Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 21:21

 

Dr. Ion Varta : Făclia Ţării - un protest temerar la Chişinău în 1912 impotriva ocupatiei rusesti

adăugat 14 martie 2012, 13:29, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

ion-varta,1912,chisinau,ziarul-faclia-tarii,

Un protest temerar la Chişinău contra raptului teritorial de la 1812: Ziarul Făclia Ţării (1912) contestă festivităţile pompoase dedicate celor 100 de ani de la „alipirea” Basarabiei la Imperiul Rus. 

La 16/28 mai 1912 se împlineau 100 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, în urma războiului ruso-turc şi a semnării Tratatului de pace de la Bucureşti. La Sankt Petersburg, capitala imperiului, a fost luată decizia de a sărbători acest eveniment cu o pompă deosebită, ceea ce s-a şi întâmplat, la Chişinău, în mai 1912.

În România, de asemenea, a fost consemnat acest tragic eveniment în destinul poporului român, dar cu multă tristeţe şi indignare. Românii din Regat au protestat contra răpirii Basarabiei, la 1812, oficiind servicii divine în biserici, organizând procesiuni şi mitinguri de doliu, arborând drapele tricolore, cernite cu panglici negre. Iniţiatorii manifestărilor dedicate tristului eveniment au fost Liga pentru unitatea culturală a tuturor românilor şi Universitatea din Iaşi. Marii istorici Alexandru. D. Xenopol şi Nicolae Iorga, dar şi un şir de colegi de-ai lor de breaslă, au publicat o serie de articole şi studii ce oglindeau tragicul destin al basarabenilor sub ocupaţie străină, demonstrând dreptul istoric şi etnic al românilor asupra teritoriilor dintre Prut şi Nistru.

Consulul României la Ismail a părăsit în mod demonstrativ Basarabia

În lunile aprilie-mai ale acelui an, presa periodică din Vechiul Regat susţinuse o amplă campanie publicistică, ziarele tipărind numeroase studii, articole, documente, pagini literare, evocări şi mărturii dedicate românilor înstrăinaţi de la Est de Prut.

Toate aceste eforturi aveau menirea de a demonstra poporului român, dar şi opiniei publice internaţionale, ţărilor lumii caracterul românesc al provinciei răpite, adevărul istoric despre crima săvârşită la 1812 de Imperiul Rus, politica de deznaţionalizare şi asimilare promovată de ţarism în aceste teritorii ocupate. Autorităţile oficiale ale României au preferat însă să nu se implice în mod oficial în întreaga suită de acţiuni cu caracter comemorativ.

Singura excepţie în acest sens o constituie gestul plin de demnitate al noului consul general al României, acreditat la Ismail, Greceanu, care, în ajunul serbării organizate de autorităţile imperiale ruse, a părăsit în mod demonstrativ Basarabia, plecând în România. În ziua de 16/28 mai, din ordinul său, tricolorul n-a fost arborat pe clădirea consulatului general , aceasta semnificând, de fapt, un dezacord clar al autorităţilor Statului Român în legătură cu festivităţile care erau în toi în toată Basarabia.

Românilor basarabeni nu li s-a permis să-şi exprime atitudinea faţă de tragicul eveniment din istoria provinciei din stânga Prutului. Tentativa temerară a protagoniştilor unei noi publicaţii periodice de limba română - cu un generic foarte sugestiv, Făclia Ţării - de a face acest lucru a fost sancţionată cu toată asprimea de autorităţile imperiale ruse. În primul număr al acestui ziar românesc, care a fost şi ultimul, a fost inserat articolul « O sută de ani », în care erau contestate serbările fastuoase organizate în Basarabia de administraţia ţaristă. În acest articol se menţiona că evenimentul de la 16 mai a fost sărbătorit doar de străini, care nu aveau nicio legătură cu Basarabia, iar moldovenii au rămas indiferenţi. În această luare de atitudine temerară se mai susţinea că „moldovenii de peste Prut, care sunt învăţaţi, deşteptaţi, au trimis Rusiei un protest-nemulţumire pentru că şcoala şi limba moldovenească sunt strâmtorate în Basarabia”.

Guvernatorul Basarabiei considera Făclia Ţării „o acţiune trădătoare”

Curajul cu care tinerii redactori ai acestei publicaţii periodice – Constantin Costinovici şi Gheorghe Todorov (Iorgu Tudor) – şi-au permis să abordeze această chestiune a stârnit indignarea autorităţilor imperiale ruse. Acestea au dispus efectuarea unor investigaţii amănunţite în legătură cu apariţia acestui ziar, care au durat câteva luni. De acest caz se preocupa guvernatorul, şeful Jandarmeriei guberniale, Judecătoria, Procuratura, Poliţia.

Guvernatorul Basarabiei, Mihail Ghilhen, considera că Făclia Ţării „avea o orientare extrem de condamnabilă şi urmărea un scop evident - de a inocula în sânul populaţiei moldoveneşti neîncrederea faţă de guvern şi de a zdruncina devotamentul moldovenilor de supuşi faţă de tron şi Patrie”. Urmare a acestor constatări, guvernatorul deducea că redactorii Costinovici şi Todorov „au pus la cale o acţiune trădătoare“, pe care o califica drept „o crimă“, iar apariţia ziarului era considerată de către acesta „absolut inadmisibilă“.

Jandarmeria gubernială le-a intentat dosare de urmărire celor doi redactori, precum şi preotului Constantin Ursu, directorul tipografiei eparhiale, unde a fost imprimat primul număr al ziarului. Toţi trei au fost supuşi unor severe anchete. Costinovici şi Todorov au recunoscut că scopul lor era luminarea poporului prin intermediul cuvântului tipărit şi că n-au avut intenţii subversive împotriva guvernului rus. Guvernatorul era indignat şi de atitudinea directorului tipografiei eparhiale, care a acceptat tipărirea unui asemenea ziar. Într-o scrisoare adresată arhiepiscopului Serafim Ciceagov, Ghilhen îi cerea acestuia să fie luate măsuri drastice faţă de conducerea tipografiei eparhiale.

Tot tirajul a fost confiscat şi distrus

Celor doi redactori li se incriminau „sentimente de românofilie şi cultivarea unor relaţii cu persoane din România”. Gh. Todorov, în procesul anchetei, a mărturisit că informaţiile despre atitudinea României faţă de serbările ce au avut loc în Basarabia „au fost preluate din presa basarabeană, iar cu România ambii redactori nu întreţin nici un fel de legături, niciodată n-au fost acolo şi nici presă românească n-au primit de peste Prut”. La aceeaşi învinuire, C. Costinovici a răspuns că, dacă s-a şi scris despre România, „n-a fost decât din dorinţa de a-i aduce la cunoştinţă cititorului despre cele ce se petrec în această ţară”.. Până la urmă, cei doi tineri curajoşi au evitat condamnarea la închisoare, dar tipărirea ziarului a fost interzisă şi tirajul primului număr al acestei publicaţii a fost confiscat şi distrus în întregime. Doar două exemplare ale ziarului Făclia Ţării se mai păstrează în două fonduri ale Arhivei Naţionale a Republicii Moldova şi la Arhiva regiunii Odesa, ca mărturie a unei luări de atitudine admirabile a celor câţiva români basarabeni, care, prin curajul demonstrat, au dorit să infirme toate afirmaţiile lăudăroase, lansate de propaganda imperială rusă, despre destinul fericit al românilor basarabeni pe durata celor o sută de ani de ocupaţie străină a unui teritoriu românesc, încorporat cu de-a sila în componenţa Imperiului Rus, fără asentimentul locuitorilor săi.


Autor: Ion Varta
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2720 secunde