Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 22:47

 

Cultura românească în spațiul UE și Basarabia

adăugat 18 august 2011, 08:34, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

comunitati-romanesti-si-identitate-europeana,cultura-romaneasca-in-europa-2020,sulina,viorel-badea,eugen-tomac,cristian-tabara,corneliu-gandrabur,

Ieri a fost cea de a treia zi a Școlii de Vară de la Sulina, Ediția a VI-a. Tema de astăzi a fost ”Cultura românească în Europa 2020”. De la început vă spun că din nou toată discuția a fost mai mult despre trecut, iar despre cât de mult cultura românească va cuceri spațiul european în 2020, sau care va fi aceasta peste 9 ani nu am reușit să discutăm.

Dimineața discuțiilor despre cultură a început cu cântece românești, cântate la chitară și aplaudate de participanții la discuții. Atmosfera de gm a fost extraordinară.

Invitații speciali au fost domnii Viorel Badea, senator, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni și Cristian Tabără, realizator TV. Desigur, astăzi nu a lipsit gazda evenimentului, Eugen Tomac, secretar de stat pentru românii de pretutindeni.

Senatorul român, Viorel Badea, continuând tema de ieri, care tot este legată de cultură și identitate românească, a afirmat: ”Anul viitor vom impune candidații la studii să declare că sunt de etnie română, dacă sunt de alta atunci să plece acasă, pentru că locurile în universități sunt doar pentru români”. Aceasta este reacția senatorului român la un formular care trebuia completat la momentul depunerii actelor pentru studii în România. În acel formular era un punct unde trebuia de bifat care este originea etnică, român sau moldovean. ”Erau mulți care au insistat destul de mult să bifeze la acel punct, lucru care m-a nemulțumit destul de mult. Recunosc, este o greșeală a autorităților române, care anul viitor nu se va mai repeta. Propun ca astăzi să discutăm despre istoria românilor, care ar trebuie reântoarsă în școlile din Moldova și despre moldovenism, pentru că anume acestea sunt bazele culturii române și cunoașterii ei”, a mai adăugat senatorul român.

Trecând la tema de astăzi, Cristian Tabără, realizator TV a ținut să întrebe pe cei prezenți: ”Sunteți mândri de faptul că sunteți români, ați afirma acest lucru fără un pic de reținere în altă parte?”

Când mergem în occident observăm că este o reținere de afirmarei și recunoaștere că suntem români. Când mergem în Basarabia se observă că atunci când sunt nouă români și un rus se discută în limba rusă. Este o situație stranie și am ajuns să facem cum vor alții, nu cum ar trebui. Unii preferă să nu mai vorbească românește, fiind presați de cercul din jurul lor, sau locul unde locuiesc. Oriunde am trăi, ar trebui ca elementele de bază a limbii și culturii române să funcționeze. Datoria României este de a pune la dispoziție elementele culturii românești. Nici măcar românii de peste graniță nu știu aproape nimic despre românii care locuiesc în țara lor. Acesta este un adevăr trist. Bulgaria duce o politică de schimbare a numelor și identității românilor. Dacă ai lua un pașaport bulgar nu ai zice că cetățeanul acelui stat este de fapt de etnie română. Nu e vina lor, e vina situației în care ne află. Cultura română în mod obligatoriu trebuie completată de cultura românilor din jur, a mai adăugat realizatorul TV.

Reproșuri la adresa statului român se aud constant din partea Basarabiei. Însă, dragoste cu sila nu poate fi, trebuie inițiativă din ambele părți. România a apărut în 1859, iar ruperea din 1812 nu a fost de la România ci de la Regatul Moldovei. În timp au fost date uitării mai multe detalii și arătăm acum cu degetul că românii nu au făcut destul pentru a păstra cultura și identitatea românească în teritoriile Basarabiei. Dacă chiar au fost careva mișcări de rezistență, unde este continuarea acestor gesturi?

Lenuța, româncă din Ungaria: Avem un dialect ciudat, dar totuși suntem români și prețuim cultura noastră. Din păcate, în Ungaria suntem români iar când venim în România suntem numiți maghiari. Limba română se pierde din cauza distanței, problema este lipsa comunicării și învățării limbii române. Cultura română trimisă către noi nu prea se simte. Sre observă deja că unii români din Ungaria încep a respinge dansurile populare, românești, scriitorii. Poate ar accepta dacă ar cunoaște mai multe despre cultura românilor din jur.

Româncă din Bulgaria: Simt că cultura română mă reprezintă, însă din ceea ce se transmite din România, ajunge foarte puțin la noi. Românii de la noi ar accepta identitatea română, dar, din nou este aceeași problemă, se cunoaște foarte puțin despre românii de peste Dunăre și chiar despre cei din Bulgaria.

Roman, român din Basarabia: Statul român este de vină pentru situația de astăzi, cam în proporție de 50%. După anii 1940, după ce mai multe regiuni române au fost preluate de către URSS, au uitat de românii care locuiesc între Prut și Nistru. Au contribuit la divizarea poporului prin neimplicarea timp îndelungat.

Viorel Badea, senator român, l-a susținut pe Roman, ba chiar a spus că vina este de 51%, afirmând că unii demnitari evită zonele unde locuiesc români, au tendințe de a considera pe unii mai români iar pe alții români mai inferiori.

Românismul în Basarabia și în ate ținuturi unde locuiesc români

E normal să te simți minoritar la tine acasă? Care sunt mai modoveni, cei de peste Prut sau cei de la Iași? De ce molodvenii din Basarabia nu se comportă ca stăpâni la ei acasă? Nu înseamnă că dacă elitele au murit în Siberia nu mai trebuie să facem nimic, acum voi sunteți elitele care trebuie să faceți schimbarea (adresare a d-lui Cristian Tabără către participanții la Școala de Vară). Identitatea românească în Basarabia trebuie să fie cultivată mai mult, în caz contrar va fi pierdută, iar în anul 2020 nu vom mai putea discuta despre o cultură românească în spațiul european.

Aceleași probleme vor apărea în Bulgaria, Ungaria, Ucraina și în fiecare stat unde locuiesc românii. Există toate șansele ca Moldova să rămână de sinestătătoare atât timp cât va rezista geopolitic. Nu putem spune că armata română va trece Prutul și va reunifica pământul românesc, aceasta nu este posibil, a menționat un participant la discuție.

Cunoașterea culturii românești este în agenda atât a președintelui cât și a Parlamentului. Pașii din viitor vor demonstra că statul român se va implica și mai mult în cultivarea și menținerea culturii neamului român, acolo unde se află, fie în munții României sau peste mii de kilometri.

Important este ca fiecare să primească informație corectă, indiferent că vor afla din cărți pe coperta cărora va fi scis ”Istoria românilor” sau pur și simplu ”Istoria”, a adăugat spre final senatorul român.

La final, îndemnul a fost: Veniți să studiați istoria în România, apoi plecați în localitățile voastre și spuneți istoria adevărată.


Autor: Corneliu Gandrabur
Sursa: voxreport.unimedia.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.3352 secunde