Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

4 mai 2024, ora locală: 14:15

 

Drept la replica: Comunicat GIB Cluj 29.05.2011

adăugat 30 mai 2011, 12:15, 15:15 la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

GIB Cluj, Drept la replica, basarabeni Cluj, rusi, mancursi, studenti absarabeni, moldovenii.md

Ca urmarea a articolului "Mancurtii de pe axa moldovenista Chisinau-Bacau-Cluj ameninta Romania" postat pe www.basarabeni.ro in data de 29.05.2011, preluat de pe pagina web a agentiei de presa karadeniz-press.ro, scris de Vitalie Goncearov, publicam comunicatul GIB Cluj:

 

În materialul cu titlul „Mancurții de pe axa moldovenista Chisinau-Bacau-Cluj ameninta Romania”, semnat de Vitalie Goncearov și care a apărut pe mai multe site-uri de știri, sursa oficială: www.karadeniz-press.ro,  din 29 mai, a fost prezentată o informație referitoare la existența unui parteneriat între GIBCluj și site-ul www.moldoveni.md. În acest context, GIB CLUJ ține să facă următoarele precizări: Informația legată de așa zisul parteneriat GIB Cluj și site-ul www.moldoveni.md este eronată, nefondată, și lipsită de suport juridic.

Nu cunoaștem scopul și sursele scrierii unui astfel de material, deoarece nu există nici un parteneriat scris între cele două ONG-uri, așa încât de existența acestuia nici nu poate fi vorba. Recunoaștem prezența unor deficiențe tehnice din spațiul publicitar anex la site-ul www.gibcluj.ro din partea dreaptă din ultimile zile, când am înlaturat nu o singură dată banner-ul moldoveni.md. Partenerii noștri sunt în partea stângă a site-ului asociației, și se împart în două categorii: Parteneri media și Parteneri.

Asocierea pozelor membrilor Biroului de Conducere, voluntari GIB Cluj cu remarca „GIB Cluj, mandra de „partenerii” sai” cât și a sintagmei: „mancurți” cu aluzia directă că am susține sub orice formă conținutul site-ului moldoveni.md este o calomnie adusă la adresa asociației în general.

Ne rezervăm dreptul de adresare în instanța de judecată competentă atât pentru preluarea adresei site-ului și siglei/ logo-ului GIB CLUJ pe moldoveni.md, fără consimțământ; pentru asocierea într-un colaj defăimător a siglei GIBCluj cu drapelul Partidului Comunist de către portalul de știri basarabeni.ro, cât și pentru dezinformarea adusă de Vitalie Goncearov prin materialul său, cât și de site-ul www.basarabeni.ro  pentru difuzarea și promovarea unor informații  false, conform DECIZIEI nr.114 din 14 octombrie 2002 privind dreptul la replică şi rectificare.

GIB Cluj s-a  manifestat mereu prin acțiuni pentru promovarea valorilor românești, acest lucru e demonstrat in fiecare an de proiectele care le desfășurăm. Este o certitudine că incidentul în cauză nu este decât un act de diversiune menit să discrediteze asociația.

Președinte GIB Cluj,

Ana Cojocaru

Tel: 0752786030E-mail: ana.cojocaru@gibcluj.ro

 

N.R. Mai jos redam articolul care a facut obiectul acestui comunicat de presa:

 

Mancurtii de pe axa moldovenista Chisinau-Bacau-Cluj ameninta Romania

 

Lansarea controvesatului site www.moldovenii.md a provocat reactii vehemente din partea istoricilor din Republica Moldova, ingrijorati de noua ofensiva a „moldovenismului primitiv”. Surprinzator pentru cetatenii Romaniei, printre partenerii sitului se numara si organizatii ale studentilor etnici romani, originari din Republica Moldova, care beneficiaza de burse oferite de statul roman, adica platite din impozitele cetatenilor romani. Astfel Grupul de Initiativa Basarabeana Cluj si Grupul de Initativa Basarabeana Bacau se numara printre partenerii sitului moldovenii.md, alaturi de portalul informational pro-rus ava.md si organizatia „Federatia de lupte Voevod”, recunoscuta pentru actiunile sale indreptate impotriva identitatii romanesti a populatiei majoritare din Republica Moldova.

PhotobucketConform mass-media de la Chisinau, capitala si raioanele Republicii Moldova au fost invadate de sute de panouri publicitare care fac reclamă unui site intitulat moldovenii.md, popularizat obsesiv de mass-media rusofona de la Chisinau si Tiraspol. Potrivit autorilor proiectului, care de altfel îşi păstrează anonimatul, site-ul îşi propune a fi „o internet enciclopedie despre pământul moldav şi oamenii care se consideră moldoveni”. „Moldoveni, cunoaşteţi-vă istoria!”, „Fiţi mândri că sunteţi moldoveni!”, „Moldoveni, iubiţi-vă patria!” sunt câteva dintre îndemnurile care te întâmpină la cele mai aglomerate intersecţii ale capitalei. Istoricii atrag atenţia că site-ul lansează acelaşi mesaj de manipulare şi îndoctrinare ideologică şi propagandistică promovat anterior de conducerea comunistă, precum şi de site-uri cum ar fi patrioti.md. sau ava.md.

Fost student în România, azi promotor al moldovenismului

PhotobucketDupă mai multe telefoane la primărie şi la companiile de publicitate, mass-media de la Chisinau a reusit sa ia legătura cu directorul companiei Media Curier SRL, responsabilă de promovarea acestui site. Director al companiei se dovedeşte a fi un absolvent al universităţii Babeş Bolyai din România, jurnalistul de la Moldova 1, Dumitru Chitoroagă, care a declarat din start că este „adept al valorilor moldoveneşti”. Solicitat să spună mai multe despre proiect şi autorii acestuia, Dumitru a declarat că sunt în jur de 50 de autori, numele cărora vor fi făcute publice peste 2 – 3 săptămâni în cadrul lansării oficiale a site-ului. „Cert e că printre autori nu figurează Igor Dodon, Victor Stepaniuc sau alţi politicieni. Sunt doar academicieni şi oameni de cultură” a mai declarat acesta. Potrivit lui, finanţatorii sunt oameni de afaceri, „şi niciun membru de partid”. „Aşa cum nu veţi şti cine finanţează cluburile sportive din Chişinău, nu veţi afla nici cine-s finanţatorii acestui site”, a mai precizat Dumitru, citat de mass-media de la Chisinau.

Diana Gurschi, şefa Direcţiei juridice din cadrul Primăriei capitalei, a declarat pentru JURNAL că deocamdată primăria nu a înregistrat nicio plângere din partea cetăţenilor referitor la conţinutul panourilor publicitare care fac trimitere la acest site.

Mesaj revoltător

Doctorul în istorie Emil Dragnev e de părerea că dacă ar fi fost vorba doar de apariţia site-ului, mai treacă-meargă, mult mai revoltătoare sunt însă mesajele care te întâmpină de la fiece colţ de stradă. „Site-ul se înscrie într-un program de poluare a spaţiului informaţional, cu mesaje eronate. Din punct de vedere al regulilor democratice, nu cred ca cineva nu ar avea dreptul să-şi spună opinia. Dar dacă îşi face publicitate pe teritoriul întregii republici, iar site-ul conţine evident lucruri eronate, cel puţin din punct de vedere istoric, autorităţile nu trebuie să treacă cu vederea acest lucru. Am mai citit articole similare pe alte site-uri cum ar fi patrioţii.md, moldova today, dar acolo cel puţin ştiam cine-s autorii site-ului, pe când aici nimeni nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru conţinutul acestuia. Mi-am aruncat o privire pe moldovenii.md. Aceleaşi texte le-am citit anterior în rusă. Observ cel puţin că au luat legătura cu un redactor care le traduce textele în limba română”, a mai specificat istoricul.

Site-ul www.moldoveni.md abundă de astfel de pseudoadevăruri. „Cele menţionate constutuie dovezi concludente pentru a considera valaha/româna dialect al limbii moldoveneşti“; „administraţia românească (valahă) de la Bucureşti a luat toate măsurile ca moldovenii să uite numele lor, limba şi istoria, transformînd poporul moldovenesc într-un element al folclorului regional al României Mari“; „Pe parcursul istoriei lor (…) moldovenii niciodată  nu s-au autodenumit români, iar limba lor – română“, sunt doar două mostre prin care încearcă să ne „lumineze“ autorii site-ului, care preferă să rămână în anonimat.

PhotobucketTotodata, si „Grupul de Initativa Basarabeana Bacau” adera la doctrina sitului moldovenii.md, care declara sus si tare ca „români ai Republicii Moldova, de fapt, sînteţi moldoveni etnici de origine. Studiaţi materialele portalului moldovenii.md , încercaţi să analizaţi şi sîntem siguri, că mulţi dintre Dvs.vor intra în rîndurile patrioţilor ţării lor şi a etniei moldoveneşti”.


Autor: Vitalie Goncearov
Sursa: karadeniz-press.ro


Autor: Basarabeni.Ro
Sursa: www.basarabeni.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.2542 secunde