Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 14:02

 

Dan Dungaciu: Iniţiativa „Anul 1812” este un 7 aprilie al generaţiei Podului de Flori

adăugat 20 mai 2011, 06:14, 09:14 la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Cornel Postolachi

Dan Dungaciu, 1812, podul de flori, Basarabia

Dan Dungaciu, colaboratorul ziarului nostru, este profesor universitar la Universitatea Bucureşti, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI). Şi pentru că e unul dintre cei mai buni cunoscători ai realităţilor din RM, l-am întrebat ce crede despre iniţiativa unui grup de istorici şi oameni de cultură de la noi de a constitui un grup de acţiune intitulat „Anul 1812” şi care ar putea fi impactul ei...

- Dle Dungaciu, cum caracterizaţi iniţiativa „Anul 1812”?

- Prima concluzie ar fi că în stânga Prutului vârsta biologică nu are legătură cu vârsta spirituală, pentru că văd în această iniţiativă o dovadă de prospeţime şi vigoare morală pe care nu o întâlnim uneori nici la tinerii de aici. Iniţiativa aparţine unei generaţii care s-a călit în focul unor bătălii identitare, culturale şi politice, dar care nu a rămas resemnată nici până azi. E un exemplu pentru toţi! E un gest care, trebuie să o spunem, vine în răspăr, cumva, cu atitudinea extrem de pragmatică a unor care vor ca tot ce ţine de trecutul actualei RM să fie dat deoparte, uitat, ignorat, dacă se poate. Dar asta va trece. Steagul pe care îl ridică iniţiatorii „Anului 1812” este continuarea unei confruntări care nu a încetat, în realitate, niciodată. Suntem încă în „interiorul” ei.

- Să înţelegem că tinerii nu mai sunt astăzi activi la Chişinău?
- Nu neapărat... Probabil să formele de manifestare sunt diferite. Să nu uităm că tinerii sunt cei care, la 7 aprilie, au spălat onoarea basarabenilor şi au devenit vehiculul prin care comunismul a fost oprit să-şi perpetueze puterea.

- Apropo, nu credeţi că nici despre 7 aprilie nu se prea vorbeşte la noi?
- Ba da, am constatat şi eu asta, şi nu o dată. De fapt, această reticenţă de a vorbi şi asuma revoluţia tinerilor a apărut de la început, inclusiv la nivel extern, inclusiv din motive de informare. Să nu uităm că revoluţia de la Chişinău e una fără CNN, adică fără un ochi care să o livreze Occidentului, dar asta nu o face mai puţin spectaculoasă, ci doar mai puţin predictibilă. Iar obsesia unora de a se feri de ea pentru că s-au produs şi lucruri neplăcute atunci e ridicolă: s-au produs şi în timpul Revoluţiei oranj din Kiev, şi când a fost debarcat Milosevic, şi în toate capitalele răsăritene care au luptat cu dictatura. De ce acolo acestea contează mai puţin, iar la Chişinău sunt aduse în prim-plan? Pentru că cei care fac asta nu vor, din varii motive, ca 7 aprilie să devină o zi reper pentru RM! Ei nu vor să admită că lupta cu comunismul este miza politică principală aici. Comuniştii nu vor pentru că sunt comunişti, alţii - pentru că abordează pragmatic problema, inclusiv în legătură cu comuniştii, încercând să îi umanizeze şi să inventeze alţi „duşmani absoluţi”... Şi această tendinţă vine şi din interiorul, şi din exteriorul RM.

- Şi ce e de făcut?
- Simplu. Aşa cum Occidentul, derutat iniţial, a înţeles obligaţia reevalurii relaţiei cu RM (re)născută după 7 aprilie, basarabenii au obligaţia asumării cu adevărat a evenimentului. Am mai spus şi o repet: „7 aprilie” este actul de identitate politică al unei generaţii care, neîmpinsă de nimeni şi fără protecţia reflectoarelor televiziunilor occidentale, a ieşit în stradă decisă să arunce din scenă „ultimul regim comunist din Europa”. Şi a reuşit! Iar între 7 aprilie şi acţiunea „Anul 1812”, cred eu, este o legătură evidentă. Chiar dacă e vorba de iniţiative diferite, miza este aceeaşi: aceeaşi bătălie care se duce în stânga Prutului din 1812 încoace, doar că acum capătă alte forme. Generaţia anilor ’80 şi-a dus bătălia în felul ei, cea a lui 7 aprilie, în felul ei... Dacă vreţi, iniţiativa „Anul 1812” este un 7 aprilie al generaţiei Podului de Flori! Din acest punct de vedere, eu nu văd niciun conflict între generaţii.

- Credeţi că va fi acceptată o asemenea formulă?
- De ce nu? Sigur, eu înţeleg reticenţa unora faţă de ce s-a petrecut la 7 aprilie, mai ales formele violente ale manifestaţiei. Dar, repet, e o greşeală să gândim 7 aprilie doar prin prisma lor, mai ales că nu avem certitudinea că cei care le-au comis sunt aceiaşi cu cei care au declanşat acţiunea de protest. Dimpotrivă!.. Este vorba de altceva. Despre faptul că pe acest pământ bătălia pentru limbă, alfabet, libertate, Europa şi Occident e una singură - bătălia între Vest şi Est, între cei care vor ca RM să iasă de sub ocupaţia în care a intrat în 1812 şi cei care vor să o ţină acolo. Aşa cum cei care au purtat lupta pentru libertate au avut diverse forme, şi cei care vor să ţină RM în loc au avut diverse înfăţişări: Imperiul Ţarist, ocupanţii sovietici, Interfrontul, regimul separatist, agrarienii, comuniştii etc. E drept că astăzi unii vor să amestece borcanele şi să ne facă să credem fie că dracul nu e atât de negru, fie că îngerii nu sunt atât de albi şi că se poate coabita cu cei care au ţinut RM în loc, „reformându-i” niţel şi pudrându-le faţa. Dar, vorba bătrânului Lascăr Catargiu: „Majestate, aiasta nu se poate!”... Şi nici nu se va putea!

- Deci bătălia se duce şi astăzi...
- Se duce peste tot, inclusiv bătălia pentru locale - în special, la Chişinău, pe axa democraţie versus comunism - e parte a acestei confruntări. Să nu ne facem iluzii. Nu este o simplă bătălie electorală între programe şi strategii, ci e una politică şi geopolitică. Cum au fost toate prin părţile acestea, de fapt.

- Adică, programele candidaţilor nu contează?
- Ba da, dar altfel. Adică, e important pentru Dorin Chirtoacă faptul că a reuşit performanţe administrative remarcabile - şi pe care ştie să le prezinte într-o manieră care îl evidenţiază ca politician de mare perspectivă -, dar este important înainte de toate că acel tronson al dezbaterii este acum blocat. Dorin Chirtoacă poate închide gura adversarului său - reprezentantul PCRM - în orice dispută administrativă. Adică, şi-a dezarmat adversarul la acest capitol. Dar nu acolo e cheia şi miza alegerilor. Miza este tot în... 1812!

- Să ne întoarcem la Declaraţie...
- Dar niciodată nu ne-am îndepărtat de ea! Tot ce am vorbit noi se referă la ea, pentru că îi conturează cadrul şi actualitatea. La ea se referă toţi cei care vorbesc public în RM, chiar dacă, precum francezul acela care era romancier fără să ştie, nu ştiu nici ei că se referă la ea. Declaraţia grupului „Anul 1812” este chintesenţa eşecurilor RM de la constituirea ei până azi. Şi miza întregii poveşti. De acolo a început totul. Are o funcţie de reamintire, dar nu numai atât. Declaraţia este, dincolo de aceste chestiuni, un veritabil proiect. Un proiect de generaţie, dar de generaţie spirituală, nu generaţie biologică. Şi ţinta acestui proiect nu este doar anul cronologic 2012. Şi eu cred că această dimensiune de proiect trebuie acum să apară în prim-plan după lansarea textului propriu-zis. Este sarcina iniţiatorilor şi susţinătorilor Declaraţiei să o prezinte şi să o perpetueze ca atare. Eu am citit atent Declaraţia şi apare acolo, cu claritate, ideea că există o serie de consecinţe punctuale ale ocupaţiei ruseşti. Dincolo de aspectul istoric, care trebuie evaluat şi popularizat, consecinţele ocupaţiei trebuie să ne preocupe întâi şi-ntâi. În Declaraţie se vorbeşte de „procesul de alienare” pe dimensiuni „identitare, lingvistice, naţionale şi ecleziastice” a populaţiei dintre Prut şi Nistru, „proces care îşi are originile în anul 1812”. Toate aceste paliere trebuie asumate ulterior, dezbătute public, popularizate, pentru că toată modernitatea şi modernizarea acestui teritoriu au fost vizibil şi brutal marcate de anul 1812 care, cum se spune în Declaraţie, „a împiedicat participarea plenară a Basarabiei la procesul de modernizare şi dezvoltare naţională pe care l-a traversat poporul român alături de celelalte popoare din Europa”. Aceste lucruri trebuie cunoscute şi făcute publice pe înţelesul tuturor. Fie că este vorba despre procesele identitare care s-au petrecut aici, fie că e vorba de presiunile lingvistice, fie că e vorba despre cele naţionale sau, nu în ultimul rând, cele de „alienarea eclesiastică” prin ocupaţia militară transformată în ocupaţie canonică. Mai ales acum, când unii se trezesc să sporească această alienare prin tot felul de construcţii autocefale bizare, fără miez şi fără rost.

- Cum vedeţi impactul Declaraţiei până la acest moment?
- Am citit reacţiile de întâmpinare şi m-au bucurat, inclusiv iniţiativele adiacente, precum „365 de zile” pentru Basarabia. Totodată, e trist să constat reticenţa unei părţi a presei de la Chişinău faţă de această iniţiativă. Nu mi-o explic. Este păcat că apelul din finalul Declaraţiei nu a fost suficient ascultat. Dar... nu e timpul pierdut. Personal, susţin Declaraţia nu doar în calitatea mea de universitar, ci şi în cea de Director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Din această perspectivă, sper ca şi institutul nostru să fie implicat în activităţile academice care vor fi parte a proiectului iniţiat de grupul „Anul 1812”. Şi sper că şi alte instituţii universitare sau academice de la Bucureşti vor deveni parte a acestui proiect.

- Vă mulţumim pentru interviu.


Autor: Sorina Stefârţă
Sursa: www.timpul.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2392 secunde