Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

27 aprilie 2024, ora locală: 13:48

 

Bursa din Bucureşti cumpără bursa din Chişinău

adăugat 13 octombrie 2011, 06:29, 09:29 la Economie • Articol publicat de Cornel Postolachi

bursa valori, Chisinau, Bucuresti, tranzactie, cumpararea bursei,

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este pe cale să oficializeze o tranzacţie prin care va cumpăra un pachet semnificativ din acţiunile Bursei din Chişinău, potrivit ziarului Bursa şi a răspunsurilor oficialilor BVB. Tranzacţia este dată ca sigură. BVB o infirmă cu stângăcie. BVB are în buget achiziţii de 5 mil. euro. Pe listă este şi bursa din Sofia.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar fi cumpărat încă din iulie (?!) 4,99% din acţiunile Bursei de Valori a Moldovei din Chişinău, potrivit ziarului Bursa.

Este foarte puţin probabil ca tranzacţia să fi avut loc astfel, având în vedere obligaţiile de raportare ale Bursei de Valori Bucureşti BVB, ca emitent de acţiuni tranzacţionate pe piaţa pe care o administrează. BVB nu ar putea să amâne chiar şi acum informarea pieţei, pe care o cere cu severitate altor companii listate, fără să-şi pericliteze foarte grav credibilitatea.


„Nu avem nimic de declarat acum“, a răspuns Valentin Ionescu, directorul general al BVB, la o întrebare a MONEY.Ro, după ce departamentul de markering al Bursei emisese un comunicat, care, de asemenea, confirma indirect existenţa unor negocieri avansate. Comunicatul amintea de bugetul companiei care prevede „achiziţia de participaţi la alţi operatori de piaţă“.


În această vară au avut loc mai multe întâlniri între oficialii BVB şi cei de la Chişinău. Bursa de Valori a Moldovei  este de mici dimensiuni, valoarea tranzacţiilor de anul trecut abia depăşind 20 mil dolari.



Cu diferite alte ocazii, oficialii BVB au invocat planurile lor de expansiune regională, care vizează, în afară de bursa din Chişinău şi pe cea din Sofia, sau o alta din Balcani. Bursa din Sofia nu mai e de vânzare, decocamdată. Pentru aceste achiziţii ar fi disponibile circa 5 mil. euro.


Conducerea BVB a fost acuzată în repetate rânduri de o parte din acţionari săi, că nu face nimic cu resursele sale financiare. Acum câteva luni a fost chiar convocată o adunare generală care ar fi urmat să distribuie acţionarilor aceşti bani nefolosiţi , chiar cu preţul scăderii capitalului social, ceea ce ar fi fost un semnal nefericit penrtu investitori. Nu au venit însă destui acţionari ca să ia o astfel de măsură.


Pe de altă parte, una dintre societăţile de brokeraj cele mai active de pe piaţă, şi Estinvest Focşani, ar fi cumpărat de asemeni, un pachet al Bursei din Chişinău, potrivit sursei citate, care a dat ca sigură încă din iulie achiziţia BVB. Totuşi, directorul de operaţiuni al Estinvest a declarat că nu are cunoştinţă de tranzacţie. 


Autor: money.ro
Sursa: www.money.ro
Cred ca este dezinformare. Oare ce nebun din Romania si UE se baga in infernul din micutul imperiu polietnic pruto-nistrean organizat dupa chipul si asemanarea imperiului rus?
A comentat Ţâgani' lu' Puşkin 14 octombrie 2011, 05:05
Iar a ieşit VIPERA KGB din bârlogul ei SĂ NE SCUIPE RUSEŞTE cu MINCIUNILE şi PROVOCARILE ORDINARE clocite la MOSCOVA gen "polietnia".
VIPERA KGB cu zeci de nume astăzi s-a gândit să ne porcăiască folosindu-se DIN NOU de INSULTA "pruto-nistreni" şi cea de "Ţâgani' lu' Puşkin ".
Tovarăşul PROVOCATOR KGB se preface a nu şti că Franţa-SLUGA ABJECTĂ A RUSIEI aplică acum aceeaşi STRATEGIE RUSEASCĂ numită "ROMÂN=ŢIGAN".
Ca şi PORCUL RUS Puşkin care pe la 1820 ne facea ŢIGANI pe NOI ROMÂNII basarabeni şi MASSMEDIA FRANCEZĂ îi atacă zilnic pe FRAŢII NOŞTRI ROMÂNI din Ţara Mamă numindu-i "păduchioşi","hoţi","cerşetori","violatori".
Este STRATEGIA RUSEASCĂ de manipulare în masă numită "OMUL RUS-OMUL SUPERIOR".
Evident,"OMUL SUPERIOR RUS" trebuie să fie superior PESTE CINEVA.
Şi atunci prin ATACURI MURDARE şi folosindu-se de ADEVĂRAŢII ŢIGANI se încearcă,INUTIL şi ZADARNIC,să ne facă pe NOI ROMÂNII să ne simţim INFERIORI.
NICIODATĂ CURVE RUSO-FRANCO-GERMANE!
NOI ROMÂNII basarabeni ne închinăm în faţa SFINTEI ICOANE ce ne este Mihai EMINESCU.El ştia încă de acum peste 130 de ani despre PLANURILE MÂRŞAVE ale Călăilor Ocupanţi Ruşi şi ale slugilor lor din Europa.
Mihai Eminescu NE-A ÎNVĂŢAT CUM SĂ NE APĂRĂM de atacurile şi vicleniile VIPERELOR RUSE:


"De câte ori ruşii se vor pune în atingere cu noi, VOR TREBUI SĂ SIMTĂ SUPERIORITATEA INDIVIDUALITĂŢII NOASTRE, să fie supăraţi de acest simţământ ŞI SĂ NE URASCĂ MAI MULT ŞI TOT MAI MULT."

Mihai Eminescu, România în luptă cu panslavismul, Timpul, iunie 1878
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 14 octombrie 2011, 15:19
Atenţie la FORUMIŞTII KGB tip "Ţâgani' lu' Puşkin" cu care CĂLĂII OCUPANŢI RUŞI au umplut forumurile şi blogurile de pe ambele parţi ale Prutului!

FORUMIŞTII KGB împrăştie pe internet VENINUL PROPAGANDEI RUSEŞTI prin VICLENIE şi MINCIUNI ORDINARE. Scopul lor este UNUL SINGUR:

SĂ BAGE URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI!!!

"Ţâgani' lu' Puşkin",MANIPULATOR KAGHEBIST,nu intelegi?

RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Mamă ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 14 octombrie 2011, 15:21
« UMILIREA este CEL MAI TERIBIL ATENTAT la adresa LIBERTĂŢII. »

(Gabriel Liiceanu)
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 14 octombrie 2011, 15:47
Băi Vânătorul lu' peşte! Este firesc şi normal să-ţi aperi ţâgani' lu' Puşkin pentru că este lifta ta spurcată. Dar de ce nu iei tu măsuri ca patrioţii, comuniştii, roshka, mihail, dodon, paskaru şi toţi ceilalţi din clica voastră spurcată pruto-nistreană de ţâgani a lu' Puşkin să încetaţi a mai jigni poporul român şi România? În acest caz este normal şi firesc ca şi noi, românii, să creăm societăţi civile de apărare şi să luăm măsuri de distrugere a inamicului din micuţul imperiu polietnic care funcţionează după chipul şi asemănarea Imperiului Rus. Iar micuţul imperiu ţâgănesc dintre Prut şi Nistru nu are istorie, personalităţi istorice şi literare, cultură proprie, cu un cuvânt nu are nimic de care să fie mândru. De aici a şi apărut necesitatea uriaşei IMPOSTURi pruto-nistrene. Şi uite aşa, ţâgani' lu' Puşkin şi-au însuşit mişeleşte elemente ale istoriei, culturii şi civilizaţiei româneşti zicând că ar fi a lor. Dar uite că găgăuzii nu vor să înghită găluşca ţâganilor lu' Puşkin de la kishniov şi or să vă facă bucata!
A comentat Ţâgani' lu' Puşkin 14 octombrie 2011, 17:25
Iată de ce sunt pline forumurile de propagandişti ai urii ruseşti anti-româneşti precum PROVOCATORUL de zeci de nume,astăzi numit "Ţâgani' lu' Puşkin"!
Iată de ce PROVOCATORUL KGB "Ţâgani' lu' Puşkin" şi STĂPÂNII SĂI Călăii Ocupanţi Ruşi îl consideră DUŞMANUL LOR DE MOARTE pe Preşedintele Băsescu:

*A dispus DUBLAREA numarului de BURSE STUDENŢEŞTI pentru basarabeni.
*A obtinut MĂRIREA BURSEI pentru STUDENŢII ROMÂNI basarabeni
*A avut grijă ca MII DE COPIII ROMÂNI basarabeni să se bucure de TABERELE din Ţara Mamă(litoral,deltă,munţi)
*A sprijinit LICEELE ROMÂNEŞTI din Transnistria

*A LUPTAT 6 ani cu CIORONIN să deschidă cele două noi consulate la Bălţi şi Cahul !
ACUM,în 2011 A REUŞIT să deschidă şi Consulatul din Ungheni.
*A promis SCHIMBAREA legii CETAŢENIEI,A SCHIMBAT-O!
*A promis PERMISE DE MIC TRAFIC,le-a ÎNFIINŢAT!
*A rezista PRESIUNILOR URIAŞE RUSEŞTI(vezi războiul gazelor,South Stream,santajul cu “secuimea”) şi NU A ABANDONAT Basarabia!
*A promis 100.000.000 de EURO Basarabiei,CU TOATĂ CRIZA din Ţara Mama,le-a oferit.
*A iniţiat INTERCONECTAREA reţelelor de GAZE şi CURENT ELECTRIC peste Prut SCĂPÂND Basarabia de ŞANTAJUL ORDINAR RUSESC cu gaze şi curent.(proiect SABOTAT de KAGHEBIŞTII filatovKGB şi LupuKGB)
*A CONDAMNAT de la TRIBUNA PARLAMENTULUI ROMÂNIEI Pactul Ribentrop-Molotov.
*A cerut RETRAGEREA ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE din Basarabia.
*A introdus în Strategia de Apărare a României PERICOLUL prezenţei ARMATEI RUSE DE OCUPAŢIE şi şi-a rezervat DREPTUL DE A INTERVENI INCLUSIV MILITAR în caz că Basarabia CERE AJUTORUL.
*Acum la Adunarea Parlamentară a NATO de la Bucureşti A CERUT DIN NOU Călăilor Ocupanţi Ruşi SĂ SE CARE DIN Basarabia!
*A înfiinţat în Ţara Mama 5(CINCI!)noi centre unde SE POT DEPUNE ACTELE pentru REDOBÂNDIREA CETAŢENIEI ROMÂNEŞTI.
*A trimis în Basarabia zeci de jandarmi şi pompieri cu toate echipamentele necesare şi astfel au fost salvaţi sute de ROMÂNI basarabeni
*A oferit Basarabiei ajutorul Ţării Mamă ROMĂNIA- 500 de TIR-uri cu materiale de construcţie pentru a reface până în iarnă 1000 de case distruse sau avariate
*Astfel ZECI DE TIR-uri cu SUTE DE TONE de saci de grâu,faină,zahăr şi ulei de gătit au ajuns la Obileni la sărmanii ROMÂNI basarabeni CARE AU PIERDUT TOTUL în urma catastrofei inundaţiilor!
Şi a facut asta în condiţiile în care,pe fondul inundaţiilor catastrofale care sufocau şi România, era "tocat" zilnic de COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă de peste Prut-Antena3-RealitateaTV
*Ţara Mamă plăteşte CEL MAI MARE PREŢ DIN LUME pentru gazele ruseşti(peste 500 de dolari mia de metri cubi faţă de 150 cât plăteşte Basarabia acum).Este UN PREŢ POLITIC pentru că Preşedintele Băsescu NU VA ABANDONA NICIODATĂ Basarabia în ghearele Călăilor OCUPANŢI RUŞI!!!
*NU A CEDAT şantajului RUSESC exercitat prin SLUGILE Franţa şi Germania şi a preferat ca Ţara Mamă SĂ NU INTRE ÎN SCHENGEN decât să ne abandoneze pe NOI,ROMÂNII basarabeni!

Iată de ce sunt pline forumurile de propagandişti ai urii ruseşti anti-româneşti precum PROVOCATORUL de zeci de nume,astăzi numit "Ţâgani' lu' Puşkin"!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 16 octombrie 2011, 14:56
Acum poate vedea oricine ce stă în spatele VENINOASEI URI RUSEŞTI ANTI-ROMÂNEŞTI a KAGHEBISTULUI astăzi numit "Ţâgani' lu' Puşkin" .
Călăii Ocupanţi Ruşi au umplut forumurile de "Ţâgani' lu' Puşkin" şi alţi propagandişti
ANTIUNIONIŞTI!
Dar DEGEABA vă vărsaţi fierea pe forum TOVARĂŞI ne-PUTIN-cioşi!
Transmiteţi STĂPÂNILOR voştri de la Moscova:
RUSIA A PIERDUT DEFINITIV Basarabia!
Iar Preşedintele TUTUROR românilor va rămâne în istorie ca Băsescu din Basarabi RE-ÎNTREGITORUL!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 16 octombrie 2011, 15:04
Lecţii de ROMÂNISM basarabean ADEVĂRAT pt. VIPERA polietniKGB "Ţâgani' lu' Puşkin"



"Trei culori"

de Grigore VIERU

"Straine pofte ne-au rapit
Cand via dulce, cand ogorul,
Dar nimeni nu a izbutit
Din piept sa smulga Tricolorul.

Fusese vremea mult prea crunta,
Si-atat ne-a ars de dansul dorul,
Ca azi ne strangem si la nunta
Si la botez cu Tricolorul.
***Trei culori si-O SINGURĂ IUBIRE
ROMÂNEASCĂ,***
Trei culori si-O SINGURĂ VORBIRE
ROMÂNEASCĂ!***
Trei culori si-O SINGURĂ CREDINŢĂ
ROMÂNEASCĂ,***
Trei culori si-O SINGURĂ FIINŢĂ
ROMÂNEASCĂ!***

Atat de minunat scanteie,
De crezi ca de pe bolti albastre
L-a rupt Hristos din curcubeie
Si l-a dat romanimii noastre.
E cald sub el ca sub o rana
Ce-a chinuit Mantuitorul,

E cald in Tara cea Stefana,
Ne incalzeste Tricolorul.
***Trei culori si-O SINGURĂ IUBIRE
ROMÂNEASCĂ,***
Trei culori si-O SINGURĂ VORBIRE
ROMÂNEASCĂ!***
Trei culori si-O SINGURĂ CREDINŢĂ
ROMÂNEASCĂ,***
Trei culori si-O SINGURĂ FIINŢĂ
ROMÂNEASCĂ!***"
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 16 octombrie 2011, 15:11
"Ţâgani' lu' Puşkin" viperă KGB,îngenunchează în faţa TRAGEDIEI ROMÂNILOR bucovineni şi basarabeni trădaţi de marile puteri la Yalta şi trădaţi până şi de regele lor SLUGA RUŞILOR Mihai I!
În genunchi VIPERE KAGHEBISTE!!!

TRAGEDIA ROMÂNILOR BASARABENI:
A. PIERDERI UMANE ALE BASARABIEI SUB OCUPATIA SOVIETICA


I. PRIMA OCUPATIE SOVIETICA 28 Iunie 1940 – 22 Iunie 1941
In mai putin de un an, peste 300.000 de persoane au fost arestate, deportate, ucise, aceasta reprezentand 12.23% din populatia Basarabiei interbelice.

1. Arestari: – 48.000 persoane:
· Oameni politici care militasera pentru Unire, invinuiti de tradare, dintre care:
· 5 fosti deputati din Sfatul Tarii (Ion Codreanu, Leanca, Secara, Catelli)
· 1 fost senator
· Functionari civili si militari – transferati la Tiraspol pentru siguranta
· 40 elevi ai Institutului Pedagogic Orhei –

2. Deportari – aproape 300.000 (in Nordul inghetat)
· 135.000 persoane pana in Septembrie 1940
· 19.200 persoane intre Octombrie-Noiembrie 1940
· 27.000 persoane in Decembrie 1940
· 100.000 persoane incepand cu 13-14 Iunie 1941

3. Ucisi – 30.000 prin impuscare sau tortura
· Orchestra Simfonica a Basarabiei este ridicata pe 3 Iulie 1940 din gara Chisinau la intoarcerea din turneu, dusa langa Orhei si impuscata in Valea Morii.
· 1.000 persoane (copii, femei, adulti) – langa Odesa impuscate prin peretii de lemn ai unui tren de marfa cu 22 vagoane care-I transporta in Siberia.
· 450 persoane – gasite (multe mutilate) in gropile de la Consulatul Italian, Palatul Metropolitan, Facultatea de Teologie din Chisinau. Printre ei studenti, elevi, preoti, ceferisti.
· 87 persoane –Sediul NKVD, Chisinau (15 cu mainile legate in groapa comuna)
· 19 persoane – gasite la Sediul NKVD-Cetatea Alba
· 6 persoane – Sediul NKVD, Ismail (5 barbati si o femeie cu mainile legate)

4. TOTAL pierderi umane in prima ocupatie sovietica
· Deportari: 300.000
· Ucisi: 30.000
· TOTAL: 330.000

II. A DOUA OCUPATIE SOVIETICA – 23 August 1944

1. Deportari
· 250.000 persoane intre 1944-1948
· 11.324 familii 6 Iulie 1949
· 300.000 persoane intre 1954 – 1964 (in Rusia si Kazahstan)

2. Morti prin infometare provocata de Stalin
· 300.000 persoane

3. TOTAL pierderi umane in a doua ocupatie sovietica
· Deportati: 875.000
· Morti: 300.000
· TOTAL: 1.175.000

III. TOTAL PIERDERI UMANE IN CELE DOUA OCUPATII SOVIETICE
· 330.00 – Prima ocupatie sovietica
· 1.175.000 – A doua ocupatie sovietica
· 1.505.000 – TOTAL PIERDERI ROMANESTI

B. PIERDERILE TERITORIALE ALE PROVINCIEI BASARABIA

Judetele Hotin (Nord), Ismail si Cetatea Alba (Sud) sunt incorporate Ucrainei la 2 August 1940.

C. PIERDERILE ARMATEI REGALE ROMANE IN BASARABIA DUPA CAPITULARE

1. Deportari
· 180.000 soldati si ofiteri (doar cateva mii s-au intors)

2. Executati prin impuscare in lagar (Katin romanesc)
· 50.000 soldati si ofiteri (schelete descoperite in mlastinile de la Balti).
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 16 octombrie 2011, 15:14
"Ţâgani' lu' Puşkin" viperă KGB,îngenunchează în faţa TRAGEDIEI ROMÂNILOR bucovineni şi basarabeni trădaţi de marile puteri la Yalta şi trădaţi până şi de regele lor SLUGA RUŞILOR Mihai I!
În genunchi VIPERĂ KAGHEBISTĂ !!!

TRAGEDIA ROMÂNILOR BUCOVINENI:

In 1940, Romania a fost fortata sa cedeze catre Uniunea Sovietica un teritoriu locuit de peste 3 milioane de locuitori, in urma ultimatumului primit in luna iunie a aceluiasi an.

Imediat ce administratia si armata romana au fost evacuate, trupele din Armata Rosie si NKVD au ocupat teritoriul.

Listele Deportarilor

NKVD-ul a intocmit primele liste ale „tradatorilor de tara”, cei cu rude in Romania sau banuiti ca vor sa fuga in Romania, care au fost deportati la munca fortata:

7 Decembrie 1940 – 1.294 persoane
1 Ianuarie 1941 – 1.085 persoane

Reprimarea Incercarilor de Refugiere

19 Noiembrie 1940

105 persoane (40 familii) au incercat sa treaca in Romania – din Suceveni

Ucisi: 3
Raniti: 2 raniti (capturati)
Refugiati in Romania: 100 (5 raniti)
Deportari: toate rudele celor 105 persoane

6 Februarie 1941

500 persoane au incercat sa treaca in Romania – din Mahala, Cotul-Ostritei, Buda, Sirauti, Horecea-Urbana, Ostrita

Ucisi: cca. 400 ( N. Merticar, N. Nica, N. Isac – organizatori)
Arestati: 44
Condamnati la moarte: 12
Condamnati la 10 ani munca silnica: 32
Refugiati in Romania: 57
Deportari in Siberia: toate rudele celor 500 persoane

Masacrul de la Fântâna Albă – 1 Aprilie 1941

2.000- 3.000 persoane din Patrautii de Sus, Patrautii de Jos, Cupca, Corcesti, Suceveni in coloana pasnica purtand in fata un steag alb si insemne religioase s-au indreptat spre granita cu Romania.
In poiana Varnita, la 3 km de granita, au fost mitraliati de sovieticii ascunsi in padure.
Supravietuitorii au fost urmariti de cavalerie si spintecati cu sabiile.
Ranitii au fost legati de cozile cailor si tarati in in 5 gropi comune sapate dinainte unde au fost ingropati de vii: batrani, femei, copii, sugari.
Altii au fost arestati de NKVD-ul din Hliboca (Adancata), torturati si aruncati de vii intr-o groapa comuna din cimitirul evreesc peste care s-a turnat var nestins.

12-13 Iunie 1941

Peste 13.000 de romani au fost deportati in Siberia si Kazahstan

În genunchi "Ţâgani' lu' Puşkin" SCÂRBĂ KAGHEBISTĂ !!!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 16 octombrie 2011, 15:16 | mergi sus ▲
Lecţii DE ADEVĂR pentru "Ţâgani' lu' Puşkin" SCÂRBA KAGHEBISTĂ "polietnică":

Grigore Ureche: «Românii câţi se află locuitori în Ţara Ungurească şi la Ardeal, şi la Maramoraşu de la un loc sântu cu moldovenii şi toţi de la Râm se trag...».

MIRON COSTIN- "şi ţărâi noastre, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti NUMELE CEL DIREPTU de moşie, IESTE RUMÂN, cum să răspundŭ şi acum toţi acéia din Ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul: ŢARA ROMÂNEASCĂ."

MIRON COSTIN- "Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară NU ÎNTREBĂM: ştii moldovenéşte?, ci ŞTII ROMÂNEŞTE?"

Karl Marx: «Administratia RUSEASCA din toate judetele Basarabiei a ordonat sa fie arse orasele si satele in momentul apropierii inamicului. Acest ordin este cu atat mai ridicol, cu cat, dupa cum rusii inteleg prea bine, ROMANII basarabeni NU VOR REGRETA PLECAREA LOR mai mult decat românii din Valahia si Moldova...» (opere, ed. II, vol. 10, Moscova, 1958, p.495).

Karl Marx: «Taranul ROMÂN din Basarabia nutreste pentru «muscal» NUMAI URĂ» (K. Marx: Insemnari despre români, Bucuresti, 1964, p.167).

Friedrich Engels: «Finlanda este finlandeza si suedeza, Basarabia – ROMÂNEASCĂ, iar Polonia Congresului – poloneza (...). Aici nici nu poate fi vorba de unirea unor neamuri inrudite, care poarta numele de rus, aici avem de a face pur si simplu cu O CUCERIRE PRIN FORTA a unor teritorii straine, PUR SI SIMPLU cu UN JAF». (Opere, ed. v.22, Moscova, 1962, p.30-31).

F.A. Bronchaus, J.A. Efron: «Grupul ROMANIC este reprezentat de ROMANI (cca. 9.000.000) in Gubernia Basarabia (judetele Balti, Soroca, Chisinau, Orhei) si in judetele nistrene (Herson); aceasta populatie ISI APARA CU INSISTENTA LIMBA si chiar a românizat o parte din populatia ucraineana» (Dictionar enciclopedic, Sankt Petersburg, 1899).

L.S. Berg: «Moldovenii SUNT ROMANII care populeaza Moldova, Basarabia si o parte din guberniile Podolia si Herson; acestia populeaza in proportie nu prea mare si gubernia Ekaterinoslav» (Basarabia. Tara, populatia, economia. Petersburg, 1918).

N. Durnovo: «... toate scolile organizate in Basarabia au scopul de a transforma ROMANII basarabeni in velicorosi, ceea ce NU REUSESTE...» (Peterburgskie vedomosti, 27 mai (9 iunie) 1912).

Alexei Mateevici: «Mai inainte de toate sa stiti ca (...) FARA UNIRE NU VOM PUTEA DOBANDI NIMIC. Deci sa avem un gand, o inima, un ideal! Al doilea sfat e acesta. Lucrul drept poate inflori numai daca se intemeiaza pe idei drepte. Ei bine, daca ati luat asupra d-voastra sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa dati poporului idei adevarate, caci altfel intreg invatamantul e fara rost. Da, suntem moldoveni, fii ai Vechii Moldove, insa facem parte din marele trup al românismului, asezat prin Romania, Bucovina si Transilvania (Aplauze). Fratii nostri din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile unde traiesc, ci-si spun ROMANI. ASA TREBUIE SA FACEM SI NOI (Aplauze). Asta nu inseamna separatism, caci si cei din Transilvania, si cei din Bucovina, si cei din America se numesc tot români. Al treilea sfat pe care vi-l dau este: sa stati cu mare putere la straja intereselor nationale. Sa traim bine si cu strainii, dar sa nu tradam interesele noastre, caci altfel vom cadea pentru totdeauna..."

Alexe MATEEVICI :"... N-AVEM DOUA LIMBI si doua literaturi, CI NUMAI UNA, ACEASI cu cea de peste Prut. Aceasta se stie din capul locului, ca SA NU MAI VORBIM DEGEABA. (...) Noi trebuie sa ajungem de la limba noastra proasta de astazi numaidecat la limba literara ROMANEASCA» (Din cuvantarea rostita la primul Congres al invatatorilor moldoveni din Basarabia, care a avut loc la 25-28 mai 1917).

Ruben Budagov: «Numai pentru faptul ca I.V. Stalin aminteste «limba moldoveneasca» a aparut problema limbii moldovenesti de sine statatoare, desi majoritatea lingvistilor considera pana acum ca românii si moldovenii vorbesc aceeasi limba» (Voprosi iazakoznania, 1957, Nr.2, p. 154).

Rajmund Piotrowski: «... termenul de «limba moldoveneasca» are o istorie mai veche pe teritoriul Basarabiei. Acest termen a fost UN INSTRUMENT AL POLITICII IMPERIALE TARISTE, iar apoi al politicii imperiale staliniste-bolsevice. Menirea acestui instrument era de A IZOLA Basarabia, iar mai tarziu - Republica Moldova de la arealul ROMANESC» (Literatura si Arta, 31.08.1995).

Eugen Coseriu: «A promova sub orice forma o limba moldoveneasca deosebita de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, E O ABSURDITATE si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, UN ACT DE GENOCID etno-cultural».

Ion Constantin Ciobanu: «(...) de cata intelepciune au dat dovada stramosii nostri ca au numit aceasta limba cu un cuvant neutru. LIMBA ROMANA! Doamne fereste daca aceasta limba s-ar fi nascut din uzurpare si s-ar fi numit dupa vreo regiune oarecare munteneasca, olteneasca, ardleneasca, banateana, bucovineana, moldoveneasca etc.! Atunci, s-ar fi vazut cum joaca dracul intr-un picior! Sintagma «LIMBA ROMANA» E UNIFICATOARE. Ea nu inalta, nu coboara, nu subapreciza pe nimeni, ea creeaza la toti condtii egale! Si TAIE o data si pentru totdeauna APA DE LA MOARA RATACITILOR» (Moldova literara, 18.VI.1995)

Declaratia Adunarii Generale anuale a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova: «Adunarea Generala anuala a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova confirma opinia stiintifica argumentata a specialistilor filologi din republica si de peste hotarele ei aprobata prin Hotararea prezidiului ASM din 9.IX.1994, potrivit careia DENUMIREA CORECTA A LIMBII de stat (oficiale) a Republicii Moldova ESTE LIMBA ROMANA. 29 februarie 1996».

Miron Costin: «Ca si noi, si muntenii se numesc ROMÂNI... RUMÂN este un nume schimbat in cugetarea anilor de la ROMÂN...» (Cronica polona: Despre limba moldoveneasca sau RUMÂNEASCA). La 1675 Miron Costin nu facea nici o diferenta, considerand limba moldoveneasca identica cu cea româneasca, ea fiind una a intregii suflari românesti.

Dimitrie Cantemir: «Inainte de toate, chiar daca acest (neam) a fost impartit in trei tinuturi de capetenie, totusi toti se cheama cu acelasi nume de ROMÂNI, DISPREŢUIND adica dand de-o parte NUMELE DE VALAHI, care le-a fost dat de catre popoarele barbare. Caci ROMÂNII care traiesc si astazi in Transilvania, deasupra fluviului Olt, in tinutul numit Maramures, nu-si dau numele de valahi, ci de ROMÂNI (martori imi sunt toti locuitorii tuturor natiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate ii numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, ii numim munteni – caci au luat in stapanire mai multe locuri muntoase) isi dau si ei la fel numele de ROMÂNI, iar tarii lor de ŢARA ROMÂNEASCĂ, adica in latineste: TERRA ROMANA."

Dimitrie CANTEMIR:"Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?

Mihai Eminescu :

„SUNTEM ROMÂNI,

VREM SĂ RĂMÂNEM ROMÂNI

şi cerem egala îndreptăţire a naţiunii noastre».

"SUNTEM ROMÂNI ŞI PUNCTUM!"

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 16 octombrie 2011, 15:41 | mergi sus ▲
Băi vânătoru' lu' peşte, eu ştiu că între Prut, Tisa şi Dunăre locuiesc români. Prin urmare, moldovenii adevăraţi din Moldova adevărată sunt români care au construit România şi care sunt gata să moară pentru România. Şi din 3 români din toată România, cel puţin 1 este român moldovean. Numai că în stânga Prutului nu mai trăiesc moldoveni adevăraţi, ci numai nişte corcituri alături de foarte mulţi străini: ruşi, ucraineni, turci găgăuzi, ţigani, bulgari şi încă mulţi alţi străini. Şi nu mai este nevoie să vă repet părerea ruşilor şi ucrainenilor despre voi. Deci republicuţa din stânga Prutului este un micuţ imperiu populat de o sumedenie de populaţii fără identitate şi istorie naţională şi care vorbesc mai ales ruseşte. Sunteţi un fel de Imperiul Rus la scară minusculă. Iar unele populaţii (găgăuzii de exemplu) luptă pentru a se elibera de sub ocupaţia voastră. Ce vă deosebeşte de românii moldoveni adevăraţi? Păi, cam totul: mentalitatea, limba, cultura şi civilizaţia, tradiţiile şi obiceiurile, religia, sărbătorile, istoria şi aşa mai departe până la infinit. Suntem atât de diferiţi încât v-aş împuşca ca pe orice duşman în caz de război. Eu vă consider ca fiind duşmani naturali ai românilor moldoveni şi ai tuturor românilor. Iar eu, şi mulţi români moldoveni ca mine, suntem la rândul nostru duşmanii naturali ai ţâganilor lu' Puşkin din minusculul imperiu polietnic pruto-nistrean. Salut şi la revedere ţâgani' lu' Puşkin!
A comentat Ţâgani' lu' Puşkin 16 octombrie 2011, 20:01 | mergi sus ▲
Iată că VIPERA KGB "Ţâgani' lu' Puşkin " şi-a dat din nou ARAMA BOLŞEVICĂ pe faţă!
Foloseşte o STRATEGIE RUSEASCĂ veche de SUTE DE ANI .
Iată VENINUL cu care VIPERA ne-PUTIN-cioasă VREA SĂ NE OTRĂVEASCĂ:

Divide et impera!DEZBINĂ şi STĂPÂNEŞTE!

Să nu uităm că Ocupanţii Ruşi au băgat 200 de ani URĂ ÎNTRE FRAŢII ROMĂNI folosindu-se de COLOANELE a-5-a de pe AMBELE MALURI ale Prutului!
Este vorba azi de PCRM-PLDM-PD în Basarabia şi de PSD-PNL-KGB peste Prut.

Este vorba de televiziuni ca NIT-Prime-Moldova1 aici şi de Realitatea-Antena3-TVR 1 peste Prut.
Divizarea şi ÎNVRĂJBIREA cu care ne-au înveninat Călăii Ocupanţi Ruşi au fost impuse PÂNĂ ŞI ÎN BISERICĂ prin SATANICII AGENŢI KAGHEBIŞTI Cantarean şi Kirill!

Acesta e mesajul meu către PROVOCATORII precum "Ţâgani' lu' Puşkin "-PLĂTIŢI de către Călăii Ocupanţi Ruşi şi trimişi pe acest forum cu misiunea de a ne descuraja în lupta noastră pentru Marea RE-UNIFICARE a Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA:

Nu veţi reuşi NICIODATĂ tovarăşi!NICIODATĂ!
Pentru că LUPTA NOASTRĂ E SFÂNTĂ!

A comentat Vănătorul de forumişti KGB 19 octombrie 2011, 13:09 | mergi sus ▲
ACUM NOI ROMÂNII basarabeni NU MAI PUTEM FI MINŢIŢI şi manipulaţi,NICI MĂCAR DE VOI,şerpi vicleni cu VENIN RUSESC!

Cu fiecare ADEVĂR CURAT spus curajos,până la capăt,MINCIUNA RUSEASCĂ este zdrobită.
VENINUL Călăilor Ocupanţi Ruşi NU NE MAI POATE FACE RĂU!
Noi ROMÂNII basarabeni :

ŞTIM CINE SUNTEM şi REFUZĂM SĂ UITĂM CINE SUNTEM!
SUNTEM ROMÂNI şi REFUZĂM SĂ UITĂM că SUNTEM ROMÂNI!!!


Zi după zi noi deja înfăptuim RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA!
****Pe-al nostru steag E SCRIS UNIRE!****

A comentat Vănătorul de forumişti KGB 19 octombrie 2011, 13:10 | mergi sus ▲
Mihai Eminescu, România în luptă cu panslavismul, Timpul, iunie 1878

"Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească A PĂMÂNTULUI ROMÂNESC,
ci VOIEŞTE SĂ-ŞI IA ŞI SUFLETELE ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din POPORUL ROMÂN.
Rusia nu a luat această parte din Moldova pentru ca să-şi asigure graniţele, ci pentru ca să inainteze cu ele, şi nu voieşte să inainteze decât PRE A PUTEA STĂPÂNI MAI MULTE SUFLETE."

Mihai Eminescu NE-A ÎNVĂŢAT CUM SĂ NE APĂRĂM de atacurile şi vicleniile VIPERELOR RUSE şi ale slugilor lor din PRESA FRANCEZĂ=COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă:


"De câte ori ruşii se vor pune în atingere cu noi, VOR TREBUI SĂ SIMTĂ SUPERIORITATEA INDIVIDUALITĂŢII NOASTRE, să fie supăraţi de acest simţământ ŞI SĂ NE URASCĂ MAI MULT ŞI TOT MAI MULT."

Mihai Eminescu, România în luptă cu panslavismul, Timpul, iunie 1878
A comentat Vănătorul de forumişti KGB 19 octombrie 2011, 13:11 | mergi sus ▲
Tot MARELE MARTIR Mihai Eminescu ne arată ce sunt cei precum PROVOCATORUL KGB
" Ţâgani' lu' Puşkin ":

"Rusia voieşte să ia Basarabia cu orice preţ: noi nu primim nici un preţ.

Primind un pret, am vinde; şi noi nu vindem nimic !

Românul care ar cuteza să atingă acest principiu AR FI UN VÂNZĂTOR.»

(Mihai Eminescu, ("Cestiunea retrocedării..."), Timpul, 10 februarie 1878, în Opere, vol X, Ed. Academiei, 1989, p.46)

Să audă toţi PROVOCATORII KGB:

"Rusia voieşte să ia Basarabia cu orice preţ: noi nu primim nici un preţ.
Românul care ar cuteza să atingă acest principiu AR FI UN VÂNZĂTOR.»


Deci ce sunt cei ca " Ţâgani' lu' Puşkin "?
Simplu.
Nişte VÂNZĂTORI.


A comentat Vănătorul de forumişti KGB 19 octombrie 2011, 13:18 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.4942 secunde