Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

7 mai 2024, ora locală: 05:48

 

Chisinaul cere Romaniei sa semneze Tratatul de Frontiera

adăugat 18 aprilie 2008, 09:28, la Ştiri de Top

Ministerul de Externe de la Chisinau cere Romaniei, intr-un comunicat difuzat joi, sa semneze simultan Tratatul privind frontiera de stat si Conventia privind micul trafic la frontiera, aratand ca intre cele doua documente exista o conexiune stransa, transmite NewsIn.

Comunicatul diplomatiei moldovene subliniaza ca proiectul Conventiei privind micul trafic la frontiera - "transmis, de altfel, cu mare intarziere partii moldovenesti de catre autoritatile de la Bucuresti" - utilizeaza notiunea de "frontiera de stat moldo-romaneasca", frontiera care exista de facto, dar nu este juridic documentata in plan bilateral.

"Partea moldoveneasca considera ca incheierea Tratatului privind frontiera de stat intre Republica Moldova si Romania ar reprezenta o premisa constructiva pentru reglementarea tuturor relatiilor de frontiera intre doua state pe baza principiilor europene de buna vecinatate. Autoritatile moldovenesti isi exprima convingerea ca semnarea simultana a Tratatului privind frontiera de stat si a Conventiei privind micul trafic de frontiera va consolida cu mult increderea reciproca si relatiile prietenesti dintre cele doua state si spera ca si partea romana sa impartaseasca aceleasi viziuni", se mai spune in comunicatul Ministerului moldovean de Externe.

Documentul precizeaza ca, odata cu obtinerea de catre Romania a statutului de membru al UE, relatiile cu acest stat, inclusiv cele transfrontaliere, au dobandit pentru Republica Moldova "o dimensiune bivalenta prin prisma raporturilor bilaterale cu Romania insasi si prin cea a relatiilor cu Uniunea Europeana".

In acest context, odata cu semnarea Acordului intre Republica Moldova si Comunitatea Europeana privind facilitarea eliberarii vizelor (semnat la 10.10.2007, in vigoare din 01.01.2008), Chisinaul a formulat o Declaratie politica prin care si-a exprimat dorinta "de a incepe negocieri in vederea unui acord bilateral cu Romania in scopul punerii in aplicare a unui astfel de regim specific micului trafic de frontiera".

"Documentul a fost elaborat in spiritul Regulamentului 1931/2006 din 20.11.2006 al Parlamentului European si al Consiliului European care determina practicile europene in acest domeniu la frontierele terestre externe ale UE", se mai spune in comunicat. Iar pentru ca proiectul Conventiei propus de Bucuresti utilizeaza notiunea "frontiera de stat moldo-romaneasca", partea moldoveneasca isi exprima convingerea ca semnarea simultana a Tratatului privind frontiera de stat si a Conventiei privind micul trafic de frontiera "va consolida cu mult increderea reciproca si relatiile prietenesti" dintre cele doua state.

Romania a trimis Moldovei proectul de "Conventie privind micul trafic la frontiera" inca din 26 martie

La 17 martie, ministrul demisionar de externe, Adrian Cioroianu, afirma, intr-un interviu pentru NewsIn, ca sunt sanse mari ca un acord bilateral privind micul trafic de frontiera sa fie semnat cu Republica Moldova. "Sunt mari sanse ca un tratat bilateral privind micul trafic de frontiera sa fie si primul document (de acest gen) pe care il semnam cu Republica Moldova. Guvernul deja a discutat intr-o sedinta aceasta problema a micului trafic la frontiera si trebuie stabilite toate datele", a declarat ministrul Adrian Cioroianu. "Noi suntem cei care am luat aceasta decizie si in scurt timp sper sa ajungem la semnarea lui ca atare", a precizat ministrul. Adrian Cioroianu a spus ca a avut o intalnire cu ambasadoarea Republicii Moldova in Romania, Lidia Gutu, pe care a informat-o in legatura cu initierea in Guvern a acestui acord.

Ulterior, autoritatile de la Chisinau au negat ca au cunostinta despre acest document sau ca ar purta negocieri cu Bucurestiul pe aceasta tema. MAE a anuntat ca a trimis autoritatilor de la Chisinau, in 26 martie, proiectul de Conventie privind micul trafic la frontiera. MAE roman si-a exprimat atunci convingerea ca "autoritatile de la Chisinau vor examina proiectul de document si vor raspunde propunerii partii romane in cel mai scurt timp, avand in vedere importanta deosebita a incheierii Conventiei pentru cetatenii Republicii Moldova".

Reactia oficiala a Chisinaului a venit abia la 10 aprilie, cand ministrul de externe Andrei Stratan a salutat propunerea Bucurestiului de a initia negocieri pentru semnarea unui acord privind de micul trafic de frontiera cu Repuplica Moldova, dar a spus ca spera ca in paralel vor fi finalizate si negocierile pentru Tratatul de frontiera si Tratatul de baza. Luni, ministrul de externe de la Chisinau a declarat ca Moldova este gata sa semneze cu autoritatile de la Bucuresti acordul privind micul trafic la frontiera concomitent cu semnarea Tratatului de frontiera, in aceeasi zi si la aceeasi masa de negocieri.

Chisinaul insista de mai mult timp, in relatiile cu Bucurestiul, asupra semnarii Tratatului bilateral de baza si a Tratatului de frontiera. Chisinaul a spus in repetate randuri ca refuzul de a semna aceste documente este un indiciu ca Bucurestiul nu recunoaste suveranitatea Republicii Moldova si contesta frontiera actuala, nerenuntand definitiv la ideea unei viitoare uniri.

In noiembrie 2007, ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a facut unele prezizari referitoare la pozitia Romaniei fata de cele doua tratate. "Romania este prima interesata sa aiba un Tratat de baza si un Tratat de frontiera cu Republica Moldova, dar nu poate accepta insistenta partii moldovene de a introduce prevederi si referiri inacceptabile pentru un stat modern european", a declarat atunci ambasadorul roman la Chisinau.

Romania nu are pretentii teritoriale asupra Republicii Moldova

Teodorescu a spus ca in 2003 Romania a venit cu un set de propuneri privind cooperarea la frontiera, printre care si un Acord privind regimul frontierei de stat. "Intrucat nu s-au inregistrat progrese, in 2006 Bucurestiul a retransmis documentul privind regimul de frontiera, care trebuia sa puna punct acestor discutii", a spus ambasadorul Teodorescu, subliniind ca Romania nu are nici un fel de pretentii teritoriale asupra Republicii Moldova.

"Exista o singura problema, legata de faptul ca partea moldoveana solicita introducerea in acest acord a unei referiri la Tratatul de la Paris din 1947, document care spune, cu referire la frontiera dintre Romania si Uniunea Sovietica: "Granita dintre Romania si URSS este granita care a fost convenita intre Romania si URSS in 1940". Pentru toata lumea este insa clar ca in 1940 si pana in 1947 Romania nu a incheiat niciun fel de acord cu URSS in legatura cu o asemenea granita. Deci, e un fals istoric si, daca atunci a fost acceptat, este pentru ca Romania era un stat invins si ocupat si fara posibilitatea de a-si apara interesele sale suverane", a argumentat ambasadorul Teodorescu.

"Este evident ca in anul 2007 acceptarea aceluiasi fals istoric care s-a facut in 1947 ar fi cu totul de neconceput", a adaugat reprezentantul diplomatic al Romaniei la Chisinau. Potrivit lui, frontierele dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial au fost stabilite prin Actul final de la Helsinki si la acest document trebuie sa se faca referire in acordul cu privire la frontiera cu Republica Moldova. "Nu exista nici o baza pentru a afirma ca Romania nu doreste incheierea unui acord privind frontiera si ca pozitia Romaniei ar aduce in vreun fel atingere integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Suntem primii interesati sa avem acest acord, cooperarea la frontiera este fundamentala pentru securizarea granitei si pentru impiedicarea contrabandei, a migratiei ilegale - puncte care constituie un aspect fundamental pentru realizarea acordurilor cu Uniunea Europeana. Vrem sa avem un acord care sa stabileasca si sa confirme inca o data caracterul deschis al unor relatii dintre doua state suverane, independente si care isi respecta reciproc integritatea teritoriala", a declarat Ambasadorul Romaniei in Republica Moldova.

Traian Basescu: "Tratatului pentru recunoasterea frontierelor de stat cu Republica Moldova nu este o prioritate pentru Romania"

In urma acestor precizari oferite de catre Filip Teodorescu la sfarsitul lunii noiembrie 2007, autoritatile moldovene au decis expulzarea din Republica Moldova a doi diplomati romani, iar presedintele Vladimir Voronin a expediat sefilor de stat din UE, precum si conducerii institutiilor europene, un demers in care condamna pozitia Romaniei in raport cu Republica Moldova.

Tratatul de baza si acordul de frontiera dintre Romania si Republica Moldova sunt in faza de finalizare la nivel de experti, care trebuie sa mai faca unele "ajustari" inainte de semnarea documentelor, potrivit unei declaratii a ministrilor roman si moldovean de externe, Adrian Cioroianu si Andrei Stratan, facuta in februarie la Kiev. Fostul sef al diplomatiei romane confirmase pentru NewsIn ca exista disensiuni in legatura cu mentionarea acordului de la Paris din 1947, care, la randul sau, face trimitere la cel din 1940, "care a fost un tratat special si un tratat impus cu forta atunci", sublinia Cioroianu.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca semnarea Tratatului pentru recunoasterea frontierelor de stat cu R. Moldova "nu este o prioritate pentru Romania". "Nu vad de ce ne trebuie un tratat prin care se consolideaza prin propria noastra vointa un act din Al doilea Razboi Mondial pe care niciuna dintre tari nu il accepta", a spus presedintele.

Autor: R.MIRCEA
Sursa: www.ziua.ro
O astfel de frontiera artificiala nu are voie s-a exziste intre Romania si asa numita R Moldova, noi din RM sintem Romani si nu Moldoveni, Moldova este si va fi o regiune a Romaniei,ar fi o catrastofa ca Romania sa semneze un document fals, Noi cei de aici din RM nu ma-i vrem sa fim Rusificati Noi vrem sa fim si sa simtim ceia ce sintem, ADICA ROMANI, NOI TOTI SINTEM GETO-DOCI SI URMASI LUI TRAIAN, NOI SINTEM LATINI SI NU SOVIETICI, CE ESTE ASA DE GREU DE INTELES CA VIITORUL NOSTRU SI AL COPIILOR NOSTRI ESTE ALATURI DE TARA NOASTRA ROMANIA;HAI REUNIRE, VREM O VIATA MA-I BUNA SI LIBERTATE
A comentat ADELA 18 aprilie 2008, 09:15
Viatza buna trebuie sa o meriti Aldea. Nu este destul sa strigi lozinci pro Romanesti pe un site pro Romanesc.
A comentat 300 18 aprilie 2008, 11:09
Adela, desteapta fata. Sa speri e un lucru bun, uneori e singurul lucru care-ti ramane. Indiscutabil, soarele va iesi odata si pe strada Basarabia, Romania si romani vor fi acolo sa se bucure, subscriu la cele spuse mai sus de Alela.
A comentat FURNICA 18 aprilie 2008, 16:02
ADELA - Bineinteles ca nu toata populatia RM dispun de PC si i. net si nu pot sa-si spuna parerile pe situl asta. Dar vreau sa te intreb - ai fost cumva prin toata Basarabia si iai intrebat pe toti locuitorii ce simt , ce doresc ?
Nu mai spune NOI,NOI . raspunde numai pentru tine .
A comentat j. PHILIPS 18 aprilie 2008, 22:57


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Ştiri de Top

ordinul republicii, georgia, inmanare
Președintele Georgiei, decorat de Mihai Ghimpu cu "Ordinul Republicii". "Primesc ordinul în numele poporului georgian și vă asigur că vă suntem alături", declară Mihail Saakașvili
In urmă cu puțin timp la reședința de stat din str. N. Iorga a avut loc decorarea cu cea mai înaltă distincție a R. Moldova - "Ordinul Republicii" Președintele georgian, Mihai Saakașvili . Ordinul a fost oferit de președintele interimar al țării, Mihai Ghimpu. 
"În semn de profundă gratititune din partea R. Moldova, pentru [...] mai mult
alegeri, Corjova, sectii de votare, CEC
CEC nu va deschide secţii de votare în satul Corjova din motive de securitate
Modificari apar nu doar ce tine de listele electorale dar si de sectiile de votare. Precizam ca, in satul Corjova, din raionul Dubăsari, nu vor fi deschise secţii de votare pentru alegerile anticipate din 28 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a luat această decizie din motive de securitate.
Amintim ca la scrutinele anterioare, în această [...] mai mult
taxa consulara, permis de sedere, taxa permis, viza de resedinta, Tomac,
Taxa consulară de 120 de euro va fi eliminată
Taxa consulară de 120 de euro pentru studenții basarabeni care se încadrează în categoria „fără bursă fără taxă” va fi eliminată pentru anul universitar 2010-2011, promite secretarul de stat Eugen Tomac, din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Anul acesta [...] mai mult
Guvernul Romaniei a premiat olimpicii la limba si literatura romana din RM
19 olimpici de limbă şi literatură romană din Republica Moldova au fost astăzi premiaţi de Guvernul Romaniei. Ceremonia a avut loc la Ambasada Romaniei de la Chişinău. Elevii au primit 10 volume de clasici romani, diplome, bani şi o excursie la mare în timpul vacanţei de vară.

Cei 19 olimpici din diverse zone ale republicii s-au remrcat atît prin [...] mai mult
Creştinii sărbătoresc pe 25 decembrie Naşterea Domnului
În urmă cu peste 2.000 de ani, pe 25 decembrie se năştea Iisus Hristos.

Acum peste două mii de ani, în oraşul Bethleem s-a săvârşit marea taină a dreptei credinţe: "Dumnezeu S-a arătat în trup" (I Tim. III, 16). Eveniment unic în istoria omenirii, petrecut pe vremea regelui Irod cel Mare, stăpân peste Galileea [...] mai mult
Zeci de asociatii romanesti din strainatate cer ministru delegat pentru romanii de pretutindeni
Intr-o scrisoare deschisa adresata Presedintelui Romaniei si Primului ministru desemnat, zeci de asociatii romanesti din afara frontierelor cer infiintarea functiei de ministru delegat pentru romanii de pretutindeni."Luand in considerare criza prin care trece Romania nu cerem minister care sa se ocupe de problemele extrem de complexe pe care le avem. [...] mai mult
Cate cereri de redobandire a cetateniei romane au fost inregistrate in perioada 2003-2009 la Directia Cetatenie
Raspuns al Directiei Cetatenie prin care informeaza Institutul pentru Drepturi Civile Europene asupra numarului de cereri de redobandire a cetateniei romane depuse de cetatenii moldoveni si ucraineni la Consulatele Romaniei din Moldova si Ucraina intre anii 2003-2009, cereri care au fost transmise la Minsiterul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

Referitor [...] mai mult
RUSINE NATIONALA: EROII ROMANIEI LA GUNOI. Senatul a respins proiectul de lege depus de Urban si Badea pentru acordarea statutului de eroi-martiri basarabenilor Lesco, Popa, Ivantoc, dupa 15 ani de temnita la Tiraspol
La data de 21 mai 2009, am depus la Senat impreuna cu senatorul de Diaspora Viorel Badea, un proiect de lege ce viza Propunerea legislativă privind declararea domnilor Alexandru Leşco, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa drept eroi-martiri, luptători pentru democraţie, drepturile omului şi apărători ai valorilor spirituale şi culturale româneşti, despre care [...] mai mult
Caseta cu Geoană: Bani pentru "un loc eligibil", nu sex oral. VEZI VIDEO
Pe bloguri a apărut astăzi o înregistrare cu Mircea Geoană, despre care se crede că ar fi cea care a stârnit atâtea controverse. Nu este însă vorba de imagini cu sex elect-oral, ci de o persoană din PSD care plăteşte pentru un loc eligibil pe listele partidului.

Posibila înregistrare despre care vorbea Traian Băsescu în campania electorală îl arată [...] mai mult
Vlad Filat s-a intalnit cu Angela Merkel, Basescu si cu premierii din Polonia, Olanda si Belgia. Vezi AICI ce au discutat
Premierul Vlad Filat s-a intalnit astazi cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu omologii sai din Polonia, Olanda si Belgia. Intrevederile au avut loc in orasul german Bonn, unde Vlad Filat participa la lucrarile Congresului Partidului Popular European.

Potrivit Serviciului de presa al Guvernului, Vlad [...] mai mult

randat în 	0.0554 secunde