Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 19:18

 

Chişinăul vrea să ceară, cu ajutorul UE şi SUA, retragerea militarilor ruşi, comentează presa rusă

adăugat 01 octombrie 2009, 08:19, la Eveniment

Noile autorităţi din Republica Moldova vor să ceară retragerea militarilor ruşi de pe teritoriul ţării şi înlocuirea misiunii de menţinere a păcii cu un grup de observatori internaţionali civili, scrie miercuri presa rusă.

Premierul moldovean, Vlad Filat, se află într-o vizită de lucru în capitala belgiană, Bruxelles. "Timp de două zile el va aduce la cunoştiţă UE obiectivele noului guvern moldovean şi va cere UE să susţină iniţiativa Chişinăului de înlocuire a forţelor de menţinere a păcii din regiune cu observatori civili, cu mandat internaţional", scrie publicaţia rusă Nezavisimaia Gazeta în ediţia de miercuri. "Această iniţiativă a fost discutată, luni, la Ministerul rus de Externe în cadrul întrevederii diplomaţilor ruşi cu asistentul adjunctului secretarului de stat al SUA Daniel Russel, care a fost numit recent reprezentantul oficial la negocierile pentru reglementarea conflictului transistrean", au declarat surse din MAE rus pentru Nezavisimaia Gazeta. Reprezentantul rus la negocierile pentru reglemetarea conflictului moldo-trannsistrean Valeri Nesteruşkin a spus pentru publicaţia rusă că această ideee ar putea fi realizată doar în cazul în care vor fi de acord ambele părţi aflate în conflict (Transnistria şi R. Moldova - n.r.). Însă Tiraspolul consideră această idee lipsită de temei, notează publicaţia rusă.

Obiectivul retragerii militarilor ruşi din Republica Moldova a fost anunţat, practic, la toate nivelurile, de noile autorităţi din Republica Moldova. Astfel, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a reamintit Rusiei că la summitul de la Istanbul din 1999 Moscova a promis că până la sfârşitul anului 2002 îşi va retrage contingentele militare din Republica Moldova, scrie Nezavisimaia Gazeta. De asemenea, el a făcut referire şi la statutul de neutralitate al Republicii Moldova, care exclude prezenţa pe teritoriul său a formaţiunilor militare străine. Aceeaşi teză a fost enunţată şi de premierul moldovean Vlad Filat. De asemenea, ministrul moldovean de externe, Iurie Leancă, a spus într-un interviu că Republica Moldova se propunţă pentru înlocuirea misiunii de menţinere a păcii cu un grup de observatori internaţionali civili, reaminteşte publicaţia rusă.

Şi reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU Alexandru Cujba a spus, marţi, la reuniunea Adunării Generale a ONU, că noul Guvern de la Chişinău va cere retragerea militarilor ruşi din Transnistria şi înlocuirea lor cu o misiune internaţională. El a adăugat că Republica Moldova vrea întărirea rolului SUA şi al UE în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului moldo-transnistrean, potrivit RIA Novosti.

Forţele mixte de menţinere a păcii desfăşurate pe Nistru după încheierea conflictului armat din 1992 sunt formate din militari ruşi, moldoveni, transnistreni şi observatori militari ucraineni.

Nesteruşkin a explicat că "Rusia nu exclude posibilitatea reformării misiunii de menţinere a păcii în regiune, însă reminteşte despre acordurile din martie dintre preşedinţii Rusiei, Dmitri Medvedev, Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi liderul transnistrean, Igor Smirnov, în care se precizează că retragerea militarilor ruşi, inclusiv a forţelor de menţinere a păcii, este legată direct de reglementarea conflictului", mai scrie Nezavisimaia Gazeta. În ceea ce priveşte ideea înlocuirii forţelor de menţinere a păcii cu observatori civili, Nesteruşkin a spus că acest lucru este posibil din punct de vedere teoretic. Însă pentru aceasta este necesar acordul ambelor părţi, şi anume Transnistria şi Republica Moldova, a adăugat el. Tiraspolul, deocamdată, se pronunţă împotriva acestei idei. Astfel, ministrul transnistrean de externe, Vladimir Iastrebciak, a confirmat pentru Nezavisimaia Gazeta această poziţie, subliniind că ideea este deosebit de actuală în situaţia în care la putere în Republica Moldova au venit oameni care anterior s-au aflat la originea conflictului. Potrivit lui Iastrebciak, "Tiraspolul se exprimă pentru reluarea negocierilor cu Chişinăul, însă deocamdată încearcă să înţeleagă cu cine va desfăşura astfel de negocieri", mai scrie Nezavisimaia Gazeta.

În acelaşi timp, scrie cotidianul rus, toţi preşedinţii Republicii Moldova, Mircea Snegur, Petru Lucinschi şi chiar Vladimir Voronin, şi-au început mandatul cu ideea că militarii ruşi ar trebui să plece de pe malurile Nistrului. Acum se aşteaptă ca această idee să fie susţinută şi de următorul preşedinte, consideră publicaţia rusă.

O sursă de la Ministerul rus de Externe a spus pentru Nezavisimaia Gazeta că situaţia se poate clarifica la summitul CSI care va avea loc în capitala moldoveană la 8-9 octombrie. Cotidianul rus reaminteşte că preşedintele legislativului moldovean Mihai Ghimpu a promis că va discuta acest subiect, la summit, cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.

În acelaşi timp, a explicat sursa din MAE rus pentru Nezavisimaia Gazeta, atât UE, cât şi SUA înţeleg că fără acordul Transnistriei nu poate fi schimbat nici formatul de negocieri şi nici înlocuită misiunea de menţinere a păcii. "Deşi UE şi SUA înţeleg acest fapt, nu înseamnă că ei (UE şi SUA – n.r.) sunt gata să-şi declare deschis aceast lucru", a mai spus diplomatul rus.

Unii experţi de la Chişinău consideră că intenţia de a retrage imediat şi cu orice preţ militarii ruşi (din Republica Moldova – n.r.) s-ar putea transforma într-o surpriză neplăcută pentru autorităţile moldovene, adaugă Nezavisimaia Gazeta. Astfel, expertul moldovean Serghei Nazaria a spus pentru cotidianul rus că "în cazul retragerii militarilor, se poate întâmpla ca ei să fie resubordonaţi autorităţilor transnistrene. Iar acest scenariu este cel mai prost", consideră expertul.

Noile autorităţi moldoveane vorbesc deschis despre faptul că problema înlocuirii forţelor de menţinere a păcii din Transnistria reprezintă unul dintre obiectivele noului guvern de la Chişinău, scrie la rândul său publicaţia rusă Rossiiskaia Gazeta. Ceea ce potrivit experţilor, "va permite Chişinăului să rezolve obiectivului strategic, şi anume includerea autonomiei transnistrene în componenţa statului unitar", scrie cotidianul rus. "Discuţiile referitoare la acest subiect vor continua săptămâna viitoare, când ministerul rus de externe Serghei Lavrov va face o vizită la Chişinău", scrie Rossiiskaia Gazeta.

Pe de altă parte, expertul moldovean Victor Josu consideră că declaraţiile făcute de noile autorităţi nu demostraeză tendinţa Chişinăului de confruntare cu Moscova. El a reamintit pentru Vremia Novostei că cereri asemănătoare au fost făcute anterior şi de Partidul Comuniştilor: "Prin aceasta ei îşi marchează prezenţa într-un spaţiu geopolitic concret. Este puţin probabil că aceasta va îngrijora în mod serios Moscova, care continuă să lege retragerea formaţiunilor ruseşti din partea stângă a Nistrului de reglementarea conflictului transnistrean", scrie Vremia Novostei.

Ministrul transnistrean pentru securitate Vladimir Antiufeev a declarat la rândul său pentru Vremia Novostei că, "dacă la început Tiraspolul avea o oarecare speranţă în posibilitatea unei cooperări cu noile autorităţi de la Chişinău, care au declarat că sunt susţinătorii unei politici pragmatice, acum astfel de speranţe nu mai există". El a adăugat că "fostele autorităţi moldovene, actuale şi viitoare sunt gata să facă aceleaşi greşeli spre a mulţumi Occidentul, care continuă să ceară micşorarea prezenţei militare ruse în spaţiul fost sovietic". Copreşedintele Comisiei Unificate de Control din partea Transnistriei, deputat în Sovietul Surepm de la Tiraspol Oleg Gudîmo a declarat pentru cotidianul rus că "în favoarea menţinerii prezenţei militarilor ruşi s-au exprimat locuitorii Transnistriei la referendumurile organizate în regiune, considerând prezenţa acestora drept garanţie a securităţii sale".

Autor: NewsIn
Sursa: www.unimedia.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.0954 secunde