Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

6 mai 2024, ora locală: 08:54

 

Ce valori promoveaza invatamanul romanesc si pentru cine?

adăugat 13 mai 2008, 15:45, la Ştiri de Top

Marile personalitati ale literaturii romane au fost scoase de Ministerul Educatiei din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana * In schimb, absolventii claselor a XII-avor fi nevoiti sa comenteze o conferinta de presa a lui Jonathan Scheele

Ministerul Educatiei a scos aproape toti marii scriitori, poeti si critici literari din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana. Profesorii i-au ignorat complet pe George Calinescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Marin Preda, George Bacovia, Nichita Stanescu, George Cosbuc, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Marin Sorescu, Camil Petrescu, Gellu Naum, Ion Barbu sau Mateiu Caragiale.In schimb, absolventii claselor a XII-a trebuie sa stie sa comenteze texte din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetateanului roman in UE, Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala sau o conferinta de presa a lui Jonathan Scheele. De asemenea, printre cei ce se regasesc pe subiectele pentru bacalaureat se numara Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, Mircea Dinescu, dar si un anume Dorin Enciu cu un articol din ziarul Gandul. Nimeni nu pune la indoiala valoarea acestora, insa prezenta lor nu scuza cu nimic si nu poate justifica lipsa unor mari personalitati al culturii romane. De asemenea, este cat se poate de laudabila intentia de innoire a textelor literare din programa pentru bacalaureat si a modului de interpretare ale acestora. Totusi, nici in acest caz nu se justifica lipsa clasicilor si a marilor scriitori.

Ministerul Educatiei a postat pe site-ul institutiei subiectele pentru sesiunea de bacalaureat din iunie 2008. Una dintre probele obligatorii pentru absolventii claselor a XII-a la examenul ce va avea loc peste mai putin de o luna este cea orala, la limba si literatura romana. Pentru aceasta proba, Ministerul Educatiei a pregatit pentru elevi o suta de subiecte, toate postate pe site-ul institutiei. Spre deosebire de alti ani, elevii nu mai sunt nevoiti sa ii citeasca pe Calinescu, Arghezi, Sadoveanu sau Marin Preda. Absolventii claselor a XII-a vor fi nevoiti sa comenteze, sa interpreteze si sa explice texte ale unor scriitori contemporani, mai mult sau mai putin cunoscuti. De asemenea, elevii se vor "lovi" de texte ale lui Jonathan Scheele, simpaticul fost reprezentant al Comisiei Europene la Bucresti pana acum doi ani, sau paragrafe din conventii europene si rapoarte nationale. Astfel, cine va extrage biletul cu numarul 90 va trebui sa explice un text din "Pactul national pentru educatie". Un document programatic semnat la Palatul Cotroceni de presedintele Traian Basescu si principalii lideri politici si de sindicat din invatamant. Iata un scurt pasaj din textul regasit pe bilet: "Modernizarea educatiei in perioada 2008-2013, astfel incat in 2014, atunci cand un nou buget al UE va intra in vigoare, scoala romaneasca sa fie perfect sincronizata cu realitatile scolilor europene. Ne angajam sa refuzam improvizatiile determinate de motive politicianiste si sa modernizam sistemul de educatie cu migala si cu moderatie, pentru a da coerenta parcursurilor si optiunilor individuale, in particular printr-o revizuire curriculara substantiala, care sa fie orientata de competentele cheie ce trebuie dobandite in scoala". De asemenea, multi dintre elevi vor fi nevoiti sa comenteze si sa interpreteze un text extras dintr-un "Raport al Centrului de Sociologie Urbana si Regionala".

CEDO si Jonathan Scheele

Biletul numarul 94 contine un paragraf din "Conventia Europeana a Drepturilor Omului", iar elevii care vor extrage biletele cu numerele 95, 96, 98, 99 sau 100 vor fi nevoiti sa rezolve texte din "Ghidul Consiliului European", "Uniunea Europeana in Romania", "Ghidul cetateanului roman in UE" sau de pe site-ul de stiri al UE "EurActiv".

Biletul cu numarul 97 contine o declaratie facuta de comisarul european Jonathan Scheele intr-o conferinta de presa. Iata un pasaj din acest text: "Am fost invitat sa vorbesc despre ce inseamna sa fii european. Va marturisesc ca nu imi este usor sa dau un raspuns, pentru ca sunt deja european: e o stare fireasca, pe care nu simt nevoia sa o definesc".

Eugen Simion: "Confuzie generala de valori"

Fostul presedinte al Academiei Romane Eugen Simion, unul dintre cei mai importanti critici literari, sustine ca in acest caz se poate vorbi despre confuzie generala de valori. "Cei care au intocmit aceste liste au facut, dupa mine, doua erori grave. Prima este ca au eliminat scriitorii din lista acestor subiecte cu justificarea ca poti vorbi despre ei prin mijlocirea comentatorilor. A doua eroare consta in faptul ca din lista acestor comentatori au eliminat un numar important de mari critici - de la George Calinescu la Tudor Vianu, Serban Cioculescu, Pompiliu Constantinescu, Nicolae Iorga, introducand in locul lor numele unor publicisti actuali lipsiti de relevanta si autoritate critica. Rezultatul este o confuzie generala de valori".

Cine e pe lista

Prezentam in continuare lista completa a scriitorilor care se regasesc pe cele o suta de subiecte pentru proba orala la limba si literatura romana. Continutul biletelor poate fi vazut pe site-ul ziarului nostru www.ziua.ro.

- Constantin C. Giurescu
- Dinu C. Giurescu
- Sorin Alexandrescu
- Florin Constantiniu
- Vasile Parvan
- P.P. Panaitescu
- Nicolae Manolescu
- Miron Costin
- Grigore Ureche
- Dan Horia Mazilu
- Ion Rotaru
- Romul Munteanu
- Mircea Eliade
- Costache Negruzzi
- Ion Ghica
- Neagu Djuvara
- Adrian Marino
- Georgeta Antonescu
- Gheorghe Bulgar
- Vasile Alecsandri
- Mihail Kogalniceanu
- Paul Cornea
- Mihai Ralea
- Alexandru Melian
- E. Lovinescu
- Titu Maiorescu
- "O suta patruzeci de ani de Convorbiri literare", ancheta realizata de Cassian Maria Spiridon, raspuns dat de Gellu Dorian, in Convorbiri literare
- Al. Oprea
- Mihai Eminescu
- Victor Visinescu
- Ioan Slavici
- Petre Turlea
- Nichifor Crainic
- Liviu Rebreanu
- Lucian Blaga
- Nicolae Balota
- Ion Pop
- Ioana Parvulescu
- Eugen Simion
- Florin Mugur
- N. Steinhardt
- Ion Simut
- Matei Calinescu
- Ion Vianu
- Luminita Marcu
- Claudia Buruiana
- Paul Goma
- Mircea Dinescu
- Mihai Radulescu
- Simona Popescu
- Alexandru Musina
- Ion Bogdan Lefter
- Mircea Cartarescu
- Al. Th. Ionescu
- Matei Visniec
- Andrei Plesu
- Dorin Enciu

Acestora li se adauga textele din "Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Raport final" (cunoscut si sub numele de Raportul Tismaneanu), "Pactul National pentru educatie", "Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala", "Conventia Europeana a Drepturilor Omului", "Ghidul Consiliului European", "Uniunea Europeana in Romania", "Conferinta domnului Jonathan Scheele (din 27 aprilie 2005)", "Ghidul cetateanului roman in UE" si "EurActiv".

Cine lipseste

Comisia de profesori care a conceput subiectele pentru aceasta proba a ignorat unii dintre marii clasici ai literaturii romanesti.

Este vorba, printre altii, despre I.L. Caragiale, Ion Creanga, G. Calinescu, Marin Preda, George Bacovia, Nichita Stanescu, George Cosbuc, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Marin Sorescu, Camil Petrescu, Gelu Naum, Ion Barbu, Vasile Voiculescu, Eugen Ionescu, Emil Cioran sau Mateiu Caragiale (autor al romanului "Craii de Curtea Veche" desemnat romanul secolului), Garabet Ibraileanu. De asemenea, din programa lipsesc si alte nume importante de scriitori din perioada recenta precum Leonid Dimov, Angela Marinescu, Daniel Turcea, Cristian Popescu, Mariana Marin, Petre Stoica, Emil Brumaru, Serban Foarta, Stefan Augustin Doinas, Sorin Titel, Radu Petrescu, Mircea Horia Simionescu, Costache Olareanu, Mihai Sin, Pavel Chihaia, Ioan Grosan, Nicolae Breban etc.

Eminescu la egalitate cu Dinescu, dar depasit de Cartarescu

Pe cele o suta de subiecte cel mai mare poet al Romaniei apare o singura data, cu articolul "E greu pentru o foaie din opozitie", aparut in 6 martie 1880 in ziarul "Timpul".

La fel stau lucrurile si in cazul lui Ioan Slavici, Lucian Blaga sau Liviu Rebreanu. La egalitate cu cei patru este spre exemplu Mircea Dinescu, un text de-al acestuia, din perioada de disidenta, aparut la 11 noiembrie 1989 in Frankfurter Allgemeine Zeitung, regasindu-se pe unul dintre bilete. Dar si un anume Dorin Enciu, care figureaza pe un bilet cu un articol aparut in cotidianul Gandul.

In ceea ce priveste textele lui Vasile Alecsandri, acestea se regasesc pe doar patru bilete ce vor fi extrase de catre elevi la examenul de bacalaureat. In aceeasi situatie cu Vasile Alecsandri se afla si Mircea Cartarescu, scrieri de-ale acestuia aflandu-se pe patru bilete ce vor fi extrase de elevi la bacalaureat.

Autor: George TARATA, titlu RGNpress
Sursa: www.ziua.ro
Il promoveaza pe Adomnitei la Primaria Iasi:)
A comentat Ghena 14 mai 2008, 16:31
Pe cine promoveaza? Din ultimele paragrafe reiese ca pe scriitorasii zilelor noastre. De ex. pe Dinescu, cel "condimentat" la vorba. Adica, la ce bun clasici si istorie? Traim ca mustele, cu ziua de azi, in cel mai rau caz cu ziua de ieri, nicidecum cu cea de alaltaieri sau mai devreme. Banuiesc ca in curand vor fi si subiecte cu scriitorii in curs de aparitie, daca se mentine tendinta (sau trendul, cum se spune acum). Dinescu, Cartaresu, Patapievici (cu romanii lui carora li s-au pisat toti in gura) etc., etc. Mari oameni, mari valori, mari caractere!!!
A comentat Gummy Bear 15 mai 2008, 08:20
A comentat VT^U 17 iunie 2009, 04:05
ministerul promoveaza prostia
A comentat ER 17 iunie 2009, 04:57


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0783 secunde