Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

1 mai 2024, ora locală: 14:33

 

Chişinăul a dat aviz favorabil instalării scutului antirachetă în România

adăugat 23 februarie 2010, 14:14, la Politică

scut anti racheta, Moldova, Romania, SUA,

Republica Moldova nu are nimic împotriva deciziei României de a găzdui elemente ale scutului american anti-rachetă pe teritoriul său. Este poziţia oficială a Guvernului de la Chişinău care, însă, s-a lăsat aşteptată din cauza discuţiilor contradictorii între politicieni.

Politicienii din Republica Moldova s-au împărţit în două tabere în privinţa găzduirii de către România a elementelor scutului american antirachetă.

Liderul PLDM - premierul Vlad Filat, liderul PL – preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, tot el şi preşedinte interimar al Republicii Moldova, precum şi liderii unor formaţiuni extraparlamentare de dreapta au declarat că scutul antirachetă din România va întări securitatea Moldovei.

Mai mulţi au fost, însă, cei care au prezentat decizia României ca pe un dezavantaj. Unii lideri politici au recurs chiar la previziuni apocaliptice.

Unul dintre ei este şeful comuniştilor, Vladimir Voronin, care a spus că „decizia Romaniei de a găzdui rachete de interceptare în cadrul scutului american antirachetă din Europa ar putea transforma Republica Moldova într-o linie de front”.

Voronin a comparat decizia preşedintelui României privind scutul american antirachetă cu înţelegerile dintre generalul Ion Antonescu şi Adolf Hitler pentru formarea unei coaliţii antisovietice.

Nu a rămas încântat de decizia României nici liderul Partidului Democrat, ex-comunistul Marian Lupu care face parte din actuala coaliţie de guvernare.

Aceste chestiuni urmau a fi discutate şi cu partenerii noştri estici, în special cu Federaţia Rusă, dacă într-adevăr se urmăreşte strict asigurarea păcii. Eu nu văd deocamdată cum ne-ar putea avantaja acest scut american antirachetă. Dimpotrivă, el ne provoacă o anumită stare de îngrijorare, prentru că nu ştim cum va influenţa instalarea lui asupra situaţiei din regiune şi mai ales asupra soluţionării diferendului transnistrean.

Pentru a tempera comentariile panicarde ale politicienilor de stânga, ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţă, s-a văzut nevoit să apară în faţa presei cu unele precizări.

El a declarat că „intenţia României de a instala pe teritoriul său elemente ale scutului antirachetă este o problemă internă a României”. El a adăugat că „din punct de vedere militar scutul antirachetă nu va influenţa negativ securitatea Republicii Moldova. Dimpotrivă, securitatea aeriană a României se va extinde mai departe de hotarele ei terestre. Prin urmare, Moldova va beneficia de un plus de securitate”, a spus Marinuţă.

Declaraţia ministrului Apărării a fost întâmpinată ostil de către fostul deputatul comunist Vladimir Ţurcan, actualmente lider al Partidului Moldova Unită. El susţine că Vitalie Marinuţă ar înclina spre renunţarea Moldovei la statutul de neutralitate şi i-a cerut demisia:

„Să fie iniţiată procedura de demisie a ministrului Apărării. Se crează impresia că dumnealui s-a transformat din ministru al Apărării în reprezentant NATO în Republica Moldova. Am pus întrebarea şi directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate ca să verifice activitatea acestui ministru în perioada anilor 2005-2006 când el deţinea funcţia de ofiţer pentru planificare politico-militară strategică în Comandamentul central al SUA, în Florida.

În replică, Ministerul Apărării a difuzat un comunicat în care a menţionat că „Vladimir Ţurcan s-a aventurat să facă comentarii bazate pe informaţii neverificate ce nu corespund realităţii”.

Printre oponenţii moldoveni ai amplasării scutului american anti-rachetă se numără şi liderul Mişcării social-politice „Ravnopravie”, Valerii Klimenko, liderul Partidului Social-Democrat, Dumitru Braghiş, precum şi şeful administraţiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov. Nehotărât a rămas doar liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean.

Analişti politici au sesizat că decizia României de a găzdui scutul american antirachetă i-a determinat pe exponenţii intereselor ruseşti din Republica Moldova să facă front comun, pentru a bloca o reacţie favorabilă a Guvernului. Dar nu au reuşit!

Într-un comunicat difuzat presei, Guvernul de la Chişinău menţionează că „a luat notă de înţelegerile româno-americane privind sistemul de apărare anti-rachetă, precum şi de deschiderea pentru participarea altor actori interesaţi, în scopul consolidării securităţii comune”.

Reprezentanţi ai ministerelor de externe de la Chişinău şi Bucureşti s-au întâlnit, săptămâna trecută, în capitala Republicii Moldova unde au purtat consultări în probleme de securitate.

Experţii prezenţi la discuţii au menţionat că interceptorii tereştri care vor fi instalaţi pe teritoriul României nu conţin ogive nucleare, ci distrug ţinta în spaţiul extra-atmosferic prin impact cinetic.

Noua versiune a scutului american antirachetă permite acoperirea integrală a teritoriului României, a statelor aliate din regiune, dar şi a celor nealiate, precum Republica Moldova, împotriva unei eventuale ameninţări cu rachetă.


Autor: Vitalie Calugareanu, Redactor: Vlad Drăghicescu
Sursa: www.dw-world.de


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1319 secunde