Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 01:37

 

De ce nu merge Republica Moldova ca stat?

adăugat 29 mai 2012, 08:56, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

octavian-tacu,statalitatea-republicii-moldova,

Duminică seara am fost invitat la un post de televiziune în cadrul unei emisiuni care avea ca întrebare centrală dacă „..este Republica Moldova stat independent”? La sfârşitul emisiunii televotingul arăta ca peste 80% din telespectatori nu credeau în independenţa statului în care trăiesc.

Scepticismul şi lipsa de loialitatea civică faţă de statul Republica Moldova sunt lucruri demult cunoscute, regăsite şi în alte sondaje, iar cei douăzeci de ani de independenţă au accentuat şi mai mult aceste tendinţe nihiliste.  Ce putem face în asemenea circumstanţe? Din punctul meu de vedere, delegitimarea perioadei sovietice, realizată odată cu destrămarea statului sovietic în sine, nu lăsa o alta opţiune pentru Republica Moldova decât unirea cu România, o soluţie care decurgea logic din trecutul istoric întrerupt în anul 1940, iar această opţiune era conformă tendinţelor generale din Europa de Est, unde fostele state comuniste doreau reînnodarea prezentului cu ceea ce a întrerupt comunismul.

În Republica Moldova anului 1991, însă, acest lucru nu convenea nici fostei elite comuniste (din raţionament de supravieţuire politică), nici minorităţilor naţionale (din raţionament existenţial), dar nici Moscovei (din raţionamente geopolitice) şi nici chiar Bucureştilor (din anumite raţionamente de comoditate sau interes). Mai mult decât atât, moldovenii în anii 1989-1991, dar şi mai târziu, nu au avut, în marea lor majoritate, suficientă vigurozitate să se perceapă ca români, în vederea realizării dezideratului de revenire la patria-mamă, dar nici ca moldoveni în sensul unei naţiuni separate, în vederea menţinerii şi consolidării propriului stat. Drept rezultat al acestor realităţi, Republica Moldova nu a reuşit nici integrarea în România, nici menţinerea integrităţii sale teritoriale în urma separatismului găgăuz şi mai ales transnistrean.

Sfidarea legitimităţii statului moldovenesc de către ruşii şi ucrainenii rusificaţi din regiunea nistreană (dar şi celor din dreapta Nistrului) a fost determinată de faptul că destrămarea URSS şi apariţia RM ca stat, per se,  erau considerate de către aceştia greşeli istorice, pasibile de a fi reparate cumva doar prin posibilitatea menţinerii Basarabiei în orbita de influenţa a Moscovei. Anume acest deziderat şi nu crearea unei „statalităţi transnistrene” a primat în planurile Kremlinului (şi primează şi la ora actuală), iar imposibilitatea realizării sale la acel moment, din cauza efectelor mişcării de eliberare naţională şi proclamării independenţei Republicii Moldova, a determinat „centrul” să procedeze la consolidarea unei „statalităţi alternative”.

În acest sens este semnificativ cazul creării RD Germane, care a fost realizată de sovietici abia după ce aliaţii occidentali au procedat la consolidarea RFG ca stat. În planurile lui Stalin, parte estică a Germaniei, ocupată de sovietici, urma să joace rolul de „comunizare” a  restului Germaniei, exact cum regiunea din stânga Nistrului, ocupată de ruşi, urmează să joace rolul de „transnistrizare” a Republicii Moldova.

Din acest punct de vedere este evident că loialitatea faţă de statul Republica Moldova este puţin dezvoltată, iar perspectivele democratizării sau ale guvernării democratice sunt modeste. Minoritatea rusolingvă şi-a dezvoltat până la acest moment o singură identitate, cea de parte a lumii ruse, îmbibată cu nuanţe de naţionalism şovin şi accente nostalgice pentru perioada sovietică. Chiar şi legea de cetăţenie din 1991, care oferea cetăţenia moldovenească tuturor (şi nu negociat sau condiţionat cum a fost în Letonia şi Estonia, care excludeau cei născuţi după 1940 din această ecuaţie), nu a fost apreciată de minoritarii din Republica Moldova, în sensul generării unui compromis şi a unui consens în vederea edificării noului stat.

În acelaşi timp, loialitatea românilor basarabeni faţă de Republica Moldova este de asemenea scăzută din cauza respingerii identităţii româneşti de către elita post-comunistă aflată la guvernare după 1991 şi a evitării recunoaşterii acesteia drept elementul formativ al statului. Recunoaşterea explicită a faptului că Republica Moldova este al doilea stat românesc, iar populaţia sa majoritară  sunt moldoveni români, care vorbesc limba română, ar spori sensibil aderenţa românilor basarabeni la edificarea proiectului statalist moldovenesc şi ar oferi acel element central, din punct de vedere etnic, în modelarea naţiunii moldoveneşti civice.

În plus, acest fapt ar da legitimitate istorică statului Republica Moldova şi i-ar oferi un suport cultural prin raportarea la spaţiul de civilizaţie și cultură românească. Realizarea acestor deziderate, odată cu asumarea plenară a valorilor europene, ar putea în timp contracara eforturile de rusificare a Republicii Moldova şi menţinerii sale în sfera de influenţă rusă, eforturi susţinute asiduu de Moscova, prin varii instrumente, pe tot parcursul perioadei de independenţă. Acest lucru ar oferi un plus de încredere în relaţiile cu minorităţile etnice din ţară şi ar spori şansele de integrare teritorială, prin oferirea unei omogenităţi la nivelul percepţiei identitare în raport cu Transnistria. Dacă nu reuşim să realizăm aceasta, şansele de a merge ca stat sunt nule.


Autor: Octavian Ţâcu
Sursa: arena.md
„este Republica Moldova stat independent”?
La sfârşitul emisiunii televotingul arăta că
PESTE 80% din telespectatori NU CREDEAU ÎN INDEPENDENŢA statului în care trăiesc. "


Iată că ROMÂNII basarabeni s-au deşteptat DIN SOMNUL CEL DE MOARTE
în care ne-au adâncit BARBARII DE TIRANI OCUPANŢI RUŞI!
Iată că ROMÂNII basarabeni au ajuns să se întrebe şi singuri:

«suntem independenţi» cu OHRANA-CEKA-NKVD-KGB-GRU-FSB băgate peste tot(partide,oameni de afaceri,biserică,sport,artă,armată,servicii)?
«suntem independenţi» cu tancurile,elicopterele şi rachetele Armatei a-14-a RUSĂ DE OCUPAŢIE peste Nistru?
«suntem independenţi» cu basarabeni bătuţi,ameninţaţi şi arestaţi zilnic de gorilele lui Smirnov?
«suntem independenţi» cu copiii ROMÂNI basarabeni de peste Nistru închişi în şcoli şi licee şi păziţi cu mitralierele de ARMATA RUSĂ DE OCUPAŢIE numai ca să renunţe la LIMBA ROMÂNA STRĂMOŞEASCĂ?
«suntem independenţi» cu alegători goniţi cu puştile de la urne?
«suntem independenţi» cu COLOANA a-5-a RUSĂ de manipulare în masă PCRM-Pasat-Lupu la putere?
«suntem independenţi» cu 95% din presă OBLIGATORIU RUSEASCĂ?
«suntem independenţi» cu TVR INTERZIS de RUSIA şi CENZURAT de colonelul KGB PlaHOŢniuc?
«suntem independenţi» cu limba «maldavanească» IMPUSĂ DE OCUPANŢII RUŞI în Constituţie?
«suntem independenţi» cu exporturile de vin,fructe,legume supuse ŞANTAJULUI RUSIEI?
«suntem independenţi» cu importul de gaze,curent electric,petrol la fel supus ŞANTAJULUI OCUPANŢILOR?
«suntem independenţi» cu mitropolia «moldovei» creată de KGB şi condusă de colonelul KGB Vladimir?
«suntem independenţi» cu ADEVĂRATA mitropolie,cea a BASARABIEI,şantajată şi persecutată de agenţii KGB ascunşi sub sutanele pravoslavnice?
«suntem independenţi» cu sărbatorile INTENŢIONAT ţinute de OCUPANŢII RUŞI pe stil vechi pentru a ne rupe de FRAŢII ROMÂNI de peste Prut?
«suntem independenţi» cu o istorie FALSIFICATĂ ORDINAR tot de RUŞI şi băgată pe gâtul copiilor ROMÂNI basarabeni drept ADEVĂR?
«suntem independenţi» cu tancurile-monumente închinate Călăilor RUŞI OCUPANŢI ţinute cu ţevile îndreptate CU URĂ RUSEASCĂ spre Ţara NOASTRĂ Mamă ROMÂNIA?
«suntem independenţi» cu SIS-ul filială a KGB în Basarabia?
«suntem independenţi» cu 9 Mai în loc de 27 Martie,cu « POBEDA » în loc de « DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE ! »?
«suntem independenţi» cu „LENTA RUSEASCĂ” în piept în loc de TRICOLORUL ROMÂNESC SFINŢIT cu sângele BUNEILOR noştri ,MARTIRI ai OCUPAŢIEI şi GULAGURILOR RUSEŞTI?


NOI ROMÂNII basarabeni am înţeles că asta nu e INDEPENDENŢĂ,
asta e MINCIUNA VICLEANĂ RUSEASCĂ «respubliKAKA maldavski»!

Nu tovarăşi ANTI-UNIONIŞTI-“STATALIŞTI-MALDAVANIŞTI-PRAGMATICI":
NU AM FOST NICIODATĂ INDEPENDENŢI!

Numele ADEVĂRATEI NOASTRE INDEPENDENŢE este unul singur:
România REÎNTREGITĂ!

A comentat Vânătorul de forumişti KGB 31 mai 2012, 22:50
sora noastra Moldova-fara voi -ROMANIA nu e intregita -grai dulce si stramosesc.fratii nostri..neuitati
A comentat cris 03 iulie 2012, 21:03


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2795 secunde