Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 21:29

 

Dezvăluirile lui Mihail Bergman: Moscova „a uitat” de dosarul lui Smirnov

adăugat 12 martie 2012, 08:18, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

mihail-bergman,trasnistria,oleg-voronin,vladimir-voronin,igor-smirnov,

Fostul comandat militar al Tiraspolului în anii ‘90, Mihail Bergman, a vorbit într-un interviu oferit pentru PublikaTV despre situația din Transnistria, vânzarea de arme și interesul unor oameni influenți pentru această zonă.

Acesta a declarat că fiul lui Vladimir Voronin și fiul lui Igor Smirnov făceau afaceri împreună în gaura neagră a regiunii - numită Transnistria. Potrivit lui, mulți oameni din Belarus, Rusia, Moldova, Ucraina, sunt interesați ca în stânga nistrului lucrurile să rămână la fel. Asta deoarece pe acolo se poate face contrabandă cu droguri, arme, mașini, etc. În rezultatul acestor acțiuni, mulți oameni se îmbogățesc. „În RM a fost doliu când Smirnov a pierdut alegerile în decembrie”, a declarat Bergman, făcând aluzie la actuala conducere a R. Moldova.

Vedeți mai jos câteva dintre declarațiile importante făcute de Bergman:

  • Mesajul de la Moscova

„La izbucnirea conflictului de pe Nistru, nimeni nu înțelegea că este acolo armata a 14-a sovietică. Ea era divizată în 3 părți - una în Ucraina, una în Moldova și alta în Transnistria - am luptat unul împotriva altuia din cauza prostiei conducătorilor noștri. În acea perioadă a venit un mesaj cifrat de la Moscova, de la șeful marelui stat major. Acolo, comandatului armatei a 14-a, generalului Iakovlev, i s-a dar ordin să distribuie arme fără documente. La sfârșit, în scrisoare se menționa că după citire, aceasta să fie arsă. Asta a fost cea mai mare greșeală a lui - a transmis armamentul”.

  • Cum au dispărut armele din Transnistria:

„Tranistrenii s-au aprovizionat din depozitele armatei a 14-a. Primele arme ajunse în mâinile lor au fost peste 400 de automate Kalașnikov. Iakolev a dat armele. I-am spus că ar trebuie să facem documente, să facem statistică, să știm ce și unde mergem, el n-a vrut. Peste câteva zile, armele se vindeau deja la Odessa. Atunci când oamenii se înarmau nimic nu era securizat. Prime arme luate din depozite au fost cele 400 de kalașnikov. La fel, tehnica militară grea a fost luată samovolnic. Moldova voia ordine la Tiraspol cu orice preț. Problema ar fi putut fi soluționată pe cale pașnică. Dar, pentru că moldovenii au pus și ei mâna pe o parte a armamentului armatei a 14-a, s-au gândit că rezolva situația prin forță. Moldova avea: 1. La Bălți - divizie motorizată, 2. La Ungheni - divizie de artilerie, 3. Mărculești - avioane MIG29, și cel mai important, 4. regimentul de tancuri de la Florești”.

  • Țările din Europa de Est făceau „afaceri” cu vânzări de arme în Transnistria

„Eu întotdeauna mi-am dorit să facem ordine - să vedem unde a ajuns armanentul. Scriu cărți despre asta, dar nimeni nu dorește să facă nimic în acest sens, să facă investigații. Asta pentru că mult din acel armament a ajuns în posesia unor oameni influenți din Rusia, Belarus, Moldova. Și în Moldova au ajuns, dar nu vreau să dau nume acum”.

  • Interesul lui Voronin pentru tranistria

„A existat o întâlnire între Medvedev, Voronin și Smirnov. Parcă totul se clarificase, au băut șampanie. Dar când Voronin a venit înapoi la Chișinău, a declarat: Smirnov - la gunoi! Acest lucru a fost făcut deoarece Moldova avea nevoie de transnitria anume așa, pentru că fiul lui lucra intens cu fiul lui Smirnov, făceau bani”.

  • Rusia a uitat de dosarul pe numele lui Smirnov

„Uitați-vă ce interesant s-a întâmplat. La Moscova a fost deschis dosar penal pe numele famiei Smirnov. După alegeri, gata, nu se mai aude nimic de el. Asta pentru că el a fost închis la indicația oamenilor de rang inalt, inclusiv de la Moscova. Lor le convine gaura neagră de la Tiraspol, pentru a spăla banii pe acolo. În RM a fost doliu când Smirnov a pierdut alegerile. Asta deoarece pe acolo treceau bani, arme, tot ce vrei. Dosarul lui Sminorv a fost încetat la comanda unor oameni de la Moscova. Asta deoarece sunt influenți. Șevciuk trebuie ajutat să facă ordine. Pentru că Smirnov a făcut un regim criminal acolo. Orice copil de 5 ani știe că în regiune se făcea contrabanda cu tot ce vrei. Totul era controlat de fiul lui Smirnov, care lucra intens cu fiul lui Voronin. Procuratura rusă trebuie să continuie dosarul pe numele lui Smirnov, să investigheze toate faptele lui. Însă, în spatele lui stau oameni foarte influenți. El este miliardar”.

  • 2 bombe mari dispărute din depozitele militare

„Din depozitele militare de la Colbasna au dispărut și două ”bombe murdare”. Ele sunt ca bombele atomice, dar fără emisie de lumină și radiație. În rest, se comportă la fel: la explozie iau formă de ciupercă și vă asigur că efectul psihologic e foarte mare asupra oamenilor. Nimeni nu vrea să investigheze unde au dispărut aceste 2 bombe. Până astăzi nu se știe nimic, nici urmă de Procuratură, nimic. Aceste bombe ar putea ajunge în mâinile teroriștilor. Au rămas muniții vechi acolo. Când va veni ziua X, aceste bombe ar putea detona, jumătate din teritoriul R. Moldova poate dispărea. Astăzi, Ucraina este cea care se pune evacuării munițiilor. Sunt un garant al securității. Șevciuc ia astăzi decizii neordinare, se vede că e un politician care vrea să facă schimbări”.

  • Antiufeev - omul care controla totul

„Toate schemele criminale treceau prin fostul ministru al securității, Vladimir Antiufeev. Niciodată nu a permis niciun control. Nimic nu se întâmpla fără știrea lui. După ce a fost dat afară de Șevciuk, Antiufeev a înscenat explozia de lângă casa lui, să pară victimă. Acum e la Moscova și se pregătește să-și ia revanșa”.

UNIMEDIA precizează că, în regiunea transnistreană, Mihail Bergman este cunoscut prin poziția critică faţă de foştii lideri ai republicii nerecunoscute Igor Smirnov şi Vladimir Antiufeev. El a fost primul comandant militar în timpul avariei de la Cernobîl. Ulterior, când a devenit comandantul Armatei a 14-a, el se afla mereu în preajma generalului Alexander Lebedi (venit de la Moscova), fiind considerat camaradul de arme al acestuia.

Persoana sa este asociată cu lupta contra traficului de arme, corupţiei şi tranzacţiilor financiare dubioase din anii 1990. Se consideră că anume în timpul comandamentului lui, Transnistria a obținut imaginea de "republică criminală" în mass-media internațională. În perioada îndeplinirii serviciului militar în forţele armate ale Uniunii Sovietice şi Federației Ruse, Bergman a primit 25 de distincții de stat. A făcut studii în domeniile pedagogic și juridic. Este maestru al sportului la sambo.

La începutul lunii martie 2012, noul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, l-a numit pe Berman drept reprezentant special al regiunii separatiste în Federația Rusă. Prin această acțiune, Șevciuk își dorește să facă lumină asupra tranzacțiilor lui Smirnov și susținătorilor săi.

Interviul poate fi urmărit aici.


Autor: UNIMEDIA
Sursa: unimedia.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.3088 secunde