Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

2 mai 2024, ora locală: 01:26

 

Deputatii INDECISI: Muruianu a fost la un pas de demitere, dar mai ramane presedinte CSJ cateva zile

adăugat 26 februarie 2010, 19:39, la Politică

Muruianu, Ghimpu, Parlament

21:14 Mihai Ghimpu anunta ca in sala nu mai este cvorum si amana sedinta pentru saptamana viitoare.

21:11 Vladimir Turcan, liderul Moldova Unita, spune ca daca nu se amana discutiile deputatii sai vor parasi sala. In consecinta, Alianta s-ar putea sa nu mai aiba cvorum.

21:07 Filat spune ca Muruianu va fi demis din functia de presedinte CSJ, nu si din functia de judecator. Intre timp, Grigore Petrenco, singurul comunist ramas in sala, numara voturile Aliantei, daca sunt sau nu suficiente pentru demiterea lui Muruianu.

21:02 De la tribuna vorbeste Vlad Filat: "Am avut si eu experienta cu justitia moldoveneasca, atunci cand elementar nu se respecta dreptul omului si nu se ofera dreptul la aparare. Se demonstreaza cine a fost acoperisul politic care a dus la asemenea stare in Republica Moldova".

21:00 Zagorodnii ii recomanda lui Muruianu sa refuze sa indeplineasca decizia Parlamentului, daca il va demite. "Comedii ieftine fata de justitie, fractiunea PCRM paraseste sala de sedinte", spune deputatul PCRM. Urechean i-a inchis microfonul pentru ca depasise timpul. Comunistii pleaca de la sedinta.

20:52 Anatol Zagorodnii, deputat PCRM: "Nu se examineaza chestiunea anuntata - executarea hotararilor pronuntate de CEDO. Se incalca procedura si regulamentul Parlamentului. Aceste audieri au scopul de a elibera din functie o persoana care nu este convenabila Aliantei. Asistam la faradelegi."

20:44 La tribuna a iesit deputatul PLDM, Vitalie Nagacevschi: "Nu poate exista un stat democratic fara o presa libera si independenta. Judecatorii sunt a treia putere in stat si trebuie sa se abtina de la atacuri in orice situatii. Este descalificanta declaratia lui Muruianu de la Adunarea Judecatorilor, care a fost de fapt visina de pe tort, pentru ca Muruianu este de vina pentru multe dosare pierdute la CEDO. Muruianu face declaratii mincinoase, ca statul nu pierde bani de pe urma condamnarilor la CEDO".

20:42 Vasile Balan, liderul fractiunii AMN: "Nu putem tolera o astfel de situatie, iar judecatorii care au comis abuzuri trebuie pedepsiti."

20:32 Liderul Miscarii Actiunea Europeana, Veaceslav Untila, ii cere demisia lui Muruianu, de la tribuna Parlamentului, "pentru jignirea si discreditarea presei care lupta pentru democratie si adevar".

20:30 Ghimpu: "Sa nu fie cu banat domnu Muruianu, am asteptat sa va dati demisia si dupa scandalul cu presa, eu va cer demisia!"

20:27 Mihai Ghimpu: "Noi suntem alesi de catre alegatori si lumea ne intreaba de ce va alegem daca nu gasim dreptate nicaieri? De aceea noi trebuie sa actionam. Inteleg cat este de delicata aceasta problema. Ca presedinte al Parlamentului si presedinte interimar, care prin decret numesc judecatori, nu pot sa fiu indiferent. Nu am nimic personal."

20:22 Muruianu sta in sala, rosu la fata.

20:15 Mihai Ghimpu a iesit cu luare de cuvant la tribuna pe marginea activitatii Curtii Supreme de Justitie. "Suma dictata de CEDO in dosarele examinate de presedintele CSJ este de 2,7 milioane Euro. M-am mirat sa aud ca are asa bani sa plateasca, Straisteanu - 10 mii Euro, Tara si Flux, 4 dosare - 20 de mii Euro - aceleasi greseli repetat comise, chiar daca CEDO se si pronuntase, deci e ceva intentionat, Duca, Oferta Plus. Oare activitatea unui judecator la CSJ nu e incompatibila cu o asa pregatire profesionala?", intreaba Ghimpu.

20:11 Vlad Filat: "De dimineata discutam aici...(comunistii spun ca de la orele 14:00)...daca voi ati dormit pana la 2, ma rog, noi am discutat si in Alianta. Propun sa trecem la dezbateri si sa elaboram o hotarare comuna, dupa care sa trecem la urmatorul punct de pe ordinea de zi."

20:07 Ghimpu propune o pauza de 15 minute pentru ca proiectul de hotarare a Parlamentului sa fie examinat de comisiile parlamentare responsabile. Anatol Zagorodnii, PCRM, spune ca e prea grabnic si nu se va reusi sa se discute in comisii. In plus, multi deputati au plecat deja. PCRM propune pauza pana saptamana viitoare. Alexandru Tanase, PLDM: "Trebuie sa avem acum dezbateri la acest proiect, inchidem subiectul si trecem la urmatorul privind demisia lui Muruianu". PCRM este impotriva.

20:04 La tribuna a iesit Valeriu Zubco, Procurorul General, care spune ca au fost initiate 7 actiuni civile de regres pentru obtinerea banilor care s-au platit din bugetul statului in dosarele pierdute la CEDO.

20:01 Vlad Filat: "Nu ma intereseaza caz cu caz, trebuie sa discutam asupra principiilor. Sa stabilim cat dureaza urmatoarele rapoarte si cand incheiem acest exercitiu".

19:59 Muruianu si-a incheiat discursul. Unii deputati au intrebari. Presedintele CSJ spune ca regulamentul Parlamentului nu permite formulari de intrebari reprezentantilor puterii judecatoresti.

19:52 Muruianu spune ce judecator si cate condamnari are la CEDO: "Muruianu are 8, Dumitru Visterniceanu, presedinte CSM - 13 si Nicolae Clima, fostul sef Consiliu Superior al Magistraturii - 16 condamnari. E greu sa apreciem care sunt mai putin usoare sau mai grave, toate au aceeasi pondere. Toti judecatorii isi dau seama acum ca aceste condamnari nu pot fi evitate, dar trebuie reduse esential".

19:34 In timp ce Muruianu vorbeste, Ghimpu, Filat si Tanase discuta. Presedintele CSJ: "Unii judecatori incalca flagrant legea si avem parghii de sanctionare a lor, doamnelor si domnilor judecatori (n.n. deputati)."

 

19:30 Muruianu face comparatii cu alte tari, spunand ca la noi situatia este inca buna, avand in vedere ca pe cap de locuitor avem mai putine condamnari CEDO. "Sistemul nostru judecatoresc nu este chiar cel mai deficitar, chiar daca avem salarii mult mai mici", spune magistratul.

19:27 Muruianu spune ca pana in 2009 situatia a fost proasta, iar dupa 2009 aceasta s-a agravat.

19:25 La tribuna a iesit Muruianu, jurnalistii "hamaie".

19:24 Grosu: "50 la suta din condamnari sunt pentru neexecutarea deciziilor judecatoresti".

19:21 La tribuna a iesit Valeriu Grosu, agentul guvernamental la CEDO, care spune ca in 2009 au fost acceptate plangeri de catre Inalta Curte cu 80% mai multe decat in 2008. Probleme cum ar fi proces echitabil raman grave, spune Grosu. Din 168 de Hotarari, in 155 s-a constatat incalcarea a cel putin un drept. In 2009 de 21 de ori am fost condamnati.

19:15 Au fost intentate 25 de proceduri disciplinare legate de condamnarea tarii noastre de CEDO, fiind aplicate mustrari si mustrari aspre, iar 4 magistrati - disponibilizati. Unii judecatori nu au aplicat uniform legislatia, nu au fost impartiali, au incalcat termenii de dictare a sentintelor, spune Visterniceanu.

19:10 Visterniceanu: "Orice hotarare adoptata de CEDO prin care Moldova e condamnata este o apreciere a actului de justitie in tara noastra".

19:09 Vadim Misin, PCRM, spune ca proiectul nu a fost examinat de comisiile responsabile din Parlament.

19:08 Dumitru Visterniceanu, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, este invitat la tribuna pentru audieri.

19:07 Proiectul s-a votat. Urechean: "Imi pare rau ca numai 26 de comunisti au votat".

19:03 Mihai Ghimpu, de la tribuna centrala: "Si soldatii Armatei Sovietice si cei ai Armatei Romane sunt cetatenii nostri, care au trecut prin acel razboi, din care unii nu s-au intors. CSI nu ofera medalii si celor din Armata Romana. Eu ca presedinte interimar voi emite un decret si voi comanda o medalia ca sa fie decorati toti cetatenii tarii, indiferent in care armata au luptat."

18:57 Se reia sedinta. Se examineaza proiectul privind confectionarea medaliilor.

18:52 Deputatii AIE nu si-au incheiat sedinta separata. Se pare ca discutiile sunt provocate de un proiect prin care se comanda confectionarea unor medalii dedicate a 65 de ani de la victoria asupra fascismului.

18:19 Diacov cere sa fie examinat un proiect de import al unei unitati de transport. Ghimpu refuza. Diacov cere pauza. AIE se duce la discutii. Pauza de 10 minute.

18:18 Incepe audierea lui Muruianu.

18:17 Iurie Muntean de la PCRM iar are o luarte de cuvant, la un proiect de ajustare a legislatiei.

18:12 Ion Muruianu si-a pus cravata de o nuanta bordo si asteapta de la orele 14:00 verdictul legislatorilor privind demiterea sa din functia de presedinte al Curtii Supreme de Justitie.

18:06 Discutiile nu mai conteneau, asa ca Mihai Ghimpu a inchis microfonul, pentru prima data in acest an. Se presupune ca deputatii PCRM trag de timp, facand declaratii la fiecare chestiune, pentru a amana demiterea lui Muruianu.

18:00 Muntean ii intreaba pe Ghimpu, Urechean, Diacov, Lupu, Untila, cat vor mai lucra pentru Filat. Filat: "Domnul Ionita o sa va dea lectie de 10 minute, ca sa nu mai fiti atat de jalnic data viitoare la tribuna!" Ionita: "Miercuri, la ASEM, la orele 4:00, va invit la lectie!" Diacov: "Domnul Munteanu a spus ca pe cineva lumea ii cunoaste, da, ne cunoaste, dar de voi se mira, ca atunci cand erati la guvernare votati! Si opozitia vota pentru binele patriei." Munteanu vrea sa vorbeasca. Ghimpu: "Domnu Munteanu, o sa va cheme la alta academie!" Muntean: "La lectie la ora 4? Acum e 6 deja!" Ghimpu: "Maine, maine, zavtra, zavtra!"

 

17:42 Deputatii incep sa examineze proiectul de atragere a banilor oferiti de FMI - 590 de milioane de dolari. Iurie Muntean, PCRM: "Este amoral si rusinos sa acceptam imprumutul FMI la conditiile care au fost negociate".

17:36 Premierul Vlad Filat cere excluderea formularilor de genul "la porunca Guvernului". Mihai Ghimpu ironizeaza: "Dar ce? Eu cred ca 'porunca' suna asa...bine...".

17:21 Deputatii PCRM fac galagie. Mihai Ghimpu le multumeste pentru colaborare. "Discutiile despre 2 martie ne-a apropiat", spune speacherul. Deputatii examineaza acum un proiect privind subventionarea in agricultura.

17:20 Decizia a fost votat de 52 de deputati. PCRM a refuzat sa voteze pentru numirea zilei de 2 martie Ziua memoriei.

17:17 PCRM insista ca 2 martie sa fie Ziua comemorarii victimelor conflictului armat de pe Nistru. "Victime sunt si soldatii cazuti", spun comunistii. Corina Fusu: "Sa fie Ziua memoriei si intre paranteze ceea ce au spus comunistii".

17:15 Deputatii intra in sala de sedinta. Jurnalistii aplauda pentru ca pauza s-a incheiat. Mihai Ghimpu: "Sectorul 1 si 2 va rog sa completati randurile!"

17:01 Propunere printre jurnalisti: "Cand va iesi Muruianu la tribuna presa sa hamaie, ca doar nu degeaba ne-a zis "caini turbati!'"

16:57 Comisia pentru Cultura a propus o noua denumire pentru ziua de 2 martie, iar PCRM, din nou, a solicitat o pauza, a treia in aceasta sedinta, care a inceput la orele 14:00.

16:04 Parlamentarii nu au ajuns la un consens privind denumirea zilei de 2 martie si au luat, pentru a doua oara, pauza pentru discutii.

15:45 Este examinat un proiect pentru declararea zilei de 2 martie zi de comemorare. Deputatii AIE si PCRM nu pot conveni asupra denumirii acestei zile. In timp ce majoritatea parlamentara propune formula Ziua memoriei eroilor Independentei, comunistii insista pe denumirea Ziua memoriei victimelor conflictului armat de pe Nistru.

14:53 Legea privind compensatiile sociale a fost aprobata cu votul a 89 de deputati, inclusiv din fractiunea PCRM.

14:46 Deputatul comunist, Galina Balmos, acuza ca nicio propunere inaintata de fractiunea PCRM nu a fost acceptata de Comisia pentru protectie sociala. Balmos insista sa fie exclusa limitarea de varsta pentru pensionari (65 de ani) care vor primi compensatii. Propunerea nu este sustinuta de majoritatea parlamentara.

14:40 Este examinat in lectura a doua proiectul de lege privind compensatiile sociale pentru perioada rece a anului. Potrivit modificarilor operate, familiile care beneficiaza de ajutor social, invalizii si pensionarii nu vor trebui sa depuna acte pentru a primi compensatii. Dreptul la compensatii va fi stabilit in baza listelor perfectate de Ministerul Muncii. Salariatii vor depune cereri insotite de acte de identitate si certificate de salarizare.

14:25 Cu majoritatea de voturi, a fost acceptata propunerea lui Mihai Godea de a include pe ordinea de zi demisia lui Muruianu.

14:22 Ministrul Educatiei, deputatul AMN, Leonid Bujor, a anuntat ca isi depune mandatul de parlamentar. Ministrul a multumit mass-media si a dorit succes colegilor.

14:20 Deputatul PCRM, Anatolie Zagorodnii, cere sa nu fie acceptata pe ordinea de zi chestiunea privind demisia lui Muruianu. Comunistul spune ca nu exista un demers din partea Consiliului Superior al Magistraturii si in acest fel este incalcata ierarhia in stat.

14:18 Deputatul comunist, Grigore Petrenco, a solicitat sa fie invitat ministrul de Stat, Victor Bodiu, pentru a prezenta informatii despre zborurile charter efectuate de premierul Vlad Filat.

14:13 Liderul fractiunii PLDM, Mihai Godea, a propus sa fie introdusa pe ordinea de zi o chestiune privind demisia lui Ion Muruianu din functia de presedinte al Curtii Supreme de Justitie.

14:11 La sedinta participa la 94 din 101 deputati. Printre absenti se numara Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk si Igor Dodon. Ion Muruianu a venit.

Presedintele Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu, care i-a numit pe jurnalisti "caini turbati, periculosi pentru societate", va fi audiat astazi in Parlament.

Un grup de ziaristi protesteaza in fata Palatului Republicii, unde, in cateva clipe va incepe sedinta plenara. Jurnalistii au impartit la intrare deputatilor pliante in care ii roaga sa-l demita astazi pe Muruianu pentru ca a atacat presa.


Autor: Stire Zilei
Sursa: www.stireazilei.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.1657 secunde