Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 04:46

 

Cum s-a ratat reunificarea României cu Republica Moldova?

adăugat 04 octombrie 2009, 11:12, la Opinii / Editoriale

EVZ l-a invitat pe istoricul basarabean Igor Caşu să traseze o paralelă între reunificarea Germaniei din 1990 şi vehiculata reîntregire a României din perioada ‘podurilor cu flori’ construite pe linia Bucureşti-Chişinău. Ar fi putut servi ‘modelul german’ ca exemplu în cazul nostru? Au existat cu adevărat premisele unei reîntregiri? Şi dacă da, de ce anume s-au împiedicat ele: de indecizia politicienilor, de opoziţia Rusiei?

Nu cred că modelul german este relevant pentru cazul Republicii Moldova şi al României. Este adevărat că România a fost ciopârţită în 1940 şi apoi, din nou, în 1944, de către Uniunea Sovietică. Factorul sovietic este de asemenea decisiv şi în ceea ce priveşte divizarea Germaniei după cel de-al Doilea Război Mondial. Atât comunitatea internaţională, cât şi germanii au avut în timpul Războiului Rece o viziune specifică asupra viitorului Germaniei.

În cazul României comuniste, prin comparaţie, a existat sentimentul că ţara este ciopârţită, dar nu s-a afirmat clar, la nivel constituţional, cum s-a făcut în Germania Federală, că ar exista intenţia de unire cu Moldova. Nici nu era posibil acest lucru, în spatele RFG erau SUA şi NATO, iar România era ţară satelit a Moscovei. Cea mai răsunătoare iniţiativă de reunire a României comuniste cu RSS Moldovenească a venit din partea basarabenilor, mă refer la cea formulată în 1970 de către Frontul Naţional Patriotic, o organizaţie pro-românească, nu şi anticomunistă însă după mărturiile membrilor acestuia.

Printre animatorii principali ai FNP erau Alexandru Usatiuc şi Gheorghe Ghimpu. Ei au trimis o scrisoare în acest sens lui Ceauşescu, dar acesta s-a temut să nu fie vreo capcană întinsă de KGB şi i-a dat pe aceştia pe mâinile Moscovei. Usatiuc, Ghimpu, precum şi alţi doi colegi de-ai lor au primit ani grei de Gulag. Soarta acestora era cunoscută elitei intelectuale de la Chişinău şi asta a determinat o dezamăgire reînnoită în rândurile celora care mai împărtăşeau la vremea aceea idealul Unirii.

S-a vorbit mult despre faptul că ar fi existat o şansă de reunificare cu România în 1990-1991. Mai nou, Aurel Preda a fost cel care a lansat învinuiri la adresa lui Ion Iliescu în acest sens. Preda afirma că Mircea Snegur, preşedintele moldovean de atunci, i-ar fi propus de două ori lui Iliescu unirea. Snegur a negat însă vehement această versiune. Profesorul Alexandru Moşanu, preşedintele parlamentului de la Chişinău în perioada
1990-1993, a negat şi el existenţa unei asemenea propuneri. Mai mult, el a precizat că, în situaţia în care se ştia despre relaţia strânsă a lui Iliescu cu Gorbaciov, nici unui politician responsabil de la Chişinău nu i-a venit prin cap să discute pe această temă.

Pe de altă parte, cel care a crezut într-o unire graduală a Moldovei cu România a fost Mircea Druc, prim ministru între 1990-1991. De exemplu, el a propus introducerea circulaţiei leului românesc la est de Prut. Druc a fost caracterizat, de altfel, de către fostul său ministru al culturii, Ion Ungureanu, ca un o combinaţie între Napoleon şi Don Quijote. Foarte reuşită această caracterizare.

Unirea între 1990-1991 nu era posibilă şi din alte considerente. Poziţia Moscovei era doar unul dintre factorii care au determinat această situaţie. În primul rând, România nu avea o imagine bună în Vest şi a ezitat îndelung între Moscova şi NATO până în 1993, când a ales calea integrării în alianţa nord-atlantică. Or, după acest an, Republica Moldova era deja din nou ancorată de-a binelea în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. Războiul de pe Nistru din 1992 fusese un avertisment cât se poate de clar în privinţa pretenţiilor Moscovei în regiune.

S-a vorbit şi despre şansa pierdută cu referire la „podul de flori” din 6 mai 1990. Dar puţin se ştie despre faptul că organizarea „podului de flori” a fost aprobată de către Comitetul Central al Partidului Comunist, cu acordul Moscovei. Potrivit unui raport prezentat conducerii comuniste de atunci de la Chişinău, majoritatea participanţilor la acest eveniment ar fi fost împotriva ideii de unire. Reprezenta sau nu această concluzie realitatea de atunci – e greu de spus. Dar cu siguranţă ceea ce a urmat în următorii ani a confirmat-o.

Autor: Igor Cașu
Sursa: www.evz.ro
Unirea s-a ratat pentru ca nimeni nu a dorit-o.Iata de ce s-a ratat.E ceva firesc ca Moldova sa isi urmeze calea sa proprie.Noi suntem hotarul dintre est si vest.Tara noastra reprezinta un interes si o valoare aparte pentru toti.Cel mai bine ar fi sa ne pastram neutralitatea.Sa nu fim nici in C.S.I.,nici in UE,nici in NATO.
A comentat dan 04 octombrie 2009, 11:44
Asa sa fie, Dane! Aici ai dreptate: fiecare popor cu limba, civilizatia si destinul lui. Din pacate voi sunteti in CSI iar sudul si nordul republicii voastre sunt sub ocupatie haholă /ucraineana! Basarabia istorica de la Mare si Dunare pana la Hotin ar avea o mare valoare si o tara pe cinste!
A comentat roman din iasi 04 octombrie 2009, 13:42
Si mai bine ne-am gandi la fratii nostri din partile moldovenesti ale Ucrainei decat sa ne unim cu Romania.Avem si problema transnistreana.Adevarul e ca o mare parte din moldoveni vor cu Romania ca sa ajunga in Europa.Asa ca fratilor mai lasati chestiile cu sangele si apa si demnitatea poporului roman,ca aici nu e chestia de demnitate si identitate etnica,ci e vorba de bani.Vreti sa fugiti din tara si nu stiti cum sa o faceti mai repede.Daca sunteti asa mari unionisti,de ce ati uitat de moldovenii din Ucraina si Transnistria,ca ei chiar au nevoie de ajutorul nostru,si ei chiar sunt fratii nostri,ca fac parte din Basarabia.Iaca asta da,as mai intelege asa unionism.
A comentat dan 04 octombrie 2009, 14:32
Bai Dane (vezi, eu iti scriu numele cu majuscula)! Daca reusiti voi basarabenii sa va luati inapoi teritoriile Basarabiei istorice de la Marea Neagra pana la Hotin, apoi veti fi mari si tari. Doar asa veti putea avea o tara care sa poata sa stea pe propriile ei picioare si veti fi un popor demn intre popoarele lumii. Altfel .....
A comentat un roman din Iasi 04 octombrie 2009, 14:56
Si inca ceva, Dane. Eu cand aud Republica Moldova, ma gandesc automat la Basarabia ciuntita, la Basarabia schiloada cum este acum. Dar cand aud Basarabia, imi vine automat in minte mandra si nobila regiune dintre Marea Neagra, Dunare, Prut si Nistru pana la hotarul cu Bucovina. Spre asta ar trebui sa tintiti voi! Spre mandra si nobila Basarabie in integralitatea ei, in totalitatea ei teritoriala!
A comentat un roman din Iasi 04 octombrie 2009, 15:01
Reunificarea moldovenilor de la sudul si nordul Basarabiei cadrul R.Moldova posibil sa fie mai reala daca... va avea sprijinul diplomatic nedeclarat al Romaniei, negocieriele efectindu-se cat mai curand in primul rand cu Ucraina in schimbul Transnistriei. Daca in viitorul cel mai apropiat Transnistria se va alipi la Rusia - sansa va fi ratata.
A comentat io n 05 octombrie 2009, 00:07
Ion, eu sunt sigur ca Romania si toti romanii, fara exceptie, v-ar sprijini sa va recapatati teritoriile furate de rusi si ucraineni, teritorii care de mii de ani au apartinut entitatii numite mai recent Basarabia istorica. Dar oare vreti si voi basarabenii acest lucru? Pana acum nici un basarabean nu si-a manifestat aceasta dorinta. Voronin si comunistii lui ar fi dat bucurosi Ucrainei si ce a mai ramas din fosta Basarabie daca ar fi mai avut timp. Mai mult, eu sunt de acord sa luati si Bucovina de Nord, ca i-ar sta mult mai bine la voi decat la haholi. Si apoi si Bucovina de Nord a fost pamant romanesc, pamantul lui Stefan cel Mare. Eu cred ca ar fi posibil un schimb de teritorii Transnistria contra Bugeac si pana la Bucovina de Nord daca ati avea o conducere care sa doreasca cu ardoare acest lucru.
A comentat un roman din Iasi 05 octombrie 2009, 02:45


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.1031 secunde