Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

29 aprilie 2024, ora locală: 09:42

 

Contra-argumente pentru tezele moldoveniste!

adăugat 22 aprilie 2011, 12:39, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Contra-argument, tezele moldoveniste, George Damian

În ciuda tuturor retractărilor, portalul www.moldovenii.md este destinat să servească în campania electorală pentru Chişinău, mai precis să îl sprijine pe Igor Dodon. Campania acestuia este construită în jurul ideii “moldoveanul împotriva românului”, prin declaraţii, prin simboluri, prin asumări. „Românul” de la Chişinău, bineînţeles, este Dorin Chirtoacă: a studiat în România, a lucrat în România, îşi asumă identitatea etnică românească. Pariul coordonatorilor campaniei lui Igor Dodon pentru acest segment este că locuitorii Chişinăului vor prefera să voteze un „moldovean de-al baştinei” în locul unui „român ocupant”. Pariul conţine şi o reactivare rapidă a „identităţii moldoveneşti” aşa cum a fost definită în perioada sovietică. Portalul amintit mai sus constituie cea mai importantă încercare de promovare a teoriei moldoveniste adaptată la secolul al XXI-lea, după ce scrierile lui Artiom Lazarev din anii '70 au constituit o încununare a eforturilor ideologice pentru secolul al XX-lea. O veste bună: investind resurse electorale în discuţii de genul „identitatea dacilor” şi recunoscându-l pe Dorin Chirtoacă drept principalul adversar consilierii lui Igor Dodon îşi recunosc slăbiciunile şi confirmă faptul că orice proces electoral de la Chişinău are miză identitară şi geopolitică. Iar discutarea aberaţiilor propuse spre dezbatere nu se încadrează la capitolul „un nebun aruncă o piatră în baltă şi zece înţelepţi se chinuiesc să o scoată” ci este absolut necesară.

 

Acestea fiind spuse să trecem la o scurtă analiză a „tezelor istoriei Moldovei” aşa cum au fost publicate pe portalul amintit. În primul rând trebuie spus că sunt anonime, nimeni nu şi le asumă – situaţie în care se găseşte întregul portal. Nu există autori, nu sunt citate surse. Întregul portal este o colecţie de afirmaţii care trebuie luate ca atare. În al doilea rând este vorba de o amalgamare nediferenţiată de adevăruri, minciuni, adevăruri spuse pe jumătate, falsuri şi distorsionări ale evenimentelor istorice. Anonimitatea autorilor pune de la bun început sub semnul întrebării capacitatea lor de a trata subiectele pe care le abordează. Toate aceste elemente ar trebui să-l facă suspicios pe orice om care a promovat bacalaureatul, însă de multe ori forţa propagandei învinge raţiunea.



Trebuie făcute câteva diferenţe în acest amestec de minciuni şi adevăruri publicat sub titlul de Istoria Moldovei (teze). Se spune aici la punctul 5 că „tracii (geţii) i-au asimilat pe sarmaţii (proto-slavi)”. Deci slavii au trăit între Carpaţi şi Nistru încă dinainte de Hristos. Din păcate toţi oamenii de ştiinţă sunt de acord că sarmaţii sunt strămoşii alanilor sau oseţilor din ziua de azi, care vorbeau şi vorbesc o limbă înrudită cu limba persană. Minciuna aceasta are ca scop stabilirea „legăturii milenare” dintre moldoveni şi slavi. Următoarea minciună este răspândită de-a lungul mai multor teze şi susţine că dacii/tracii/geţii vorbeau o limbă înrudită cu limba latină. Această chestiune are o istorie veche în lumea culturală română ce nu poate fi expediată în câteva rânduri. Mă rezum la a spune că anonimii de la www.moldovenii.md greşesc flagrant când spun că limba dacilor făcea parte din grupa limbilor kentum – majoritatea lingviştilor spun că făcea parte din grupa satem. Preluarea „mitului tracoman” are şi ea un rol: să facă diferenţa dintre „românii urmaşii Romei” şi „moldovenii urmaşii Daciei”. Pe scurt: tezele referitoare la istoria antică stabilesc cele două puncte-cheie ale oricărei variante de teorie moldovenistă – moldovenii sunt separaţi de români şi apropiaţi de slavi. Cui folosesc aceste două puncte-cheie?


Autor: George DAMIAN
Sursa: www.timpul.md
Iata ADEVARUL ascuns 200 de ani de CALAII OCUPANTZI RUSI:

***NU EXISTA LIMBA MOLDOVENEASCA***
Este o inventie SATANICA a calaului ocupant STALIN!!!!

***NU EXISTA POPOR MOLDOVENESC***
Este o inventie SATANICA a calaului ocupant STALIN!!!!

***NU EXISTA REPUBLICA MOLDOVA***
Este o inventie SATANICA a calaului ocupant STALIN!!!!

***Exista doar LIMBA ROMANA,POPORUL ROMAN si ROMANIA,urmasa DACIEI STRABUNE!!!!!***

Bagati la cap slugoi ai CALAILOR OCUPANTZI RUSI de tip "moldovenii.md=KAGHEBISTII.md" :

***Destinul nostru al ROMANILOR basarabeni este unul singur: ROMANIA RE-INTREGITA!!!!!***
A comentat Vanatorul.De.Forumisti.KGB 27 aprilie 2011, 20:40
Lecţii de "Istoria ROMÂNILOR" pentru MANKURŢII "moldovenii.md"-SLUGILE OCUPANŢILOR RUŞI :

MIRON COSTIN- "şi ţărâi noastre, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti NUMELE CEL DIREPTU de moşie, IESTE RUMÂN, cum să răspundŭ şi acum toţi acéia din Ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul: ŢARA ROMÂNEASCĂ."

MIRON COSTIN- "Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară NU ÎNTREBĂM: ştii moldovenéşte?, ci ŞTII ROMÂNEŞTE?"

V. I. Lenin: «Basarabia este pamant ROMANESC» (V. I. Lenin, lucrarea «dreptul natiilor la autodeterminare»).

Karl Marx: «Administratia RUSEASCA din toate judetele Basarabiei a ordonat sa fie arse orasele si satele in momentul apropierii inamicului. Acest ordin este cu atat mai ridicol, cu cat, dupa cum rusii inteleg prea bine, ROMANII basarabeni NU VOR REGRETA PLECAREA LOR mai mult decat românii din Valahia si Moldova...» (opere, ed. II, vol. 10, Moscova, 1958, p.495).

Karl Marx: «Taranul ROMÂN din Basarabia nutreste pentru «muscal» NUMAI URĂ» (K. Marx: Insemnari despre români, Bucuresti, 1964, p.167).

Friedrich Engels: «Finlanda este finlandeza si suedeza, Basarabia – ROMÂNEASCĂ, iar Polonia Congresului – poloneza (...). Aici nici nu poate fi vorba de unirea unor neamuri inrudite, care poarta numele de rus, aici avem de a face pur si simplu cu O CUCERIRE PRIN FORTA a unor teritorii straine, PUR SI SIMPLU cu UN JAF». (Opere, ed. v.22, Moscova, 1962, p.30-31).

F.A. Bronchaus, J.A. Efron: «Grupul ROMANIC este reprezentat de ROMANI (cca. 9.000.000) in Gubernia Basarabia (judetele Balti, Soroca, Chisinau, Orhei) si in judetele nistrene (Herson); aceasta populatie ISI APARA CU INSISTENTA LIMBA si chiar a românizat o parte din populatia ucraineana» (Dictionar enciclopedic, Sankt Petersburg, 1899).

L.S. Berg: «Moldovenii SUNT ROMANII care populeaza Moldova, Basarabia si o parte din guberniile Podolia si Herson; acestia populeaza in proportie nu prea mare si gubernia Ekaterinoslav» (Basarabia. Tara, populatia, economia. Petersburg, 1918).

N. Durnovo: «... toate scolile organizate in Basarabia au scopul de a transforma ROMANII basarabeni in velicorosi, ceea ce NU REUSESTE...» (Peterburgskie vedomosti, 27 mai (9 iunie) 1912).

Alexei Mateevici: «Mai inainte de toate sa stiti ca (...) FARA UNIRE NU VOM PUTEA DOBANDI NIMIC. Deci sa avem un gand, o inima, un ideal! Al doilea sfat e acesta. Lucrul drept poate inflori numai daca se intemeiaza pe idei drepte. Cu mahinre am vazut astazi ca intre d-voastra nu toti sunt uniti asupra ideei drepte. Unii se socot moldoveni, altii – cei mai putini - români. Ei bine, daca ati luat asupra d-voastra sarcina de a lumina poporul, apoi trebuie sa dati poporului idei adevarate, caci altfel intreg invatamantul e fara rost. Da, suntem moldoveni, fii ai Vechii Moldove, insa facem parte din marele trup al românismului, asezat prin Romania, Bucovina si Transilvania (Aplauze). Fratii nostri din Bucovina, Transilvania si Macedonia nu se numesc dupa locurile unde traiesc, ci-si spun ROMANI. ASA TREBUIE SA FACEM SI NOI (Aplauze). Asta nu inseamna separatism, caci si cei din Transilvania, si cei din Bucovina, si cei din America se numesc tot români. Al treilea sfat pe care vi-l dau este: sa stati cu mare putere la straja intereselor nationale. Sa traim bine si cu strainii, dar sa nu tradam interesele noastre, caci altfel vom cadea pentru totdeauna..."

Alexe MATEEVICI :"... N-AVEM DOUA LIMBI si doua literaturi, CI NUMAI UNA, ACEASI cu cea de peste Prut. Aceasta se stie din capul locului, ca SA NU MAI VORBIM DEGEABA. (...) Noi trebuie sa ajungem de la limba noastra proasta de astazi numaidecat la limba literara ROMANEASCA» (Din cuvantarea rostita la primul Congres al invatatorilor moldoveni din Basarabia, care a avut loc la 25-28 mai 1917).

Ruben Budagov: «Numai pentru faptul ca I.V. Stalin aminteste «limba moldoveneasca» a aparut problema limbii moldovenesti de sine statatoare, desi majoritatea lingvistilor considera pana acum ca românii si moldovenii vorbesc aceeasi limba» (Voprosi iazakoznania, 1957, Nr.2, p. 154).

Rajmund Piotrowski: «... termenul de «limba moldoveneasca» are o istorie mai veche pe teritoriul Basarabiei. Acest termen a fost UN INSTRUMENT AL POLITICII IMPERIALE TARISTE, iar apoi al politicii imperiale staliniste-bolsevice. Menirea acestui instrument era de A IZOLA Basarabia, iar mai tarziu - Republica Moldova de la arealul ROMANESC» (Literatura si Arta, 31.08.1995).

Eugen Coseriu: «A promova sub orice forma o limba moldoveneasca deosebita de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, E O ABSURDITATE si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, UN ACT DE GENOCID etno-cultural».

Ion Constantin Ciobanu: «(...) de cata intelepciune au dat dovada stramosii nostri ca au numit aceasta limba cu un cuvant neutru. LIMBA ROMANA! Doamne fereste daca aceasta limba s-ar fi nascut din uzurpare si s-ar fi numit dupa vreo regiune oarecare munteneasca, olteneasca, ardleneasca, banateana, bucovineana, moldoveneasca etc.! Atunci, s-ar fi vazut cum joaca dracul intr-un picior! Sintagma «LIMBA ROMANA» E UNIFICATOARE. Ea nu inalta, nu coboara, nu subapreciza pe nimeni, ea creeaza la toti condtii egale! Si TAIE o data si pentru totdeauna APA DE LA MOARA RATACITILOR» (Moldova literara, 18.VI.1995)

Declaratia Adunarii Generale anuale a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova: «Adunarea Generala anuala a Academiei de Stiinte a Republicii Moldova confirma opinia stiintifica argumentata a specialistilor filologi din republica si de peste hotarele ei aprobata prin Hotararea prezidiului ASM din 9.IX.1994, potrivit careia DENUMIREA CORECTA A LIMBII de stat (oficiale) a Republicii Moldova ESTE LIMBA ROMANA. 29 februarie 1996».

Grigore Ureche: «Românii câţi se află locuitori în Ţara Ungurească şi la Ardeal, şi la Maramoraşu de la un loc sântu cu moldovenii şi toţi de la Râm se trag...».

Miron Costin: «Ca si noi, si muntenii se numesc ROMÂNI... RUMÂN este un nume schimbat in cugetarea anilor de la ROMÂN...» (Cronica polona: Despre limba moldoveneasca sau RUMÂNEASCA). La 1675 Miron Costin nu facea nici o diferenta, considerand limba moldoveneasca identica cu cea româneasca, ea fiind una a intregii suflari românesti.

Dimitrie Cantemir: «Inainte de toate, chiar daca acest (neam) a fost impartit in trei tinuturi de capetenie, totusi toti se cheama cu acelasi nume de ROMÂNI, DISPREŢUIND adica dand de-o parte NUMELE DE VALAHI, care le-a fost dat de catre popoarele barbare. Caci ROMÂNII care traiesc si astazi in Transilvania, deasupra fluviului Olt, in tinutul numit Maramures, nu-si dau numele de valahi, ci de ROMÂNI (martori imi sunt toti locuitorii tuturor natiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate ii numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, ii numim munteni – caci au luat in stapanire mai multe locuri muntoase) isi dau si ei la fel numele de ROMÂNI, iar tarii lor de ŢARA ROMÂNEASCĂ, adica in latineste: TERRA ROMANA."

Dimitrie CANTEMIR:"Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?»

In «Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor»: «neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor... TOŢI cu un nume de obste ROMÂNI SE CHEAMĂ». Afirmatiile acestea nu lasa nici o umbra de indoiala ca moldoveanul Dimitrie Cantemir SE CONSIDERA ROMÂN.

Mihai Eminescu :
"SUNTEM ROMÂNI ŞI PUNCTUM!"
A comentat Vanatorul.De.Forumisti.KGB 27 aprilie 2011, 20:43
Statul Republica Moldova
Republica Moldova este un stat suveran și independent, unitar și indivizibil.
Forma de guvernămînt a statului este republica.
Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sînt garantate.
Articolul 2: Suveranitatea și puterea de stat
Suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct și prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituție.
Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.
Articolul 3: Teritoriul
Teritoriul Republicii Moldova este inalienabil.
Frontierele țării sînt consfințite prin lege organică, respectîndu-se principiile și normele unanim recunoscute ale dreptului internațional.
Articolul 4: Drepturile și libertățile omului
Dispozițiile constituționale privind drepturile și libertățile omului se interpretează și se aplică în concordanță cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, cu pactele și cu celelalte tratate la care Republica Moldova este parte.
Dacă există neconcordanțe între pactele și tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte și legile ei interne, prioritate au reglementările internaționale.
Articolul 5: Democrația și pluralismul politic
Democrația în Republica Moldova se exercită în condițiile pluralismului politic, care este incompatibil cu dictatura și cu totalitarismul.
Nici o ideologie nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului.
Articolul 6: Separația și colaborarea puterilor
În Republica Moldova puterea legislativă, executivă și judecătorească sînt separate și colaborează în exercitarea prerogativelor ce le revin, potrivit prevederilor Constituției.
Articolul 7: Constituția, Lege Supremă
Constituția Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o lege și nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică.
Articolul 8: Respectarea dreptului internațional și a tratatelor internaționale
Republica Moldova se obligă să respecte Carta Organizației Națiunilor Unite și tratatele la care este parte, să-și bazeze relațiile cu alte state pe principiile și normele unanim recunoscute ale dreptului internațional.
Intrarea în vigoare a unui tratat internațional conținînd dispoziții contrare Constituției va trebui precedată de o revizuire a acesteia.
Articolul 9: Principiile fundamentale privind proprietatea
Proprietatea este publică și privată. Ea se constituie din bunuri materiale și intelectuale.
Proprietatea nu poate fi folosită în detrimentul drepturilor, libertăților și demnității omului.
Piața, libera inițiativă economică, concurența loială sînt factorii de bază ai economiei.
Articolul 10: Unitatea poporului și dreptul la identitate
Statul are ca fundament unitatea poporului Republicii Moldova. Republica Moldova este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi.
Statul recunoaște și garantează dreptul tuturor cetățenilor la păstrarea, la dezvoltarea și la exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase.
Articolul 11: Republica Moldova, stat neutru
Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă.
Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.
Articolul 12: Simbolurile statului
Republica Moldova are drapel, stemă și imn.
Drapelul de Stat al Republicii Moldova este tricolor: culorile sînt dispuse vertical, în ordinea următoare, începînd de la lance: albastru, galben, roșu. În centru, pe fîșia de culoare galbenă, este imprimată Stema de Stat a Republicii Moldova.
Stema de Stat a Republicii Moldova reprezintă un scut tăiat pe orizontală avînd în partea superioară cromatică roșie, în cea inferioară - albastră, încărcat cu capul de bour avînd între coarne o stea cu opt raze. Capul de bour este flancat în dreapta de o roză cu cinci petale, iar în stînga de o semilună conturnată. Toate elementele reprezentate în scut sînt de aur (galbene). Scutul este plasat pe pieptul unei acvile naturale purtînd în cioc o cruce de aur (acvila cruciată) și ținînd în gheara dreaptă o ramură verde de măslin, iar în cea stîngă un sceptru de aur.
Imnul de Stat al Republicii Moldova se stabilește prin lege organică.
Drapelul, stema și imnul sînt simbolurile de stat ale Republicii Moldova și sînt ocrotite de lege.
Articolul 13: Limba de stat, funcționarea celorlalte limbi
Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească funcționînd pe baza grafiei latine.
Statul recunoaște și protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la funcționarea limbii ruse și a altor limbi vorbite pe teritoriul țării.
Statul facilitează studierea limbilor de circulație internațională.
Modul de funcționare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova se stabilește prin lege organică.
Articolul 14: Capitala
Capitala Republicii Moldova este orașul Chișinău.
[modifică]
A comentat Victor 01 iunie 2011, 08:46
Si cue nui place MUE VOUA ....Noi sintem moldoveni si Republica Moldova stat suveran.
A comentat Victor 01 iunie 2011, 08:47
Nu pot sti ce scrie la tine in buletin la sectiunea nationalitate (din partea mea, poti fi si somalez), insa modul suburban in care vorbesti pe acest forum unde nimeni nu te-a jignit, spune multe despre tine. Macar de-ai fi scris corect, insa se pare ca nici scoala nu ti-a placut, de unde si lipsurile tale nu doar in a-ti cunoaste istoria si trecutul, ci si lipsa elementarului bun simt, mai draga "moldovene".
A comentat UnEscu 01 iunie 2011, 09:14


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.2778 secunde