Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

5 mai 2024, ora locală: 20:27

 

Cronograf, şapte ani de-acasă

adăugat 16 mai 2008, 04:12, la Interviu / Reportaj

În perioada 15-19 mai 2008, în incinta Centrului Cultural Odeon se desfăşoară ediţia a VII-a a Festivalului Internaţional de Film Documentar Cronograf. Programul festivalului include peste 50 de filme documentare din 23 de ţări, ce vor fi prezentate în cele 2 secţiuni internaţionale şi în afara concursului în cadrul proiecţiilor speciale. Printre personalităţile prezente la ediţia din acest an se numără Roland Rust, directorul Festivalului de Film de la Cottbus (Germania), Macie Nowicki, directorul Festivalului WatchDocs din Polonia, Rada Sesic, selector şi producător din Olanda etc. Mai mult de 20 de regizori şi operatori care au filme în concurs şi-au anunţat prezenţa la festival, printre aceştia Thomas Ciulei, Alexandra Gulea, Corina Radu din România, Lucian Muntean şi Natasha Stancovici din Serbia, Klaus Betzl şi Stefan Mehlhorn din Germania, Salome Jashi din Georgia.

Virgiliu Mărgineanu, directorul OWH Studio şi directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Documentar, ne dezvăluie mai multe amănunte despre acest eveniment.

- Cronograf, festivalul care la început pornise într-o doară, a ajuns anul acesta la a VII-a ediţie. Se spune că şapte este o cifră magică, dar e şi o vârstă la care putem vorbi despre experienţă. Ce v-a adus această experienţă?

- Odată cu numărul ediţiilor creşte şi numărul problemelor, şi al cheltuielilor, şi al invitaţilor, dar asta ne bucură. Cum spunea cineva, cresc cheltuielile, dar creşte şi festivalul şi ne bucurăm că la cea de-a VII-a ediţie avem foarte multe evenimente în cadrul festivalului. Pe lângă secţiunea de bază, Film documentar, anul acesta suntem la a doua ediţie a Secţiunii CadRO, la care vin filme bune şi e extraordinar să avem această secţiune, singură în lume. Păstrăm în festival şi Secţiunea producţiilor TV locale. Tot anul acesta vom desfăşura şi un workshop, care presupune o reuniune a unor tineri regizori de film din Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, care vor anunţa şi vor învăţa cum să obţină bani pentru producţia de film documentar. Este un workshop pe care-l organizăm în premieră, reieşind din considerentul că toţi avem idei, scriem scenarii, dar nu ştim unde şi cum să propunem aceste scenarii ca să obţinem finanţări. Există fonduri şi instituţii care oferă şi sunt interesate să producă filme, dar noi nu ştim acest lucru şi suntem, într-un fel, închişi într-o găoace, fără să avem acces la această informaţie. Prin intermediul acestui workshop sper să reuşim să deschidem o uşă de acces spre aceste fonduri.

- Să înţeleg că rezultatele acestui workshop ar putea influenţa pe viitor festivalul Cronograf?

- Ceea ce ne dorim noi pe viitor e ca în festivalul Cronograf să fie mai multe filme autohtone. Din păcate, aşa cum ştiţi, în Moldova se fac puţine filme. Şi pentru că este un festival autohton, ne dorim ca şi filmele autohtone să prevaleze.

- Producţia de film moldovenească este modestă, pe de altă parte, publicul manifestă un interes sporit pentru un festival de film documentar. Consideraţi că acest interes este din cauza ofertei sărace de film din partea regizorilor autohtoni?

- Acest festival a apărut şi există pentru că există cerere. Noi ne bucurăm că lumea deja ştie de acest festival şi îl aşteaptă. Nu e un festival din care ne propunem să facem un eveniment pentru presă şi nu e un festival pe care îl organizăm pentru noi, e un eveniment pe care publicul îl solicită şi îl aşteaptă. Şi dacă un film artistic poate fi văzut la cinematograf sau la televizor, nu putem afirma acelaşi lucru şi despre un film documentar bun. În cadrul acestui festival ai ocazia să vezi filmul documentar pe ecran mare şi poţi sta de vorbă cu autorul filmului, care se află în sală şi care-ţi poate răspunde la întrebări, prin intermediul producţiilor propuse afli ce se întâmplă în această perioadă în diferite colţuri ale lumii. Afli ce se întâmplă în Republica Moldova prin intermediul unor regizori din afară, dar care au realizat filmul la noi, cum este, spre exemplu, filmul lui Thomas Ciulei, făcut în Basarabia, este vorba de "Podul de flori" şi care va fi prezentat în premieră sâmbătă, în cadrul Festivalului Cronograf. Va fi prezent şi autorul, dar şi protagoniştii filmului. E vorba de o familie din sudul Basarabiei. Anul acesta, în premieră, va fi şi o cinematecă. Dacă cineva n-a reuşit să vizioneze un film, poate să-l solicite şi să-l vadă cu căşti de la monitor, acest lucru se practică şi la alte festivaluri şi încercăm să-l introducem şi la noi. Suntem conştienţi că persoanele angajate în câmpul muncii nu pot sta de dimineaţă până seară într-o zi de festival pentru a vedea toate filmele. Nu ne lăudăm, dar în cadrul acestei ediţii sunt filme foarte bune şi sunt sigur că mulţi vor veni să le vadă.

- Este o ediţie tematică?

- Încercăm să ne axăm pe teme sociale, dar în filmele din această ediţie autorii abordează diverse teme, aşa că festivalul din acest an are o tematică diversă.

- Cine sunt membrii juriului din acest an?

- Ca şi la ediţiile precedente, juriul este internaţional, întruneşte membri din cinci ţări: Germania, Polonia, România, Rusia şi Republica Moldova. Preşedintele juriului este din Republica Moldova, este vorba de Victor Bucătaru. La secţiunea CadRO, membrii juriului sunt din Serbia, România şi Moldova, preşedintele juriului este Val Butnaru. În ultima zi a festivalului, pe 19 mai, vom desfăşura Ziua Filmului Austriac cu filme realizate recent, filme foarte bune. Festivalul va debuta cu filmul lui Alexandru Solomon, "Războiul pe calea undelor", un film istoric cu zeci de nominalizări, despre postul de radio Europa Liberă în perioada în care ascultarea acestui post era interzisă de autorităţi. Filmul va fi prezentat pentru prima dată în Republica Moldova. Ediţia Cronograf din acest an înseamnă patru zile de proiecţii de dimineaţă până seară.

- Şi accesul în sală cum va fi?

- Accesul la filme va fi cu invitaţii sau abonamente. Preţul abonamentelor va fi unul simbolic. Încasările din vânzarea abonamentelor vor fi oferite pentru premiul Simpatia publicului. Spectatorul va fi cel care va contribui la jurizarea acestei secţiuni. Iar pe 19 mai vom desfăşura o masă rotundă cu genericul "Noul val al cinematografiei din România - radiografia unei afirmări pe plan internaţional. Oportunităţi de dezvoltare. Perspective de colaborare cu cineaştii din Republica Moldova", la care vom aborda realizările cinematografiei româneşti şi posibilităţi de colaborare cu cineaşti din Republica Moldova. Cinematografia românească este acum pe val şi poate reuşim să stabilim o colaborare în vederea realizării unor coproducţii, mai cu seamă că mulţi specialişti de la noi deja lucrează în industria românească de film.

- Pentru că aţi pomenit de această masă rotundă, vreau să aflu dacă se vor organiza discuţii cu presa şi critica de specialitate în baza filmelor vizionate? La una dintre ediţii aţi inaugurat acest compartiment.

- Nu am reuşit, din păcate, să realizăm această idee, foarte bună, de altfel, şi ştiu că v-ar fi interesat nu doar pe dvs., dar şi nouă ne-a plăcut această idee, prezentă în alte festivaluri. Dar, cu regret, suntem foarte limitaţi în timp. Festivalul durează doar cinci zile şi în cadrul lui avem multe evenimente, invitaţii şi organizatorii sunt încadraţi în aceste evenimente şi va fi imposibil să-i reuneşti pentru întâlnirea cu presa şi critica de specialitate, pentru că i-am întrerupe din alte activităţi. Îmi voi cere scuze membrilor juriului pentru programul încărcat pe care l-am făcut. Dar nu avem un buget care să ne permită să extindem festivalul pe mai multe zile, deşi ne-am dori acest lucru.

- Noi vă mulţumim pentru că aţi acceptat această invitaţie, vă vom urmări cu mult interes şi vă dorim mult succes.

Autor: Liliana POPUŞOI
Sursa: www.flux.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0688 secunde