Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 03:21

 

Cine se opune instituirii unei Zile nationale in memoria românilor - victime ale masacrelor si deportarilor organizate de sovietici in Bucovina si Basarabia?

adăugat 24 februarie 2011, 10:43, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Cornel Postolachi

zi nationala, memoria romanilor, masacre, deportari, bucovineni, basarabeni

La 8 februarie 2011 Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor a adoptat propunerea legislativă pentru instituirea Zilei naţionale în memoria românilor -victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor şi ale Foametei organizate de regimul totalitar sovietic în nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie, initiata de deputatul Tudor Pantiru, transmite Romanian Global News.

In afara Comisiei Juridice de la Camera Deputatilor, care a dat aviz pozitiv propunerii legislative a lui Tudor Pantaru, mai multe comisii ale Senatului Romaniei ca si plenul Senatului a respins propunerea respectiva.

Astfel la 10 ianuarie 2011 Comisia de politica Externa a Senatului a dat avizul nr. 726 – Negativ, propunerii legislative a lui Tudor Pantaru. La fel si Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi, ambele ale Senatului Romaniei. Apoi, pe 24 noiembrie 2010 plenul Senatului respinge respectiva propunere legislativa, Camera Deputatilor fiind totusi camera decizionala.

(Vedeti pe www.senat.ro componenta comisiilor respective)

Propunerea a primit aviz negativ si de la Guvern. Si cu toate ca semnatura de pe aviz este a Premierului Emil Boc, Romanian Global News a aflat ca ministerul care a fundamentat respingerea propunerii deputatului Tudor Pantaru a fost Ministerul Culturii condus de UDMR-istul Kelemen Hunor... Iar acest lucru in pofida faptului ca propunerea legislativa a lui Pantaru primise aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ. Dupa ce propunerea a fost respinsa de Senat, proiectul de lege a plecat la Camera Deputatilor. Aici, in afara Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor, condusa de Daniel Buda (PDL) care a avizat pozitiv propunerea legislativa, acelasi vot pozitiv l-au dat si Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, condusa de Raluca Turcan (PDL) si Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, condusa de Costica Canacheu (PDL) care este comisie de fond.

Aviz negativ a fost dat de Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, condusa de deputatul Nicole Paun, reprezentantul tiganilor (rromilor) in Parlamentul Romaniei.

Componenta acestei comisii este urmatoarea: Nicolae Paun, Cristinel Marius Dugulescu (PDL), Sorinel Stirbu (PNL), Sergiu Andon (PNL), Florin Postolachi (PDL), Mircea Lubanovici (PDL), Virgil Pop (PNL), Lucian Rivis (PDL), Atila Varga (UDMR).

Cel mai probabil marti, 1 martie 2011, propunerea legislativa va intra la vot in plenul Camerei Deputatilor.

Mai multe asociatii civice dar si asociatii ale studentilor basarabeni vor urmari cu atentie votul din Camera Deputatilor, iar cei care vor vota impotriva vor fi postati pe paginile de web ale asociatiilor respective. Aceste asociatii vor tine o conferinta de presa la sediul Asociatiei 21 decembrie, vineri 25 februarie, ora 12.00.

Romanian Global News se alatura acestora si va publica numele celor care vor vota impotriva acestei propuneri legislative.

Contactati de Romanian Global News deputatii Mircea Lubanovici si Florin Postolachi au declarat ca la votul din plen vor vota propunerea legislativa a deputatului Tudor Pantaru si ca regreta votul dat in comisie.

Camera Deputatilor este Camera decizionala.

Iata Expunerea de motive a propunerii legislative a lui Tudor Pantaru:

„Ca urmare a Pactului criminal Ribbentrop-Molotov, în noaptea de 26 iunie 1940, României i-a fost impusă cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei către URSS. Începând cu această dată, a fost dat startul prigoanei şi persecuţiei românilor din aceste provincii româneşti" se arata in expunerea de motive facuta de deputatul basarabean din Parlamentul Romaniei,Tudor Pantaru.

„Bolşevicii au pus în practică toate formele de represiune politică, principala cauză fiind tăria de caracter a băştinaşilor în lupta lor pentru Dumnezeu, pentru românism şi pentru România Mare. Dintre acestea, menţionăm: deportările din Basarabia şi nordul Bucovinei (28 iunie 1940 - 5 martie 1953), masacrul de la Fântâna-Albă, Bucovina (1 aprilie, 1941) şi Foametea organizată din Basarabia (1946-1947).

Nu se cunoaşte o cifră exactă a celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor, estimările ridicându-se la câteva sute de mii. Au avut loc trei valuri de deportări ale populaţiei din Basarabia şi Bucovina de Nord, în perioada 28 iunie 1940 - 5 martie 1953 acestea făcându-se cu vagoane de vite în Siberia, Kazahstan, iar uneori dincolo de Cercul Polar. Printre victime – intelectuali de frunte, ţărani înstăriţi, preoţi etc.

Masacrul de la Fântâna-Albă a avut loc la 1 aprilie 1941, când aproximativ 3000 de români, locuitori ai satelor de pe valea Siretului, au încercat să se refugieze din Bucovina răpită de URSS în România. În acea perioadă, NKVD-ul a lansat zvonuri potrivit cărora sovieticii ar permite trecerea graniţei în România. Pe 1 aprilie, un grup numeros de români din mai multe sate de pe valea Siretului au format o coloană paşnică de peste trei mii de persoane şi s-au îndreptat spre noua graniţă sovieto-română. În localitatea Fântâna-Albă, la circa 3 km de graniţa română, grănicerii sovietici, care îi aşteptau ascunşi în pădure, au tras din plin cu mitraliere, în continuu, secerându-i. Supravieţuitorii au fost urmăriţi de cavalerişti şi spintecaţi cu sabia.

În ceea ce priveşte Foametea organizată, datele din arhiva de stat a fostei URSS spun că în anii 1946-1947 doar în RSSM (fără Basarabia de Sud, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţei) au murit de foame aproximativ două sute de mii de oameni. Realitatea însă pare să fi fost mult mai crudă. "Cadavrele stau împrăştiate pe drum...", "nici nu mai este unde să-i înmormântezi", "Oamenii mor ca muştele, pe zi ce trece mor tot mai mulţi", "oamenii mănâncă oameni"etc. scriau chiar unii activişti de partid, în scrisorile lor adresate Comitetului Central al PCUS. Împuterniciţii stalinişti au curăţat, în toamna anului 1946, toate hambarele, podurile şi depozitele de alimente ale oamenilor. Cei care se împotriveau, erau împuşcaţi sau deportaţi.

Având în vedere succinta prezentare de mai sus, dar şi sutele de volume şi înregistrări, adevărate strigăte de durere, care ne stau drept mărturie,

Dată fiind uitarea, iar câteodată nepăsarea care domină societatea românească în contextul acestor pagini de tristă amintire, dar de învăţătură, din istoria românilor,

Având în vedere principiul istoric potrivit căruia cine îşi uită trecutul, riscă să îl repete,

Ţinând cont de datoria sacră a statului român faţă de românii rămaşi fără de Ţară, dar şi de faptul că românii din Republica Moldova şi Ucraina fac parte din obiectivele prioritare ale politicii externe româneşti, obligaţie statuată în art. 7 „Românii din străinătate" din Constituţia României, republicată, potrivit căruia „Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor şi actionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt.",

În lumina Rezoluţiei nr. 1723 din 28 aprilie 2010 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, prin care aceasta califică foametea organizată de regimul stalinist şi soldată cu moartea a milioane de oameni nevinovaţi, inclusiv în Republica Moldova, ca fiind o crimă împotriva umanităţii,

Având în vedere dispozitiile Legii nr. 299/2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată,

Am elaborat prezentul proiect de lege pentru ca, prin aplicarea sa ulterioară, să fie făcut cunoscut adevărul istoric şi patimile acestor români", se arata in finalul expunerii de motive.


Autor: RGN press
Sursa: rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.2919 secunde