Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 12:45

 

Ciopârţirea programelor TVR retransmise către Călăraşi continuă

adăugat 31 martie 2011, 10:37, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Ciopârţirea programelor, TVR, retransmise, Călăraşi

Cu mai bine de juimătate de an în urmă, tot de la acest microfon al „Vocii Basarabiei", emiteam de aici de la Călăraşi un semnal, care de fapt era un strigăt de disperare, prin care solicitam intervenţa factorilor de răspundere fie de la Chişinău, fie de la Bucureşti, întru încetarea batjocoririi programelor TVR 1, pe care un post de televiziune comercială de la Chişinău, cu titulatura 2 Plus, sa angajat să le retransmită şi pentru privitorii din Basrarbia, dar care în felul cum o face mai bine nu ar face-o, căci de fapt nu este o retransmitere în clasicul sens al cuvântului ci o compilaţie ieftină din diverse segmente ale programelor TVR, alcătuită la bunul plac al proprietarilor şi diriguitorilor acestui post , care numai retransmiţător nu poate fi numit.


Şi iată de ce.


Mai întâi, pentru câ aşa zisa retransmitere pe frecvenţele recepţionate de aparatele din raza raionului Călăraşi se face doar câteva ore în zi: dimineaţa de la vre-o 6 până pe la 11, apoi după o întrerupere îndelunagată se reia de pe la 18 pânâ aproximativ pe la ora 22, după care iar se întreupe până a doua zi dimineaţa.. Şi aşa zi de zi, săptămînă după săptămână, lună după lună fără nici o schiimbare, astfel spectatorul călărăşean, dornic de a viziona programele TVR, fiind văduvit de o serie întreagă de emisiuni foarte importante şi de o factură aparte. Dintre ele am să amintesc doar câteva: Profesioniştii, Garantat100%, Nocturne, Tezaur Folclcoric, ca să nu mai pun la socoteală filmele artistice sau documentare, celebre, care sunt difuzate doar la TVR, anume în aceste perioade ale zilei sau nopţii.


Nu pot cunoaşte amănunte ale Acordului semnat de conducerea TVR de la Bucureşti cu cea a postului 2 Plus , de la Chişinău şi cu cine mai stă pe acolo pitit, călare pe un sac cu bani în spatele lui, în baza căruia se face această aşa zisă retransmitere, dar cum nu ar fi şi ce nu sar fi scris în el nu cred că el poate conţine vre-o clauză prin care ultimulor li sar permite să ciuntească într-asemenea mod porcos programele unei televiziuni de stat de o înaltă ţinută civică şi artistică cum e cea română.


Or, cu o jumjătate de an în urmă, când semnalam acest comportament foarte urât al acestui intermediar de la Chişinău, înţelegeam că nu ne poate auzi conducerea TVR de la Bucureşti. E prea departe şi undele postului nostru de radio nu ajung până acolo. Dar speram să fim auziţi de Consulatul sau Ambasada României la Chişinău, care nu pot rămâne indiferenţi faţă de această situaţie. Ba mai mult, TVR are un reporter special la Chişinău, care se numeşte Doru Dendiu şi care din câte putem judeca după fragmentele din programele TVR, pe care reuşim să le recepţionăm, în pofida blocajului impus de 2Plus, nu scapă nici un eveniment mai important ce se consumă în Basararbia, „furată, trădată mereu", cum bine zice într-o poezie a sa Dumitru Matcovschi.


De la aceşti reprezentanţi plenipotenţiari ai României, care trebuie să apere şi interesele românilor basarabeni, aşteptam o luare de atitudine faţă de cele ce se întâmplă cu programele TVR, retransmise atât de dezastruos în Basarabia. Unica reacţie pe care am sesizat-o a fost cea a lui Doru Dendiu, care într-o emisiune matinală a Europei Libere, de la sfârşitul anului trecut, transmisă pe frecvanţele Vocii Basarabiei, a recunoscut că citez: „ Acordarea dreptului de retransmitere a programelor TVR în Basarabia , unui agent de la Chişinău, care anterior pe căi ilegale acaparase frecvenţel legale ale TVR, a fost o mare greşeală a conducerii acestei televiziuni. E ca şi cum, zicea Domnia Sa, după ce ţi sa furat automobilul şi la-i recuperat, la-i dat de astă dată în arendă hoţului", citat închis. În rest nici o mişcare şi nici o veste de nicăieri.


Probabil, încurajat de acestă stare amorfă din parte celor abilitaţi să-l sanţioneze, pentru netrebnicia pe care o face, 2 Plus îşi continuă opera de dezinformare a spectatorului basarabean, în tot cazul cel de la Călăraşi.


Un ultim, cel mai proaspăt exemplu de duminica trecută, este cel care în timpul când TVR de la Bucureşti difuza în direct emisiunea „Ca la carte", una consacartă în totalitate zilei de 27 martie, când sa consemnat o nouă aniversare a unirii în 1918 a Basarabiei cu România, dar şi deportărilor şi genocidului promovat de ocupanţii sovietici după anii 40 ai secolului trecut, faţă de basareabeni, 2 Plus suprapunea peste aceasta publicitate, preponderent în limba rusă. Nu este unicul caz când fără nici un fel de scrupule, 2 Plus suprapune peste programele curente, originale, difuzate în direct de TVR, emisiuni vechi, înregistrate anterior, care nu au nici cea mai mică tangenţă cu grila de programe a TVR şi cu aşteptările doritorilor de a le priv în direct, integral şi necondiţionat.


Nu arareori se întâmplă acest lucru cu emisiunea „Odată-n viaţă", care este pusă pe post în reluare peste o săptămână sau două ,de la difuzarea sa în realitate, sau exact în acelaşi mod şi absolut nejustificat, episoade din „Teleenciclopedia", fără a informa cel puţin pe monitor privitorii că sunt în reluare. Cel mai păcătos gest însă, este, când principala emisiune infromativă a zilei la TVR, „Telejurnal", care începe la ora 20 de fiecare dată (sa întâmplat chiar şi aseară) nu este rerstransmisă până la final, 2 Plus suprapunând în a doua jumătate a sa în modul cel mai brutal posbil ... publicitate, lucru pe care nu l-am mai îântâlnit nici la un alt post de televiziune.


Cu alte cuvinte nici un pic de respect faţa de TVR, faţă de spectatorii programelor sale din Basarabia, dar şi faţă de codul deontologic al jurnaliştilor, care se pare că pentru aceşti „arendaşi",vorba lui Doru Dendiu, nu face nici cât o ceapă degerată. Şi e monstruos cei ce se face, căci în imensitatea presei de expresie rusă, vorbită sau scrisă, care a invadat aproape în totalitate spaţiul mediatic de la noi, spălând zi de zi creierii basarabenilor, cultivându-le modul şovin, rusesc, de gândire, prin retransmiterea ciopârţită şi trunchiată a programelor TVR, postul 2 Plus se face părtaş direct la această masivă şi mârşavă campanie împotriva a tot ce e românesc în Basarabia.


De la Călăraşi, pentru Vocea Basarabiei,


Romanian Global News reaminteste ca in spatele actiunii de compromitere a retransmisiei postului public de televiziune al Romaniei in Basarabia sta un grup restrans de indivizi, care au negociat netransparent reintrarea in Basarabia a TVR pe o frecventa a controversatului om de casa al lui Voronin, Vlad Plahotniuc, individ apropiat cercurilor de influenta ruse de la Chisinau.


Cei care au dus aceasta asa zisa negociere au fost ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, presedintele TVR Alexandru Lazescu si cel pe care presa de la Bucuresti il descrie ca un un agent la vedere a al intereselor rusesti, Cosmin Gusa.


Autor: Tudor Josanu, Vocea Basarabiei
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2584 secunde