sus ▲
cine "noi" ? eu cred ca tu suferi, esti cam bolnavior, boala se cheama schizofrenie ! tu si cu inca 3, 4 personalitati ale tale si cu ideile voastre tre sa va internati la spitalul 9 din Iasi ! acolo sigur iti vei gasi inca cateva personalitai ilustre care sa iti impartaseasca ideile ! pe noi lasa-ne in plata Domnului sa ne vedem de romanime si de Marea Unire !
A comentat pt. mihai 30 octombrie 2008, 21:21 | mergi sus ▲
lasa-ne , lasa-neee, lasa-ne , lasa-ne ....
A comentat 30 octombrie 2008, 21:27 | mergi sus ▲
Mda...super comentarii...ce sa zic, mi-a placut...si releva adevarul acutal:

1. Basarabenii vor in RO dar fara romani.
2. Romanii vor Basarabia dar fara basarabeni.
3. Basarabenii s-ar uni cu RO, dar apare frica de nesiguranta..adica "mergem cu Romania..dar ea ce ne da? Tot ce ne-a dat si in perioada 1917-1940 (adica nimic ba...mai rau..)? Sau mergem cu Rusia care ne-a condus cu bombonica si biciul dar macar ne-a ramas ceva si are posibilitati si astazi?
4. Romanii s-ar uni cu Basarabia, dar ce datorii are Moldova, cum se va rasfrange economic (caci nu vrem sa investim, doar sa culegem..)ce va zice UE si desigur!? Nu vrem sa ne punem rau cu Russia.
5. Basarabenii vin in RO sa invete dar 15% se integreaza in RO iar altii 85% plaeaca acasa sau mai departe...suparati ca sunt batjocoriti, luati in ras si huiduiti...si transmit acest mesaj mai departe...
6. Romanii rad de basarabeni (in ciuda faptului ca in 90' basarabenii radeau de romani:de prostia, saracia lor etc.....)se supara pe ei ca vorbesc in bisericute ruseste sau regionalisme...si blameaza pt faptul ca le este ciuda ca basarabenii sunt (din cauza conditiilor de trai) mai descurcareti, cunosc mai multe limbi straine, etc...
7. Basarabenii nu au incredere in romani, deoarece 75% din afaceristi au luat teapa de la cei romani iar oamenii de rand sunt mintiti si inecati in biurocratie..
8. Romanii nu au incredere in basarabeni deoarece acestia pana in 1999 au avut raketi, au fost raketi, rezolva probleme, daca e, cu bataia, reusesc cu afaceri oriunde in Europa (legale, ilegale)etc...

Aceasta este doar o mica parte a listei...dar nu va luati de cuvinte, luati-va de sens...am incercat doar sa schitez...apelati la imaginatia voastra...si sinceritate...Uscaturi am vazut peste tot cat am calatorit si unde am trait...dar problema este...unde sunt mai multe uscaturi si de ce apar?!

Satul basarabean e cu mult mai inteligent decat cel roman...de ce? Raspunsul e evident, dar voi raspunde romaneste..."D-aia!!!" Romania nu e mai buna deoarece eu traiesc aici iar Basarabia nu e mai proasta deoarece ei traoesc acolo...totul cu oameni se face si prin oameni...si ne mancam intre noi nu ca francezii cu englezii ci ca francezii de nord cu cei de sud...De ce?! de aia ca suntem un popor...avem acelas spirit...

Romania va avea Basarabia cand va arata ca o merita si va avea tupeul sa o ia...(cand nu va proceda avand 2 fete..) Iar Basarabia va fi Romania atunci cand se va hotara ce vrea...stomac plin sau identitate si intregire nationala!

Nu uitati caci si pt una si cealalta...trebuie sa dai un pret bun...o jertfa enorma...puneti pe cantar si trageti concluzii. Dar mi-i sila sa vad cand frate pe frate se injunghie, deocamdata verbal doar....

Si inca ceva...noi, romanii, pe dracu o sa putem supravietui la ei in Basarabia...pe cand ei, pot supravietui oriunde!!!!

Sorry pt greseli orto...eram plin de nervi si scriam nebuneste...
Ma doare sufletul...Basarabia plaiul patriei intregite!!!
A comentat QWERT 30 octombrie 2008, 21:45 | mergi sus ▲
Micael...esti sigur? "...tarile romane nu s-a pus vreodata problema unui razboi intre ele,pentru ca indiferent cat de inapoiati eram..." Ce zici de Valahia si Moldova???? aaa??? Ce zici de bataia pe care o mancau toti de la Stefan? Ce zici de permanenta alianta a valahilor cu turcii in atacurile contra Moldovei? Ce zici de tradarea boierilor in vederea lui Mihai Viteazul? Ce zici de tradarea de catre munteni in cazul lui Dimitrie Cantemir? Ce zici de violarea a sute de basarabence de catre "eroii" armatei regale ce erau trimisi in batalioane de penalizare in Basarabia (1917-1940)? Gata..tac...caci iar ma enervati...mi-e mila de voi...si de stramosii nostri...au murit degeaba...!!!!! acum zeci, sute si mii de ani in urma...rusine!
A comentat QWERT 30 octombrie 2008, 21:52 | mergi sus ▲
Vezi cum esti tu, Mihai? Eu mai sus am reprodus o tampenie (am si subliniat asta!), pe care o spun din cand in cand comunistii de la Chisinau, in replica la unele mesaje despre posibila unire cu Romania, iar tie ti-a si sarit mustaru'! Acum gandeste-te cam ce simtim noi, romanii basarabeni (zic "basarabeni" ca sa nu fie confuzie cu romanii moldoveni, adica cei din dreapta Prutului), cand citim prostiile tale, spuse in mod serios, despre Basarabia si basarabeni?! Cred ca ai o problema personala legata de Basarabia, dar nu e bine sa generalizezi, ca vezi unde se poate ajunge?
A comentat Babacu 30 octombrie 2008, 22:09 | mergi sus ▲
QWERT,fratele meu,uite ce usor ne intarata un oarecare,norocul meu sti care este:O-i fi eu oltean,dar sunt oltean numai asa de ocazie,cand e rost de bascalie intre romani,cand ne luam unul pe altul peste picior si ne facem ca pe dracul,mai ales la betie,dar in mod normal si zi de zi ne numim cu mandrie romani,cu toate pacatele noastre.
Iar cand faci referire la faptul ca tarile romane s-au mai si razboit intre ele,tu uiti un lucru esential si anume ca erau conduse de niste oameni ba inchinati Inaltei Porti,ba erau supusi aristocratiei Austro-ungare.
De aceea ne batea Stefan cel Mare si Sfant,ca sa ne trezeasca din prostie si slugarnicie de care dadeam dovada la straini .
In rest,intre tarile romane a fost pace si ne-am inteles,ba chiar ne mai si ajutam unii pe alti cand era cazul.
A comentat micael 30 octombrie 2008, 22:29 | mergi sus ▲
Bre,fratilor,cateodata raman socat cata prostie poate zace intr-un om,dar mai ales rautate.
Bre,fratilor,si eu sunt prost,nu le cunosc pe toate,dar mi-as calca pe inima sa zic ceea ce spuneti voi cateodata.
Nu mai stiu ce sa cred ,daca acest lucru este bun sau rau,sa ne injuram intre noi si sa afirmam ca unii sunt mai presus decat ceilainti,dar cine stie,se pare ca avem multe ofuri pe suflet si ele trebuiesc zise ca sa ne descarcam,dar sa ajungem sa credem,ca eu un tampit din oltenia sunt cu ceva mai presus sau mai prejos decat voi din Basarabia,Ardeal.Dobrogea etc,D-zeule,mai mare absurditate decat acesta nici nu cred ca exista.
Bre,oameni buni,trezitiva si lasati draqu` orgoriile la o parte,ca ne place noua sau nu,SUNTEM CU TOTII ROMANI,ROMANI AM FOST,ROMANI VOM MURII.
A comentat micael 30 octombrie 2008, 22:47 | mergi sus ▲
Am revazut imaginile de la adunarea "aniversara" a comunistilor din Basarabia (vezi http://www.protv.md/filme/partidul-comunistilor-din-moldova-la-15-ani.html?id_file=29429#29429), si pe langa sentimentele de scarba, dar si de rusine pentru basarabeni care tin la putere asa niste fosile preistorice, tin sa revin la mesajele lui Mihai de peste Prut si sa incerc sa-i dau si lui dreptate undeva: pai ce poate sa creada un om normal la cap care priveste asemenea imagini, despre un popor, care de buna voie si nesilit de nimeni voteaza comunismul in mileniul 3? Vai de capul nostru, frati basarabeni, treziti-va dreaq odata si nu-i mai votati macar in 2009, ca altfel le haraziti nepotilor sa devina iarasi pionieri si comsomolisti, inbuibati cu tampenii comuniste!!!
A comentat Babacu 31 octombrie 2008, 06:20 | mergi sus ▲
Scuzati-ma eu sunt un prost si uneri vb prostii si aberatii, am sindromul torette...sunt bolnav de cap...si Ilove CCCP si vreau un loc in NKVD, eu la puta am vazut Romania asta VIVA rusia voi ce nu ati inteles ca eu fac jocul comunistilor de peste prut , nu ma luati in erios sunt un prost care e platit sa faca furtuna intr-un pahar cu apa...imi cer scuze..
A comentat Mihai 31 octombrie 2008, 07:25 | mergi sus ▲
D-le Babacu, pari a fi un om mai in varsta desi esti extrem de necugetat. Am citit postarile dumitale pe acest site si am vazut cu cata arta inciti si provoci romanii. Mihai este mai iute la manie. Deh, asa-i tineretul nostru roman din ziua de azi. Dar d-ta de ce cauti cu tot dinadinsul sa-l provoci atat pe el cat si pe multi alti romani moldoveni daca te consideri un basarabean cu scaun la cap? Domnule, astea sunt sentimentele tineretului nostru vis-a-vis de reactiile voastre furibunde antiromanesti. Corectati-va si nimeni din Iasi, cel putin, nu se va lega de voi. Apoi puteti sa conversati pe forumuri in limba rusa pentru ca tot spune QWERT ca sunteti "mari" cunoscatori de limba rusa, fapt pe care-l stiam deja. Acum sincer am o intrebare. Te simti bine in pielea provocatorului antiroman? Nu intuiesti ca provocarile dumitale ar putea primi o reactie dura ca raspuns din partea romanilor moldoveni in special? Asa ca sa nu va mai plangeti de tratamentul basarabenilor in Romania pentru ca mai ales voi basarabenii sunteti vinovati. Si inchei cu rugamintea de a judeca lucrurile la rece si a inceta cu provocari de genul "da de ce sa nu cedeze Romania partea de vest a Moldovei lui Stefan cel Mare? Ca Republica Moldova ar fi succesoarea Moldovei medievale, iar Suceava, Putna si celelalte teritorii din Moldova din drepta Prutului sunt ocupate abuziv de statul roman!?" Asemenea prostii doar un debil mintal poate exprima. Sper din tot sufletul sa nu mai ramai ancorat in Evul Mediu si sa cobori cu picioarele la realitatile din sec. 21. Trezeste-te d-le Babacu, nu mai visa la cai morti sa le iei potcoavele!
A comentat Dumitru sachelarie 31 octombrie 2008, 08:08 | mergi sus ▲
pt. mr. QWERT

Citez din opera matale: "Satul basarabean e cu mult mai inteligent decat cel roman...de ce?", te intreb si eu ca omul, unde ti-ai facut stdiile dar mai ales cu cine pt. ca asemenea aberatie n-am auzit si n-am vazut pana acum. Probabil ca doar in mintea unora ca tine o fi asa. Ti-am citit cateva comentarii, sunt pline de perle rare, iar cunoasterea rialitatilor romanesti e doar o spoliere la tine. Pt. cultura ta, mergi de viziteaza muzeele din Romania cu tematica trational romaneasca dar mai ales MUZEUL TARANULUI ROMAN din Bucuresti, spre disperarea ta iti va ingheta zambetul pe buze. Acolo vei vede ce inseamna cultura traditionala a satului romanesc, citeste-l pe D. GUSTI ca sa intelegi cat de mici sunteti in materie de traditii si cultura taraneasca fata de satul romanesc. Daca tot o faci pe desteptul mr. QWERT, explica-ne si noua celor care avem radacini adanci in satul romanesc cum de ai ajuns la concluzia ca satul din Basarabia este mai inteligent decat cel romanesc, asta-i o afirmatie specifica idiotilor, demonstreaza-mi ca ma insel.
A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 10:27 | mergi sus ▲
A comentat doswin 31 octombrie 2008, 10:41 | mergi sus ▲
Oamnei buni ce atit tralea valea...Suntem Romani si Punctum...vorbiti voi sau nu...nu mai complicati si voi lucrurile....Germania sa unit o sa se uniasca si Romania...va place voua sau nu asa o sa fie...pentru cei care sun ca aici sunt doar rusi..mam saturat sa va conving ca gresit...romanul nu s-a inlaturat sa-si apere teritoriul niciodata...pina in 1939...de atunci ati uitat de trecutul vostru istoric...de eviul mediu ce sa zicem ...fratii mereu sau mincat intre ei...balada miorita arata cel mai bine invidia celor mai bogati...referitor ca tara Moldova era mereu hartuita de tara romaneasca...vasala a imperiul otoman...dar lasam ce e in trecut e trecut ...dar nu trebuie de uitat, acum spunea cineva ca e sec 21 corect deci inventati istoria din nou si mergeti mai departe caci noi de bine de rau cu prostiele noastre o sa le facem...vreti voi sau nu...roricum o sa se schimbe...dar faptul asta o sa arate ca sunteti lasi si o sa fiti asa mereu...no sa va respecte nimeni caci va schimbati cum bate vintul, sau cine plateste acela si paleste, fiti mai mindrii si spunetii multumesc lui nea Bean Laden caci datorita teractului de la 11 septembrie ati intrat in NATO apoi in UE cu deasila, vb parazitilor, Romania intra in europa doar cu numele' ce va tot laudati ati uitat cine sunteti si unde traiti traiti in teleseraluri si talk-show-uri...mii scirba de gen de oameni ca voi care isi uita de neam si traditie, ati implut romania cu maneaua voastra va comportati ca niste tigani, si plus ca nu stiti sa puneti umarul la nevoie, si cum spunea Andrei Gheorghe...Un mare Roman care e celebru in domeniul sau trebuie s moara ca sa fie fie recunoscu...deci faceti concluzie...si ascultati piesa Mari Romani...bravo celor de la Parazitii care va mai da cite o palma si va baga nasul in realitate caci nu de alta ati crede ca traiti in California, si pentru toti turcii arabii acordati cetatenie in max 2 ani iar pentru noi ? mi e scirba de voi asa numiti romani patrioti...norocul nostru ca sunteti putini si ca mai sunt oameni cu mintea treaza in romania care nu isi uita neamul si gloria trecutului si vreau sa cred ca e majoritatea ca ei ....pace
A comentat doswin 31 octombrie 2008, 10:56 | mergi sus ▲
FURNICA satul moldovenesc e sarac.si parasit, si o sa fie inca asa te asigur inca mult timp, si satele din romania sunt la fel de sarace, poate cu exceptia celor din transilvania sunt mai civilizate ...
A comentat doswin 31 octombrie 2008, 11:01 | mergi sus ▲
aaa ce vrioam sa spun totusi...moldoveanul a fost mereu primitor si mai bun la inima si harnic fata de olteni ardeleni munteni sau altii, caci facind facultate in Cluj si in Bacau am vazut diferenta...personal eu nu vad diferentz din accentul din bacau si cel din chisinau doar ca folosim si noi cuvinte rusesti "inagda" asa cum voi "sometime" cuvinte engleze...deci stricati si voi si noi limba romana...ce pura si adevarata
A comentat doswin 31 octombrie 2008, 11:05 | mergi sus ▲
PT.DOSWIN

Nu despre saracie era vorba, sigur, daca e sa voarbim de sate parasite si sarace, sunt de acord cu tine, cel putin in RO exista in toate provinciile, cum exista si sate f. bogate, mai ales in Ardeal si Bucovina dar si in Muntenia sau Oltenia. Comentariul meu era bazat pe afirmatia unui individ care spunea cat de inteligent este taranul basarabean si cat de prost e cel roman, desi eu nu cunosc un om inteligent care sa se laude cu inteligenta lui, exceptand idioti care fac exceptie de la regula.
A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 11:56 | mergi sus ▲
pt. doswin

Cat despre moldoveanul primitor, destept....bla,bla..., astea-s goange pe care le aud mereu dar numai si numai la basarabeni, ori nu cunosti lumea in care traiesti ori vorbesti doar ca sa te afli in treaba. Eu is moldovean get-beget, locuiesc la 50 de Km de Bacau, in acelasi judet, apoi, scuza-ma omule, sa faci afirmatia ca la Bacau se vorbeste la fel ca la Chisinau, pur si simplu ma faci sa cred ca ai studiat de geaba in RO. Pt. cultura ta, dintre romani cei mai de treaba sunt ardelenii, apoi banatenii, maramuresenii, bucovinenii, moldovenii, olteni, dobrogeni, munteni si ultimi is bucurestenii. Voi basarabenii nu va incadrati in primele 5 pozitii nici daca stati in cap, va cunoscut f. bine din facultate, sunteti departe frate in tot si in toate, incepand de la educatie, cultura, pregatire si binenteles mult laudata bunatate pe care-o tot trambitati pe aici. Zici ca ai facut studii la Universitatea din Cluj, fi sincer, cu cati ani sunt, dupa parerea ta, ca si nivel de educatie si civilizatie in fata fata de voi cei din Ardeal. 30/ 40 de ani. Stiu, e greu sa recunosti cand esti din Basarabia, fata de noi cei din Moldova medievala, au un avans de vreo 10-15 ani, recunosc acest lucru.
A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 12:18 | mergi sus ▲
In iulie 1924 senatorii si deputatii basarabeni au scris un memorandum adresat majestatii sale Regelui Ferdinand I unde citim urmatoarele: "Majestatea Voastra, de 6 ani Basarabia este guvernata in asa fel, in care in zilele noastre nu pot fi guvernate nici COLONIILE NEGRE ALE AFRICII".
Asa a fost atitudinea fata de basarabeni atunci, asa este (sau va fi) atitudinea astazi si in veci.
A comentat Nu uite, Darie 31 octombrie 2008, 13:17 | mergi sus ▲
Ba furnica,
Nu suporti basarabenii? Noi te-am inteles. Atunci ce tot dracu cautzi pe aici si ne faci onoarea sa voresti cu noi? Ai frecat-o de aici. Prin a ne uri pe noi ii faci favoare la rusi :), dar pana la urma asta e scopul rusilor sa ne faca sa ne uram ca mai usor sa ne cotropeasca. Asaca du-te te rog pe situl
www.sugpu*alarusi.ru si acolo fa-i reclamatii de dragoste lui Putin si la toti rusii. Ce mai cauti pe aici?

Noi basarabenii care cel putin discuta aici ne luptam contra tiraniei rusilor, asa cum putem, singuri, fara ajutorul fratilor nostri de peste prut, ca astea sunt prea tare preocupati sa ne tot barfeasca si sa ne zica cat de tare nu le plac de noi. Asaca te rog nu incurca. ok? E treaba noastra cum gandim si ce vrem. Este voia noastra sa ne consideram romani, chiar daca tu asta nu o recunosti. Pe mine personal ma doare-n pu*a de ce gandesc Romanii de noi. Eu stiu ca Stefan Cel Mare, Mihai Viteazul si alti domnitori demni atat din Tara Romaneasca cat si din Moldova nu ar fi fost deacord cu parerea voastra de parveniti si manelisti puturosi. Nu zic de toti romanii sa fie clar, ci doar de cei romani care isi urasc fratii.

Si reesind din aceasta eu ma consider roman. Chiar daca Romania isi bate joc de noi. Chiar daca nu ne da cetatenie. Astept de 6 ani, traiesc aici lucrez si invatz si tot nu am nici un drept...in timp ce altii o iau in mai putin de 6 luni.
Si cu toate acestea cu toata batjocura asta, eu oricum iubesc Romania fiindca e tara mea. Insa nu si pe voi, romanii care ne batjnocurati pe noi.

Ce tine de alegeri, noi vom castiga, nu acuma dar cu timpul, deja sunt 30% de electorat care voteaza contra la comunisti e deja o victorie mare! La urmatoarele alegeri in loc de 30% vor fi 40%. Inca peste patru ani in loc de 40% vor fi 50%...Si tot asa pana cand vom lua inapoi puterea de la Rusii astea spurcati!!!! Si cand le vom alunga, atunci ne vom uni!!!
Traiasca Romania Mare. Fratii trebuie sa traiasca impreuna!!!!! Aceeasi limba, aceeasi istorie, acelasi neam, ACEEASI TARA!!!!
A comentat 300 31 octombrie 2008, 13:23 | mergi sus ▲
A comentat Nu uita, Darie 31 octombrie 2008, 13:25 | mergi sus ▲
salutare tuturor... nu am urmarit discutiile de aici dar macar am prins ideea.. cred... toti nascuti pe teritoriul actualului stat moldova sunt romani... toti, din cate am citit aici, uita ca a fost un teritoriu rupt de imperiul tarist cu multi ani in urma... a revenit intardevar pentru doar 22 ani ani in granitele romaniei dar din pacate se dovedeste ca suntem un popor mic: aupt fiecare cum au vrut din teritoriul romaniei in 1940. iar multi au senzatia ca uita cate umilinte si cata suferinta au indurat locuitorii basarabiei. deportare, inchisi, batuti, etc, etc. pentru unii de aici: toti locuitorii basarabiei trebuie sa primeasca cetatenia romana cat mai repede posibil. din pacate avem unmare neajuns: avem rusia mult prea aproape... si pt unii care nu cunosc istorie teritoriul actual, asa numita basarabie, este un teritoriu denumit de rusi... nu exista decat moldova.. asa cum a fost in timpul lui stefan, lapusneanu, cantemir sau mihai viteazul... asadar tratatii ca pe proprii nostri concetateni, sunt romani ca si noi... va doresc o zi buna tuturor...
A comentat mihai 31 octombrie 2008, 13:25 | mergi sus ▲
alte cateva pasaje din memorandum:

"situatia in care s-a pomenit provincia pe care o reprezentam este disperata",

"populatia nu s-a asteptat ca organele Statului Roman se vor comporta cu asemenea cruzime si ostilitate",
"populatia a ajuns victima a opresiunii in urma careia sunt posibile nu numai bataile si silniciile zilnice, ci raman nepedepsite chiar si omorurile comise de autoritati",

"atmosfera faradelegii, violentei si sadismului administrativ",

"situatia anarhiei tiranice",

"regimul de urgenta care a transformat aceasta tara in iad",

"populatia Basarabiei este deznadajduita",

"calaii Basarabiei trebuie judecati"
etc., etc.
Toate astea sunt scrise nu despre o Basarbie exploatata de rusii-bolsevici, ci despre acea Basarabie interbelica guvernata de "frati".
A comentat Nu uita, Darie 31 octombrie 2008, 13:36 | mergi sus ▲
pt. 300

Ba coaie, tine minte macar fraza asta, eu nu-i urasc pe romani basarabeni, niciodata, dar nu-i suport pe romanii de meserie din RM si din RO, nu suport lauda si ipocrizia,marlania si hotia dar mai ales prostia.Eu intru pe ce sit vreau fara sa-mi cer voie de la nimeni, sunt un om liber sa aleg, eu nu te voi intreba ce cauti in RO, n-are sens, devreme ce esti roman si nici nu te intreb de ce bani mei care merg la bugetul statului roman iti sunt repartizati tie pt. ati termina scoala in RO ca sa nu fii in viata asta un neica nimeni, nu, nu te intreb pt. ca e dreptul tau pt. care ai luptat din clipa in care ai realizat ce esti, iar eu, ba coaie, iti respect acest drept. Fi obiectiv cand imi citesti comentariile si mai ales citestele bine si nu le rastalmaci. RO nu-si bate joc de romani basarabeni, asta-i doar o impresie absolut gresita a unora care au avut asteptari mari de la RO dar au primit putin, dar daca zici ca esti roman adevarat, apoi fi ingaduitor si multumestete cu cat ti se da, mai mult nu se poate deocamdata, sunt multi care asteapta un medicament scump, o operatie pt. a-si salva viata, orfani, oameni cu handicap si multi altii cu adevarat nenorociti de soarta, pai ce asti nu-s tot romani, eu n-au drepturi, normal ca au dar nu se plang pt. ca inteleg ca atat se poate. Am zis ca va cunosc din facultate pe voi basarabenii, dar nu v-am zis ca o parte din ei imi erau f. buni prieteni, e drept, nu prea multi. Cat despre situatia din Basarabia, e corect rationamentul tau, nu vreau sa intru in amanunte. Daca primesti cetatenie , ce, ce faci cu ia, pleci la Paris sau ce, nu e rau, dar vezi sa nu-ti uiti portofelul acasa altfel Parisul ti se va parea oribil.
A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 14:54 | mergi sus ▲
pt. Nu uita, Darie

Ba prostule, pt. ca tu asta esti, daca ai cunoaste istorie macar la nivelul clasei a VIII-a ai avea un minim respect pt. inaintasii neamului romanesc care intr-un fel sau altul au luptat pt. Basarabia. Texte idioate, gen, ne bateau, ne tratau ca-n Africa, ne violau pisica...etc. aste sunt prafuri pe care zvonaci le fabrica si raspandacii, asa ca tine, cu putintica minte le arunca pe piata si de acolo dalde nea Caisa le ia ca fiind adevarate si proaspete. Ba rusnac prost, mergi de-ti ia sticla de votca si fa ce stii mai bine, apoi da-te cu capul de pereti, cine stie poate-ti vine mintea la cap.
A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 15:19 | mergi sus ▲
Bre,smecherilor,voi astia de pe la Iasi,se pare ca aveti prostra impresia ca sunteti singuri in tara asta si prostiile pe care le debitati voi,automat devin si litera de lege in toata Romania.
Ati gasit si voi pe oamenii astia cu care va intelegeti in aceiasi limba si gata,va rupeti in figuri.
Bre,tampilor,va spun eu un secret,daca in orbirea voastra nu l-ati observat pana acum,Babacu e mai patriot si mai Roman decat multi de aicea,care va laudati ca prostii ca vorbiti corect gramatical romaneste si cica mai cunoasteti si ceva istorie.
Faptul ca aveti drept de vot spre a trimite parlamentari in Palatul Parlamentului de la Bucuresti si puteti sa va plimbati prin toata Europa si in curand USA,fara vize si controale la vama,nu va da dreptul va sa luati de basarabenii,care ar trebuii sa aiba aceleasi drepturi ca noi toti.
Faptul ca ei au devenit martirii Romaniei prin hazardul istoriei,care ne vor mantui ca neam la judecata lui D-zeu ,nu va este ingaduit sa ii injositi doar spre a va simtii voi bine.
Do you fucking understand my point of view or i need to repeat it over and over again?!
A comentat micael 31 octombrie 2008, 16:59 | mergi sus ▲
Oltene Micael, de cand esti tu asa viteaz, muica? Ca pe la razboaie, oltenii au cam dat-o intotdeauna pe dupa colt! Ca iepurii! Da bai oltene, cred ca si pe la voi s-a rasturnat caruta cu prosti!
A comentat unul de pe la Iasi 31 octombrie 2008, 17:08 | mergi sus ▲
Bre,moldovene,sunt "viteaz" de cand nu mai scap de prostii ca voi de pe la Iasi,asta asa ca sa-si revizuiesti atitudinea.
Daca voi credeti ca eu ma sperii de niste cuvinte,fratilor,inseamna ca sunteti batuti in cap.
Bineinteles ca nu-i asta o problema pt mine,e chiar mai simplu ca inainte,stii cum e,sa injuri e cel mai usor,animalule
Mai calcati prea mult pe nervi cu impertinentele si idioteniile voastre de 2 bani,ca sa mai rabd si sa raman in continuare civilizat.
Caruta cu prosti,e mai valabila la voi la Iasi decat la Caracal ,recititiva mesajele si o sa va dati seama singuri.
Hai ca nu este chiar asa de greu,chiar si pt voi,Moldovenilor.
A comentat micael 31 octombrie 2008, 17:20 | mergi sus ▲
Ba oltene, chiar ma intrebam cat o sa mai rezisti, mai facut sa astept cam mult. In sfarsit ai inceput sa-ti etalezi prostia :)) Mare dobitoc mai esti. Apropo, e vreun domeniu in care stii si tu cat de cat ceva, ca uite noi cei din Iasi si Bacau ne pricepe oleaca la gramatica, la istorie. :))) Nu stii nimic in afara de clantaneala de doi bani, hai sictir ba oltean increzut si prost .
A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 17:36 | mergi sus ▲
Bre,Shit Ant,uite care-i treaba,eu de mult te-am ochit ca esti un agitator timpit,dar nu stii ceva despre mine,eu ma simt ca peste in apa cand vorbesc cu tembeli vulgari ca tine.
Bre,moldovean cu capul mare,se pare ca a venit timput sa ne cunoastem cu adevarat,eh atunci o sa vorbesc pe limba ta, insecta nenorocita ce esti.
Where fuck do u think u are here? Crezi ca esti singur in tara asta,si gata ii iei pe basarabeni la misto.
Bre potolestete daca nu vrei sa ajungi prima furnica care o sa planga online
A comentat micael 31 octombrie 2008, 17:48 | mergi sus ▲
Esti prea prost ba oltene pt. a avea o discutie cu tine. Erai sa ma pacalesti, asta daca mai rezistai vreo doua trei zile fara sa aberezi pe forum. ghinionul tau e ca eu va cunosc f. bine, mari parsivi mai sunteti, voi si bucurestenii mai mari jigodii. Ia sa vedem daca te tin nadragi, ai putea incepe prin a ne povesti cum s-a rasturnat caruta aia cu prosti tocmai la voi la Caracal. Astept povestea oltene.
A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 17:51 | mergi sus ▲
Micael, olteanul muichii, noi moldovenii nu-ti cerem sa fii civilizat, ci sa-ti vezi de prazul tau. Ai gradina sa-ti cultivi praz la Caracal? Daca nu ai, mergi muica in Basarabia si ia-ti cetatenie de la varona. Inveti tu si ruseste ca doar stii si sarbeste si cele doua limbi se aseamana. Stii ca acolo la basarabeni poti gasi si muiere ruso-basarabeanca cu gradina pentru praz! Si sa treci prin Ucraina muica, ca pe aici nu poate trece orice prost. Pamanturile lui Stefan cel Mare face alergie la prostie si la prosti, muica! Iar cine tine cu strainii, Manca-i-ar inima cainii! Asa si tu muica, fii atent sa nu-ti pape inima cainii!
A comentat Tudor de la Vaslui 31 octombrie 2008, 17:52 | mergi sus ▲
Corectez: Pamanturile lui Stefan cel Mare fac alergie la prostie si la prosti, muica! Iar cine tine cu strainii, Manca-i-ar inima cainii! Asa si tu muica, fii atent sa nu-ti pape inima cainii!

Micael, cati anisori ai tu, muica? Oricum, esti pripit si necugetat, asa cum numai oltenii pot fi. Cred ca si la tine e un defect genetic. Hai sa traiesti Micaele, si mai scuza si tu glumele unor moldoveni! Si sa mai tii cont, baiete, ca noi moldovenii am facut Romania, si nu voi oltenii. ca voi la razboi, o cam dati pe dupa boi!
A comentat Tudor de la Vaslui 31 octombrie 2008, 17:58 | mergi sus ▲
Bre,creieras,jigodie esti tu si ceilanti moldoveni prosti de pe la Iasi,voi dati viata vorbei aceia care spune asa:Rar se intimpla sa iasa din nobililime,un nobil adevarat.
Cu alte cuvinte,ca sa pricepi,bre,timpitule ceva,
degeaba triasti la Iasi,in capitala culturala si religioasa a Romaniei,ca tu nu stii altceva decat sa te crezi superior in toate,si cand colo,tu esti o insecta ratacita ce a pierdut drumul spre musuroi.
A comentat micael 31 octombrie 2008, 17:59 | mergi sus ▲
Tudore,hai pe draqul,bre ce istorie stii tu.
Oltenia,ai idee unde se afla pe harta Romania.
Iti spun eu,ca se pare ca esti prea preocupat c u alte nimicuri in viata
Bre,trezestete din somnul cel de mortea,ba tu ma confunzi cu basarabeni,uite o replica ca sa nu mori prost:Oltenia e parte din Muntenia sau Tara Romaneasca
Apropo,cine ziceai ca a fondat statul Roman?!!!
Bre,mai citeste o carte,ca-i pacat de tine.
Hmm,era sa uit,am putin peste 30 de ani
A comentat micael 31 octombrie 2008, 18:09 | mergi sus ▲
Istoria romanilor spune clar oameni buni, munteni si olteni au facut haiducie dea lungul istoriei, ardeleni rascoale iar moldoveni razboaie, nu-mi apartine acest text dar mi l-am insusit, textul apartine unui mare istoric de la Universitatea din Cluj. Destept ardeleanu si corect.
A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 18:10 | mergi sus ▲
Micaele, dar ce facusi muica de te luara toti in tarbaca? Asa-s moldovenii astia, cam ii iau peste picior pe iepurasii olteni. Mai stii tu cantecul:
M-a facut muica oltean, mai,
Puisor de prostovan, mai, ....

Hai ca nu vreau sa te mai jignesc, puisorul muichii. dar daca iti controlezi putin nervii, sa stii ca treci examenul! Si te primim pe la Catedrala Metropolitana din Iasi la moastele Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei romanesti si a tuturor romanilor!
A comentat unul de pe la Iasi 31 octombrie 2008, 18:11 | mergi sus ▲
Micaele muica, eu sunt mai tanar decat tine cu vreo 3 ani, dar stiu mai bine si istorie si geografie decat tine. O fi Oltenia parte din Tara Romaneasca, dar nu parte din Muntenia. Pentru ca Muntenia + Oltenia au format Tara Romaneasca. Iar Moldova v-a adunat pe toti ca sa faurim Romania, si pe care multi basarabeni o urasc atat de mult. Iar tu tragi spre ei, spre dusmanii nostri? Asta se cheama prostie, ca tradare nu pot sa cred din partea unui oltean.
A comentat Tudor de la Vaslui City 31 octombrie 2008, 18:19 | mergi sus ▲
Iasule,nu seamna nimik ca doi derbedei de pe la Moldova,ma luara la glume proaste.
Ce ai impresia ca dau inapoi sau ce anume.
Bre ,moldovene,eu va intelege pe voi ca nu prea aveti ce sa imi ziceti,eu stiu ca voi sunteti mai rasisti din fire si v-ar placea sa imi puteti zice sa parasesc Romania,numai ca suck my dick,cu alte cuvinte,nu aveti ce sa imi faceti.
Ce faceti,bre,nu va vine a crede,ca un oltean va raspunde pe masura,asa cum ar trebuie sa o faca si basarabenii si sa nu se mai simta umiliti cand timpiti ca voi ii trimiteti in Basarabia.
Bre,cretinilor,ce n-as da sa fiu basarabean si sa am mentalitatea de acum.V-ati fAce ca pe draqu,asa cum si o meritati ,scarbelor!
A comentat micael 31 octombrie 2008, 18:22 | mergi sus ▲
Bre,Tudore,dar narod mai esti,frate,cum de nu iti dai seama.
Oltenie este o provincie mai micuta din Muntenia,la fel ca Dobrogea sau ca sa vorbesc pe limba ta,Basarabia n-a fost niciodata provicia Moldovei asa cum a fost Oltenia pt tara romaneasca.
Basarabia,Buceagul,chiar si o parte din Bucovina de Nord impreuna cu Moldova de dincoace de Prut,contistuiau si formau Moldova medievala sau Moldova lui Stefan cel Mare si Sfant.
A comentat micael 31 octombrie 2008, 18:32 | mergi sus ▲
Micaele, de ce vorbesti urat, muica? Asa te-au invatat parintii? Vezi, noi rasistii moldoveni am faurit Romania si cea mai mare parte a culturii si civilizatiei romanesti. Iar tu vrei acuma sa ne certi?

Mai Micaele, stii tu proverbul frantuzesc: "Qui se semble, s'assemble"? Ei, de asta tragi tu spre basarabeni, pentru ca te asemeni cu ei. Vorbesti si tu limbi straine, si basarabenii vorbesc ruseste. Ce mai: "You look like them like two peas, darling!"

sa fiu al dracului, mai Micaele, daca basarabenii nu seamana cu oltenii. de asta si va atrageti voi, pentru ca jandarmul oltean intre cele doua razboaie mondiale, ci stie ce-a mai facut prin Basarabia. Si apoi puzderia de basarabeni care s-a refugiat in Oltenia si Banat din calea rusilor .... Ei, noi moldovenii semanam cu Ion Creanga, adica sa priceapa si capul tau, suntem buni povestitori.
A comentat unul de pe la Iasi 31 octombrie 2008, 18:32 | mergi sus ▲
Bre, Micaele, mai stii tu intre ce ani a fost Oltenia ocupata de austrieci? Ei bine, Muntenia e Muntenia, iar Oltenia e alta mancare de praz. Ce dracul, mai micaele, esti asa de greu de cap? Doar oltenii sunt de obicei iuti si la manie, si la gandire!
A comentat Tudor de la vaslui City 31 octombrie 2008, 18:35 | mergi sus ▲
Ba oltene, eu nu sunt din Iasi desi mi-ar fi placut, vad ca nu vrei sa ne povestesti nimic despre minunile de la Caracal, in fine, te inteleg si nu insist, e jenant chiar si pt mine. Uite ca sa nu mai zici ca sunt o insecta ratacita, desi fie vorba intre noi,stapanesc pamantul, iti propun sa iei un pix/creion si o hartie si sa scrii ceea ce-ti spun poate iti improspatezi memoria, vad ca ai inceput sa imbatranesti si incepi sa delirezi din ce in ce mai tare. Deci, noteaza te rog: 1 LITERATURA ROMANA DE LA NECULCE SI PANA IN ZILELE NOASTRE ESTE CONSTITUITA DIN OPERELE MARILOR CARTURARI MOLDOVENI( il spun pe cel mai mare EMINESCU);
2. MUZICA CLASICA ROMANEASCA DIN TOATE TIMPURILE SE BAZEAZA PE MARI COMPOZITORI MOLDOVENI(ENESCU);
3.. CEI MAI VITEJI DINTRE ROMANI AU FOST SI SUNT MOLDOVENI( STEFAN CEL MARE)
4 SINGURUL LAUREAT AL PREMIULUI NOBEL E UN MOLDOVEAN(G.E.PALADE)
5 CEI MAI MARI ISTORICI ROMANI AU FOST MOLDOVENI(N.IORGA)
6 Cei mai mari pictori sunt moldoveni(TONITZA, LUCHIAN)
7 Cei mai credinciosi lui DUMNEZEU sunt tot moldoveni
Hai ca ramai hara pix si hartie ba oltene daca iti dau toata lista, ba mancator de praz poti tu sau cineva din tara asta sa acoperiti o arie atat de vasta in cultura si in ce mai vrei tu. Concluzie e una de bun simt: ROMANI MOLDOVENI SUNT STANCILE ACESTEI NATII, RESTUL, E NISIP. Baga la cap oltene aceasta fraza, spunea seara cand te culci ca-ti va prinde bine cand te vei intalni cu vreun moldovean.


A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 18:49 | mergi sus ▲
Bre,moldovenilor,capete sparte,vrei sa facem istoria Romaniei,pornind de la Daci-Romani.
Bre,suckers,ce tot vreti voi sa ziceti,oare ca voi moldovenii sunt cei mai cu mot dintre romani.
Voi credeti ca eu ma justific in fata unor derbedei,si o sa ma laud cu mari ganditori si oameni de arme olteni.
Voi aveti ceva in capul vostru,cand intrebati asa ceva.
Bre,capete sparte,eu nu tin contabilitatea tuturor oamenilor de cultura,stiinta,arta care au fost olteni,pt ca eu timpitilor,le zic romani.
Deci nu o sa ma apuc acum cu voi sa fac istoria Romania,pornind de la Daci si Romani,ca nu sunt cazut in cap ca voi,eu sunt aici ca sa le transmit un mesaj pozitiv basarabenilor,care in comparatie cu mintile voastre de rahat ,ii consider romani doar pt ca vorbesc romaneste si impreuna cu care am avut o istorie comuna,de care voi acum,ca niste capete sparte ce sunteti,va deziceti precum cele mai mari javre posibile,din cauza carora,basarabenii ne considera pe noi toti romanii niste tradatori.
Inchipuitiva la ce torturi v-ar fi supus Stefan cel Mare si Sfant,daca ati fi trait pe vremea Mariei Sale
Oare ati fi apucat sa traiti asa mult?!!
Tare ma indoiesc,mizerabililor !
A comentat micael 31 octombrie 2008, 19:01 | mergi sus ▲
Hai Micaele, doar nu te-ai suparat pe noi, stancile de granit ale Romaniei. Asa suntem noi moldovenii mai hatri, mai glumeti. Si mai adaug ceva la ce a spus FURNICA. Primul domn al Romaniei a fost tot un moldovean. De aceea, noi moldovenii, fauritorii si aparatorii Romaniei, stim mai bine ca voi oltenii care sunt amicii tarii noastre si care-i sunt inamicii. Voi acolo la Caracal sunteti nisipul miscator si deci nesigur, si visati si credeti ca tot ce zboara se mananca. Asa ca lasa-i pe basarabeni in plata domnului si vezi de tara noastra si de natia noastra.
A comentat unul de la iasi 31 octombrie 2008, 19:01 | mergi sus ▲
Bre,Furnica,mesajul de mai jus este pt toti ,inclusiv pt tine,care consideri ca moldovenii sunt mai presus decat ceilanti romani.
A comentat micael 31 octombrie 2008, 19:08 | mergi sus ▲
Micaele draga, ce sa-i faci dragule daca tarele genetice iti joaca feste. Spre stiinta ta, basarabenii nu mai vorbesc romaneste, ci ruseste, in ucraineana si gagauza. Sunt o populatie polietnica, asa spun si oficialitatile lor, si rusii si noi romanii care am fost pe acolo. Vino dom-le odata pe aici sa te duc in Basarabia si sa te convingi. Asa ai sa simti si tu ura rusofonilor pentru tot ce este romanesc. Dupa asta as vrea sa te vad cum ai sa-i privesti. dar pana atunci taci ca te faci de ras. Si punct ca nu mai am timp de tine si de basarabeni.
A comentat unul de la Iasi 31 octombrie 2008, 19:09 | mergi sus ▲
:)))), oltene da vad ca ai inceput sa plangi, e drept, nu cu lacrimi, asta e, nici tu nu mai stii ce scrii, pai ce sa-ti fac daca te-ai luat cu moldoveni in pleazna. Las-o cu gargara mai usor, nu-i mai lingusi pe basarabeni ca devii din ce in ce mai ridicol, cat despre Basarabia, stai ba oltene linistit nu te agita ca stii ca te agiti de pomana, noi moldoveni o vom aduce Basarabia acasa, poate ne ajutati si voi, de ardeleni sunt sigur, de voi ma cam indoiesc pt. nu prea aveti sange-n vana. In Basarabia trebuie lasat sa se decanteze drojdia si sa se separe vinul apoi o sa stim exact pe cine strangem de coaie, pricipusi ba oltene.
A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 19:26 | mergi sus ▲
Bre,Iasule,se pare ca aveti orgoliu prea mare ,nu vi se pare.Adica voi vreti sa insinuati ca moldovenii au facut totul pentru Romania,noi astialanti n-am facut absolut nimik.
Bre,nu imi revin cat de prosti sunteti si cum ridicati problema.
Oare capodopera de la Curtea de Arges,tot Stefan cel mare si Sfant a ridic-o.
Deci voi spuneti ca de exemplu ardealul a fost ridicat de astro-ungari,ceea ce este adevarat,dar oare romani ardeleni n-au avut oare absolut nicio contributie acolo,cel putin ca sclavi,daca e sa judecam dupa mintile voastre intunecate.
Voi,moldoveni,ati fost mai norocosi,atat.Am luat-o noi ,munteni si ardeleni in freza de la turci si austrieci,pana cand au aparut rusii,in partea aceea de Europa si ati inceput s-o muscati si voi,pt ca turcii pina ajungeau la voi in Moldova,ii inputinam noi,munteni si acum va dati smecheri si ma luati cu istoria de la Daci-romani.
Bre,mai lasati orgorile astia prostesti ca stiti bine ca nu va merg smecheriile cu ceilanti romani.
Pentru ca asa cum faceti voi haz de necaz de prazul nostru oltenesc,asa stim si noi multe timpeni despre voi astia smecherii de la Moldova,dar n-are rost sa ma apuc cu capsomani,ca nu mai terminam niciodata.
A comentat micael 31 octombrie 2008, 19:27 | mergi sus ▲
de la FURNICA, NOAPTE BUNA SI UN SF. DE SAPTAMANA CAT MAI PLACUT !
A comentat FURNICA 31 octombrie 2008, 19:30 | mergi sus ▲
Hey,Furnica,ai inceput sa imi placi cum gandesti chiar daca ma iei peste picior ca fiind oltean,nu ma deranjeaza acest lucru absolut de loc.
Deci,hai sa -i sprijinim pe basarabeni cu toti,sa le dam un semnal puternic ca suntem alaturi de ei,chiar si acum cand cripto-comunisti aceia ne injura si tot se iau de noi,cei din Patria mama,ca numai asa vom reusi sa-i scoatem din zona gri de influenta a Moscovei.
Pe mine puteti sa ma injurati cu toti in cor,basarabeni si moldoveni ,ca nu ma supar,dar trebuie sa dam dovada de unitate in refacere neamului si gliei stramosesti.
A comentat micael 31 octombrie 2008, 19:39 | mergi sus ▲
Noapte buna,Furnica si week-end placut
A comentat micael 31 octombrie 2008, 19:40 | mergi sus ▲
pt Micael.
stii...apreciez intentia ta de sprijin pentru basarabeni, dar, sincer, in afara de sprijinul verbal nu stiu daca poti face mai mult...
pe de alta parte, nu stiu cat de gri e Moldova din cauza influentei Moscovei....asa par lucrurile de la distanta, in realitate nu este chiar cum cred multi romani. Nu-i pasa Moscovei de Moldova, asa cum nu-i pasa nici Romaniei, si daca e sa zic de Romania, pt mine intreaga conducere e comunista, doar ca oficial nu este, si sa nu-mi zici ca le pasa de viitorul romanilor, pentru ca nu este asa, nimanui nu-i pasa de nimeni, toti sunt niste hoti, fiecare incearca sa fure cat poate mai mult. deci, viitorul nu suna deloc bine-cam asta e concluzia mea...
A comentat werx 31 octombrie 2008, 20:45 | mergi sus ▲
Sunteti praf fratilor...ce dezbateti voi aici?! Furnica...tu ziceai ca prostul isi lauda ...bla bla...si tot tu ii faci pe toti prosti, caci tu esti destept si nu te lauzi deloc..;). Nici nu prea cred ca esti doctor, caci la ce comentarii ai bagat aici (vorbesc de prostiile direct spuse..), ai mult timp si putina inteligenta ca sa fii medic si sa stabilesti diagnosticul cuiva. mai mult decat atat, se vede ca esti in raza de 60 km de Bacau :)) Arata-mi un cioban din romania care sa stie sa se discurce in 2 limbi ca materne si inca un a invatata la scoala... Arata-mi un taran in Bacaul tau care a facut caei, basarabenii, macar 9 clase de scoala! mai viziteaza-ti prietenii in MD sa vezi cum arata gospodariile basarabenilor si cum arata celea de la Vaslui, Onesti, Botosani etc...Mai plimba-te prin satul MD sa vezi cum sunt imbracati taranii de acolo si cum se imbraca cei de la noi, nu mai vorbesc de case,scoli in sate,policlinici,pompieri,case de cultura sau club-uri.. Nu trebuie sa-ti dau argumente...,mergi si vezi, discuta cu oamenii de acolo...apoi posteaza cuvinte urate... Da, sunt si exceptii, e adevarat...dar daca faci comparatie in raport la populatie, fie ca excludem Ardealul sau nu...sa vezi ce iese...Prosti sunt peste tot...si betivi si hoti si tot ce vrei...
iar daca tot ai dreptul sa intri pe acest site...respecta-i regula...de nu, aranjam in 2 clipe sa-ti faca ban pe 1-2-3-4 luni! Iar daca nu stii regulile, citeste-le! Le gasesti pe site! Si nu fi as adestept pt discriminarea fratilor! Esti un las si deaceea nu poti recunoaste realitatea...Perle am sa mai zic,caci imi place sa spun adevarul, dar tu il cunosti?? Platim impozit si le dam bursa basarabenilor?! Da,e asa,dar nu te-ai intebat ce bursa iau romanii care invata la Chisinau la Arte, Medicina, Arhitectura? Aceasi bursa, aceleasi conditii, poate caminul e ceva mai groaznic...dar in rest...Vrei sa-ti recuperezi banii,pleaca sa inveti la bursa in MD, daca tot esti destept si le stii situatia si iti garantez io, ca la ei acolo, ai sa tii pliscul legat si nu ai sa mai comentezi asa cum comentezi aici...iar ei, bravo lor ca lupta si au curajul sa se exprime si la noi in tara, caci daca nu ar fi ei, Romania ar uita cu totul despre Basarabia!!!! Repet esti un las, nu recunosti adevarul, traiesti in vise...unirea nu prea o vad nici eu, dar suntem datori sa le dam o mana de ajutor...macar pt ceea ce le-am facut in 24'!
Si inca ceva...o fi vorbind si stricand ei limba romana...dar noi o facem mai mult si mai tare..cand au intrat la noi in circulatie cuvinte ca: gagica,gagiu,beton,fain,misto,bairam,dambla, sictir, bebelus,chicineta etc..?Nu avem ale nosatre: domnisoara(fata)fatuca, baiat(flacau), foarte bine, excelent,perfect,chef,distractie, problema, ..hai mergi si taie frunza la caini, prunc,bucatarie etc...Nu tot noi am stricat-o? Am uitat cuvintele noastre furmoase: prunc,scutece,flacau, dor..etc si etc...
Si nu uita...repsecta regulile forumului ;) :))))
A comentat QWERT 03 noiembrie 2008, 06:24 | mergi sus ▲
werx total deacord cu tine...problemele basarabenilor vin nu din exterior ci din interior...ca si ale noastre in RO...dar trebuie sa facem ceva, chiar daca nu putem face nimic fizic, macar verbal sa nu...tacem in final! Vorba dupa vorba..poate...e mica speranta,dar macar sa nu ne discriminam!
A comentat QWERT 03 noiembrie 2008, 06:27 | mergi sus ▲
D-le basarabean QWERT! Am strabatut Basarabia de la nord la sud timp de 10 zile. Am platit si am dormit in case din satele basarabeni. In afara de ospitalitate pentru cel care plateste, nu am observat cele ce spui. Satul basarabean poate are cateva cladiri, foste oficiale, mai rasarite, dar nu este mai presus de satele din Botosani, Iasi, Vaslui etc. Din contra, in satele de la noi exista un proces mult mult mai mare de reconstructie. Si cand spun reconstructie, ma refer la calitatea caselor, marimea si confortul lor. Dar daca nu locuiesti in Romania, iti dai si tu cu presupusul ca multi alti basarabeni. Pai daca este mai bine la voi, stati domnule acolo si nu ne mai deranjati cu cererile voastre de ajutor, cetatenie, etc.
A comentat PROCUST 03 noiembrie 2008, 08:05 | mergi sus ▲
Procust..sunteti orbi de manie...urmareste comentariile,nu sunt basarabean! Intr-adevar,acum merge o reconstructie a satului romanesc,de banii din Italia si Spania! In MD nu se mai construieste in sate asa cum acum 10 ani in urma...dar vorbeam la general, nu de o anume ora si data...
Deci nu ma dau cu presupusul,vezi ca gresesti si tu,ca un "totstiitor" in privinta etniei mele... ;) Pace.....
Inca ceva,romanii care au fost plecat in afara, pe o perioada mai lunga, vor fi mai solodari cu basarabenii, caci doar acesti oameni si altii care cunosc adevarata situatie si au o demnitate nationala, vor intelege acesti basarabeni si-i vor sustine...caci s-au aflat in pielea lor...fiind "cetateni europeni"!
A comentat QWERT 03 noiembrie 2008, 08:22 | mergi sus ▲
QWERT

Mai Creion Fermecat, daca tu spui ca esti atat de inteligent si de destept, lumineaza-ne si pe noi astia mai putin inteligenti si destepti, hai sa vedem ce anume e "PRAF", in ceea ce s-a discutat, sau in ceea ce eu am afirmat, vad ca esti tare in cioc. Ceea ce tu afirmi mi se pare ca fiind cu adevarat PRAFURI, ori esti naiv ori esti cu capul, sincer, nu am alta explicatie pt. ca vad ca nu stii sa citesti si esti rupt complet de realitate, traisti intr-o alta lume omule, ne uitam la filme si spectacole diferite, evident, tu te uiti la alea mai inteligente.. Afirmi tot felul de ineptii legate de RM crezand ca noi nu stim cu ce se mananca RM, ca sa aflam ca tu de fapt tu nu esti din Basarabia, probabil esti cetatean al lumii, dar fiind analist in probleme basarabene iti dai cu presupusul. QWERT, daca vrei sa zici ceva inteligent cu adevarat, fa-o, daca continui sa aberezi pe forum, atunci, ciocul mic si joc de glezna.
A comentat FURNICA 03 noiembrie 2008, 09:00 | mergi sus ▲
Saru' mana Furnica...ti-ai epuizat argumentele :))) Mergi cu atacul la persoana...Copilule..of..no bine,fie cum vrei tu,nu mai ma ce discuta.
A comentat QWERT 03 noiembrie 2008, 09:06 | mergi sus ▲
Iata un fragment din scrierea acestui debil mintal cu diploma de 9 clase, citez:
\"iar daca tot ai dreptul sa intri pe acest site...respecta-i regula...de nu, aranjam in 2 clipe sa-ti faca ban pe 1-2-3-4 luni!\"
Ba papagalule ma ameninti cumva sau mi s-a parut, hmm, ori in prostia crezi ca daca esti in spatele butoanelor poti sa-mi bagi pumnul in gura asa cum fac comunisti tai in RM
cu texte de amenintare. Futu-ti morti mati de jigodie ordinara, de parvenit si coda de topor, te-ai aciuat in Romania si acum ai inceput sa-ti umfli muschii de pe creier ba debilule! Nu va convine adevarul, scrieti-l voi ba desteptilor care veniti in RO ca sa scapati de prostie, cat despre excluderea mea de pe forum pt. ca deranjez, e OK, ce mai astepti ba javra ordinara,apasa pe buton atat poti si tu, ca vad ca ai cap, minte la ce-ti mai trebuie.
A comentat FURNICA 03 noiembrie 2008, 09:19 | mergi sus ▲
Daca cineva inca nu a inteles cine este INSECTA de pe forum, va spun eu:
un ordinar mancator de rahat, stapanit de grandomanie, care crede ca tine fraiele istoriei romanilor in mainile lui scurte, care (acele maini) din pacate nu pot ajunge decat la tastatura.
Unirea sau neunirea romanilor nu depinde de el. Adevarul sau minciuna despre istoria antica, medievala, contemporana, moderna sau noua a romanilor nu este asa cum le prezinta el. Tipul pur si simplu este frustrat ca nu i se acorda atentia cuvenita, de aceea incearca sa si-o castige prin tot felul de procedee de epatare.
Am o propunere pentru FURNICA.
Daca nu crezi in amenintarile care ti-au fost adresate, gaseste sediul organizatiei studentilor basarabeni in cel mai apropiat oras (Iasi, banuiesc). Prezinta-te acolo si spune cine esti si ce ai facut pe forumul www.basarabeni.ro.
Dupa aceea sper sa nu mai revii pe forum. Sper ca nu-ti vei reveni in general :-)
Succes, curajosule!!!
A comentat Gummy Bear 03 noiembrie 2008, 10:22 | mergi sus ▲
E..ce ziceam...a ramas fara argumente..si acum isi arata adevarata sa natura de ...Mai uscatura! Nu face poporul de ras...ti-am zis ca trebuie sa respecti regulile...caci asa este...macar stiu sa apas pe buton..dar tu ca si majoritatea semenilor tai, dai doar din limba! Si debil m-ai facut, dar singur nu vezi ce scriu, ai o hernie ceva? iar ma faci din basarabia...Dar decat roman ca tine, mai bine de 1000 de ori basarabean inconstient de neam! :)) Faci de ras si judetul tau si adeveresti si vorbele despre cine sunt moldovenii...mai rau! Strici imaginea intregii Romanii! Salut,mai astept ofense, ca sa-ti arati inteligenta si lipsa de argumente si dupa, apelez la redactorii acestui Site.. :))) Hai...fierbe in continuare..

Apropos, "FURNICA" vine de la "FUR" si "NICA" ce vine ca regionalism de la "nimica", ...Ky ashe s graiesti la tini..nu mai?..:) Hai,cauta-ti de citit ceva...Se vede din texte ca esti un tanar cu o copilarie si viata neimplinita. No offence: atac vs atac la persoana.. ok? Te imbratisez!
A comentat QWERT 03 noiembrie 2008, 11:01 | mergi sus ▲
Apropos, Furnica, daca cumva...ura te orbeste si nu ai gasit linkul, ti-l trimit asa, ca sunt dragut :)) http://www.basarabeni.ro/politica-de-utilizare/
A comentat QWERT 03 noiembrie 2008, 11:04 | mergi sus ▲
:)))))
Gummy, doar o vorba vreau sa-ti spun, MARSH !
A comentat FURNICA 03 noiembrie 2008, 11:55 | mergi sus ▲
:) Gata, a secat izvorul prostiilor..Furnica,doar limba e din tine...si aia stricata..
A comentat QWERT 03 noiembrie 2008, 12:45 | mergi sus ▲
QWERT ,frate,sincer sa fiu si eu am crezut ca esti basarabean,nu ca ar exista vreo diferenta intre basarabeni si ceilanti romani din tara ,dar nu stiu de ce am ramas cu impresia asta,Hmm ,poate din cauza ca ne asemanam intru catva si le luam partea basarabenilor de fiecare data in fata moldovenilor frustrati din tara,care se pare ca au gasit aici un debuseu in care iti arunca ei toate mizeriile in care traiesc si ii definesc.
Bre,Furnica,mi s-a pus pata pe tine si n-o sa ma las pana nu o sa te fac sa vorbesti singur pe strada,crezand in minte ta de insecta infecta ca imi dai mie replica.
Va pun eu la punct,neam prost si laudaros.
A comentat micael 03 noiembrie 2008, 13:06 | mergi sus ▲
Bine zis Micael, mersi pt intelegere! :)
A comentat QWERT 03 noiembrie 2008, 13:09 | mergi sus ▲
QWERT

"Baitas", imi este mila de tine, sincer, incearca sa nu te fortezi prea tare ca faci spume si intri in criza epileptica, e pacat esti inca tinerel, 50 de ani nu e o varsta prea inaintata. Nu am subiect de discutie cu dalde tine, ridici doar probleme insipide, care ,chiar nu ma intereseaza.
A comentat FURNICA 03 noiembrie 2008, 13:13 | mergi sus ▲
FURNICA, un om matur nu injura ca tine, asculta parerea si dezbate cu argumente, iar tu esti un mucos si nu te mai supraevalua... :)) Dupa comentarii se vede ca esti cu mult mai fortat decat unul care abia de merge o data la 6 zile la WC :))) iar daca nu ai ce discuta de mine, sa stii ca nu eu am inceput subiectul cu tine, ci tu ai inceput necivilizat sa-mi critici comentariile. nu e problema ca le contrazici sau critici, e problema in stilul pe care il ai! Esti un needucat,atat doream sa-ti demonstrez pe parcursul acestei discutii!
A comentat QWERT 03 noiembrie 2008, 13:32 | mergi sus ▲
Hai,Furnica,ce draqu,ma faci sa astept sa te execut online si in direct.
Hai fata taichi,spune ceva,mai debiteaza o prostie,pentru sunt pregatit sa-le fac zile fripte nu doar la trei moldoveni,cum m-ati surprins data trecuta cand m-ati atacat in haita ca hienele ce sunteti.
Hai curaj,ca ma grabesc !
A comentat micael 03 noiembrie 2008, 13:34 | mergi sus ▲
Furnica,esti chiar nesimtit ca nu ma bagi in seama,e ok,tot te prind eu altadata si iti scot fumurile din creierasul acela imaterial.
Adica,Basescu plange on the air la radio cand iti aminteste de ordinul lu` Antonescu :"Soldati va ordon,treceti Prutu` "si tu scarbosenie fara pereche iti bati joc cum iti vine tie la gura de fratii nostri,de martirii neamului romanesc.
Bre,stupizenie intruchipata,tu ai ceva sfant pe acest pamant ?!
Doamne sfante,dar ce prostii vorbesc,de cand au insectele si necuvantatoarele ceva sfant pe pamant,cand ele se bazeaza doar pe instintul primar si brut.!
A comentat micael 03 noiembrie 2008, 13:56 | mergi sus ▲
Copii datii crezare, copilul meu a evadat de la psiho-terapie...unde era la tratament in spitalul Psihologic-Terapiutic Contra Futaiului cu Pielea, ea uraste basarabenii fiindca iubirea ei a fost un basarabean care a lasato gravida si acum zbeara cu venin oriunde aude cuvintul basarabean....imi cer scuza si mii rusine de pepeniii mei...mars fa acasa las ca-ti arat yo....
A comentat Tata lui FURNICA 03 noiembrie 2008, 14:07 | mergi sus ▲
Cred ca si pe tine te-a lasat gravid..un pic...acelasi basarabean :))
Te rog, nu mai strica imaginea romanilor! Ca se culca cu cine vrei,in pat, inconstient si fara protectie....mare minte tre sa ai sa mai aduci si asa exemple, esti un mascarici! hai, mai baga un comentariu...
A comentat QWERT 03 noiembrie 2008, 14:51 | mergi sus ▲
Oameni buni voi vad ca incepeti sa va mincati unii pe altii olteni munteni moldoveni etc sunteti romani tori si picati atit de jos ca n se mai vede de unde ati pornit, ce folos ca stiti cine sunteti daca tot va mincati ca ciinii, de sute de ani Acest teritoriul a fost emigrat dintr-o regiune in alta si ce daca o familie mama olteanca si tata muntean si traiesc in Iasi ce sunt copii lor ? mii jale de voi ca incepeti sa impartiti cine si ce rol a avut la faurirea istoriei si culturei romanesti ...vorbind in asa hal demonstreaza ca nu stiti nimic si sunteti niste nimicuri care isi scot unuia altuia ochii cine a fost mai important pina acum Moldoveanu sau olteanu etc...impreuna Romania reprezinta o fortza de temut dar aparte sunteti javre ce vreti sa ruiunati ce sa construit cu sudoare si singe, lasati abiratiile si injosirele caci nu duc la nimic ce ar putea sa construiasca...norocul vostru caci ca voi sunt putini in Romania si ne-norocul nostru caci la noi alde voi sunt multi...eu sunt Basarabean dar nu sunt mai jos decit voi prin simplu fapt caci respect orice ginditor ce gindeste in primul rind...vorbiti de rusi dar ei daca e sa ne uitam nu la copaci ci la padure sunt un popor mare si stralucitor...asa ca si orice popor si neam de pe acest pamint numit Europa...oriunde poti gasi javre si calai , dictatori din istoria acestui continent...problema e ca URSS a fost ultimul imperiu si de aceea ii vorbim pe rusi in ultimul hal ...sunt rusi care le dau tot respectul care stiu ca noi suntem romani si se intereseaza de istoria noastra si ne respecta dar sunt si matahale care ne calca in picioare...asa cum sunt si in Romania...problema e nivelul de oameni ci nu istoria in general...istoria e scrisa de oameni...dar e facuta tot de oameni...fiecare o poate citi si a o redacta in felul sau in dependenta de sistemul politic al oricarui stat...cine plateste acela si comanda...dar care e adevarul istoric....? oare noi nu stim ? oare ne trebuie un al treilea razboi mondial sa intelegem ca suntem cu totii romani si trebuie sa fim uniti ? ce e carecteristic la nevoi suntem unti doar daca le este greu la amindoi dar daca unul o duce mai bine si altul mai rau ca acum voi ne promiteti , discutati , analizati ... in cazuri exceptionale omul gindeste mai rapid si e\ia cu el doar ce reprezinta pentru el o valoare nu bunul material ci amentirile si amentirile stau la baza Istoriei...si vechelor scripturi si cronologii...asa ca orice problema se poate vedea ca o problema abstracta...depinde doar sa alegi jocul cui tu il faci? Adevarul nu il stie nimeni tu doar poti sa-l intuiesti...dar faptul ca noi suntem Romani e arhi cunoscut chestia asta doar niste prosti poate sa nege si sa urasca chestia asta...Ginditi...inainte de a scrie ceva....
A comentat doswin 03 noiembrie 2008, 14:53 | mergi sus ▲
HAi lasati va rog mult prostiile ca nu sunteti in mahala sau nu vorbiti cu vecinul de peste gard...orice om are dreptul la respect daca respecta acest drept...basarabenii prin faptul ca vb o limba stricata si rusificata...si sunt rataciti...nu inseamna ca suntem de "pielea p**ei" caci nu a depins de noi si nu noi am ales...acest destin istoric...acum ca sa ales comunistii...ce inseamna 10 ani numai promisiuni partide democratice dar in fond acelasi sistem comunist...la voi ce nu sunt comunisti in parlament ? hai lasati aberatiile la noi ei macar o dau pe fatza...ca se numesc comunisti...la voi ei se ascund si neaga ori legatura...dar sa fii comunist nu e un tip de politician ...ci deja e un fel de comportament un fel de a gindi...si de a rezolva problemele...asa ca lasati prostiile...oriunde omul ce gindeste este respectat...suntem romani si punctum...nu conteaza ce spuneti e un fact istoric si asa am fost si asa vom fi indiferent de citi se socot si citi nu...oaia ar vrea ea sa fie vaca dar tot oaie ramine....pace celor cu cerebel....
A comentat doswin 03 noiembrie 2008, 15:06 | mergi sus ▲
Bine zis...Doswin.."..nu conteaza ce psuneti, e un fapt istoric si asa am fost si asa vom fi, indiferent de cati cred si cati nu..."! Vezi Furnica, eu cred ca tu esti o iscoada de-a lui VoRosca, cum zic basarabenii pe care ii cunosc...si de aia esti p us aici, sa semeni ura si rele...
A comentat QWERT 03 noiembrie 2008, 15:18 | mergi sus ▲
Doswin,frate,eu sunt de acord cu tine cand ne spui ca suntem romani cu toti,vrem noi sau nu vrem.
Ma cunoasteti cu totii si stiti prea bine ca imi place sa fiu civilizat,dar de cateva zile am o pofta nebuna sa strivesc o Furnica virtuala,care se considera singura a fi foarte inspaimantatoare asa cum par toate furnicile marite la microscop,ca-n in filmele S.F. proaste si vechi de pe timpul bunicii.
A comentat micael 03 noiembrie 2008, 16:48 | mergi sus ▲
Sunteti penibili,voi ce va balacariti reciproc aici...Sa va fie rusine...
A comentat George 03 noiembrie 2008, 17:37 | mergi sus ▲
Poveste de toamna

Un ilustru profesor de la Univestitatea din Iasi, mai exact de la Facultatea de Matematica a fost intervievat de o reportera intr-un moment deosebit din viata distinsului dascal. Dialogul celor doi suna la un momendat cam asa, citez din memorie: - d-le profesor astazi este o zi aniversara cu o dubla semnificatie pt. dumneavoasta, va rog sa ne spuneti despre ce este vorba ?
- da, a raspuns profesorul, este o zi deosebita, astazi implinesc 75 de ani de viatza si in acelasi timp 50 de ani de cand predau matematica in Universitatea ieseana. Privind in urma, uneori, am sentimentul ca totul a inceput ieri, imi trec prin fata ochilor generatii de studenti care acum la randul lor formeaza alte si alte generatii.
- d-le profesor cele 50 de generatii pe care le-ti format v-au creeat o parere super avizata in privinta studentului de la matematica, asadar, cum este studentul de la Facultate de Matematica?
- Intr-adevar, am reusit sa-i cunosc f. bine, cred ca i-as imparti in 4 categorii pe st. de la matematica, in prima categorie sunt studentii care stiu matematica si stiu ca stiu matematica, cu aceasta categorie nu am niciodata probleme, as spune ca e o placere sa lucrezi cu ei, a doua categorie este cea a studentilor care stiu matematica dar nu stiu ca stiu matematica, pe acestia trebuie doar sa ii conving sa aiba incredere in ei , mai exista o categorie de studenti care nu stiu matematica si stiu ca nu stiu matematica, paradoxal, dar cu acestia, ca si cu prima categorie, nu am probleme, in sfarsit, a patra categorie de studenti, si cea mai numeroasa, este formata din cei care nu cunosc matematica dar cred ca cunosc matematica, cu acesta categorie am cele mai mari probleme.
........

Domnilor neintelesi de pe acest forum, extrapoland povestirea distinsului prof. la situatia domniilor voastre in materie de cultura generala si nu numai,Va intre, voi, neintelesii de pe acest forum in ce categorie considerati ca va aflati ? Ia zi QWERT("geniu neinteles"), dar tu Gummy(maimuta cu pene), micael(dar tu sarpe de dudau), 300,doswin s.a. sa auzim !!
A comentat FURNICA 03 noiembrie 2008, 18:15 | mergi sus ▲
Bre,Shit Ant,poate nu tuturor ne place matematica,dar pentru ca tu te lauzi ca esti inginer,ia spune-ne,tu in ce puii mei de categorie te inscrii,daca te inscrii in vreuna,bineinteles.
A comentat micael 03 noiembrie 2008, 18:24 | mergi sus ▲
Utilizatorul FURNICA a primit BAN pentru o perioada de 30 de zile datorita limbajului folosit pe acest site!

Va rugam sa respectati Politica de utilizare Basarabeni.Ro!
A comentat Admin 03 noiembrie 2008, 19:34 | mergi sus ▲
Admin. am o rugaminte, bineinteles ,daca se poate ,nu insist. Va rog foarte frumos , anulati BANUL lui FURNICA.
Poate mai dur ca unii sa exprimat la unele momente . Dar jumatate de pe forum nu prea respecta politica de utilizare a sitului. Deacord, ar trebui sa filtreze putin limbajul folosit , dar si daca dati la toti BAN ,forumul isi perde din interes. Si nas crede ca prin BANURI se va reeduca . Respect!
A comentat j.PHILIPS 04 noiembrie 2008, 00:29 | mergi sus ▲
Regulie sunt pt toti reguli...se poate exprima opinia si fara injuraturi...mi s epare corect...nimeni nu l-a obligat sa intre pe acest forum si sa ponegreassca oamenii si cum a zis si el, are acces liber sa faca si sa scrie ce vrea...dar suprota consecintele...
Democratia nu e doar sa faci ce vrei, ci sa faci ce vrei atat timp cat nu-l deranjezi pe altul...
Salut si respect administratiei basarabeni.ro
A comentat QWERT 04 noiembrie 2008, 10:46 | mergi sus ▲
Regulie sunt pt toti reguli...se poate exprima opinia si fara injuraturi...mi s epare corect...nimeni nu l-a obligat sa intre pe acest forum si sa ponegreassca oamenii si cum a zis si el, are acces liber sa faca si sa scrie ce vrea...dar suprota consecintele...
Democratia nu e doar sa faci ce vrei, ci sa faci ce vrei atat timp cat nu-l deranjezi pe altul...
Salut si respect administratiei basarabeni.ro
A comentat QWERT 04 noiembrie 2008, 10:46 | mergi sus ▲
Ba QWERT, ba uratule, dupa ce ca esti urat esti si prost, ba nici atat nu te duce capul incat sa intelegi ca FURNICA nu poate fi scos vreodata de undeva, ba uratanie, FURNICA vine si pleaca doar cand vrea muschiuletul lui, ce dreaqu e asa de greu de inteles.
A comentat FURNICA 04 noiembrie 2008, 12:25 | mergi sus ▲
j.PHILIPS

Multumesc !
A comentat FURNICA 04 noiembrie 2008, 12:27 | mergi sus ▲

Adminule, ba gogosarule, mergi ba de te apuca de altceva care ti se potriveste cat de cat, lucruri serioase, sincer, esti penibil rau de tot ! Auzi idiotul, ii da BAN lui FURNICA, Doamne fereste, asta-i cazut in cap.
A comentat FURNICA 04 noiembrie 2008, 12:41 | mergi sus ▲
micael

Ba cap patrat cu mintea-n colturi, tu stii sa citesti, eu cred ca nu, ba tzara, nu despre matematica era vorba, ce, vrei sa-ti desenez ca sa pricepi, in plus eu nu m-am laudat ca-s inginer, asta imi e meseria alta nu am, tu ce invarti , esti mastubator de curcani sau ce invarti, tie rusine sa recunosti, ipocrizenie cat cuprinde la dalde pacalici ca voi. E vax!?
A comentat FURNICA 04 noiembrie 2008, 12:50 | mergi sus ▲
PT. DENNY

Salutari pt. prietenul meu din Ploiesti. Multumesc Denny !
A comentat FURNICA 04 noiembrie 2008, 12:53 | mergi sus ▲
Pentru Fu... rnica :-)
Cica,
<Salutari pt. prietenul meu din Ploiesti. Multumesc Denny ! >
Ai uitat sa arunci un teanc de bani si sa strigi: "fara numar! fara numar! fara numar!" Manelistule.
A comentat Gummy Bear 04 noiembrie 2008, 13:08 | mergi sus ▲
Bre,Furnicuta retardata ce esti tu,ti-am promis ca
o sa te fac te plangi,asa ca asculta aici,tu crezi ca ma impresionezi intr-un fel cu prostiile pe care le debitezi pe forum,eu in viata de toate zilele ocolesc tembeli ca tine,dar acum n-am incotro si trebuie sa ma cobor la nivelul tau de sub-cultura si sa vorbesc pe limba ta de insecta nenorocita ce se hraneste doar cu mizeriile si gunoiele lumii civilizate.
Eu cand promit un lucru,bre,creieras vid si inutil,pai eu ma tin de promisiune,indiferent de consecinte,asa ca mizerabilule o ai mult de furca acum cu mine.
Bre,creieras cat un microb,tu crezi ca eu te las sa-i faci tu pe basarabenii cum iti vine la gura!
A comentat micael 04 noiembrie 2008, 13:11 | mergi sus ▲
:)))) Imi pare bine ca ai revenit...comunistule! Simteam lipsa limbii tale... :)) Stai ca deseara primesti ban si de aici...:)) Sunt inginer si io, dar nu asa de prost educat...inca t sa-mi permit asa vorbe... Hai, spor la schimbat IP-uri in veci.. :)))
A comentat QWERT 04 noiembrie 2008, 13:13 | mergi sus ▲
FURNIK, CEVA PROBLEME...PE FORUMU' ASTA?
A comentat DENNY 04 noiembrie 2008, 14:12 | mergi sus ▲
micael, lasa-i pe ei sa se certe, mai bine treci pe http://www.trm.md/index.php?module=live_tv, asculta niste muzica live, din Basarabia, nu o sa regreti...
A comentat Babacu 04 noiembrie 2008, 14:43 | mergi sus ▲
Babacule,frate,dar pe TV Moldova baga doar filme rusesti sau sunt dublate de doua ori,din engleza in ruseste si abia pe urma in romaneste,ca tot nu ma prind. :-)
Iar cat il priveste pe Furnica si ceilanti moldoveni din patria mama,trebuie sa-i pun la punct,ca se pare ca textele idioate vehiculate de cripto-comunistii de la Chisinau despre moldovenism, au trecut Prutul ca o molima si iau afectat si pe durii astia de pe la Iasi,de au inceput sa se creada "stancile romanismului" :-)
A comentat micael 04 noiembrie 2008, 16:33 | mergi sus ▲
Uite aici,frate,link-uri de radiouri de muzica populara,dar ai grija,frate,sa nu ai damigeana de vin langa tine,ca poate uiti sa te mai opresti si o golesti intr-o singura seara si sincer nu vreau sa incep sa va invat la prostii .:-). Sanatate,Babacule !
A comentat micael 04 noiembrie 2008, 16:45 | mergi sus ▲
Babacule,se pare ca ma inveseli inaintea ta si uitai sa-ti trimit si link-urile.LOL.
http://www.google.com/search?q=radio+muzica+populara&sourceid=navclient-ff&ie=UTF-8&rlz=1B2GGFB_enRO215RO215
A comentat micael 04 noiembrie 2008, 16:50 | mergi sus ▲
Se pare ca unii nu se mai satura sa incalce regulile acestui site...

"FURNICA", ti-am mai BAN-at cateva calculatoare (cele de la birou, cred) ;)) Sunt curios sa stiu daca o sa mergi la o sala de internet ca sa-ti postezi injuriile si injuraturile pe acest site! :)
A comentat Webmaster 04 noiembrie 2008, 17:32 | mergi sus ▲
:))))
A comentat QWERT 05 noiembrie 2008, 08:08 | mergi sus ▲
I-am zis io... "...Stai ca deseara primesti ban si de aici...:)) " :)))
A comentat QWERT 05 noiembrie 2008, 08:10 | mergi sus ▲
Mda. E trist fara clovni...
A comentat Gummy Bear 05 noiembrie 2008, 11:29 | mergi sus ▲
Webmaster,

Ba cap patrat, ai blocat pe......... Eu vorbesc cand vreau si cu cine vreau. Dar cu voi nu se mai merita a vorbi. Voi nu vedeti ca in afara de un oltean nebun, nimeni nu vrea sa mai vorbeasca cu basarabenii? Romanii nu vor sa mai stie de existenta voastra.
A comentat FURNICA 05 noiembrie 2008, 19:20 | mergi sus ▲
Iar ai aparut..uite ca e mai vesel...:)) A revenit clovnul!
A comentat QWERT 06 noiembrie 2008, 08:20 | mergi sus ▲
a venit messia slava slava !!! :)))))
A comentat doswin 06 noiembrie 2008, 13:19 | mergi sus ▲
Bre,Furnica,mai bine oltean nebun ca mine decat neam prost ca tine.
Tu n-ai inteles un lucru si nici nu o sa-l intelegi vreodata,eu cel putin respect oamenii indiferent de cine sunt si cum gandesc,pe cand tu nu ai nici cei 7 ani de acasa.
Hai sa-ti spun o poveste,poate,poate vei pricepe si tu ceva :Eu am un grup de amici ca fiecare om sanatos si cand e frumos afara,mai ales primavara sau vara,ne intilnim intr-un parcuret si jucam sah,rummy,carti.
Hey si ,din cand in cand mai apare si un altul,care stie sa joace decat table,dar nu stie sa piarda,iar cand se intimpla totusi sa piarda ,incepe sa injure ca birjarul,arunca cu piesele pe jos etc.
La inceput parea haios,faceam misto de el pe ascuns,cu timpul a devenit insuportabil ,asa incat am ajuns cu totii sa-l ocolim,pentru ca noi ceilanti ne intilnim ca sa ne relaxam,sa mai glumim unul de altul,etc,iar nu sa ne stresseze un oarecare ce e incapabil sa socializeze.
Oare asa esti si tu in viata de toate zilele?!!!
A comentat micael 06 noiembrie 2008, 13:54 | mergi sus ▲
Admin. asa iti place forumul.? Ai stins focul alungindul pe Furnica. Cu parere de rau .Foarte trist !
A comentat j.PHILIPS 09 noiembrie 2008, 19:01 | mergi sus ▲
De azi americanii toti ..muncesc la negru.....
A comentat A.I.Cuza 09 noiembrie 2008, 22:12 | mergi sus ▲
după înlăturarea lui Cuza satele au fost înspăimântate că reforma agrară nu va mai avea loc.
la 3 aprilie 1866 la Iaşi o demonstraţie a Mişcării Separatiste cere anularea unirii Moldovei cu Ţara Românească, Poarta Otomană mobilizează armata la Dunăre pentru a interveni în România, unirea fiind recunoscută doar pe timpul domniei lui Cuza.

A comentat A.I.Cuza 09 noiembrie 2008, 22:19 | mergi sus ▲
10.11.2008 Furnica,...Michael....etc. Formeaza aici pe acest site. diferite "Adunari Adhoc" pentru a cere unirea noilor principate Romane.
Pentru ce? Inca o mare greseala? Cred ca va mai trebui sa treaca vreo 2008 ani ca sa vin din nou Presedinte al principatelor Romane.
Deocamdata lasatima sa ma odihnesc in PACE!!!!!
A comentat A.I.Cuza 09 noiembrie 2008, 22:26 | mergi sus ▲
Oraşe atestate documentar pe teritoriul viitorului stat Moldova: 940/965 - Cetatea Albă ("Monocastro"), 1174 - Bârlad, 1241 - Baia, cca. 1274 - Chilia, 1310 - Hotin, 1340 - Siret[3].
1164 - Nicetas Choniates scrie în cronica bizantină despre locuitorii de "la hotarele Galiţiei"[4].
1241 - Năvălesc tătarii între Carpaţi şi Nistru[5].
1300 - Pecetea oraşului Baia, cu inscripţia latină "Sigilium Capitalis Civitatis Moldaviae Terrae Moldaviensis" (cu caractere gotice şi reprezentarea sfântului catolic Hubertus) atestă existenţa oraşului Baia, locuit de saşi şi unguri.[6]
1310 - Sunt cunoscute aşezările Ţeţina (la vest de Cernăuţi) şi Hotin (sediu episcopal catolic).[7]
1325 - Românii moldoveni de pe teritoriul viitorului stat Moldova luptă alături de poloni, ruteni, şi lituanieni împotriva markgrafului de Brandenburg[8].
1326 - O oaste de "walachi" îl ajută pe regele polon Wladislav Lokietek[9].
1343 - Voievodul Dragoş de Maramureş, trimis de regele Ungariei îi învinge pe tătari şi-i alungă peste Nistru[10].
1345 - Sunt atestate documentar mănăstirile franciscane de la Baia, Siret şi Cosmin[11].
1350 - La Botoşani colonia de armeni de aici îşi construieşte prima biserică[12].
1352/1353 - Regele Ludovic cel Mare al Ungariei înfiinţează o nouă provincie numită Moldova în fruntea căreia îl numeşte pe nobilul Dragoş din Maramureş[13].
1359 - Are loc descălecatul lui Bogdan I care obţine independenţa Moldovei ca stat.[14]
cca. 1391 - Urcă pe tron Roman I, pe care hrisoavele îl numesc voievod al Moldovei de la munţi şi până la mare[15].
1420 - În timpul lui Alexandru cel Bun are loc prima luptă a moldovenilor cu turcii care atacă fără succes Cetatea Albă[16].
Din secolul al XV-lea, Moldova este împărţită în Ţara de Sus şi Ţara de Jos la care se adaugă Bugeac (Basarabia veche)[17]
1467, 14-15 decembrie - Ştefan cel Mare învinge la Baia oastea ungară condusă de Matia Corvin, suzeranul său[18].
1475, 10 ianuarie - Lupta de la Vaslui. Armata condusă de Ştefan cel Mare, alcătuită din ca. 40.000 de oşteni, dintre care 5.000 de secui şi 2.000 de unguri trimişi de regele Matia Corvinul, 2.000 de poloni trimişi de regele Poloniei cu 20 de tunuri, a învins oastea de 120.000 de soldaţi a lui Soliman Paşa[19].
1484 - Turcii iau Cetatea Albă şi Chilia[20].
1497 - Regele polon Ioan Albert este înfrânt de Ştefan cel Mare la Codrii Cozminului[21].
1538 - Imperiul Otoman îşi încorporează Bugeacul cu Tighina[22].
1574 - Ioan Vodă cel Viteaz este trădat de boieri şi ucis cu cruzime de turci[23].
1600 - Mihai Viteazul devine şi domnitor al Moldovei şi realizează unirea celor 3 principate: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova[24].
1711 - Poarta otomană instaurează domniile fanariote, iar ca primul domnitor este numit Nicolae Mavrocordat[25].
1713 - Hotinul devine raia turcească[26].
1775 - Austria obţine de la Înalta Poartă nordul Moldovei, teritoriu pe care îl numeşte Bucovina[27].
1812, 16 mai - Pacea ruso-turcă de la Bucureşti: partea de est a Moldovei, ţinutul dintre Prut şi Nistru, pe care Imperiul Rus l-a numit Basarabia, intră în componenţa Rusiei[28].
1821 - Acţionează Eteria lui Alexandru Ipsilanti[29].
1822 - Se restabilesc domniile pământene prin numirea lui Ioniţă Sandu Sturdza[30].
1848 - Revoluţia din Moldova are un caracter petiţionar[31].
1856 - În urma Tratatului de pace de la Paris (1856) Rusia retrocedează Moldovei trei judeţe din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad şi Ismail), pe care Rusia le-a obţinut din nou în 1878, prin Tratatul de la San Stefano, la schimb cu Dobrogea[32].
1858 - Conferinţa reprezentanţilor celor şapte puteri (Marea Britanie, Franţa, Austria, Prusia, Rusia, Turcia, Regatul Sardiniei) de la Paris stabileşte viitorul statut politic al Moldovei şi al Valahiei: cele două ţări vor purta numele "Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei"
1859, 17 ianuarie: Adunarea electivă a Moldovei îl alege ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza [33].
1859, 29 ianuarie: Alexandru Ioan Cuza îl numeşte pe Vasile Sturdza în funcţia de premier al Moldovei;
1859 - decretul lui Alexandru Ioan Cuza de introducere a alfabetului latin stârneşte opoziţia aprinsă a clerului ortodox din Moldova;
1860-1861 - guvernarea cabinetului Mihail Kogălniceanu în Moldova;
1860, 7 noiembrie - este inaugurată Universitatea din Iaşi. Primul rector a fost profesorul de economie politică Ion Strat;
1861 - guvernarea cabinetului Anastase Panu;
1861, 20 noiembrie/2 decembrie - Înalta Poartă emite firmanul de organizare administrativă a Moldovei şi Valahiei, prin care admite uniunea politică a Principatelor Dunărene;
1861, 3/15 decembrie - deschiderea sesiunii camerelor legislative de la Iaşi şi Bucureşti. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza anunţă în mesajul său că "Înalta Poartă precum şi toate puterile garante au aderat la unirea Principatelor";[34]
1862, 22 ianuarie/3 februarie - Formarea primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei sub conducerea lui Barbu Catargiu;
1862, 24 ianuarie/5 februarie - Deschiderea la Bucureşti a primului parlament al Principatelor Unite. Oraşul Bucureşti este proclamat capitala ţării. Principatul Moldova îşi încetează existenţa de sine stătătoare
A comentat A.I.Cuza 09 noiembrie 2008, 22:49 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	1.1296 secunde