Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

1 mai 2024, ora locală: 19:56

 

Cătuşe pentru România Mare

adăugat 30 august 2008, 11:52, la Ştiri de Top

Patru tineri din Chişinău au fost reţinuţi de poliţie, sâmbătă, şi ţinuţi închişi în condiţii inumane timp de două zile, pentru că intenţionau să imprime harta României Mari cu hotarele ei din perioada interbelică pe asfaltul din centrul capitalei. Luni, aceştia au şi fost judecaţi la Judecătoria Buiucani şi amendaţi cu câte 20 de lei fiecare pentru "huliganism".

Harta României Mari îi sperie pe poliţişti

Ion Ţărnă, Valentin Şoimaru, Anatol Caraion şi Eugen Enache au mers în seara zilei de 23 august, data când a fost semnat pactul Molotov-Ribbentrop, la Arcul de Triumf din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi îşi propuneau să deseneze pe asfalt graniţele României Mari cu un spray de culoare albă. Desenul urma să aibă şi inscripţia: "Şi prin tăcere suntem vinovaţi. Noi nu uităm". Nici n-au reuşit să-şi pună planul în aplicare, că au fost înconjuraţi de cinci persoane în civil cărora li s-au mai alăturat şi poliţişti. Imediat le-au fost confiscate "instrumentele", au fost urcaţi în maşina poliţiei şi au fost duşi la Comisariatul de poliţie al sectorului Buiucani de unde au scăpat abia luni, 25 august.

Au schimbat câteva procese-verbale

"Iniţial, eram anchetaţi pentru huliganism şi pentru plasarea materialelor publicitare în locuri neatorizate. Apoi, numai pentru huliganism. Au schimbat vreo trei procese-verbale. Dar noi nu am semnat nimic. În seara zilei de 23 august, am fost anchetaţi de două ori până la miezul nopţii. După miezul nopţii, ne-au dus în cătuşe la Dispensarul Narcologic. Stăteam toţi patru într-o celulă de doi metri pătraţi, fără sistem de aerisire. În primele 16 ore nu ni s-a dat apă şi nici nu ni s-a permis să mergem la WC. Nu ne-au dat voie nici să-i telefonăm avocatului nostru. Eram nevoiţi să dormim pe nişte plăci de beton. Doi băieţi din grupul nostru tocmai făceau tratamente şi, din cauza detenţiei, au fost nevoiţi să-şi întrerupă tratamentul şi starea sănătăţii lor s-a agravat", a declarat pentru JURNAL Ion Ţărnă.

"Din ce partid faceţi parte?"

"Când am cerut să ni se arate articolul care confirmă legalitatea deţinerii noastre, ni s-a spus că acest lucru este perfect legal, fără să ni se prezinte ceva. Eu sufăr de o boală a rinichilor şi a vezicii urinare şi sunt supus unui tratament. Le-am declarat acest fapt colaboratorilor de poliţie şi am cerut ca ei să consemneze în scris ca au luat cunoştinţă de aceasta. Am fost refuzat, spunându-mi-se că, dacă mi se va face rău, vor chema salvarea", susţine Anatol Caraion.

"Anchetatorul care a efectuat interogatoriul (în civil), împreună cu un poliţist (în uniformă) au încercat să afle răspunsul la următoarele întrebări: din ce organizaţie facem parte, cine ne finanţează, ce avem în vedere prin expresia "şi prin tăcere suntem vinovaţi", din ce partid suntem, unde lucrăm, învăţăm, cine sunt părinţii etc. De asemenea, în timpul interogatoriului am fost personal intimidat şi ameninţat cu răfuiala fizică în cazul în care nu voi recunoaşte din ce partid fac parte", mărturiseşte alt tânăr, Eugen Enache.

Merg până în pânzele albe

Într-un moment de neatenţie a poliţiştilor de gardă, tinerii, ţinuţi ca nişte animale la comisariat, au rupt uşa de la celulă, duminică spre seară, şi au luat printre gratii un telefon de la alţi deţinuţi. Au reuşit să le telefoneze unor cunoscuţi pe care i-au rugat să le aducă apă şi mâncare.

"De patru ori ne-au adus mâncare, dar nouă ne-au transmis numai de trei ori. Din tot ce aduceau prietenii noştri, la noi ajungeau numai biscuiţii şi apa", spune Ţărnă.

Tinerii nu au plătit încă amenda, fiindcă au contestat decizia judecătoarei Olga Cojocaru care i-a amendat cu câte 20 de lei.

Aceştia au de gând să atace în judecată şi comisariatul de poliţie pentru detenţia în condiţii inumane la care au fost supuşi şi să ceară despăgubiri morale şi materiale. Totodată, cei doi tineri care aveau probleme de sănătate vor să reclame încălcările în instanţă.

Autor: Raisa Lozinschi
Sursa: www.jurnal.md
TRIST SI STRIGATOR LA CER!JUSTITIE IN R.MOLDOVA NU EXISTA CU PARERE DE RAU.LA CE BUN MAI ESTE POMENIT IN CONSTITUTIE DE SEPARAREA PUTERILOR IN STAT?TOTUL E O MINCIUNA,IAR DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE NU A EXISTAT NICIODATA!IN ZADAR SE MAI CHINUIE ACESTI TINERI SA DEMONSREZE CA CONSTIINTA NATIONALA A BASARABENILOR E VIE,NIMENI NU E DORNIC SA-I ASCULTE.
A comentat TANIUSHA 30 august 2008, 11:13
"SCOALA, STEFANE CEL MARE, SCOALA, SCOALA DIN MORMINT!IA-TI TU SABIA CEA MARE FA DREPTATE PE PAMINT"!
A comentat Viktor 30 august 2008, 12:08
PE FUNDALUL TUTUROR GROZAVIILOR CARE SE PETREC IN JUSTITIA MOLDOVENEASCA AR FI BINE SA REFLECTAM SI ASUPRA EVENIMETULUI DE MIINE:ZIUA LIMBII ROMANE ,ZI CARE DE LA 1989 INCOACE TOT VINE SA NE REAMINTEASCA DESPRE APARTENENTA NAOSTRA NATIONALA.
DACA AR FI SA FAC O RETROSPECTIE TRECUTULUI AS AFIRMA CU CERTITUDINE CA IN ACEA PERIOADA BASARABENII OARECUM AU GRESIT,OBSEDATI DE IDEEA OFICIALIZARII LIMBII ROAMANE SI A ALFABETULUI LATIN,GINDIND CA PRIN REALIZAREA ACESTEI IDEI BASARABIA VA OBTINE TOT CE-SI VA DORI DIN PUNCT DE VEDERE NATIONAL,EI PRACTIC AU PLASAT PE-UN PLAN SECUND UNIREA CU ROMANIA-PATRIA MAMA CARE NE-AR FI DESCOTOROSIT IN INTREGIME DE RUSI SI TOTODATA NE-AR FI OFERIT POSIBILITATEA OBTINERII TUTUROR DREPTURILOR NATIONALE.DAR CUM IN VIATA NU AI PARTE DE TOT CE-TI DORESTI NU NE RAMINE DECIT SA NE STRADUIM SA REGENERAM ZILNIC CEEA CE A MAI RAMAS VIU DIN LIMBA ROMANA DIN CE IN CE MAI MULT INVADATA DE CUVINTE RUSESTI,CONSECINTA A FILMELOR SI MUZICII DE PROASTA CALITATE CARE SE COMERCIALIZEAZA PE PIATA.
PS:AS VREA SA MA BUCUR DE ZIUA CIND PE TINUTUL BASARASIEI,RUSISMELE,ASTAZI LA MARE CAUTARE DE CATRE MULTI DIN TINERII BASARABENI,VICTIME INCONSTIENTE ALE RUSIFICARII SA NU REPREZINTE DECIT NISTE HIMERE ALE UNUI TRECUT,OARECUM RUSINOS,IN CARE N-AM STIUT SA DAM DOVADA DE VERTICALITATE.ASTAZI PREA PUTINI TINERI DAU DOVADA DE CURAJ IN CEEA CE PRIVESTE APARAREA VALORILOR NATIONALE SI CHIAR DE-O FAC O SFIRSESC CA TINERII DESPRE CARE S-A SCRIS MAI SUS.
PS:VA FELICIT PE TOTI CU OCAZIA SARBATORII DE MIINE!FITI MINDRI CA SUNTETI ROMANI,NU VA AUTOUMILITI SI NU VA FIE RUSINE SA VB STRAINILOR(RUSILOR) IN LIMBA OBIRSIEI VOASTRE.
A comentat TANIUSHA 30 august 2008, 13:03
To Taniusha:
Taniusha, din cele comentate anterior si din evidenta ta pasiune fata de viata politica a statului, inteleg ca ai facut anumite studii in domeniu(cel putin eu asa cred!)daca nu-i secret poti sa-mi spui cu ce te ocupi la moment(in sens inveti sau deja lucrezi?)
A comentat Viktor 30 august 2008, 14:06
Incredibil ce se intimpla in Basarabia anului 2008,niste tineri ce au ajuns sa-si cunoasca originile si care isi doresc sa revina la normalitate,care spun raspicat ca ei sunt romani si care denunta dupa numai cum tinerii pot sa o faca,blestematul tratat nazisto-comunist din 1940 si sa ajunga in modul cel mai nedrept cu putinta dupa gratii.Voronine,caine nenorocit,va veni si ziua judecatii tale cat de curand,roagate bunului D-zeu sa nu ai aceiasi soarta ca dictatorul comunist roman nicolae ceausescu.Noi cei din neamul romanesc putem rabda multe,dar si cand se va trece peste limita rabdarii noastre,o sa va i-a dracul rapid.Acord tot respectul meu la asemenea persoane tinere care in pasiunea lor sincera si inocenta pentru idealul nostru de neam reunit in granitele aceleiasi tari:ROMANIA MARE,patimesc o asa de mare injustitie de la cripto-comunistii inculti in ale istoriei noastre comune,care pentru o punga de arginti tradeaza intreaga natiune romana.Treziti-va Romani-Basarabeni din somnul cel de moarte,in care va adancira barbarii de tiran.D-zeule ce imn avem.Chiar nu stiu si sunt foarte curios sa aflu daca imnul RM este tot desteapta-te Romane?
A comentat micael 30 august 2008, 14:35
Viktore,nu conteaza cu ce ne ocupam,daca avem vreo facultate sau nu,important este sa ne solidarizam si sa fim uniti,astfel incat cripto-comunistii aceia barbari sa vada ca persoane ca precum cele arestate de ei nu sunt singurale,ci ca mai sunt si multi alti care gandesc si simt ca acei eroi ai neamului romanesc,astazi inchisi pe nedrept in inchisorile comuniste de la Chisinau
A comentat micael 30 august 2008, 14:45
micael,poate si ai dreptate...
A comentat Viktor 30 august 2008, 15:52
Din articol mi-a placut ca tinerii aveau avocat si au rupt usa de la celula:)))))!pune pe ginduri...
A comentat Viktor 30 august 2008, 15:54
N-am inteles, Viktore, ce anume te pune pe ganduri - faptul ca aveau avocat sau ca au putut rupe usa? Consider normal ca au avocat, probabil se asteptau ca vor fi retinuti, numai ca nu prea au avut acces la serviciile avocatului... Interesant , cum a motivat decizia judecatoarea, in ce a constat fapta de huliganism, pentru care au fost amendati? Asta da justitie, ine traieste si activeaza in RM stie ca de fapt la noi toate organele de forta, inclusiv justitia, sunt in slujba lui Voronin, dar nu a Constitutiei si a cetatenilor, de pe spatele carora se hranesc...
A comentat Babacu 30 august 2008, 18:44
Salut Micael, imnul de stat al RM nu este "Desteapta-te romane", a fost schimbat cam demult, prin 1995-96, cand presedinte a devenit tampitu de Lucinschi, sa-l ia dracu ca numai rau a facut, tot el a permis reinvierea PC-ului, care in 1991 dupa puciul de la Moscova fusese lichidat... a dat autonomie gagautilor, la 3 % din populatie le-a daruit 12 % din teritoriu... Am avut noroc numai de presedinti tradatori de neam si cripto-comunisti, vorba ta... O mica precizare: pactul ribentrop-molotov a fost semnat in 1939, nu in 1940.
A comentat Babacu 30 august 2008, 18:55 | mergi sus ▲
Pacat,frate,ca ati avut parte numai de lideri idioti din 1991 incoace,din nefericire nici cei din patria mama n-au fost mai brezi.Incredibil,cum a putut idiotul acele de Lucinchi sa schimbe imnul,cum ar fi fost acum sa avem pe langa cele doua steaguri asemenea si acelasi imn?!D-zeule,pana cand vei permite ca neamul romanesc sa fie condus de cele mai penibile scursuri,tampiti irecuperabili,tradatori mizerabili.eu unul,sincer sa fiu,am incredere in neamul romanesc cu toate tredarile ce l-au macinat din interior.De aceea spun ca trebuie sa creem un sistem bazat pe normele democratiei adevarate,astfel tradatorii din interior care prin sansa ajung sa conduca destinele neamului romanesc sa nu mai duca tara in directie ce o vor ei,ci dimpotriva sa conduca tara in directia pe care sistemul deja a conturat-o si pe care,liderii trebuie s-o urmeze fara nicio abatare.Asta-i democratia adevarata.
A comentat micael 30 august 2008, 20:59 | mergi sus ▲
Babacu,frate,mai greseste omul,nu sunt istoric de profesie,dar remarca ta este binevenita oricum.
A comentat micael 30 august 2008, 21:03 | mergi sus ▲
Eu as numi articolul CATUSE PENTRU TARA MARE (DACIA MARE).
Militienii pot sa inchida un corp uman dar un suflet nu. Apreciez colegii care au fost incercat sa faca ceva mic dar in realitate este foarte mare.
Cineva scria mai sus SCOALATA STEFAN. Va rog pe Stefan sa-l lasati in pace sa se odihneasca el a facut multe pentru Valahia de Sus si va aratat ce trebue sa faca urmasii lui. Ce faceti voi doriti sa-l sculati pe Stefan. Daca sa-r scula ceti face voi ? Ce at-i facut si faceti in prezent. Vorbiti din umbra numai 4 auzi ca au fost arestati. De ce nu mai multi ?
Va consider patrioti falsi. Sa ma ertati daca sint incorect.
Ion CONDREA
A comentat ION CONDREA 31 august 2008, 00:15 | mergi sus ▲
Traim in Moldova .,.,.,.,.,.,.jos comunistii
A comentat oleguts 31 august 2008, 07:26 | mergi sus ▲
Basarabeni poate e timpul sa ne desteptam ? Unde ne e demnitatea ? Unde e mindria ? Aldeateodorovici spunea,,Demnitatea-i piinea invierii,una-i tara altu-i sfatul tarii.
A comentat oleguts 31 august 2008, 07:35 | mergi sus ▲
Pentru Ion Codrea:
Frate, Versurile de mai sus este un citat din primele proteste anticomuniste (deschise) din RSSM anii 70,care defapt pot fi adresate si conducerei RM la moment,oare intradevar ai crezut ca vreau sa-l scol pe Stefan:))))???????Apropo Ionele, ce faceti voi-patrioti adevarati, pentru a salva Basarabia-fugiti in UE?..
To Babacu:Dupa ideea ta,pentru o revolutie de proportii vom avea nevoe de sute de mii de avocati!IN SFIRSIT SOMERII NOSTRI JURISTI VOR AVEA DE LUCRU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat Viktor 31 august 2008, 08:07 | mergi sus ▲
Apropo baieti, decind vizitez situl dat n-am citit NICI UN plan,masuri sau organizarea unor mitinguri privitor:unificarea Romaniei si RM,Lichidarea regimului prorus comunist al RM,Solutionarea Problemei Transnistrene sau macar ceva ce-ar facilita viata basarabenilor!(pentru Oleguts)
A comentat Viktor 31 august 2008, 08:20 | mergi sus ▲
Victor, dupa o revolutie de proportii ( sa te auda Dumnezeu!) cred ca doar Voronin si Rosca vor avea nevoie de avocati, asa ca nu asta e rezolvarea problemei somerilor juristi... Privitor la fuga in UE, nu cred ca e cel mai rau lucru in acest moment, daca in tara nu se poate face nimic din cauza regimului represiv si a tradarii conducerii PPCD, mai vedem cum traieste lumea, fara comunisti si colhozuri, ca majoritatea din generatia in varsta din RM care nu a mai iesit in lume asa si crede ca traim rau pentru ca am distrus colhozurile, si democratii nu le permit comunistilor sa refaca ce a fost candva, de aceia si voteaza comunistii... Generatia tanara are datoria sa studieze in Europa, dar apoi sa revina acasa si sa schimbe viata de aici, prin metode democratice, fara "revolutii de proportii"... De fapt un regim dictatorial cum e la noi nu va putea fi schimbat altfel decat printr-o revolutie, numai ca trbuie facuta cu cap, nu ca in 1989, cand tot comunistii vopsiti in democrati au ramas la conducere dupa " eliberarea nationala"...
A comentat Babacu 31 august 2008, 08:45 | mergi sus ▲
Am recitit mesajul lui Condrea si trebuie sa-i dau dreptate: dac erau nu 4, ci vre-o 4000, cred ca era mai greu de arestat... Asta-i problema noastra, nu suntem uniti, cei din opozitie, dupa tradarea lui Rosca si a PPCD multa lume care mai spera ca se poate face ceva, s-a dezamagit si nu mai are cine sa-i mobilizeze. Apropo, unde erau PPCD-istii lui Rosca pe 23 august?
A comentat Babacu 31 august 2008, 08:54 | mergi sus ▲
Ei kum...era si de ashteptat, k doar nu au ce face, domnii politzishti...atunci kind se intimla un accident rutier in Chishinau(proprie experientza) se prezinta la lokul accidentului in 50-60 min, pt k uita na, sint ff okupati, dar cind nish tineri incearca pur hsi simplu sa redea ceva pe asfalt lukruri reale shi la kare orikum nu ar fi atras partidul de guvernamint atentia pt k ar fi fost cu sens prea komplikat pt mintea lor limitata.....Io fi durut ceva in vorbele tinerilor shi de asta au hotarit sa faka "ordine".... uoff, tzara noastra democrata, slava Domnului k se are grija de ordine publik shi se "iau masuri" impotriva huliganismului, nici nu pot sa ma gindesk ce ne-am face fara aceste ajutoare...o, da, probabil am dormi mai linishtitzi.....
A comentat INDIGO 31 august 2008, 09:02 | mergi sus ▲
sint o basarabianca ce ma aflu in italia ,din cauza comunistilor am plecat de linga ai mei drgi sai ia dracu sint mindra de voi baeti

A comentat sonia 31 august 2008, 09:56 | mergi sus ▲
Doar comunistii din Moldova ar putea face asa ceva! nu?
Bravo baieti, insa parerile mele de rau pentru......) Trebuie sa mai incercam).....dar nu patru, ci 100, sau mai multi chiar! Ar fi nemaipomenit .......
A comentat V.P. 31 august 2008, 11:26 | mergi sus ▲
Ce prioritati au avut abiturientii md care au fost admisi in universitatile din RO de medicina din 1tur cu media de admitere mai mica, 8,7-pana la9,11 s-a intrat cu astfel de medii la bursa,altii cu medii mai mari is la fara bursa, de Ce?\ s-a intrat la Cluj Napoca cu8,8cu bursa\
A comentat ion 31 august 2008, 14:54 | mergi sus ▲
Pentru Babacu si pentru toti.
Iura (Rosca) nu a fost tradati de colegii din PPCD el a tradat ProUnionistii si a dus toata tara in eroare, adormire, etc. Din cauza lui au figit din tara majoritatea care au adus independenta si limba romana. De ce? Folosinduse de patriotii tarii a manipulat foarte bine. A gasit o cale sa se ridice politic. Romania a sponsorizat bine. Cei din Romania (guvern) au pompat bani (bani de la guvern necontrolati) au luat si cei care au dat (romanii) au luat si cei care au primit (moldovenii) si o parte mica a mers pentru deschiderea ochilor la moldoveni. Din politica conducerea PPCD (creerul) a trecut din politica in afaceri. Dechideti ochii unede au ajuns ei si noi din urma. Comunistii au activat sub un plan foarte bine pus la punct si au ajuns unde sint. Eu sint foarte uniti. Odata ajunsi la putere Rosca avea dosar politic. Destepti baeti (comunistii), de ce sa-l bage pe Rosca la dubala (are pentru ce) se ridica altul din urma, mai bine au pus cartile pe fata lui Iura caruia i sa muiat picioarele. Si Iura peste noapte a uitat unde mergea si a devenit aliatul Comunistilor. PPCD este un aliat cu limita de critica (are un prag cu citeva scari de critica 2-3, pe a patra nu are drepul sa se urce). In fine un partid in unionist frate cu nonunionistii.
In afara de Rosca majoritatea oamenilor de afaceri, persoane influente, actori, cintareti vestiti sint cu comunistii. Ginditiva voi de ce ?
Deschideti ochii mai bine.
Astfel a fost si cu Ursu.
A comentat ION CONDREA 31 august 2008, 22:56 | mergi sus ▲
" "la Arcul de Triumf din Piaţa Marii Adunări Naţionale... să deseneze pe asfalt ... cu un spray de culoare albă"...plan genial.....bravo baieti...
A comentat M 01 septembrie 2008, 06:35 | mergi sus ▲
PENTRU VIKTOR:NU SUNT O EXPERTA IN DOMENIU,SPUN TOT CE ESTE REAL.AM TERMINAT LICEUL SI MERG LA STUDII IN ROMANIA(SNSPA)
A comentat TANIUSHA 01 septembrie 2008, 11:17 | mergi sus ▲
situatie dificila rusii sunt niste porci comunisti si altii pt citeva monede devin slugarnici lor.nasol moment rusii nu o sa renunte la moldova au nevoie de a mulge pe cineva iar asta se va rezolva doar prin razboi urita treaba
A comentat george id- geopaynne@yahoo.com 02 septembrie 2008, 23:36 | mergi sus ▲
"Ridica-te, Stefane, si vezi-ti fii/ Ca vremea in lume e grea/ Credinta vesnica patriei noastre/ Juram, Maria-Ta"

si

"Cum nu vii tu, Tepes-doamne, ca punand mana pe ei/ Sa-i imparti in doua cete, in smintiti si in misei/ Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni/ Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni"

doua seturi de versuri ce imi vin in minte...
A comentat Vlad90 din Bucuresti 03 septembrie 2008, 21:08 | mergi sus ▲
D-zeule,este prima data cand vad si eu pe cineva din Bucuresti pe site-ul asta.Credeam ca doar provincia este interesata in astfel de subiecte.
A comentat micael 03 septembrie 2008, 21:51 | mergi sus ▲
Ei, as! :) o sa te mire cate inimi romanesti sunt pe aici carora le pasa de soarta Basarabiei, doar ca nu trec pe saitul acesta.
A comentat Vlad90 (Bucuresti) 03 septembrie 2008, 22:11 | mergi sus ▲
Ma bucur sa aud asta,pt ca din Bucuresti ar trebuii sa se dea semnalul reunificarii Basarabiei cu patria mama.Provincia cum se stie poate fi carne de tun,pentru fratii nostri de peste Prut orice actiune este binevenita,dar de nicaieri nu se aude mai bine decat din Bucuresti,capitala romanilor de pretutindeni.
A comentat micael 03 septembrie 2008, 23:02 | mergi sus ▲
Din nefericire o unificare a romanilor nu prea imi pare posibila in viitorul apropiat... Rusia se ridica din nou, iar Europa ii cam este la picioare la capitolul energie. Si 2 nici aliatii nostri nu ne-ar sustine in vederea unirii, prea ar calca Rusia pe coada. Singura speranta sa vedem peste cativa ani si Moldova in UE alaturi de noi, si atunci nu o sa ma mai deranjeze ca sunte inpartiti in 2 state.
A comentat Vlad90 03 septembrie 2008, 23:38 | mergi sus ▲
am citit mai multe comentarii,cind va [aud] de Romania[Dacia] Mare pana la Nistru imi vine sa va scuip in ochi[ma iertati] si ce facem cu Dacia lui Burebista,cu cetatile Vozia la Bug si Lerici la Nipru .le daruim ucrainenilor.sau vorba romanului[ai las'ca macar atita a s'ni daie-???????????prea mica e Romania MARE A VOASTRA!!!!!SAU TOT VA ESTE FRICA SA vorbiti de deymebrarea statului pseudoeuropean Ucraina,care si-a desenat hotarele pana nu sa [terminat carioca]-sa stiti ca daca ambitia romaneasca sa termina la Nistru ;mi-e mila de poporul roman Care tot asteapta invierea mortilor[Stefan cel MARE SI SFINT care a facut ce a putut la vremea lui] si mai mult,nu facem nimic.CE VOM SPUNE COPIILOR NOSTRI?????
A comentat transnistreanu 04 septembrie 2008, 11:47 | mergi sus ▲
Vlad90,pacat ca ti-ai scurtat nick-name-ul.Eu decat am inceput sa comentez articolele pe acest site mi-am dorit sa dau macar de o singura persoana din capitala,Bucuresti,nu de alta,dar parca suna altcumva comentarile celor din capitala decat ale celor din provincie ca mine.Deci daca se poate,arata frate,de unde esti.Dovedeste-ne la toti ca bucurestenii nu s-au occidentalizat asa de mult incat sa-si uite istoria si fratii.Spun toate acestea pentru ca de fiecare data cand ajung prin Bucuresti ma simt ca si cand as fi patruns in alta tara,ritmul vietii acolo este cu totul altu` decat in orasele mai micute ale tarii.
A comentat micael 04 septembrie 2008, 14:18 | mergi sus ▲
Daca nu te-ai prins micael si eu tot din capitala sunt :)
A comentat intrebatorul 05 septembrie 2008, 02:59 | mergi sus ▲
Si eu care credeam ca provincia duce totul greul.Ma simteam putin ingrat sa tot dau sfaturi eu unul de prin Oltenia,Basarabenilor,fiind provincial ca si ei.:-) Bravo,frate,ma bucur ca Bucurestiul sprijina romanismul de pretutindeni.
A comentat micael 05 septembrie 2008, 14:47 | mergi sus ▲
De ce ai crede tu ca Bucurestiul e mai cu motz. Orice roman conteaza de oriunde. N-am fost ever in Basarabia. Nu stiu situatia decat din ziare, de la cativa prieteni basarabeni si de pe net. Am placerea inclusiv sa dicut pe net cu politicieni basarabeni. Din pacate asa cum am scris de nenumarate ori nu ceea ce facem noi conteaza prea mult ci ceea ce fac Basarabenii. Daca arunci asa o privire si crede-ma ca m-am uitat la o gramada de interviuri 80% din populatie declara ca vorbesc limba moldoveneasca. Inclusiv cantecele cantate de eroii teodorovici sunt intepretate ca de fapt se refera la limba moldoveneasca si nu la limba romaneasca. Eminescu de exemplu este poetul tarii RM nu al romaniei si lista continua. Rusii ca sa poata sa le introduca un nationalism fals au creat inclusiv un dictionar. Ce mai e bataie de joc. De apreciat este totusi faptul ca nu au renuntat la limba romana *moldoveneasca daca lor asa le place. Totusi prin tot greul si rusificarea de care au avut parte au ramas latini. Asta spune multe.
A comentat intrebatorul 05 septembrie 2008, 20:25 | mergi sus ▲
De acord cu tine,apreciez la randul meu taria sufleteasca si de caracter a basarabenilor care nu si-au uitat limba(indiferent cum o denumesc ei) si acum incearca la randul lor sa-si redescopere istoria adevarata si neamul precum se intimpla si in patria mama dupa `89,dar totusi,stii cum e,capitala ramane totusi portavocea noastra a tuturor,iar nu doar un simplu oras ca antica cetate Daco-Romana,Drobeta,de unde sunt eu :-).Iti mai amintesti de dezastrul din New Orleans,cand Wastignton-ul s-a ocupat de ajutarea sinistratilor si de reconstructie,hey,frate,la fel am si eu pretentia ca Bucurestiul sa se ocupe si sa se implice mai mult in rezolvare unor astfel de probleme in ceea ce priveste Basarabia si celalante teritorii perdute dupa `45,ca voi,frate,nu degeaba sunteti administratorii banului public national precum a spus odata Base ironic despre guvern. :-)
A comentat micael 05 septembrie 2008, 21:45 | mergi sus ▲
ma bucura faptul ca inca mai sunt persoane din rominia carora le mai pasa de soarta fratilor de peste prut desi cand eram la studii in rominia(in craiova)nu am simtit decat ura si multa repulsie din partea lor fata de cei din RM.la urma urmei nu avem nici o vina ca neam nascut in moldova si ca avem o conducere de c***t.
orice am incerca sa facem pt a actiona impotriva comunistilor,intotdeauna vom fi stopati pt ca sunt multi care au grija ca ei sa ramana neatinsi(pt ca asa sunt unii moldoveni,pt cativa lei,o vand si pe maica-sa).imi pare rau sa spun asta,si ma doare dar asta e adevarul.
am plecat si eu din md numai din cauza comunistilor si pt ca desi am terminat o facultate nimeni nu ma angajeaza mai ales vaznd ca mi-am facut studiile in ro.si majoritatea tinerilor pleaca numai pt ca trebuie sa-si faca o familie si un viitor care din pacate la noi in tara e imposibil.
bravo voua celor care nu va lasati intimidati de comunisti si care luptati su ei de atatia ani,Asociatia Tinerilor Basarabeni si Bucovineni si organizatia Hyde Park.multa bafta in continuare
A comentat marcelus7 07 septembrie 2008, 08:06 | mergi sus ▲
Frate,marcelus7,tradatori gasesti o gramada si prin ROU,numai ca in ziua de astazi asemenea persoane devin izolate,contranse de restul populatiei sanatoase sa se retraga in carapacea lor,noi nu-i mai aducem pe nebuni la putere precum din nefericire se mai intimpla peste Prut.
A comentat micael 07 septembrie 2008, 17:13 | mergi sus ▲
Trebuie sa te gandesti real marcelus de ce romanii se comporta asa fata de moldoveni. Am intalnit si eu cazuri si am stat sa analizez. Iti pot da niste raspunsuri: 1. romanii nu va considera moldoveni si nu respecta cand voi va numiti moldoveni. Va numesc romani pentru ca ei au avut ocazia sa studieze si istoria de sub Ceausescu adica istoria comunista dar si cealalta istorie pe care o stie europa. Am aflat noi romanii dupa revolutie ca de fapt noi nu am fost marii ostasi care protejau si faceau. Ci ca am fost niste lasi cu conducatori lasi care s-au sucit dupa cum a batut vantul. Ca l-am impuscat pe antonescu pentru ca a vrut sa tina basarabia langa tara mama. Pentru ca atunci cand nemtii au dat de greu ne-am mutat repede de partea rusiei care ne-au furat si asta ma enerveaza cel mai mult. Ne-au LUAT TEZAURUL NATIONAL si nu vor sa il dea inapoi. Acum romanii urasc rusia. O urasc pur si simplu. Au invatat pe propria piele ce inseamna sa fi mintit si manipulat si tinut sub papuc. E dreptul poporului care trece si prin aia si prin cealalta sa aleaga calea dreapta. Romania a ales. Ei bine, cand un roman din basarabia vine si spune eu sunt moldovean chestia asta creaza repulsii majore. Lumea isi aduce aminte de rusi. De faptul ca negati o identitate nationala comuna doar pentru ca ati fost mintiti. Pe naiba nu vedeti ca avem aceasi cultura? Cum pot unii sa fie atat de orbi? Eminescu - Stefan cel Mare. Voi ii considerati eroi nationali desi rusii v-au spus sa nu o faceti .. Astia toti sunt romani. Au scris istoria romaniei. Au scris-o si pe a voastra? Pai atunci clar voi sunteti romani! Daca un basarabean ar veni in romania si ar scapa de chestia asta cu eu sunt moldovean ar fi privit altfel de romani. Da unii fac misto de accent dar hai sa iti zic un secret se face misto de orice accent iti pot spune jdemilioane de bancuri cu ardeleni olteni si moldoveni. Deci daca ati invata sa va numiti romani singurul lucru de care s-ar putea lega este accentul. Ei bine oltenii au reusit sa faca bancuri in care ei sunt mai cu motz... Exemplu: sti de ce oltenii au coatele ascutite? Ca sa isi faca loc printre fraieri. Fata de bancuri precum. De ce isi face olteanul casa rotunda? Ca sa nu isi faca nevoile cainii pe la colturi. Deci misto fac unii de altii pentru ca asta e spiritul. Te duci in ardeal mori de ras de bancuri despre moldoveni si olteni. Te duci in oltenia iarasi te termini de ras cu bancuri despre ardeleni si moldoveni. Ai inteles ideea despre cum e si la moldoveni. Daca voi ati spune sunt roman si ati face misto cu ei impreuna altfel v-ar vedea lumea. Eu sunt din Bucuresti. Bucurestiul si regia e plina de romani din basarabia. Observ lucrul asta la ei. Stau de vorba cu tine si daca incepi sa glumesti se retrag si incep sa vorbeasca in ruseste. Eu cand sunt luat la misto fac la randul meu misto.
A comentat intrebatorul 07 septembrie 2008, 20:45 | mergi sus ▲
Sunt bune bancurile cu olteni,mai ales daca ti le spune unul care mai si mimeaza bine gesturile noastre si ne cunoaste.Chiar daca se mai intimpla uneori sa ma simt aiurea din pricina bancurilor(pt ca stii cum,bancul releva o realitate cruda spusa intr-un fel comic,hazliu)totusi nu pot sa nu ma prapadesc de ras chiar daca eu sunt ala vizatul.Si ai dreptate,singura aparare buna e sa nu te superi(pt ca daca te simt baietii slab de inger,te mananca de viu,te fac ca pa dracul)si sa rispotezi la fel,spunand alte bancuri cu trimitere la locul de bastina al celorlanti.:-)
A comentat micael 07 septembrie 2008, 21:33 | mergi sus ▲
Baieti,vad ca cunostinte aveti destul de largi si in domeniul politicii si istoriei!insa aveti o problema comuna :nu recunoasteti cum stau lucrurile in realitate!..intrebatorul,vorbesti despre basarabia de parca ar fi un teritoriu roman, insa realitatea putin difera:In 1940 pe teritoriul basarabiei marea majoritate din populatie erau romani,in prezent romani is doar 63%,intelegi ca e o greseala foarte mare sa atribui 13% de rusi si 14% de ucraineni la minoritati nationale neinsemnate (cu alte cuvinte cel putin 27% din populatie iau o pozitie mai mult prorusa decit proromana)!!!!!!!!!!O alta greseala care o fac romanii (inclusiv si liderul Basescu):considerati regimul comunist incapabil si mai mult decit atit...baieti nu uitam ca de doua ori consecutiv pentru comunisti au votat majoritatea basarabenilor si vrem noi sau nu dupa legile democrate trebuie sa ne supunem(indiferent cine au votat batrinii sau tinerii) in caz contrar nu ne vom respecta insusi pe noi!!!!!!!daca ne referim la basarabenii care isi fac studiile in romania,romanii se impart in doua tabere dupa comportamentul sau fata de noi: 1)Majoritatea se simt obligati sa ne sustina moral pentru ca traim sub rusi, sub comunisti suntem foarte saraci si principala cauza ca noi basarabenii am fost instrainati de la patria-mama...(hazliu acusi iti lexplic de ce) 2)multi romani prin reprosuri grosolane ne intimideaza in romania, iarasi bazindu-se pe cauze istorice,nationale s.a. Fratilor,voi stiti ca studiile in romania este un banal schimb de studenti????????????????????????????????????????????????????
Am multi cunoscuti romani care au venit sa studieze in RM practic in aceleasi conditii cum basarabenii pleaca in romania!!!!Nu va inselati!!!!!!!!Tinerii care studiaza in romania NU SE SIMT ROMANI ,NU STUDIAZA IN ROMANIA DIN MOTIVE NATIONALE SAU DIN CAUZE POLITICE.EI PUR SI SIMPLU VOR STUDII CALITATIVE (EUROPENE)!!!!!!!Este exact acelasi lucru cum vati apropia pe drum de un Sirb sau Ucrainean si ati incepe sa-i povestiti istoria lui si cine in realitate este el dupa parerea dumnevoastra!!!!!!!Hazliu si groaznic!!!!!!!!!!!Nu mai vorbesc despre confundarea rusilor cu soviticii,fratilor au fost alte timpuri,credeti ca NicolaiII nu ne intorcea tezaurul sa nu fi fost revolutia bolsevica?..Razboiul rece deja a trecut,nu exista nici URSS nici lumea bipolara!e timpul sa ne adaptam noilor conditii economice mondiale...Privitor unificarea statelor noastre,cred ca in viitor va fi posibila,dar numai in cazul daca ne vom respecta reciproc!ziceam de etniile slave din RM,ei n-au nici o motivatie sa treaca sub cizma romana(imaginativa un roman in centrul Bucurestiului care nu cunoaste limba romana...),unicul fapt care-i poate motiva este ca romania face parte din UE si ei pot obtine noi profituri...exista multe particularitati economice, politice, nationale, sociale, culturale s.a care impiedica unirea in alt caz inca din '89 procedam cum au facut-o stramosii nostri in 1917-1918!!!!!!!
Ideea:Nu va limitati doar la sentimentele nationaliste si la nostalgia fata de evenimentele istorice comune!
Este in prezent prea putin...
A comentat Viktor 08 septembrie 2008, 15:34 | mergi sus ▲
Pentru viktor gresesti si te contrazici in acelasi mesaj al tau. uite de ce :
"O alta greseala care o fac romanii (inclusiv si liderul Basescu):considerati regimul comunist incapabil si mai mult decit atit..."
cu
"sub comunisti suntem foarte saraci"
Normal ca consideram regimul comnist prost cand toti spun ca basarabia e cea mai slaba din punct de vedere economic din europa. Ca nivelul de trai scade subit. Imi spui ca sa nu consider basarabia pamant romanesc cand 63% din oamenii aia sunt fratii mei? O sa il consider. Spui ca sunt schimburi de studenti? HUH! aia pe care ii sti tu ca am si eu cativa prieteni isi fac facultatea in chisinau pe bani. Adica mi s-a propus si mie la un moment dat sa dau 10 mii de eur sa imi iau diploma de absolvent de ce vreau eu la chisinau. Capsici pe aia i-ai cunoscut tu probabil. Schimbi de studenti zici. Da-mi niste date oficiale cu cati studenti romani invata in momentul de fata in basarabia. Promit sa fac invers cu studentii basarabeni. De ce as renunta la pamantul romaniei cand acolo se afla 14% rusi si 13% ucrainieni. Hai sa iti zic un secret in romania traiesc 2 mil de unguri. Adica cat 75% din populatia RM. Asta inseamna sa le dau transilvania? HAH! Vorbeti prosti si de contrazici singur.
A comentat intrebatorul 08 septembrie 2008, 16:21 | mergi sus ▲
Viktore,frate,uite asta astept eu de la voi,sa ne explicati cum sta in realitate treaba in Basarabia,ca din diferite site-uri online nu poti sa descifrezi prea multe lucruri.Este adevarat ca noi cand ne referim la voi o facem mai mult prin prisma istoriei.Gandirea ta este foarte interesanta,se simte ca vezi lucrurile prin experienta cotidiana de zi cu zi a realitatilor contemporane.Spui ca rusii sunt cam 27% din populatia RM cu Ukrainieni cu tot.Crifa acesta nu ma prea sperie pt ca daca ne-am uni in Romania Mare,rusii ar reprezenta cam cati sunt acum maghiarii in ROU,adica vreo 7%.Crezi tu ca la o populatie de aproximativ 26 de milioane de romani(atat am fi,daca unirea noastra s-ar infaptui maine),nu am reusi prin diferite legi si drepturi acordate minoritatilor sa le tinem sub control?Eu cred ca am putea,daca luam exemplu tarile baltice care la fel ca voi au o populatie de etnie ruseasca destul de numeroasa,si vorba aceia,tarile baltice luate impreuna la un loc nu se pot compara cu Romania(chiar daca ne-am batut cu 0-3 la Bucuresti :-)).Noi datorita maghiarilor din ROU,am invatat ft multe lucruri in a stii cum sa ne comportam cu o etnie numeroasa,deci avem experienta si am putea gestiona inca o minoritate de 1,5 milioane etnici rusi si ukrainieni.Ma gandesc ca am putea coopera ft bine cu ukrainieni,dat fiind minoritatea romaneasca din Ukraina.Ar mai ramana 7-800.000 de rusi.Hai,frate,se poate sa avem o parere asa de proasta despre noi insine. :-)
A comentat micael 08 septembrie 2008, 16:47 | mergi sus ▲
Stiti ce ma surprinde pe mine la voi:Faptul ca voi,Basarabenilor,inca mai simtiti o oarecare afinitate fata de rusi(daca ma insel,sa ma iertati),sincer sa fiu va inteleg pt ca de fiecare data cand comentez pe site-ul acesta(este unicul site unde o fac),incerc sa ma pun in situatia voastra si vad anumite lucruri:1.Ati fost parte dintr-un imperiu(rau ori bun,n-are importanta)2.Cand timp ati fost parte din URSS,imposibil sa nu fi simtit mandri de realizarile sovietice(gen trimiterea primului om in spatiu)3.Poate ati si crezut propaganda KGB-ului cum ca omul sovietic este superior celorlanti...ect.Acum cand incercati sa va cunoasteti adevarata indentitate,n-o puteti face fara sa nu va amintiti de toata propaganda sovietica care v-a fost inloculata in minte pe timpul URSS-ului.Si de aici porneste toata confuzia in care din nefericire va aflati.Cu respect.
A comentat micael 08 septembrie 2008, 17:20 | mergi sus ▲
Viktore bravo !
viktor eu de exemplu as vrea sa invat in Rom.cu toate ca spui tu ca e doar un schim de studenti,.,.,.,eu n-as spune.Diferenta noastra fata de Romania,pe plan
socio-economica e mare.Ai vrea tu sa inveti in Africa ? Eu nu ! Nu cred ca multi studenti romani ar acceptasa faca studii in Basarabia.
pt ceilalti,,.,
Nu sintem doar noi din fosta porcarie ruseasca,mai sunt si alte republici,dar ei stiu ce vor si unde vor.La noi problema e alta,ar iesi cineva in Piata Marii Adunari Nationale sa cerem unirea cu romania,putini au curajul(la noi militia lucreza).Prea mult cerem de la tara si nu facem nimic pentru ea..,.,.,Mult respect .
ps. SINTEM ROMANI SI PUNCTUM.

DEMNITATEA,DEMNITATEA,DEMNITATEA
A comentat 08 septembrie 2008, 19:24 | mergi sus ▲
Micael, nu incerca sa te pui in situatie si sa intelegi , no sa obtii nimic bun pentru a intelege situatia reala . Iti propun o solutie. Trebue sa traesti macar un an in Basarabia . Prin orase si sate , sa discuti cu tot felul de oameni , nu numai cu cei pro romani .
Eu pot sa-ti spun si rezultatul. O sa ajungi la ceia ce a spus mai inainte ION CONDREA. Majoritatea populatiei Basarabiei (cu rusi si ucraineni) or sa fie de acord sa se numeasca DACI si nu romani, DACIA si nu Romania. Iti spun de ce - Majoritatea nu primesc in singe - roman si Romanie. De ce ? Cred ca e o intrebare interesanta care trebue de o analizat la toate nivelele. Prin discutii calme ,nu injuraturi si dovezi cum ca unii acum in UE sunt cineva , au si ce nu doresc , dar unii au ramas toromaci si prosti sub criptocomunisti , saraci si mor de foame (asa la general).
Micael , cind ai fost ultima data in Basarabia, si daca ai fost vreo data????????
A comentat j.PHILIPS 08 septembrie 2008, 19:36 | mergi sus ▲
Tot respectul meu tine care nu ti-ai lasat numele. Pentru cei ca voi romanii trebuie sa tina fruntea sus. Pentru cei care simt si traiesc romaneste. Pentru oamenii ca tine stau si scriu aici si ma interesez de soarte RM si a fratilor mei moldoveni. Nu sunt platit sa fac asta o fac pentru ca simt romaneste si pentru ca stiu ca fratii mei de peste prut se vor trezi in curand. Unii dintre ei au si facut-o. Pentru voi toti tot respectul meu.
A comentat intrebatorul 08 septembrie 2008, 19:39 | mergi sus ▲
A murit Ilarion Ciobanu. Dumnezeu sa il aiba in paza. Pentru cei ce nu il cunosc a fost un mare actor roman a jucat inclusiv in seria toate panzele sus si Pruncu petrolul si ardelenii sau profetul aurul si ardelenii... Si a facut un rol deosebit ca roman pritre straini. Citez: Cu turcu m-am dus la plevna si m-am batut in 77. Austro-Ungarii nu ne lasau sa plecam din plopaca sa luptam pentru romania. Dar tu ma sti bai Ioane. Nu o sa imi spuna mie ceva ce sa fac. Uite aici medalia. Am fost si ranit. Dar nu pot sa stau cu mainile in san cand romania lupta pentru independenta. Inca o data dumnezeu sa il odihneasca.
A comentat intrebatorul 08 septembrie 2008, 19:43 | mergi sus ▲
Dar Viktor are perfecta dreptate. Si cel mai rau ca nu incercati macar sa intelegeti despre ce scrie el, dar tot despre rusii rai si romanii buni.
A comentat j.PHILIPS 08 septembrie 2008, 19:46 | mergi sus ▲
To intrebatorul:
Frate , mai calm!sunt foarte bucuros ca un bucurestean care nici odata(probabil) nu a fost pe "pamantul romaniei" din basarabia e capabil sa ma invete cum sa traiesc la mine acasa!indeosebi cind mi se ofera atitea date statistice si evenimente istorice...Mda.......
Mult mi-a placut :"O sa il consider." baiete,considera cit vrei nu mai la vorbe si te limitezi!!!!!!!!!!!
zici ca ma contrazic(comunismul eu zic ca-i capabil si tot eu zic ca traim sarac),probabil citim comentarii diferite...Eu spun ca comunismul este ales de majoritatea(eu personal am o alta pozitie),si de acea grupa sociala care au suferit al doilea razboi mondial,represii si foamea 1946-47 si a caror parere cred ca ar trebui de ascultat din simplu motiv ca ei au construit aceasta societate fie ca si cea mai saraca din Europa!Si in plus mai exista niste legi democrate care garanteaza regimul si statalitatea RM!
Ei bine...Spune-mi te rog tu fiind un baiet patriot care nici ardealul nici basarabia nu o da nimanui si indeosebi avind in spatele tau asa blocuri ca NATO si UE care viseaza si vad cum extermineza poporul rus,ce in genere asteptati?de ce inca nu sunte-ti in Chisinau si Tiraspol????????????Ba si mai mult,LA MOSCOVA!!!!!!!!!!
Stii raspunsu da?..:-))))))))))))))
Acum sa fie clar, eu nu apar rusia, nu apar comunismul din contra cu tot sufletul sunt pentru romania, fac parte si din miscarea unionista.Principala idee este ca trebuie sa folosim capul zilnic si asa dusmani ca rusia nu-i doresc nimanui defapt ca si prieteni de tipul SUA!Poate v-ati gasit locul sub aripioara UE si NATO numai ca frate nu hotariti absolut nimic si puteti sa strigati cit doriti ca basarabia i-a voastra!cind e vorba de profituri economice nimeni nici n-a sa se uite la romania si moldova!Eu personal vad Republica Moldova suverana si capabila sa-si hotarasca singura problemele, nu mai printr-o politica echilibrata intre UE si Federatia Rusa,o alta cale va duce la disparitia RM ca stat independent!
P.S:Nu stiu cine ti-a cerut 10mii euro,cind baieti din romania invata la buget.Apropo multi din ei au venit pentru ca erau la voi marginalizati si discriminati din motive politice!
A comentat Viktor 08 septembrie 2008, 20:21 | mergi sus ▲
Vrei tu sa imi spui ca RM are vreo sansa singura? Viktor fratele meu mai mic. Romania cu 23 de milioane de locuitori nu a avut si nu are o sansa singura. Voi aveti populatie cam cat are bucurestiul si sunteti plasati fix la granita dintre capitalism si comunism. Fix la granita dintre democratie si socialism. Cu populatia asta din care o buna parte sunt in transnitria ai tu impresia vaga ca o sa va ridicati si o sa ramaneti independenti? Dragul meu esti naiv. Cat despre mine nu am fost in basarabia dar sa iti mai spun un secret nu am fost in multe regiuni din romania de acum. Asta nu ma opreste sa stiu sau sa incerc sa aflu ce fac fratii mei de peste prut sau din alte locuri. Imi spui ca Romania nu face nimic ca de ce nu suntem in chisinau sau la tiraspol? Ce sa fac acolo? Sa intram cu forta armata? Cum ne-am mai deosebi de rusi? Asta e solutia pe care o vezi tu? Faptul ca faci parte din miscarea unionista ma lasa rece. Dar cu totul rece. Mi se falfaie sincer. Fa parte din romania unde ti-e locul nu din miscari. Si cum tu mi-ai zis ca nu am fost in basarabia pot sa iti spun ca nici tu nu ai fost in romania. Persecutati politic? Prietene eu daca vreau ies acum in strada si tip basescu si tip jos cu nato si tip jos cu ue si ma duc in fata sectiei de politie si fac asta. Si pot sa tip vreau unirea cu basarabia. Nu ma persecuta nimeni si nimeni nu imi zice nimic. Deci povesti cu persecutati politic ma lasi.... Eu pot sa ma declar maine comunist convins daca vreau si nimeni nu poate sa imi spuna nimic ca e dreptul meu si nimeni nu ma persecuta. La voi e o singura solutie ori te declari comunist ori daca nu vezi ce au patit baietii din articolul de mai sus ca pe ala nu l-ai citit se pare. Infunda puscariile cu voi aiurea si imi spui mie ca au plecat in chisinau unde e democratie de pe lume si unde sunt bagati in puscarie anumiti oameni care au anumite opinii si ca in romania exista persecutare politica. Nici tu nu crezi ce scri :) Care baieti din romania ? Uite ce scrie conationalul tau putin mai sus. Lamurit? Acum mergi spala-te pe ochi cu apa curata. Bea o gura de apa ca de la votka rusilor te imbeti prea repede si spala creierul aiurea si mai gandeste o data. Comunismul e solutia dar suntem saraci lipiti. Si veniti voi in chisinau ca noi suntem democrati dar daca macaim ne baga in puscarie. Alo trezirea din 2 articole de doua ori de contrazici singur.
Pt j.Philips despre tine incep sa cred altceva... Ca ai ceva de la cei ce tin site-ul sa ti discutiile aprinse :) .... Ca opinii nu prea ai decat ca ala e rau si citeste ce a scris celalalt. In rest nu prea sti sa legi 2 cuvinte nici macar in moldoveneasca daca vrei tu :). Mai bine ma plateau pe mine ca scriu 400 de mesaje pe zi :)
A comentat intrebatorul 08 septembrie 2008, 20:50 | mergi sus ▲
Baiete, ma uit ca te tii brav in genere iti este ... de orice in viata asta:'ies acum in strada si tip basescu si tip jos cu nato si tip jos cu ue si ma duc in fata sectiei de politie'-ha ha ha.Intrebatorule trezestete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tu nu traiesti intr-o carte de istorie inventeaza ceva nou decit UE,NATO PORCARIE RUSA,mai be o cafea mai calmeazate!!!!!
apropo tu esti o fire umanista dupa cum te vad!un geniu neinteles!Mai studiaza matematica mai invata constructia logica a ideelor!!!!!!!!!!- de 2 ori zici ca ma contrazic si de 2 ori nu-mi explici prin ce!!!!!!!!!ai vrut sa pari mai destept consider...:)))))))!
Acum frate eu spre deosebire de tine am fost de multe ori in romania si am avut ocazia sa ma intilnesc si cu oameni politici si crede-ma asa prostii ca:Moldova suverana si/sau moldova de una singura nu poate exista la nimeni n-am auzit!Si daca tu un patriot adevarat imi spui ca nici romania nu poate de una singura,atunci virate sub un american pentru ca acolo si tii locul!!!!!!!!!
A comentat Viktor 08 septembrie 2008, 21:32 | mergi sus ▲
P.S:De studenti romani persecutati la voi este o realitate:Un cunoscut roman de-a meu a fost nevoit sa plece din tara numai ca avea familia Ceausescu...Pe basescu poti sa-l strigi noaptea,da de comunst c-am te-ai infierbintat!!!!!!!!!!
A comentat Viktor 08 septembrie 2008, 21:36 | mergi sus ▲
Frate,Viktore,se pare ca s-au infierbantat spiritele pe acest site,dar nu stiu unde ai auzit tu ca daca te cheama Ceausescu,te expulzeaza autoritatile romane.Nu vreau sa par ironic pt ca te respect,cum respect pe toti de pe acest site,dar ceea ce spui este aberant pt simplu motiv ca nimeni nu poate sa te expulzeze pe acest motiv sau poate ai dreptate ,o-s fii trait eu pe sub pamant in aceea perioada si n-am auzit. :-)Daca acel individ mai este si nascut in ROU,precum am impresia ca faci tu referire,nimeni in tara asta n-are dreptul sa-ti retraga cetetania daca esti nascut pe teritoriul Romania,nici macar daca este dovedit ca cel mai mare tradator din istoria Romaniei.Fratilor,securitate comunista dinainte de `89 nu mai exista in ROU zilele noastre.Maiculita,nu pot sa cred ca vorbesti de oameni persecutati in ROU.De cine sunt persecutati?Sunt tare curios.Frate,tu ma faci sa imi schimb prenumele in Ceausescu,nu de alta,dar sunt curios unde ma vor expulza din ROU si mai ales cine o va face.:-)In ROU sunt interzise doar simbolurile comuniste si naziste,si partidele cu aceste nume,in rest eu pot sa am casa plina de potretele lui Hitler,Ceausescu,si toti nebuni tirani ai secolului 20,si mai chem si politia acasa sa le arat "operele mele de arta".Crezi tu ca voi fi arestat sau mai stii expulzat?!!!Locuinta este proprietate,privata, persoanala si atata timp cat voi tine aceea colectie de manisfete fascisto-comuniste pt propria mea placere si a prietenilor mei,nimeni in ROU nu are ce sa-mi faca.
A comentat micael 08 septembrie 2008, 23:03 | mergi sus ▲
Ma sa mor si sa vreau pe langa semnele alea de intrebare si exclamare daca pot sa pricep ceva. Aoirezi se pare si se pare ca tu te-ai infierbandat rau daca ai ajuns sa pui semne de exclamare. Un cunoscut a trebuit sa plece pentru ca avea familia ceausescu? Fraza asta nu o integ nu e nici moldoveneasca nici ruseasca si nici romaneasca. Cu adica avea familia ceausescu? Il chema ceausescu sau avea vreo legatura cu dictatorul? Poate te explici. Asta a fost prima parte. A doua parte este ca tu nu citesti mesajele mele. Ti-am dat cu ghilimele din ce ai zis tu cand te contrazici. Ghilimele inseamna ca te citez pe tine prin ce zici. Ti-am dat exemple. Tu nu vezi ce scrie pe monitor acolo? Iar tu spui ca romania sa se vare sub un american. Dupa vorba asta iti dau fix si cred ca exagerez putin 18 ani. Si sunt darnic. Dar treaca de la mine. Exista vreun popor pe lumea asta care poate supravietui singur? Matale citisi isorie? Ca eu am studiat matematica destula inca. Pai spune-mi si mie in ce ani si cine a reusit sa reziste singur? Ca toti au fost rupti in bucati dupa cum dorea un imperiu sau altul? Incepe cu cel otomat porma cu austroungar porma cu rusia ia exemplu si america. Dar tu ostas al tarii cu arma in mana o sa ii bati pe toti singur nu e asa ? :) Desteapta-te .. romane basarabene rusule ce oi fi tu pe acolo. Nu mai visa...
A comentat intrebatorul 08 septembrie 2008, 23:05 | mergi sus ▲
Frate,j.PHILIPS,ca sa mai dezamorsez putin aparenta tensiune din ultimele mesaje,uite accept sa traiasc un an in Basarabia,daca accepti si tu sa traiesti un an in ROU,numai ca imi este tare teama ca dupa aceasta experienta eu o sa incep sa injur ROMANIA si tu o sa imi faci morala si o sa imi spui ca n-am dreptate.:-)
A comentat micael 08 septembrie 2008, 23:23 | mergi sus ▲
Micael,eu nu spun ca romanii traiesc dupa legi totalitare sau la voi mai activeaza securitatea sau mai stiu eu careva politii secrete care discrimineaza toate persoanele cu numele Ceausescu!Eu am dat doar un exemplu real cind un tinar a fost nevoit(n-a fost exilat sau expulzat din tara),benevol a hotarit sa plece!Iti lamuresc din ce cauza:nimeni nu l-a fortat sau l-a maltratat,probleme apareau de gen birocratic, aceleasi documente, servicii ii erau prestate cu intirzieri, cu cereri de confirmare a numelui prin alte ducumente s.a.pina la glume banale din partea tuturor referitor la numele sau.Puteti sa dezbateti aceasta idee toata ziua,dar eu va spun ce-am auzit de la prima persoana.
To intrebatorul:baiete pentru un romic sau rromic mai stiu eu, iti explic:numele Ceausescu;referitor la idei logice:Baiete zici ca nici un stat nu a reusit de unul singur si mai sus afirmi ca nu vei da basarabia si doar unirea poate salva Republica Moldova... Inteleg ca ne indemni la o globazire politica totala la vre-o unire la nivel mondial?..Ce vrei sa zici baiete???????????????explica-te!!!
In general tu ai citit vre-un comentariu de-al meu pina la sfirsit???????????Eu am indemnat la razboi?..Sa lupt de unul singur???aiuresti!!!!!!!!in dorinta ta de-a ma jigni prin orice metoda('rusule') te prostesti total!
In plus banal ne inseli pe toti:'mi s-a propus sa dau 10 mii de eur sa imi iau diploma de absolvent ', tu chiar adevarat crezi ca eu nu cunosc situatia reala din tara mea?Crezi ca am sa te cred ca oficial ti s-au cerut bani?tu idee n-ai unde-i basarabia,ai fi venit tu la invatat aici:)...In realitate normal ca nu se compara numarul studentilor basarabeni plecati cu romanii veniti la noi(personal cunosc vre-o doi),insa sa nu stii sau cel putin sa te gindesti logic ca exista acord care reglementeaza schimbul de studenti...
Apropo RM se afla exact la granita dintre capitalism si socialism????????si tu vrei sa ma convingi ca ai studii in politologie-ha,ha,ha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A comentat Viktor 09 septembrie 2008, 11:29 | mergi sus ▲
poate mai departe se va face dreptate,dar ce simti acolo e oribil
A comentat Alex 09 septembrie 2008, 11:51 | mergi sus ▲
Frate,Viiktor,asa da,de acord cu tine,ca unii dintre noi cand incep sa faca misto de o persoana uita sa se si mai opreasca,cu toate ca accidente pomenite de tine mai sus se pot intimpla oricui,oricand(indiferent de nume) sau inca n-ai auzit ca birocratia romaneasca este una dintre cele mai infioratoare din UE.Insa incet,incet lucrurile incep sa se regleze si la noi sub presiunile UE.Crede-ma,frate,ca daca n-ar exista aceste presiuni asupra politicienilor romani nu s-ar revolza absolut nimik,niciodata,am fii tot in situatia in care se afla astazi Basarabia.Deci sper ca realizezi ca nu-i tot una sa fii sub influenta Moscovei cum sunteti voi sau sub influenta Bruxell-ului cum suntem noi.Daca rusii nu fac absolut nimik in modernizarea Basarabiei si ridicarea nivelului de trai de peste Prut,Bruxellul in schimb pompeaza miliarde de Euro in noi doar pt ca ne considera egali cu ei(sunt sigur ca n-o sa ma credeti,dar asa e) pe cand rusii se cred buricul pamantului si nu dau doi bani pe straini cum sunteti voi pentru ei.
A comentat micael 09 septembrie 2008, 12:43 | mergi sus ▲
Am recitit cateva mesaje din urma si am o intrebare catre Viktor: cum vede totusi viitorul RM? Pentru ca se contrazice in acelasi mesaj - ba e unionist, ba e pentru independenta vesnica a RM! Iata un exemplu din mesajul de pe 08.09 ora 23.21 : mai intai spune "Acum sa fie clar, eu nu apar rusia, nu apar comunismul din contra cu tot sufletul sunt pentru romania, fac parte si din miscarea unionista.", ca peste cateva randuri sa afirme contrariul "Eu personal vad Republica Moldova suverana si capabila sa-si hotarasca singura problemele, nu mai printr-o politica echilibrata intre UE si Federatia Rusa,o alta cale va duce la disparitia RM ca stat independent!" Semnul exclamarii de la sfarsit vorbeste despre faptul ca Viktor tare se mai teme ca RM isi va pierde "independenta"... de parca chiar ar fi independenta...
A comentat Babacu 09 septembrie 2008, 18:47 | mergi sus ▲
Acum am revenit si eu de pe muntii scumpei noastre patrii si am vrut sa vad ce s-a mai discutat in lipsa mea. Imi cer scuze nu am citit toate comentariile dar o sa-i raspund lui Micael:

Ma numesc Vlad Lazar si sunt din Bucuresti, elev in clasa a 12a de liceu la CN Cantemir-Voda.

Am bunici la nici 20 de km de malul drept al Prutului. De mic, cand mergeam cu familia la Falciu, la rudele noastre, bunicul imi arata Prutul si imi vorbea ca acolo se afla fratii nostri rupti de la noi de rusi. Eu nu aveam poate decat 4 ani, mare lucru nu intelegeam, dar astfel, cat de putin, am stiut dintotdeauna ca Prutul e o granita falsa si ca se afla frati si dupa.
Iar batranii din zona inca isi mai aduc aminte de ofensiva armatei romane peste Nistru din al Doilea Razboi Mondial.
A comentat Vlad90 (Lazar) 09 septembrie 2008, 19:29 | mergi sus ▲
Vlad90,am intentionat numai sa te rog sa treci langa nick-name-ul tau,faptul ca esti din Bucuresti,atat si nimik mai mult.N-am intentionat nicidata sa te interoghez,pt ca,frate,nu sunt de la politie,iar securitate comunista a murit demult in ROU.Si ma bucur ca esti interesant de problemele romanilor de pretutindeni,asa cum mai avem o fata aici,la fel de tanara ca tine(Taniusha)care este interesata de problemele noastre actuale sau istorice care au facut si inca mai fac ca fiii aceluiasi neam sa traiasca departiti de o granita nefireasca si anacronica ce trece nu numai pe pamanturile noastre ,dar si prin inimile noastre,iar asta ma doare cel mai mult.
A comentat micael 09 septembrie 2008, 20:04 | mergi sus ▲
Nu-i nici un bai, m-am prezentat pentru ca poate ar fi si fost cazul sa spun cateva cuvinte despre mine, daca tot incep sa dau comentarii pe sait.
A comentat Vlad90 09 septembrie 2008, 20:57 | mergi sus ▲
Pentru Babacu:Frate, Republica Moldova si Romania,mai corect spus poporul roman din statele noastre au o istorie comuna care mentine relatiile dintre noi pina-n prezent,desi am trecut de-a lungul secolelor prin mari dificultati geopolitice(din care 45 ani in genere ne-am aflat sub 'cortina de fier' a URSS).Fac parte din MAE pentru ca doresc un viitor mai bun basarabiei(fara comunisti si fara influenta politica, economica s.a. a rusiei),insa sunt convis ca exista si o alta cale:pastrarea suveranitatii si dezvoltarea RM (insa recunosc ca fara o sustinere politica, financiara din partea romaniei acest lucru este absolut nerealizabil,din aceasta cauza si chem romanii sa ne sustina-ca frati)!
Iti explic de ce nu visez doar la o unificare:Unificarea RM si Romaniei daca sa fim obiectivi nu este prea posibila si chiar daca acest lucru se va intimpla vor aparea mari probleme:Aceeasi populatie batrina care inca voteaza comunistii si pentru care rusia se asociaza cu URSS inca 'n-o murit'(am citit intr-un comentariu ca cineva asteapta acest lucru:),destul de hazliu...),multi basarabeni lucreaza in rusia si alte state a CSI dintre care multi poseda cetatenie dubla si intr-o buna zi ei vor fi izolati de rude,de serviciu s.a(nu cred ca romania va accepta aderarea la CSI:),pentru ca sa nu apara aceasta problema),De multe ori am scris ca populatia slava(rusi si ucraineni) constituie 27%,dar pentru multi din romani ei sunt doar niste "rusofoni" si "romanofobi" ce vor facea ei daca ne unim(la urma urmei sunt si ei oameni si frati de-a mei ca si romanii!) nu mai vorbesc despre Transnistria care nici intr-un caz nu vreu s-o cedam rusiei,insa care va impiedica unificarea noastra inca multe decenii...
Concluzie:Unificarea RM si Romaniei este un vis la moment nerealizabil,insa spre care trebui sa tindem!Dezvoltarea RM si Pastrarea suveranitatii(fata de rusi sa fie clar) este deja o obligatie a oricarui basarabean care constientizeaza apartenenta noastra la poporul roman(popor nu stat,iarasi sa fie clar)!
Referitor la independenta:sunt deacord cu tine!RM si Romania au fost cu adevarat independende doar in timpul domniei lui Stefan cel Mare,de atunci pina-n prezent suntem intr-o oarecare masura dependeti(de Rusia sau UE,NATO,SUA).
A comentat Viktor 10 septembrie 2008, 14:19 | mergi sus ▲
Shis cu variantele astea aishi ....
A comentat Jora 10 septembrie 2008, 17:07 | mergi sus ▲
Pt viktor. Prietene suntem 2 care iti zicem ca te contrazici singur in 3 randuri. Poate te mai gandesti putin inainte sa mai postezi un mesaj si asa cum imi vorbeai de matematica, calculezi de la inceput ce vrei sa spui fara prea multe semne de exclamare si intrebare pentru ca intelegem si daca folosesti unul. Despre ce spui tu mai sus cu Romania sa ne sprijine sa devenim un stat independent vorbesti chiar sa te aflii in treaba. Adica voi trimiteti bani si acordati facilitati ca noi sa ramanem independenti si sa va injuram cand avem chef. Eu imi ajut neconditionat fratele si fratii. Pe unii dintre basarabeni ii consider fratii mei. Din pacate sunt foartre multi ca tine de exemplu care mi-ar fi rusine sa il consider frate cand el ma face pe mine rrom. Nu toti romanii sunt rromi. Dar tu ca multi asa consideri.
A comentat intrebatorul 10 septembrie 2008, 22:14 | mergi sus ▲
Referitor la numele ceausescu. Sunt peste 600 de persoane in cartea de telefon care poarta numele ceausescu. Tu vrei sa imi spui ca familia aia a plecat in basarabia ca era persecutata in romania? Putea sa aleaga orice tara europeana sa studieze si a ales Basarabia ca sa scape de asuprirea statului Roman? Hai mai minte pe alte forumuri...
A comentat intrebatorul 10 septembrie 2008, 22:21 | mergi sus ▲
Dar eu tot nu inteleg de unde dracu, doamne, iarta-ma! se tot face confuzia dintre romani si tigani. Pe bune daca inteleg! Conform recensamantului in Romania nu sunt decat 2-3% tigani, iar surse neoficiale ridica numarul pana la 7-8%. De aici pana la a considera Romania ca fiind o tara de tigani mai e drum lung.
A comentat Vlad90 10 septembrie 2008, 22:29 | mergi sus ▲
Si stii care-i culmea, Vlad? Ca de fapt Puschin, dupa ce a fost in exil in Basarabia, i-a numit pe basarabeni "tzigani", a scris si un poem despre tzigani...
A comentat Babacu 11 septembrie 2008, 14:58 | mergi sus ▲
Asta-i chiar tare... :)
A comentat vlad90 14 septembrie 2008, 13:20 | mergi sus ▲
Doamne ajută!
Mi se pare că după Taniusha cel mai bun mesaj a fost cel scris de Transinistreanu. Are absolută dreptate!!
La 1918 s-au făcut mari trădări: Vozia sau Transnistria a cerut unirea cu România la Chişinău şi Iaşi, dar a fost lăsată străinilor; Banatul întreg a cerut unirea cu România, dar partea de apus a fost lăsată străinilor; Crişana toată a cerut unirea cu România, dar partea sa de apus (63% români, ce coincidenţă!!!) a fost lăsată străinilor; Maramureştul întreg a cerut unirea cu România, dar părţile de apus şi nord au fost lăsate străinilor; în Pocuţia românii erau doar 10-15%, dar huţulii, rutenii şi celelalte populaţii slave în afară de polonezi (care erau 6%) au cerut unirea cu România, desigur degeaba; Timocul, unde românii erau 87%, a cerut unirea cu România, dar a fost lăsat străinilor.
Nu mai vorbesc de faptul că nu s-a mişcat nici un deget pentru românii din Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Grecia, Albania şamd.
Trebuie să înţelegem că dacă noi, cei de jos, nu suntem uniţi în dragoste neclintită faţă de Neam, cei de sus - majoritatea agenţi străini - îşi vor bate joc de noi fără nici o problemă.
A, şi treaba cu "cât la sută sunt străinii pe pământ românesc" este falsă: nu noi i-am chemat, nu noi i-am acceptat, deci sunt invadatori şi nu au drept să revendice nimic.
Şi, ca un ultim cuvânt, sunt mulţi şi în Bucureşti şi în alte părţi care nu doar se interesează de Basarabia sau Transnistria, ci chiar suferă pentru românii de acolo. Dar e multă dezbinare, iar cei care ne conduc numai români nu sunt.
A comentat Pr. Mihai-Andrei Aldea 15 septembrie 2008, 07:52 | mergi sus ▲
Intrebatorul,abia acum am dat de mesajul tau!!!!!!!!Esti un prost(sa ma ierti daca ma gresesc),prostia se leaga de poanta ca nu vrei sa intelegi pozitii straine.Da in cazul tau nu vrei sa intelegi pozitia unui BASARABEAN,cum dracu tu hotaresti soarta statului meu???????
LA ....... vam vazut pe toti ocumpantii si rusi si romani(poate chiar si pe cei rromi:)!)!!!!!!!!!!Din frate te transformi prin exclamatiile este romaniste si imperialiste intr-un porc rus!!!!!!
Nu tu,ci noi printr-un referendum vom hotari aderam la romania sau nu(cred ca romanii nu vor fi inpotriva)!!!!!!!
Dupa cum am inteles esti un barbat in virsta si tu cu datele estea statistice vrei sa impresionezi niste copii?????????!!!!Am spus ca esti prost??????????
Mult succes!!!!!!!!!:))))))))))))
A comentat Viktor 15 septembrie 2008, 10:25 | mergi sus ▲
@ Pr. Mihai-Andrei Aldea: In cazul incare uitati, Romania a iesit, cel putin asa s-a afirmat la Versaiiles, ca tara invinsa si in Primul Razboi Mondial (situatia a fost complicata, partea romana semnand un armistitiu si o pace nerecunoscuta de rege si redeclarand razboi Germaniei cu o zi inainte de capitularea ei), asa ca a fost tratata ca atare la Tratativele de Pace(parerea mea personala e ca au preferat sa ramana doar ei, aia mai mari, la disctutii). Deci Romania nu a discutat alaturi de marile puteri la Tratative si doar a fost chemata la discutii separate cu vecinii privind noile granite. S-au semnat particular tratate de pace cu Bulgaria la Neilly, cu Austria la Saint- Germain en Laye si Ungaria la Trianon (tratat de care ungurii inca fac caz caci in urma acestui tratat a fost desfiintata Ungaria Mare a sfantului Stefan). Este de altfel cunoscut faptul ca numai prin influenta reginei Maria, ruda cu marile familii domnitoare europene se vorbeste Romaneste astazi in Timisoara in timp ce in Veovodina exista o comunitate de vreo 30.000 de romani. Este absurb sa ai mentalitatea ca Romania nu face nimic pentru cellalti romani din Balcani, deja ideea devine extrema, si in Spania exista o provincie, si un oras mare, pare-mi-se se numeste Castellion sau ceva de genul, unde te poti duce la multe magazine si sa comanzi romaneste, pentru ca si acolo o mare parte a populatiei sunt romani emigrati acolo dupa revolutie. Conform logicii dumitale Romania ar trebui sa sustina ideea ca respectiva provincie ar trebui si ea sa se uneasca cu tara-mama, la fel cum se intampla cu aromanii din Pen. Balcanica. Astfel Romania ar deveni din stat national un fel de Yugoslavia, stat in care convietuiesc mai multe popoare, fapt nedrept in vederea acelorasi principii enuntate de W. Willson care stau la baza formarii Romaniei mari.

Si sa nu uitam ca legaturile dintre noi si romanii din peninsula au fost taiate tot de slavii care au navalit pe pamantulile, pe vremea aceea romanesti (locuite de o populatie de origine tracica dar romanizata, cam acelasi lucru ca si in N Dunarii iar probabil ca fara slavi s-ar fi ajuns la un popor roman mai mare decat Franta, sau la 2 popoare reprezentand latinitatea estica, nimeni nu site sigur).

Si inca un lucru, s-au mentionat cereri de unire din partea romanilor din alte provincii vecine Romaniei; parerea mea personala este ca, far doar si poate aceste cereri au existat, dar situatia zonei respective nu era suficient de clara dpdv etnic. Ar fi fost injust ca de dragul unui numar redus de romani, alte popoare sa fie incluse intr-o formatiune stala care, astfel, ar fi devenit din stat national un imperiu multietnic. Tin minte ca am citit despre una dintre provinciile romanesti care s-au unit cu tara si felul in care se luptau pe strada romanii cu strainii.
A, si ca sa nu uit, un fapt ascuns de multi dintre istoricii moderni pentru a nu mai da nastere la ura de neam, Ungaria a recunoscut in tratate unirea Transilvaniei cu Romania, dar dupa o lovitura de stat a comunistilor, au revendicat Transilvania, motiv pentru care a inceput un mic razboi intre cele 2 state rezultand ocuparea de catre romani a Budapestei in 1919. Deci sitatia era una grea pentru Romania pentru a se impune in fata vecinilor.

Si acum sa le luam pe rand, fiecare provincie "uitata" de Romania:
Transnistria se afla in componenta URSS, la ea nu renuntase inca Lenin asa cum a facut la Basarabia si vestul Poloniei interbelice. Banatul, partea lasata Serbiei era mai mult sarbeasca (a se vedea linkul pe care il las in josul paginii), Crisana, mai mult ca sigur locuita de unguri, acuma, cine a zis ca Romania se intinde pana la Tisa fie a gresit, fie a fost prost inteles. La fel si in cazul Maramuresului de Nord si a Pocutiei.

Mai jos las anexat un link cu harta etnica a zonei locuita de romani:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Imagine:Romanians_before_WW1.jpg

Cu respect, Vlad
A comentat Vlad90 15 septembrie 2008, 11:43 | mergi sus ▲
imnul republicii moldova este LIMBA NOASTRA
LIMBA NOASTRAI O COMOARA IN ADINKURI INFUNDATA UN SI RAR DE PIATRA RARA PE MOSIE REVARSATA....LIMBA NOASTRAI FOK CE ARDE DINTRUN NIAM CE FARA VESTE SA TREZIT DIN SOMN DE MOARTE KA VITEAZUL DIN POVESTE.....si asa inka vreo 10 strofe
A comentat veronika 15 septembrie 2008, 13:23 | mergi sus ▲
Multi comentatori romani pe acest site vorbesc fara sa cunoasca starea adevarata de lucruri din Basarabia. Eu m-am nascut foarte aproape de Prut, locuiesc la Iasi. deci langa Prut, si am fost de cateva ori in Basarabia pentru a vedea cum evolueaza sau involueaza populatia de acolo.

Concluzia mea: unirea Basarabiei cu Romania ar fi o teribila belea atarnata de gatul Romaniei. Motivele: vizitati frati romani Basarabia si va convingeti la fata locului ca basarabenii nu mai sunt romani, nu simt romaneste si sunt cei mai mari impostori cand isi aroga etnonimul de "moldoveni" care apartine civilizatiei romane. Paradoxal ca ar accepta orice alt nume al tarii noastre exceptand cel de Romania.

Ei bine, toata adunatura asta polietnica romanofoba si rusofila isi spune acum moldoveni. Rusi veniti din Peninsula Kamceatka, de la Vladivostok etc. isi spun acum moldoveni. Iar basarabenii bastinasi ii considera frati. Ca o concluzie, eu cred ca toata aceasta adunatura de asiatici sau bastinasi mancurtizati ar fi o povara prea grea pentru noi romanii. De ce sa ne legam la cap cu ei daca nu ne doare?

Basarabia este mica si nu are nici o pozitie strategica, nici iesire la mare, au numai 200 de metri de Dunare, nu au munti, nu au bogatii naturale etc. Au doar ceva pamant bun de agricultura si atat. Deci sa ne lipsim de asa belea pe capul nostru. Sa stea ei acolo in republica lor cam de 4 judete romanesti si sa nu ne mai deranjeze! Asta e opinia mea referitoare la republica dintre Prut si Nistru, si ca mine gandesc multi romani de pe aici.
A comentat Luca 15 septembrie 2008, 15:20 | mergi sus ▲
ma luca,nu totiii au de frati pe asiatici si pe rusi,asa cum nu est tu frate cu ungurii din ardeal.,.,.,asa ne-a fost istoria,stii tu cum tii scris asa le tragi.Basarabia are si puncte strategige,nu cred ca UE nu ar dori ca in moldova sa fie o baza NATO,mai ales in apropiere de Rusia.Nu fi asa arogant,coboara cu o trapta mai jos,uite cite cereri de cetatenie sint depuse,Aici toti vorbesc de romania de studii,politica,sport(cind juca pavel sau hanescu vreun meci mai nu faceam infarct,sau cind era Diana Mocanu la inot,sau Nationala la Fotbal),nu cred ca esti mai ROMAN decit basarabenii.,.,.,.,.,doar ca te afli de cealalta parte a prutului.Stii cita lume sufera ca TVR-ul nu mai este in Basarabia ? Eu da ! 80 la suta di Basarabeni.
SINTEM ROMANI SI PUNCTUM...
SANATATE
A comentat oleguts 15 septembrie 2008, 16:31 | mergi sus ▲
PT Luca:....wow..ce urat din partea ta!!!sincer..(dupa atatea jigniri fata de fratii nostri de peste Prut ti\'as zice dute\'n P....*!)...dar spre deosebire de unul k tine,as mai edukat \"frate\"...caci tu kiar nu cunosti nici istoria,nici neamul si nici suferinta basarabenilor.Din cauza unora romanofobi sau rusofili nu se iau decizii pripite,k mai sunt (sigur) 70%ROMANI din talpa...si unora egoisti k tine li se pune lantul an gat si se spanzura....k nu gindesti an unanim...si nici n\'ai face-o din kauza orgoliului tau non-sens.Eu,personal cunosc multi basa,care lupta si tot lupta pt a fi alaturi de noi si ku noi......asa k nush pe unde ai fost tu,numai nu in Basrabia!!!...
A comentat extasy 15 septembrie 2008, 16:32 | mergi sus ▲
Pt. extasy: In primul mrand as vrea sa stiu daca esti roman sau basarabean. Dar indiferent daca esti roman sau basarabean, ce parere ai de orasele basarabene Balti, Ceadir-Lunga, Vulcanesti etc? Locuitorii nu vorbesc absolut deloc romana, mai mult sunt speriati ca de bombe de romani si limba romana. Dar chiar si in Chisinau? Ai mers cu mijloacele de transport in comun prin Chisinau, ai intrat in magazinele din Chisinau? Daca da, ce limba se vorbeste pe acolo? Romana nu! Asa ca sa avem iertare! Ori esti roman si nu ai fost prin Basarabia, ori esti basarabean si esti rau intentionat.
A comentat Luca 15 septembrie 2008, 17:58 | mergi sus ▲
Tare-i ciudata si viata asta!Se pare ca cele mai inversunate persoane din patria mama impotriva Basarabenilor sunt moldovenii din tara.A pomenit odata despre acest lucru "300" in stilul sau caracteristic si n-am avut nimic de argumentat,pentru ca m-a lasat si pe mine fara reactie.Am ajuns in strania situatia la care nu m-am gandit vreodata ca o sa fiu,cand am inceput sa imi spun propria parere pe acest forum,de-a a ma duela cu romani din tara pentru romanismul basarabenilor de peste Prut.Luca,eu te intreb doar atat in speranta ca nu esti singur la parinti,iar unul dintre fratii tai ar duce-o mai greu,tu ce ai face in momentul acela?L-ai lasa de izbeliste si ai nega faptul ca sunteti ca sunteti rude,fiind frate cu tine si fiindu-si rusine cu el sau ai incerca sa-l ajuti pana cand s-ar pune si el pe picioarele sale?!Fratilor,somnul ratiunii naste monstri,pare-se ca se zice,eu zic acum:Neinceperea cunosterii istoriei celei adevarate a acestui neam atat de incercat,ne va ucide pe toti pana la urma!Oare americanul(acela mare si tare din filme)isi reneaga seva englezeasca din care se trage sau englezul arunca cu pietre in el doar pentru ca vrea el sa fie mai smecher,crezand ca daca n-ar fi colonizat el America,astia din urma ar fi ramas tot niste salbatici.Luca,frate,incearca sa privesti problema si din alt unghi ca acesta:Daca Rusii nu au reusit sa-i rusifice pe basarabeni decat in proportie foarte mica in circa 150 de ani cu o mica intrerupere de 20 de ani,oare nu vom reusi noi impreuna sa-i ingrijim si sa-i vindecam de traumele ocupatiei rusesti,tragandu-i dupa noi in Europa si de ce nu, in Romania Mare.Frate,este usor sa arunci cu piatra primul si sa crezi ca ai revolzat o problema,mai greu este cand incerci sa contruiesti ceva,sa umbli dupa solutii si sa o alegi pe cea mai buna.
A comentat micael 15 septembrie 2008, 18:02 | mergi sus ▲
Pt. extasy: Eu nu-i jignesc pe fratii tai de peste Prut. Eu pe rusii, ucrainenii, bulgarii si gagauzii de peste Prut nu-i consider fratii mei si nici fratii romanilor. Asa ca scuza-ma extasy, dar asta este populatia actuala a teritoriului dintre Prut si Nistru: o populatie polietnica, un fel de amestec de populatii de te doare capul. Si toata aceasta populatie polietnica nu are nici un Dumnezeu si uraste Romania si pe romani. Eu nu doresc asemenea populatie in cadrul tarii noastre Romania.
A comentat Luca 15 septembrie 2008, 18:06 | mergi sus ▲
Micael, Basarabia este un teritoriu care a fost romanesc, dar acum e populat mai ales de neromani, de alogeni. Daca vei vizita Basarabia, te vei convinge. Si daca vei vizita Basarabia incepe de la Giurgiulesti, Cahul, Gagauzia si termina la Balti. Oare cati vorbitori de limba romana crezi tu ca vei intalni pe acolo?

Si inca ceva: rusii, gagauzii si ucrainenii nu pot fi fratii romanilor. Nu crezi asta?
A comentat Luca 15 septembrie 2008, 18:12 | mergi sus ▲
Luca,daca vei ajunge sa straiesti in Roma,New York,in metropolele acestea cosmopolite,nu vei auzi vorbindu-se doar in doua,trei limbi,ci in zeci de limbi straine,asa ca ma lasa rece argumentele tale ca si acelora ce spun ca deja am pierdut Ardealul economic in fata ungurilor.Frate,fai o vizita in Miami de exemplu daca ai posibilitate si spune-mi si mie daca tu crezi ca te afli pe teritoriu american sau undeva in America Latina.Nu mai traim in secolul 19,cand eram imparti in grupuri mai mari sau mai mici de diferite natii ,traind in acelasi imperiu cum traiu odata stramosi nostri in triburi in epoca de piatra.Frate,suntem in mileniul trei si astazi orice este posibil,chiar si o reasezare a diverselor populatii intr-o anumita zona sau alta.Sa ai pretentia sa mai gasesti un neam omogen in granitele aceleiasi tari,inseamna ca nu esti realist.Cu respect.
A comentat micael 15 septembrie 2008, 18:27 | mergi sus ▲
Fratilor,puteti prinde o multime de programe tv romanesti online,trebuie decat sa le cautati pe google de exemple:canale tv romanesti.se incarca ele mai greu,dar merg.
http://www.genium.ro/televiziuni-romanesti-live/televiziuni-romanesti-live.html
Sau pentru pasionatii de sport incercati cu SOPCAST,pe care va trebuii sa-l descarcati gratis de pe net,logati-va ca anonim,dupa care duceti-va aici:
http://www.myp2p.eu/
dati pe LIVE SPORTS si urmariti sportul preferat live&free :-)
A comentat micael 15 septembrie 2008, 19:20 | mergi sus ▲
Pt. Micael si Luca - ma baeti , am citit mai sus tot. interesant . Nu prea am de adaugat nimic. Vreau sa spun ceva . Ambii aveti dreptete .Micael , undeva te-am intrebat si nu ai zis nimic. Cind frate ,ai fost ultima data in Basarabia si daca ai fost vreo data , spunemi te rog!Luca spune ca a fost de multe ori. Combina cu el sa-ti organizeze o plimbare prin Basarabia .Asa ca tine e greu de reconvins in ceva , dar iti spun - o sa-ti schimbi putin parerile .Mai ales sa discuti cu oamenii basarabeni, moldoveni pe la sate, interesant . Succes!!!
A comentat j. PHILIPS 15 septembrie 2008, 22:45 | mergi sus ▲
j. PHILIPS,fratele meu,deci asta era intrebarea?Nu mi-am inchipui,iar sa recitesc toate mesajele din nou,mi-a fost greu.Nu am fost niciodata in Basarabia,mi-ar fi placut sa ajung pe acolo,dar n-am avut inca aceasta sansa.Insa chiar si daca Basarabia ar fi taramul celor mai inversunati oameni contra Romaniei si impotriva a tot ceea ce este romanesc,eu tot nu m-as schimba.Daca as cere ceva in romaneste si mi s-ar raspunde in ruseste,iarasi nu m-as supara,chiar as fi dispus sa pun aceiasi intrabare in engleza,daca nici asa nu mi s-ar raspunde in final as apela la limbajul semnelor si atunci sunt convins ca as gasi un raspuns la intrebarea mea,pentru simplu motiv ca eu cred in oameni si in vocatia lor fireasca de a fi buni si cumsecade,pentru ca asa cum zice cartea sfanta:Omul nu face binele pe care il doreste,ci raul pe care nu il doreste,pe acela il infaptuieste. :-)
A comentat micael 15 septembrie 2008, 23:31 | mergi sus ▲
Luca are dreptate. Cu dobitoci ca Viktor nu au ce cauta la noi in Tara. Oameni care se declara unionisti dar vor independenta RM. Micael lasa-ma cu demagogia ieftina. Sa fim seriosi daca eu nu am incercat pe aici sa ii inteleg nu a incercat nimeni. Dar in genunchi in fata lor nu ma asez. Asa ca sa ramana acolo in tara lor si sa moara de foame sau sa stea cu mana intinsa la rusi care dupa ultimele articole in ziare se pare ca si ei se simt tradati. Nici ei nu stiu ce vor. Poarta un tricolor pe care nu ar trebui sa il poarte si vorbesc o limba pe care nu au nici un drept sa o vorbeasca decat in momentul in care o sa recunoasca ca vorbesc limba romana.
A comentat intrebatorul 15 septembrie 2008, 23:42 | mergi sus ▲
PT viktor:
Copil cretin poate si explici de ce sunt prost. Dupa cum vezi si eu pot sa iti spun ca esti cretin fara argumente. In prostia mea am venit cu argumente. In schimb tu spui esti prost si pui vreo 30 de semne de exclamare. Sa nu mai zic ca nici sa scri corect nu prea sti dar ma rog e permis la tine ca doar vorbesti moldoveneasca si nu romana si cuvintele nu mai au nevoie de cratima ca sa fie corecte.
A comentat intrebatorul 15 septembrie 2008, 23:58 | mergi sus ▲
Intrebatorule,ce repede te-ai schimbat.Spune-mi si mie,te rog,care sunt motivele reale si ascunse care au determinat schimbarea ta.Oare atitudinea lor care este aproape tot timpul puse pe contre,tu vrei asa repede,dupa cateva comentari sa ajunga la parerea ta?Frate,daca este asa,tu prin atitudinea ta ii jignesti pe rusi?!Dar se poate asa ceva :-)Oare n-ai auzit si tu cat de rau s-au purtat rusii cu ei atata amar de vreme,cum ii indroctinau,cum ii deportau prin pustiile Siberiei?Vai de soarta lor,cat de mult au suferit oameni acestia.Si tu acum acum prin cateva comentari vrei sa-i schimbi radical,sa-i faci sa uite toata propaganda anti-romaneasca practicata in voie contra lor si contra nostra pe timpul URSS,cand se parea ca D-zeu isi intorsese fata de la suferintele neamului romanesc ce se afla tot laolalta sub biciul acelorasi caini fara suflet,fara D-zeu.Intrebatorule,frate,altadata cand te vei satura din nou de ironiile lor,gandeste doar cat au suferit si cat de mult au blestemat ei Bucurestiul care neputand sa faca nimic,ia lasat la mana strainilor nemilosi.Se stie doar cat de aspra e sentinta judecatii unui strain comparativ cu aceiasi sentinta,dar executata de cei de acelasi neam cu ei.
A comentat micael 16 septembrie 2008, 00:06 | mergi sus ▲
Nenea,uite aici:"prut ","transnistria","calculezi de la inceput ce vrei sa spui","comnist"si cel mai tare mi-a placut "sa scri corect" si tu dupa asta PORCULE ma inveti ortografie????????Da esti prost dobiticule, ca de zeci de ori mi-ai cerut sa ma explic fara ca cel putin sa citesti comentariul pina la sfirsit;si daca la tine in cap nu intra ca poti fi unionist cu romania(nu cu Uganda,prostule) si concomitent sa aspiri la un ideal national-suveranitatea RM,apoi cum te numesti??????????stii da?????????:))))))))))))
A comentat Viktor 16 septembrie 2008, 06:23 | mergi sus ▲
Pe viitor,daca tare iti vine sa ma injuri sau sa dai niste exemple idiotesti,scrie-mi direct mie da nu in convorbiri cu alti vizitatori,sau ce nu te-a invatat mama ca nu-i frumos????????sau mama inca se mai ocupa de educatia ta?????????????:)))))))))))
Succes!!!!!!!!!!!!!!
A comentat Viktor 16 septembrie 2008, 06:28 | mergi sus ▲
Pt Viktor. Copil prost uite ca imi fac timp sa te invat limba ca tu inafara de prost si de porc nu sti alte cuvinte. A ba da sti sa te iei de parinti si sa pui multe semne de exclamare. Ia aici citeste si invata ca rade lumea de tine si e pacat ca un baiet moldovean care se da destept sa fie atat de prost.

UNIONÍST, -Ă, unionişti, -ste, adj. Care susţine şi propagă ideea de unire (a unor provincii într-un stat), ♦ (Substantival) Susţinător al unirii Principatelor Române (înainte de 1859). [Pr.: -ni-o-] - Din fr. unioniste.
A comentat intrebatorul 16 septembrie 2008, 13:04 | mergi sus ▲
Pt. Micael. Ce m-a schimbat? Ma doare fix in spate cat au suferit. Ce noi nu am suferit? Dar lor le place suferinta. Le place sa fie chinuiti si se comporta cum ne comportam noi in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Joaca la doua capete sa vada care da mai mult. Ba cu aia ba cu aia. Eu unul m-am plictisit de mendrele lor. Daca ar fi un recensamant maine in romania care sa intrebe daca vor unirea cu tara mama as vota nu. Eu micael cred ca tu de fapt o dai cu fratii dar tu de fapt iti vrei pamantul inapoi. Fratii tai de alta data nu mai sunt frati sunt niste straini. Vor pasaport romanesc. Atat. Iar aia care sunt putini romani si gandesc romaneste crede-ma ca intr-un final o sa obtina si cetatenie romana. Restul sa moara acolo sau sa stea la mana rusilor. Ce treaba am eu cu ei? Ce interes are romania la un stat sarac ca RM care nu are nimic de oferit? Pentru ce m-am zbatut inainte? Pai pentru ca am crezut ca in RM sunt intradevar fratii mei cand de fapt sunt oameni care nu vor unirea cu romania, care nu ne considera frati, care prefara sa invete o istorie falsa sau partial falsa, care sustin ca limba lor este moldoveneasca si nu romaneasca, care se declara unionisti si nu au nici cea mai vaga idee ce inseamna unionist, care considera ca stiu multe lucruri dar de fapt sunt intr-o ceata de nu vad la 10 cm in fata ochilor. Pentru ce sa ma zbat eu? Sti cand merita sa te zbati micael? Cand o sa vezi ca 90% din Basarabeni declara ca sunt romani si ca iubesc poporul roman, cand vin si spun noi suntem romani si vrem unirea cu romania, cand accepta ca vorbesc romaneste. Atunci merita sa te zbati si sa spui: Lupt pentru fratii mei! Dar asa...? Pentru cine lupti? Lupti pentru oameni care nu au nevoie de efortul tau. Care nu vor sa lupti pentru ei si mai mult, care considera ca lupta ta e falsa. Uite pentru oameni ca Babacu eu personal m-as duce la ambasada sa ma cert cu aia sa ii dea viza si etc. Pentru ei da. Dar ei sunt prea putini. Iar ei o sa devina mai devreme sau mai tarziu cetateni. Restul sa ramana acolo independenti *ca ei cred ca se poate* sau la mana rusilor.
A comentat intrebatorul 16 septembrie 2008, 13:21 | mergi sus ▲
to intrebatorul:
Tu baiete, esti tearfa care cata explicatii la orice cuvint si semn de punctuatie,care cind il prinzi ca minte si-i demonstrezi, se face ca nici nimic n-a fost,care sta la monitor toata ziua -ca alt lucru probabil nici n-are(esti moderator dupa parerea mea!),si n-am vazut nimic cunostinte la tine in istorie ci numai niste date statistice din net,care ma lenesc sa le controlezi,niste amintiri din copilarie si pe baza acestora tu ti-ai permis sa-ti faci o pozitie privitor Basarabia si Romania-esti un analfabet politic.zici ca ai studii in politologie??????????????Iarasi o minciuna care o pot inghite doar cei care nu te cunosc(fa un efort si macar de data asta demonstreaza-mi ca ma gresc!da-mi un link sau cel putin situl unde intradevar te regasesc in vre-o lista,ai ocazia sa le demonstrezi la toti ca intradevar ai studii superioare!)
Am impresia ca esti un homosexual,un barbat care la virsta lui se dezorienteaza la fiecare 5minute:"Imi spui ca sa nu consider basarabia pamant romanesc cand 63% din oamenii aia sunt fratii mei? O sa il consider."si mai jos "Restul sa moara acolo sau sa stea la mana rusilor"- du te-n p... Boule!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
intrebatorul,se incepe cu "P" se termina cu "ula"si se ia in gura.?????
A comentat Viktor 16 septembrie 2008, 14:44 | mergi sus ▲
Intrebatorule,frate,eu sunt de cateva luni bune pe acest site si este adevarat,la inceput cand l-am descoperit, am inceput sa ma lupt pentru ei si drepturile pe statul Roman este dator sa le dea,dupa aceea am incercat sa le schimb atitudinea,sa-i fac sa vada lucrurile si din alt unghi,acum fratele meu,gasesc o placere foarte mare in doar a comunica cu ei,atat.Deci pot spune ca am invat multe,si cum eu sunt curios si interesat de lume inca din adolecenta(nu am pierdut inca aceasta chemare)sper sa aflu in continuare lucruri interesante despre cum privesc ei lumea si cum o percep.Toate lumea noastra"intrebatorule" este spre vest,iar faptul ca basarabenii inca mai privesc spre est si sunt interesati de ceea ce se mai aude de la Moscova,este un lucru bun dupa parerea mea,pentru ca astfel facem si noi schimb de informatii care vin din doua directi opuse,le comparam si vedem ce iasa.Sincer mie mi se pare interesant acesl lucru.
A comentat micael 16 septembrie 2008, 14:59 | mergi sus ▲
Pt viktor ... Ah doamne dobitocule care esti tu dobitoc de copil prost. :) Daca eram moderator dispareai de aici de mult. Crede-ma pe cuvant. :) As putea sa iti zic ca ma cheama traian basescu si ma gasesti cu tot cu cv-ul meu pe site-ul presedintiei. La ce bun? Tot nu m-ai crede dobitocule care esti tu un dobitoc mic. Zici ca sunt homosexual? Ia zi criteriul ... ca eu am copii de varsta cu tine ma copil prost. Ti-am dat un exemplu clar de ce nu poti sa fi unionist si sa lupti pentru independenta moldovei. Tu ce ai raspuns? Ca sunt bou? Pai ma dobitocule care esti tu un dobitoc nu vezi ca in capul tau se bat doua idei si nu intelegi nimic. Doua forte egale cand se intalnesc devin nule. Cam asta esti tu. O nulitate. Pune-ti dracu ideile in cap. Deschide un dictionar. Vezi ce inseamna lucrul ala inainte sa te declari ca esti. Si porma vin-o pe un forum ca sa faci spectacol. In 3 randuri ti-am demonstrat ca esti un dobitoc. Tu ai inceput sa injuri. Da sti ce? Cel mai destept cedeaza. In cazul asta o sa fiu eu. Adica vezi de treaba ta si fa umbra pamantului degeaba. Ti-am dat statistici de pe net. Pai si istoria e pe net dobitocule care esti. Pot sa iti dau copy paste sa zici ca sunt doctor docent in istorie. Dar tu nu vezi astea si de aia zic ca tot un dobitoc est. Si acum ignora mesajele mele ca tot nu le intelegi dobitocule care esti. Lasa-ma sa vorbesc cu oameni care au o parere nu cu pusti corditi care nu stiu sa lege 3 cuvinte. Ai inteles dobitocule care esti?
A comentat intrebatorul 16 septembrie 2008, 15:02 | mergi sus ▲
Pt micael.
Da probabil ca aici am gresit si eu. Ca am pus suflet in toata chestia asta incercand sa arat ce cred eu si chiar sa imi impun parerile mele. Cred ca mi-am uitat rolul de a intelege ceva si am incercat sa ma implic. Ar trebui sa raman doar un spectator. Cred ca ar fi mai bine.
A comentat intrebatorul 16 septembrie 2008, 15:08 | mergi sus ▲
intrebatorule,frate,nu trebuie sa devii spectator,ci sa incerci sa devii mai tolerant,mai intelegator.Eu sincer inteleg mesajul tau cu fructul oprit si altele,pentru am trecut prin aceasta experienta,dar ei,basarabenii nu o cunosc si te cred pe tine al dracu :-),ca te-ai ajuns si acum incepi sa pui conditii.Fie ca ne place sau nu,o-m vorbi noi aceiasi limba,dar se pare ca intelegem diferit anumite mesaje.In concluzie,frate,hai sa avem rabdare,sa fim toleranti,sa-i integelem si pe ei,ca vorba aceea,mie mi-au trebuit 10 ani ca sa deschid ochii si sa vad lucrurile asa cum le percep astazi.
A comentat micael 16 septembrie 2008, 15:44 | mergi sus ▲
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
In sfirsit ti-ai descoperit sufletu si tu!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Atitea sentimente,atitea injurari si asta-i un barbat!Macar ceva vesel pe situl asta!:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
A comentat Viktor 16 septembrie 2008, 15:58 | mergi sus ▲
Apropo!Tu parca la betie poti sa iesi afara si sa strigi ca esti comunist,esti antiroman esti homosexual:))))))))))))))))))mai stiu eu unde si ce strigi tu la betie...da acum te-ai speriat sa-mi dai niste date despre tine(sau crezi ca-s vre-un securitist:)????????????)
Ok!imi cer iertare daca pe cineva am suparat prin declaratiile mele,daca si micael a cazut deacord cu tine atunci numai am eu ce face pe situl asta!
A comentat Viktor 16 septembrie 2008, 16:04 | mergi sus ▲
Clujul este capitala Romaniei (adica a civilizatiei romanesti), iar basarabenii sunt ... treaba lor ce sunt, atata timp cat sunt suficient de prosti ca sa zica ca vorbesc "moldoveneste" si ca limba mamei lor este "moldoveneasca" si suficient de fascinati de rusi ca sa vorbeasca cu ei ruseste.
Iar voi, voi sunteti niste habarnisti care nu cunoasteti realitatea dintre Prut si Nistru, ca sa nu zic cea de dincolo de Nistru.
Bai fratilor, voi sunteti prosti, tampiti, grei de cap? Voi ati fost prin satele Rep.Moldova si cele 2-3 orase care pot fi numite orase si nu comune? Stiti ca ei au organizare pe comune (adica "raioane"), nu? Ar trebui numita Republica Sateasca Moldova!
I-ati intrebat pe oameni ce limba vorbesc si ce parere au despre romani? O sa va zica ca vorbesc moldoveneste, (gandesc ruseste,) iar despre romani o sa va zica niste chestii tare faine: sunt aia de dincolo de Prut - spre Europa, care i-au batut pe bunicii lor si care i-au omorat pe evrei!
Pai la astfel de raspunsuri eu as baga frumusel toti oamenii astia direct in Rusia, i-as da in tribunal pentru folosirea simbolurilor romanesti (asa cum Grecia este in tribunal cu FYROM) si i-as pune sa foloseasca capu lui voronin pe bani.
Daca sunt romani acolo, inseamna ca sunt cei mai dobitoci romani de pe pamant. Sigur, ar fi cativa (maxim 100 de oameni) care au repulsie fata de minciuna si prostia din jurul lor - la astia le-as da cetatenie romana si le-as cere sa se mute in Romania (asa cum s-au mutat sasii in Germania). Si gata.
A comentat Clujeanu 12 noiembrie 2008, 12:17 | mergi sus ▲
Clujene,frate,eu traim cu impresia ca ardelenii sunt cei mai patrioti dintre romani.
Dar vad ca esti mandru ca moldovenii de pe la Iasi,cand pomenesti de :"Clujul este capitala Romaniei (adica a civilizatiei romanesti)".
Eu de felul meu sunt mai modest din fire,traind intr-un mic oras al Olteniei si nu am o astfel de grandomanie despre mine insumi si despre regiunea in care traiesc,eu sunt mandru ca-s roman,atat,dar sa-i compari pe basarabeni cu sasii din Romania mi se pare prea mult,dat fiind faptul nu numai ca basarabenii sunt romani(spalati pe creier,adevarat,de propaganda sovietica si acum cripto-comunista de la Chisinau),dar si Basarabia este pamant romanesc.
Bre,fratilor,ganditiva doar la strategiile pe care le folosesc americani(ca tot suntem noi pro-americani),cand tot extind NATO spre est,spre granitele Rusiei,dupa doctrina aceea formidabila a Planului Marshall,cand cuceresc un spatiul economic,care pana nu demult era impotriva lor,dupa care incepe "reeducarea" oamenilor din spatiul respectiv,de ajung aceia peste noapte din cei mai mari anti-americani,cei mai pro americani dintre toti(ma refer la leadership in special).Povestea recenta a Romaniei este foarte revelanta in acest sens .
Bre,frate,ca tot esti ardelean si cunosti mai bine istoria locului si cum este sa traiesti sub dominatie straina,istoric vorbind,numai ca nu putem compara Ardealul cu Basarabia,indiferent cat de mult as incerca, si asta din doua motive.
1.Ardealul o data ce a revenit in trupul tarii in 1918,a fost pierdut(o parte din el )maghiarilor in WW2,pentru doar cativa ani.
Vorba aceia,in acei citiva ani,hunii au facut prapad pe fasia aceia de pamant,au ars biserici,i-au omorat pe romani ca pe caini,a fost cu adevarat "iadul pe pamantul romanesc"
Acum imagineazati cu cata furie au reactionat rusii,dupa ce au recastigat Basarabia in 1945,voi toti uitati de deportarile masive ale romanilor basarabeni in Iadul Siberian si cate si mai cate nenorociri s-au abatut asupra lor din cauza furiei Staliniste,ect,etc...
2.Propaganda maghiara,chiar austro-ungara din timpurile stravechii nu se poate compara sub niciun chip sub cea ruseasca.
Amintesti dictonul care zice cam asa ceva: O minciuna repetata de o mie de ori,devine adevar...si acum incearca sa transpui acest dicton in cazul basarabenilor cand te gandesti la ei !
A comentat micael 12 noiembrie 2008, 14:34 | mergi sus ▲
Bre Clujene, pai chiar daca esti din "capitala civilizatiei romanesti", cum afirmi tu cu mandrie, sa stii ca gandesti la fel ca unii basarabeni, adica generalizezi si faci afirmatii care nu-i fac cinste unui ardelean...
"Daca sunt romani acolo, inseamna ca sunt cei mai dobitoci romani de pe pamant"... Frumoasa afirmatie, nimic de zis!
Daca unii basarabeni mai au pareri gresite despre Romania si romani, ca le-au batut bunicii sau au omorat evrei, se datoreaza propagandei staliniste antiromanesti, care mai continua si astazi, iar daca tu vorbesti asa "frumos" despre basarabeni sau despre romanii care incearca sa ne inteleaga (citez: "Iar voi, voi sunteti niste habarnisti care nu cunoasteti realitatea dintre Prut si Nistru, ca sa nu zic cea de dincolo de Nistru.
Bai fratilor, voi sunteti prosti, tampiti, grei de cap?"), sa stii ca nu ai nici o scuza sa judeci asa... Doar daca nu esti un raman adevarat, ca in Cluj mai sunt si alte etnii...?
A comentat Babacu 12 noiembrie 2008, 19:13 | mergi sus ▲
Frate micael, unde esti? Se pare ca numai oltenii mai tin cu noi, restul stiu doar sa ne injure si sa ne abandoneze in ghearele Ursului, cu teritorii cu tot...!
A comentat Babacu 12 noiembrie 2008, 19:19 | mergi sus ▲
LOL,Babacule,stai linistit,nu sunt doar un oltean nebun care va ia partea,cum m-a facut Furnica nu demult,mai sunt o multime de alti romani din toate regiunile tarii,care cunosc adevarata noastra istorie comuna si incearca sa faca ceva pentru voi,numai ca poate nu toti au timpul si disponibilitatea sa comenteze cum o facem noi pe asemenea site-uri.
Eu sunt obisnuit sa aud si asemenea pareri mai acide la adresa voastra,pentru ca am auzit altele si mai dure despre diverse alte lucruri.
Babacule,frate,nu stiu ce parere ti-ai format tu in timp despre Patria Mama,dar sunt sigur ca daca maine s-ar infaptui Romania Mare si daca toate posturile de tv si radio ai incepe sa le receptionezi si tu,sunt sigur ca ai considera Romania o "casa de nebuni" in care cele mai apocaliptice scenarii circura liber pe majoritatea mass-mediei din ROU.
Te-ai inchina,frate,de cate absurditati se intimpla in tara asta,unde chiar si mortii de la cimitir mai platesc taxe la stat sau sa-l vezi pe Mircea Badea de la Antena 2 cum aiureaza in direct,bineinteles de nebunii de la O-TV nici nu mai pomenesc,aceia fac sedinte de spiritism Live.
Frate,cu toate aceste "nenorociri" care s-au abatut asupra noastra,in care fiecare intelege democratia in felul sau original,mai sunt si o multimea de oameni celebrali care fac lucruri extraordinare,sunt cintisti,patrioti,echilibrati.
Oamenii acestia nu stiu cat au sa mai rabde pana sa intre in politica si sa transforme tara asta si sa dea un nou impuls neamului astuia in a-si recapata demnitate si mandria,atat de incercate si terfelite de toti incompetentii si papagali ce intimplator au ajuns sa tina fraiere neamului romanesc.
Nu-ti pierde speranta,frate,pentru ca aceasta revolutie reinnoitoare a spiritului romanesc a inceput deja din 2004 incoace,numai ca orice schimbare de atitudine si directie necesita timp,pana cand dinozauri tranzitiei dureroare romanesti,care au facut atata rau acestui neam vor fi expulzati acolo unde le este locul,in istorie.
A comentat micael 12 noiembrie 2008, 23:24 | mergi sus ▲
Micael, doar asta ai dovedit> ca esti un oltean nebun de legat. De ce te bagi unde nu-ti fierbe oala? Stai dracu in targul tau oltenesc, sau crezi ca voi oltenii cunoasteti totul despre lume? Ma faci sa cred ca bancurile cu oltenii sunt adevarate.
A comentat De pe malul Prutului 13 noiembrie 2008, 14:49 | mergi sus ▲
Bre,oameni buni,spune-ti o data pe romaneste clar si concis ce anume tot va supara din ceea ce spun eu,bre,maturizativa draqului o data,ca vedeti bine ca nu mai tin acuzatiile nefondate,aruncante fara discernamant in spatiul virtual.
Voi sunteti in stare de altceva,de exemplu sa fiti seriosi.
Tu ai impresia ca esti smecher rau,daca pomenesti ca esti de pe malul Prutului,stiind prea bine ca sunt mai torelant cu basarabenii.
Bre,carcotasilor,am un sigur mesaj pentru voi:Ma lasati rece cu acuzatiile voastre de doi bani si cu impertinenta care va caracterizeaza atat de bine.
Daca esti din Basarabia,frate,treaca mearga,tac si o inghit,daca esti din tara mama,bre doar un singur cuvant iti mai zic:Degeaba traiesti in libertate,ca tu esti sclav innascut care nu stie sa se descurce singur si cauta stapan.
A comentat micael 13 noiembrie 2008, 16:02 | mergi sus ▲


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.2809 secunde