Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

6 mai 2024, ora locală: 05:52

 

Cati romani sunt in Republica Moldova? Perpetuarea unei minciuni comuniste

adăugat 28 octombrie 2009, 18:36, la Interviu / Reportaj

La Chisinau a fost lansata de curand o harta etnografica a Republicii Moldova, realizata in baza recensamantului facut de comunistii lui Voronin in toamna anului 2004. Harta a provocat discutii aprinse si unele reactii polemice datorita faptului ca a fost realizata pe baza unei minciuni.

Harta Etnica a Republicii Moldova a fost realizata in cadrul unui proiect comun derulat de Academia de stiinte a Austriei, in colaborare cu Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din Moldova si Asociatia de Geografie si Etnologie din Moldova (EGEA Moldova), transmite Deca Press. Aceasta este prima harta tematica pentru Republica Moldova realizata in cadrul Atlasului Europei de Est si Sud-Est. Harta Etnica a Moldovei a fost realizata de catre dr. Dorin Lozovanu, cercetator stiintific superior la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala din Moldova si presedinte al EGEA Moldova si dr. Thede Kahl, cercetator la Academia de stiinte a Austriei. Potrivit dr. Thede Kahl, aceasta este prima harta detaliata asupra structurii etnice actuale a populatiei Moldovei, la nivel de localitati, editata in baza datelor ultimului recensamânt. Dr. Dorin Lozovanu a informat ca harta este editata in limbile germana si engleza, având o importanta de ordin international. „Harta este realizata la scara de 1:600000 in baza diagramelor circulare care prezinta distributia etniilor la nivel de comune, precum si populatia totala a acestora. Pâna la sfârsitul anului viitor, la Viena, urmeaza sa fie editat volumul „Constiinta etnica a populatiei Moldovei", semnat de dr. Dorin Lozovanu, dr. Thede Kahl si dr. Valeria Heuberger. Publicatia va fi editata in limbile germana si engleza de Academia de stiinte a Austriei.

Problema cea mai mare cu aceasta harta este ca vine sa intareasca teoriile moldoveniste ale comunistilor, subliniind inca o data ca populatia Republicii Moldova este compusa din 76% moldoveni si 2,4% romani. Insa nimeni nu mai aminteste de reactiile echipei de monitorizare a recensamantului din 2004 trimisa de Consiliul Europei si condusa de John Kelly. Aceasta echipa a subliniat in repetate randuri faptul ca recensamantul comunist contine date eronate cu privire la componenta etnica a Republicii Moldova. Cititi in continuare un interviu realizat cu John Kelly in iunie 2005, publicat in buletinul informativ al reprezentantei ONU la Chisinau. Pana la urma cati romani sunt in Republica Moldova?!?!?

P.S. In iunie 2005 delegatia de monitorizarea a recensamantului trimisa de Consiliul Europei anunta realizarea unor verificari paralele a problemei identitatii etnice. Rezultatele acestei verificari nu au mai fost facute publice...

Recent, Biroul National de Statistica a facut publice noi date ale ultimului recensamant. Oficialii de la statistica au dezvaluit informatii referitoare la ponderea populatiei bastinase si a minoritatilor nationale. Potrivit Biroului de Statistica, moldovenii constituie 76,1 la suta din numarul total al populatiei R. Moldova. Comparativ cu rezultatele recensamantului din 1989, numarul lor a crescut cu 6,2 la suta. In cele ce urmeaza va propunem sa cititi cum apreciaza expertii internationali rezultatele recensamantului.

- D-le Kelly, ce argumente aveti pentru a pune la indoiala datele despre nationalitatea populatiei R. Moldova, facute publice?

- Dupa incheierea recensamantului, am atentionat Biroul national de statistica si opinia publica despre depistarea de catre noi a unor nereguli in obtinerea de catre recenzori a datelor referitoare la etnia si limba vorbita de catre respondenti. Atunci, sapte din cele zece echipe de observatori ai Consiliului Europei , care au cuprins aproape toate raioanele R. Moldova, au raportat cazuri in care recenzorii incurajau respondentii sa declare ca sunt moldoveni, nu romani. Mai mult decat atat, chiar si in cadrul aceleasi familii erau neintelegeri la acest capitol: sotia spunea ca e romanca, iar sotul o contrazicea ca e moldoveanca. Astfel de cazuri au fost intalnite intr-un numar considerabil si, prin urmare, de ele trebuiau sa tina cont specialistii de la Statistica. Apropo, grupul nostru de experti a atentionat atunci functionarii de la respectiva institutie sa fie atenti la calcularea, dar si la publicarea acestor date.

- Cum ar fi fost corect sa procedeze Biroul national de statistica?

- Sunt subiecte sensibile si, din acest motiv, ele nu ar fi trebuit facute publice pana nu au fost verificate a doua oara. Sau, daca au tinut sa le arate mai devreme, era necesar sa anexeze la rezultate un mic text, prin care sa-i indemne pe utilizatori sa fie atenti la difuzarea acestor date si sa nu le prezinte drept purul adevar. Deoarece, in comunicatul de presa, Biroul national de statistica nu a facut nici o mentiune referitoare la utilizarea precauta a acestor date, am fost nevoiti s-o facem noi. Pentru aceasta am si venit la Chisinau.

- V-ati intalnit cu directorul Biroului de statistica?

- Da, am avut o intalnire cu Vitalie Valcov si Maria Strajescu, carora le-am spus ca punem la indoiala veridicitatea rezultatelor privind nationalitatea cetatenilor R. Moldova.

- Credeti ca in R. Moldova exista mai multi romani?

- E firesc sa fie asa in situatia in care noi am descoperit cazuri in care recenzorii sugerau respondentilor sa treaca in raspunsuri etnia de moldovean si nu de roman.

- Ce ar trebui, in opinia dvs., sa faca acum Biroul national de statistica?

- Imediat dupa finalizarea procesarii datelor, angajatii biroului trebuie sa verifice din nou datele recensamantului, dar si sa utilizeze alte metode sociologice pentru a putea obtine o informatie mai aproape de adevar. Specialistii de la Biroul de statistica trebuie sa identifice echipele de recenzori care au prezentat date gresite si sa le corecteze in masura posibilitatilor. Verificarea rezultatelor recensamantului este o procedura aplicata in toata lumea. Deci, toate birourile de statistica analizeaza din nou, de la cap la coada, rezultatele recensamantului. Si abia dupa asta le fac publice.

- Ca sa obtii date veridice ar insemna sa mergi din nou la casele oamenilor si sa-i intrebi ce nationalitate au sau ce limba vorbesc?

- Nu cred ca Biroul national de statistica dispune de sursele necesare pentru a merge din nou in teritoriu. Recensamantul a costat foarte multi bani, care au fost gasiti cu greu. Din cate am inteles, ei vor face o analiza statistica, in urma careia vor putea afla care date sunt veridice si care mai trebuiesc analizate.

- Care va fi contributia CE in situatia data?

- CE va face o evaluare paralela. Noi, insa, nu putem inlocui munca Biroului de statistica. Dupa cum am mai spus, conform standardelor existente, acesta este obligat sa faca verificarile de rigoare in urmatoarele luni. Expertii CE vor analiza datele cele mai sensibile: referitoare la apartenenta nationala, limba vorbita si numarul de cetateni plecati peste hotare. Va fi o munca dificila din cauza ca in R. Moldova, spre deosebire de foarte multe tari, nu exista un numar de identificare al persoanelor, in dreptul caruia ar fi trecute toate datele despre cetateanul X si cu ajutorul caruia poti verifica mai usor si obtine informatii exacte.

- Cum veti putea stabili in ce masura sunt eronate ultimele rezultate facute publice?

- Vom analiza in baza datelor de care dispunem, cum ar fi cele cu privire la persoanele care s-au nascut si au decedat intre timp. Suntem constienti ca exista foarte putine date despre numarul cetatenilor aflati in afara republicii. Vom utiliza, de asemenea, rezultatele ultimului recensamant, pentru a putea compara schimbarea de date in cei 15 ani cati au trecut de atunci.

- La recensamantul din 1989, multi moldoveni au declarat ca sunt rusi de frica eventualelor probleme. Acum, o parte din cei care se considera romani au anuntat ca sunt moldoveni din acelasi considerente. Cum veti putea verifica acest lucru in baza analizelor sociologice?

- Aveti dreptate. Dar e mai bine de incercat de facut o evaluare decat sa nu faci nimic si sa accepti aceste date asa cum sunt.

Ina Prisacaru

Autor: George DAMIAN
Sursa: george-damian.ro
Ma lamureste si pe mine cineva? Care este procentul romanilor in Rep. Moldova? Cati se declara romani si cati se declara moldoveni?
A comentat hmmm 05 noiembrie 2009, 18:14
hmmm pe 05.11.2009, ora 20:14 tu pe ce lume traiesti? In asa-zisa Rep. Moldova nu mai sunt romani. Erau odata demult cam 2%, dar acum nu mai sunt. Populatia acestei republici este un amestec barbar de rusi, ucraineni, bulgari, turci, evrei, tigani si multe, multe alte etnii cu totul diferite de poporul roman. Iar ca limba vorbita, auzi numai rusa si ucraineana, dar eu nu pot face diferenta intre ele. Se spune ca aproximativ 80% vorbesc ruseste, iar restul celelalte limbi: ucraineana, turca gagauza, mai multe limbi turcice, bulgara, tiganeasca, limba idis etc. Un adevarat iad sau Turn Babel. Eu locuiesc la cativa km de Prut, am fost o singura data si mi-ar fi groaza sa mai merg acolo pentru ca ei urasc tot ce este romanesc. Iar eu la randul meu urasc tot ce este iad basarabean.
A comentat Leonard Dobrescu 05 noiembrie 2009, 18:45
bun : o parere
Mai vreau sa aud si altele!
A comentat hmmm 05 noiembrie 2009, 18:55
hmmm:inca o parere. Leonard ,esti un prost la superlativ.
A comentat RM 05 noiembrie 2009, 21:17
toti suntem prosti !politica o fac ei!ce mai conteava cati romani sunt sau cati de alta culoare!conteaza ca nu sunt cu noi romani sa ne mai traga inapoi vreo 20 ani ,la noi sa terminat epoca cand ne-au condus mincinosi de rusi toti care sa-au increzut in ei au ramas de rasul lumi!!!
A comentat Dilau 26 ianuarie 2010, 21:21
VOUA NU VII RUSINE. NOI AICI IN MOLDAVA NE LUPTAM IMPOTRIVA RUSAFONIZMULUI SI COMUNIZMULUI, DAR VOI NE NUMITI PE NOI TOTI NISTE NATARAI RUSIFICATI. IN LOC SA NE SUSTINETI SI INDRUMATI, CE IMPORTANTA MOLDOVAN SAU ROMIN SENSUL E CA SUNTEM DE LA O MAMA SI AVEM ACEIASI LIMBA, CUM PUTETI VORBI VOI DESPRE O REUNIFICARE DACA NE CONSIDERATI PE NOI STRAINI
A comentat MESAJ DIN CHISINAU 18 martie 2010, 15:41
Leonard esti natarau drept sati spun.Am fost in Moldova de multe ori, prin Ungheni si Chisinau si pot sa va spun ca nu toata lumea vorbeste rusa.Eu ce am auzit prin magazine si transport in comun se vorbea romaneste si din cand in cand cate un cuvant in rusa dar asta datorita rusificarii la care au fost supusi.Dar ei incearca sa vorbeasca romaneste(pentru ca limba moldoveneasca nu exista ci a fost asa inventata, e limba romana care o vorbeau bunicii si strabunicii nostri) auzi cuvinte romanesti dar vechi cum se mai vorbeste pe la tara la noi.DAR sunt si persoane care vorbesc numai rusa sau alte limbi.Eu zic din ce am vazut si in Chisinau si in Ungheni destul de multi vorbeau romaneste.
A comentat anon 18 martie 2010, 16:40
Leonard esti natarau drept sati spun.Am fost in Moldova de multe ori, prin Ungheni si Chisinau si pot sa va spun ca nu toata lumea vorbeste rusa.Eu ce am auzit prin magazine si transport in comun se vorbea romaneste si din cand in cand cate un cuvant in rusa dar asta datorita rusificarii la care au fost supusi.Dar ei incearca sa vorbeasca romaneste(pentru ca limba moldoveneasca nu exista ci a fost asa inventata, e limba romana care o vorbeau bunicii si strabunicii nostri) auzi cuvinte romanesti dar vechi cum se mai vorbeste pe la tara la noi.DAR sunt si persoane care vorbesc numai rusa sau alte limbi.Eu zic din ce am vazut si in Chisinau si in Ungheni destul de multi vorbeau romaneste.
A comentat anon 18 martie 2010, 16:42
Leonard, recunoaste ca esti un prost sau poate esti tigan, daca traesti la citiva km de basarabia acolo sunt multi tigani care nu stiu carte(tu esti o exceptie stii a scri, adica esti putin prost) poti sa te interesezi radacina cuvintului Dobrescu in ucraineana inseamna "bine" plus la toate 7 aprilie a dovedit ca acest popor este aproape de romania asa ca mai bine sa te abtii de la prostii ca nu aduce la nimik bun.
A comentat eu 18 martie 2010, 16:57
As vrea sa spun domnilor din basarabia care il condamna pe Leonard ca si eu am impresii cat se poate de proaste despre republica dintre Prut si Nistru. Desigur ca limba rusa este preponderenta in tara dumneavoastra. Dar fiind obisnuiti cu limbile slave, probabil ca multi locuitori nici nu-si dau seama ca de fapt vorbesc niste limbi pe care romanii nu le inteleg. In al doilea rand este mentalitatea populatiei care din punctul de vedere al romanilor este mai mult decat retrograda. Concluzia mea, dupa singura vizita pe care am facut-o la voi vreodata, este ca intre romani si populatiile polietnice dintre Prut si Nistru exista diferente zdrobitoare in ceea ce priveste limba, religia, cultura, mentalitatea si comportamentul si inca multe altele. Desi locuiesc in apropierea frontierei de est a Romaniei, nu cred ca voi mai merge vreodata in republica dumneavoastra. Daca voi merge vreodata in Rusia, pot sa ocolesc prin Ucraina unde m-am simtit mult mai bine.
A comentat Gica Contra 18 martie 2010, 18:35 | mergi sus ▲
Chiar sa vrem sa ne unim - nu putem ca intre noi sta nu hotarul Romaniei, ci al UE si trebuie sa va cereti voie de la toate celelate state Ue plus organele de conducere UE. Si chiar daca accepta unanim (inclusiv Ungaria) aceasta unirea R.Moldova cu toata UE se va numi aderare la UE dar nu unire cu Romania. Romania de trei ani nu mai este stat suveran si independent cum e R.Moldova - degraba nici minister de externe si ambasade n-o sa aiba - vor fi cele ale UE.Asa ca despre unire trebuia sa va amintiti pana a intra in UE, dar atunci n-ati vrut, v-ati gandit ca R.Moldova ar fi putut sa va creeze probleme la aderare si ati preferat in mod egoist sa va faceti interesele numai pentru binele vostru, iar acum cand nu mai e posibil - hop si v-ati amintit de unire. Unica solutie - iesiti inapoi din UE, ne unim si apoi rugati sa va primeasca inapoi!
A comentat vasea 18 martie 2010, 20:05 | mergi sus ▲
INDIFERENT DACĂ UNII SAU ALŢII DINTRE BASARABENI SE DECLARĂ ROMĂNI (EŞTI PATRIOT ADEVĂRAT GHIMPULE ) . . .SAU MOLDOVENI , . . POPULAŢIA BASARABIEI ESTE VORBITOARE DE LIMBA ROMĂNĂ ÎN PROPORŢIE DE 72 % ORI NE PLACE ORI NU . ., . .NU NE PUTEM ASCUNDE DUPĂ DEGET . ., .,
A comentat BRAVO PENTRU MESAJ DIN CHIŞINĂU 18 martie 2010, 20:39 | mergi sus ▲
EU ŞTIU CĂ VOEBESC LIMBA ROMĂNĂ. . . . . . .INDIFERENT CE SCRIE PE BULETIN . . . PE MINE NU TREBUIE SĂ MĂ CONVINGĂ NIMENI. . . . . . SĂ ÎNCERCE VREUN BOLŞEVIC SĂ MĂ CONVINGĂ DE CONTRARIU . . . ., HUUUOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO GUNOIE BOLŞEVICE . . . .LA GROAPA DE GUNOI A ISTORIEI CU VOI
A comentat CHIAR AŞA 18 martie 2010, 20:52 | mergi sus ▲
nu stiu ce sa zic,dar cunosc destui moldoveni de peste Prut si nu am o impresie prea buna despre ei (\"sunt niste curve\")...!Doar cand au nevoie de noi sunt romani sau \"moldoveni\",dar cand nu ... sunt rusii.Acum Romania le da 100.000.000de euro probabil pentru educatia lor in limba rusa
A comentat florin 29 aprilie 2010, 12:13 | mergi sus ▲
Bă nătărăilor vă spun un lucru daca unii "destepti" din actuala Românie spun că noi Basarabenii ne-am pierdut etnia de român vă greșiți amarnic , recunosc sunt mulți rusofoni ucraineni si găgăuji aprox 30 procente dar , voi proștii aia care nu știu ce teroare am suferit timp de 200 ani sa taca din gura , deorece niciodata na-u fost înjosiți și batuți de faptul se considera români .. astfel cum am suferit noi cei care spun astfel de lucruri na-au dreptul de a se considera români în PLM . Stiu foarte bine istoria neamului meu ROMÂN si pot spune ca jugul rusesc a fost mai aspru cu mult de cît cel Austroungar ,Turc, German . Daca ați avut noroc sa va nașteți de partea drepta a prurului nu înseamna că ați meritat acest lucru .Sunt Român si România e tara mea deoarece na-m uitat ca sunt român in ciuda rusificarii si unor violante la care am fost supus !!!! Eu vorbesc in numele tuturor BASARABENILOR !!!Ciocu mic țiganilor !!
A comentat Cristian 99898 17 octombrie 2013, 17:53 | mergi sus ▲
FRATE ROMÂNE ”Cristian 99898”!
Atenţie la forumiștii KGB tip ”florin” cu care CĂLĂII OCUPANŢI RUŞI au umplut forumurile şi blogurile de pe ambele parţi ale Prutului!

Forumiștii KGB împrăştie pe internet VENINUL PROPAGANDEI RUSEŞTI prin VICLENIE şi MINCIUNI ORDINARE.

Scopul lor este UNUL SINGUR:
SĂ BAGE URA ÎNTRE FRAŢII ROMÂNI!!!


"florin",nu înțelegi?

RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Mamă ESTE ÎN PLINĂ DESFĂŞURARE!

AFARĂ CU ARMATA RUSĂ DE OCUPAŢIE și cu SLUGILE EI PLĂTITE să NE SCUIPE RUSEȘTE pe forumuri!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 21 octombrie 2013, 22:53 | mergi sus ▲
Să bage la cap SLUGI RUSEŞTI care încearcă să ne învenineze:

NOI SUNTEM ROMÂNI şi am fost smulşi de Ocupanţii Ruşi în 1812 de lângă FRAŢII ROMÂNI de peste Prut la fel cum şi ROMÂNII bucovineni au fost rupţi de către Ocupanţii austro-hungari la 1775.

Nu MUMIA RSSM ci România REÎNTREGITĂ este ţara noastră!

JOS CU ZIDUL Prutului!


Zeci de ani germanii au avut un singur gând:
SĂ SFĂRÂME ZIDUL RUSESC al Berlinului şi să RE-UNIFICE Germania!
Mii de germani au murit împuşcaţi sau în puşcăriile ruseşti pentru că au încercat să treacă la FRAŢII LOR de după Zidul Berlinului.În 1989 GERMANII AU ZDROBIT ZIDUL RUSESC al Berlinului!Iar în 1990 RDG-STATUL MARIONETĂ creat de ocupanţii ruşi a dispărut la lada de gunoi a istoriei.
Aţi auzit tovarăşi MANKURŢI?

Germanii nu s-au lăsat până ce NU AU ARUNCAT LA LADA DE GUNOI a istoriei „RespubliKAKA maldavski” a lor .

Tocmai pentru că GERMANII NU AU UITAT NICIODATĂ CINE SUNT există azi Germania.

Tocmai pentru că NOI ROMÂNII basarabeni REFUZAM SĂ UITĂM CINE SUNTEM zi după zi înfăptuim MAREA RE-UNIFICARE cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA!
A comentat Vânătorul de forumişti KGB 21 octombrie 2013, 22:54 | mergi sus ▲
A venit vremea ca NOI,FRAȚII ROMÂNI,
SĂ SPULBERĂM Zidul RUSESC al Prutului!


Alo,COLOANA A-5-A diviziile de la București(PSD-PNL-PDL-KGB) și de la Chișinău(PCRM-PLDM-PD)cascaţi ochii şi ciuliţi urechile biine de tot :

***NU EXISTĂ LIMBA MOLDOVENEASCĂ***

Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

***NU EXISTĂ POPOR MOLDOVENESC***

Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

***NU EXISTĂ REPUBLICA MOLDOVA***

Este o invenţie SATANICĂ a călăului ocupant STALIN!!!!

*** Există doar LIMBA ROMÂNĂ,POPORUL ROMÂN şi ROMÂNIA, ,urmaşa DACIEI STRĂBUNE şi a ROMEI lui TRAIAN !!!!!***

***Destinul ROMÂNILOR basarabeni este unul singur:
ROMÂNIA RE-ÎNTREGITĂ!!!!!***


A comentat Vânătorul de forumişti KGB 21 octombrie 2013, 22:57 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1622 secunde