Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 00:06

 

Diaconescu susţine că moldovenii nu trebuie să aibă depozit bancar pentru viza de România

adăugat 05 iunie 2009, 12:06, la Politică

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat joi că afirmaţia potrivit cărora cetăţenii moldoveni ar trebui să dovedească - pentru a obţine viză - că au un cont bancar cu minim 500 de euro este "total falsă" şi că România nu cere depozite bancare cetăţenilor moldoveni.

Cu toate acestea, potrivit ordonanţei de urgenţă nr. 194 din 2002, orice cetăţean din afara spaţiului european care intră în România trebuie să facă dovada faptului că are un cont bancar de minim 500 de euro sau a 50 de euro pentru fiecare zi petrecută în străinătate. România a început să aplice această lege imediat după aderarea la UE, în ianuarie 2007.

Întrebat joi de informaţia apăruta în presa moldoveană că lista actelor necesare moldovenilor pentru a obţine o viză în România s-a completat cu încă o cerinţă - solicitanţii trebuie să prezinte, pe lângă actele obişnuite, un extras de cont bancar pe care sunt minim 500 de euro, ministrul de externe a răspuns că aceste declaraţii sunt false şi că nu se pune problema de a cere depozite bancare cetăţenilor moldoveni.

"Ca şi afirmaţiile cu drapelul pus pe Parlamentul de la Chişinău şi această afirmaţie este total falsă, o manipulare de prost gust, ca să ma exprim elegant. Nu se pune problema de a cere sume depozite din partea cetăţenilor moldoveni, cu atât mai mult cu cât România, stat membru al UE, a introdus regimul de vize conform obligaţiilor europene în condiţii de libere accepare a vizelor, deci în condiţii de vize fără plată", a explicat ministrul.

Pe site-ul Ambasadei României la Chişinău se precizează că dovada mijloacelor de întreţinere a solicitantului care cere viză se va face prin card bancar personal (original şi copie) şi extrasul de la bancomat sau extrasul contului bancar, de dată recentă, din care să rezulte suma deţinută de titular. Se precizează clar că nu se acceptă certificate bancare şi bani în numerar.

Pentru vizele de scurtă şedere, solicitantul trebuie să facă dovada mijloacelor de întreţinere în cuantum de 50 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă. Exceptie face categoria C/ZA pentru care cuantumul este de 100 euro/zi pentru întreaga perioadă, dar nu mai puţin de 500 euro ori echivalentul în valută convertibilă.

În practică, pănâ de curând, condiţiile pentru acordarea vizelor nu se respectau atât de strict, acestea acordându-se şi fără acel extras bancar, numai, eventual, cu bani în numerar prezentaţi ofiţerului consular. La fel, vameşii acceptau, la rândul lor, ca cei care călătoreau în România să facă dovada existenţei unei sume de bani în numerar. Totuşi, odată cu apropierea intrării în Schengen, funcţionarii consulari au început să respecte legea întocmai şi să ceară cetăţenilor moldoveni dovada unui depozit bancar de minim 500 de euro sau 50 de euro pe zi. Chiar miercuri şi joi se află la consulatul de la Chişinău o misiune de evaluare Schengen care verifică procedura de lucru pentru acordarea vizelor.

Site-ul Ştirea Zilei, citat de Jurnal de Chişinău, a scris joi despre faptul că cetăţenii moldoveni se plâng că pot obţine viză pentru România numai dacă au cont bancar cu minim 500 de euro. Responsabili de la Consulatul român de la Chişinău au declarat pentru Ştirea Zilei că prezentarea actului ce dovedeşte existenţa mijloacelor financiare în contul bancar este obligatoriu pentru toţi solicitanţii de viză românească. Excepţie fac doar studenţii care merg în grup la odihnă în România. Aceştia însă sunt obligaţi să prezinte o invitaţie din partea hotelului sau a instituţiei unde vor fi cazaţi.

Noile condiţii impuse de autorităţile române se pare că au dat peste cap planurile a sute de moldoveni, care se pregăteau în acest sezon să plece în România la odihnă, scrie Ştirea Zilei. Noile condiţii de obţinere a vizelor pentru România au intrat în vigoare la 15 mai, ca urmare a cerinţelor impuse de Uniunea Europeană, mai scrie sursa citată.

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, cetăţenii Republicii Moldova pot călători în România doar dacă deţin o viză valabilă, eliberată de misiunile diplomatice ale României în străinătate. De asemenea, cetăţenii posesori ai unei vize Schengen de scurtă sau lungă şedere sau a unui permis de şedere eliberat de un stat al Uniunii Europene pot tranzita teritoriul României pentru o perioadă de până la cinci zile, fără obligaţia deţinerii unei vize române.

Eliberarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova este însă gratuită, în timp ce în alte ţări UE taxa percepută ajunge până la 60 de euro.

După evenimentele postelectorale din 7 aprilie, când puterea de la Chişinău a acuzat statul român de implicare în violenţe şi de tentativă de susţinere a unei lovituri de stat, R. Moldova l-a expulzat pe ambasadorul României la Chişinău şi a reintrodus vizele pentru cetăţenii români. Practic, prin această măsură, Republica Moldova a denunţat un acord în acest sens pe care îl semnase cu Uniunea Europeană la sfârşitul anului 2007.

La sfârşitul anului 2007, Comisia Europeană şi Chişinăul au semnat un acord care prevedea facilitarea regimului vizelor în spaţiul Uniunii Europene pentru cetăţenii moldoveni, prin acest document Chişinăul obligându-se să ridice regimul vizelor pentru toate statele UE, inclusiv pentru cele două nou intrate, România şi Bulgaria.

Documentul prevedea, de asemenea, posibilitatea ca România să acorde gratis vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Acordul de facilitare a vizelor stipula eliberarea vizei în maxim zece zile pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, perioadă care poate fi extinsă până la 30 de zile, şi doar în două zile în regim de urgenţă. Graţie acordului, puteau fi eliberate gratis vize pentru un număr semnificativ de categorii de cetăţeni - copii, studenţi, tineri până la 18 ani, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti, participanţi la activităţi culturale şi sportive, şoferi internaţionali, pensionari, etc. Mai mult, pentru aceste categorii de persoane, inclusiv oameni de afaceri, au fost simplifcate documentele necesare a fi prezentate în cazul solicitării vizelor. De asemenea, persoanele care călătoresc sistematic pe teritoriul statelor UE pot beneficia de vize cu intrare multiplă, cu un termen de valabilitate extins (1-5 ani), fiind aplicat principiul "bona fidae".

Moldova liberalizase deja regimul obligativităţii vizelor pentru cetăţenii Uniunii Europene, dar introdusese obligativitatea vizelor pentru România ca măsură de reciprocitate, după ce Bucureştiul a fost nevoit să impună vize moldovenilor ca o precondiţie înainte de aderarea la UE.

Autor: NewsIn
Sursa: jurnal.md
DIACONESCU PRECIZEAZA. E BINE, DAR CU PARERE DE RAU NU DIACONESCU DA VIZE LA CONSULATELE ROMANIEI.
DACA INTRADEVAR DIACONESCU E CORECT FATA DE MOLDOVENI AM SA AFLU IN CCA. 4 SAPTAMINI DUPA O PETITIE PUSA LA MAI.
EXZISTA CONSUL CARE DISCRIMINEAZA PE MOLDOVENI (inclusiv pe cei care se considera ROMANI si din cauza aciasta provoaca ura).
A comentat ION CONDREA 05 iunie 2009, 15:29
nu sunt de acord cu aceasta lege cu 500 euro in cont nu cred ca eceva logic
A comentat irina jigali 22 septembrie 2009, 10:37


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.0727 secunde