Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 23:09

 

Eugen TOMAC: "Crin Antonescu, trebuie sa mearga intr-un stagiu politic la Tiraspol, Transnistria".

adăugat 19 noiembrie 2012, 07:56, la Politică • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

eugen-tomac,crin-antonescu,

Eugen Tomac, candidat din partea Aliantei Romania Dreapta pentru un loc de deputat in Colegiul 2 Diaspora, vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre prioritatile sale. El sustine ca principala sa preocupare o reprezinta romanii de pretutindeni si sustine ca va milita pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova.

Consilierul prezidential pentru Romanii de Pretutindeni a reluat ideea potrivit careia liderul Partidului National Liberal, Crin Antonescu, trebuie sa mearga intr-un stagiu politic la Tiraspol, Transnistria.

Eugen Tomac este de parere ca votul prin corespondenta este o buna cale pentru ca vocea romanilor de peste hotare sa se faca auzita. El sustine ca, astfel, clasa politica de la Bucuresti, care ia decizii in numele acestor cetateni, are obligatia sa nu ii mai ignore:

"Cetatenii romani au, potrivit Constitutiei, aceleasi drepturi, indiferent de locul unde se afla, iar dreptul la vot este unul esential. Obligatia clasei politice este sa nu mai ignore o realitate: peste hotare locuiesc peste 3 milioane de cetateni romani. Nici 5% dintre acestia nu participa la procesul electoral, desi Parlamentul si Executivul de la Bucuresti iau decizii si in numele lor."

Tomac a catalogat drept ipocrita promisiunea pe care candidatul Uniunii Social Liberale pentru un loc de deputat in Colegiul 2 Diaspora, Victor Alexeev, o face, potrivit careia va promova romani basarabeni in functii administrative la Bucuresti. Tomac sustine ca "printre primele decizii pe care le-a luat Guvernul Ponta a fost sa concedieze fara niciun motiv toti basarabenii pe care i-am angajat in cadrul Guvernului Romaniei. Acest fapt nu face decat sa contrazica cele enuntate de USL".

Care sunt prioritatile candidatului Eugen Tomac?

Romanii de pretutindeni reprezinta principala mea preocupare din ultimii 10 ani. Imi propun, in primul rand, sa imbunatatesc Legea cetateniei romane, astfel incat romanii care nu au fost niciodata cetateni romani sau nu provin din descendenti romani s-o poata obtine intr-un timp rezonabil.

Imi propun ca in Parlamentul Romaniei sa militez pentru eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova, pentru o educatie de calitate oferita tinerilor basarabeni, voi sustine accesul pe piata muncii din Romania pentru toti etnicii romani, voi promova votul prin corespondenta, voi sustine, in continuare, cultura, spiritualitatea si societatea civila din Basarabia. Limba romana trebuie protejata si acest lucru se decide la Bucuresti, nu in alta parte.

Romanii din vecinatatea imediata au fost supusi unor nedreptati greu de inteles, nedreptati ce au produs efecte dramatice in ceea ce priveste constiinta romaneasca. Am un obiectiv foarte important: acela de a le reda romanilor uitati demnitatea furata de catre regimurile totalitare in a doua jumatate a secolului trecut, cand romanii au fost supusi unor valuri agresive de deznationalizare.

In situatia in care veti fi ales, care vor fi primele proiecte legislative pe care le veti propune?

Limba romana este principalul instrument care defineste identitatea unui popor. Statul roman are obligatia de a crea toate conditiile pentru ca vorbitorii limbii romane, indiferent unde locuiesc, sa-si poata pastra si conserva identitatea lingvistica. De aceea, voi promova un proiect de lege privind protejarea limbii romane peste hotare.

Avem nevoie de un cadru juridic foarte clar care sa responsabilizeze institutiile statului, astfel incat ele sa actioneze in interesul romanilor pe aceasta dimensiune. Cadrele didactice care promoveaza limba romana peste hotare au nevoie de sprijin concret, au nevoie de programe de perfectionare, au nevoie de sprijin financiar pentru a-si desfasura eficient activitatea.

Trebuie modificata si Legea bibliotecilor, astfel incat toate institutiile de cultura romaneasca de peste hotare sa beneficieze de dotari in timp real cu carte in limba romana. Toate aparitiile care sunt achizitionate de Ministerul Culturii trebuie sa ajunga si in comunitatile de romani de peste hotare si in bibliotecile scolare sau publice din Republica Moldova.

Nu in ultimul rand, voi sustine modificarea Legii cetateniei romane, in sensul reducerii termenului si a taxelor pentru redobandirea cetateniei romane.

Aveti, pentru viitorul apropiat, proiecte speciale pentru vorbitorii de limba romana din Transnistria, Republica Moldova etc?

Limba romana este prigonita astazi in regiunea separatista a R. Moldova, pentru ca un regim ilegal duce o continua lupta impotriva a tot ceea ce este romanesc in aceasta regiune, chiar daca majoritatea locuitorilor din aceasta zona sunt vorbitori ai limbii romane.

In cazul in care voi ajunge parlamentar, voi insista atat in plan bilateral, cat si pe plan european, impreuna cu partenerii nostri strategici, sa sustinem romanii din aceasta regiune. Sper ca Guvernul Romaniei sa continue ceea ce am inceput. In acest an, am dotat Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol cu un lot de calculatoare performante, sprijin asteptat si de celelalte scoli din regiunea separatista.

In luna august ii sugerati lui Crin Antonescu sa mearga la Tiraspol. Acolo s-a schimbat regimul politic. Ramane valabila invitatia/sugestia?

Eu nu constat vreo schimbare de abordare in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului in aceasta regiune a Republicii Moldova. Crin Antonescu, in opinia mea, reprezinta profilul omului politic care isi manifesta dispretul fata de propriul popor, desi ar trebui sa actioneze in interesul poporului. Expresii de genul "nu platiti taxe, nu trebuie sa votati", "nu locuiti in Romania, nu aveti dreptul sa decideti" sunt uzuale intr-un regim totalitar, nicidecum in unul democratic.

Atunci cand iti permiti sa critici partenerii strategici ai Romaniei precum Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii, te incadrezi de partea cealalta a baricadei. De aceea, ii recomand in continuare sa mearga la un stagiu politic in Tiraspol, mai ales ca nu a trecut niciodata Prutul, desi este parlamentar de 20 de ani.

Cati cetateni basarabeni solicita, anual, cetatenie romana, in medie? Cati dintre acestia o obtin?

Pana in 2008 a existat un blocaj al procedurii de redobandire a cetateniei romane. Aceasta se obtinea extrem de greu, iar basarabenii nu au uitat acest lucru. In 2003, de exemplu, s-au acordat doar 6 cetatenii, iar ministrul de Externe de atunci, Mircea Geoana, a propus ca legea sa se modifice, astfel incat cetatenia romana sa se acorde prin loterie, dupa modelul american al loteriei vizelor.

Astazi, toate cererile de redobandire a cetateniei sunt primite si solutionate in termen de maximum un an de zile. M-am implicat activ in modificarea legislatiei si la infiintarea Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, iar anul trecut, de exemplu, si-au primit cetatenia pierduta sute de mii de basarabeni.

Alegeri parlamentare diaspora 2012

Veti initia masuri legislative pentru simplificarea legislatiei si a procedurilor privind dobandirea cetateniei romane?

Cetatenia romana reprezinta in continuare cel mai de interes subiect pentru toti romanii din afara. E o chestiune concreta de reparatie morala si o consolidare a relatiei cu statul roman. Legea cetateniei romane trebuie sa mai suporte modificari, astfel incat un roman care nu a avut cetatenia romana, de exemplu cei din Bulgaria, Serbia, Albania, dar care vor sa devina cetateni romani sa aiba aceasta sansa.

Exista practici europene in acest sens si cred ca Romania le poate implementa.
O prioritate pentru mine este reanalizarea sistemului de taxe consulare, astfel incat sa se reduca la minimum, iar pentru anumite categorii sa nu se perceapa taxe pentru redobandirea cetateniei romane.

Adversarul dumneavoastra din partea USL, Victor Alexeev, promite ca, in situatia in care va fi ales, va promova romani basarabeni in functii administrative. Cum comentati?

Pot sa afirm ca printre primele decizii pe care le-a luat Guvernul Ponta a fost sa concedieze fara nici un motiv toti basarabenii pe care i-am angajat in cadrul Guvernului Romaniei. Acest fapt nu face decat sa contrazica cele enuntate de USL.
Criteriul care trebuie sa stea la baza oricarei promovari trebuie sa fie doar performanta.

Ce parere aveti despre votul prin corespondenta? Considerati ca votul prin corespondenta al romanilor din afara tarii va fi luat in considerare dupa parlamentarele din decembrie?

Cetatenii romani au, potrivit Constitutiei, aceleasi drepturi, indiferent de locul unde se afla, iar dreptul la vot este unul esential. Obligatia clasei politice este sa nu mai ignore o realitate: peste hotare locuiesc peste 3 milioane de cetateni romani. Nici 5% dintre acestia nu participa la procesul electoral, desi Parlamentul si Executivul de la Bucuresti iau decizii si in numele lor.

Sustin votul prin corespondenta si voi face eforturi pentru ca acesta sa fie implementat cat de curand. Nu exclud nici varianta votului electronic, care poate fi promovata, avand in vedere tehnologia moderna care ne poate permite sa votam in siguranta, asa cum, de exemplu, putem face si plati electronice in siguranta.


Autor: ziare.com
Sursa: www.ziare.com
E trist ca nici dupa 5 ani de la aderarea la UE in Romania nu se respecta standardele europene si in mod antidemocratica se atribuie numele de IDENTITATE, ETNIE si LIMBA oficiale ale Romaniei unor persoane, grupuri si comunitati EST-ROMANICE din afara Romaniei fara consimtamantul lor, contrar traditiei istorice locale si a vointei lor, sfiodand Carta Europeana a Limbilor Regionale si Minoritare, care atesta oficial numele de "limba romana" in calitate de LIMBA REGIONALA numai in Voievodina Serbiei si in regiunile Transcarpatia si Cernauti a Ucrainei. A impune numele de "limba romana" [pentru a substitui limbile europene regionale - aromana in Macedonia, Istroromana in Croatia, vlaha in Serbia si moldoveneasca in Ucraina, precum si moldoveneasca ca limba constitutionala oficiala de stat in R.Moldova - este un act de violare a legislatiei europene, o tentativa de asimilare, de ocupatie lingvistica si identitara, de justificare a unor pretentii teritoriale fata de unele tari in curs de aderare la UE sau in curs de asociera la UE. Romania continua politica expansionista ultranationalistra si revansarda a dictaturii fasciste antonesciene, care urmarea scopuri expansioniste de creare a "Romaniei Mari". A continua asemenea "proiecte" in veacul XXI in Europa Unita creata dupa infrangerea fascismului este mai mult decat o miopie politica, un act de sfidare a legislatiei UE, a Drepturilor Omului, a convetiilor, acordurilor si altor acte semnate de Romania si obligatorii si pentru DRP.
A comentat ion 25 noiembrie 2012, 02:58
Cand vad comentariul lui ion de mai sus ma gandesc la un stupid sovietic, domesticit, spalat pe creier, care nu stie de unde vine si care este neamul lui! In primul rand, Romania nu aspira la situatia de Romania mare, asa cum introduce in legenda televiziunea rusa prin toate posturile posibile, e vorba despre Romania in hotarele ei firesti si etnice, nicidecum nu poate fi considerata MARE. Mare ar fi daca ar ingloba si altceva. Sovieticii si toti cei care au dorit sa separe neamul romanesc au venit cu idei aratate de idiotul de Ivan, anume ca moldovenii sunt altceva decat romanii, ca transilvanenii nu sunt romani si alte baliverne de doi bani. Ceea ce nu intelege rusul este ca noi simtim launtric faptul ca suntem de un neam si vrem o singura tara! Iar ceea ce simtim, curentul asta, nu este fascism ci dorul de o singura tara, care sa ne apere drepturile in fata imperialismului rus in plin avant, avand in vedere ca nu lasa deloc nistrenia in pace, nu vrea sa isi retraga armata si interzice studiul limbii romane in scolile din stanga Nistrului. Asta nu o stie IOn cel breaz, marele sustinator al culturii ruse bolsevice? Ca au fost deportati intelectualii ca sa ramana poporul fara conducatori, o turma de mioare usor de condus, rezultatul fiind un berbec numit ION...Vai de capul tau Ioane, mai bine nu te nasteai decat sa spui atatea baliverne moscovite! TRAIASCA ROMANII SI ROMANIA! TRAIASCA TOTI SUB ACELASI STEAG TRICOLOR! TRAIASCA ARDELENII, MUNTENII, MOLDOVENII SI TOTI CEI CARE SIMT ROMANESTE!
A comentat ION IDIOTU' 29 noiembrie 2012, 21:50
Nickul ION este un mancurt moldovean sovietizat ...expirat si bolnav de moldovenism ...primitiv ...el trebuie omorat sau ignorat total ...
A comentat sibiu 30 noiembrie 2012, 22:10
Ar trebui sa va deprindeti cu pluralitatea de opinii si optiuni, nu e normal cand toti 99% gandesc la fel si sunt unanimi, macar unii ar trebui sa aiba alte viziuni asupra lucrurilor, sa puna la indoiala, sa puna intrebari, sa stimuleze gandirea... O opinie contrarie poate aduce mai mult folos decat o suta de opinii, uniforme, sablonizate, dogmatice... Romania era stiu o tara democratica, in care se putea de gandit liber si divers, fara a fi amenintat cu moartea ...
A comentat ion 07 decembrie 2012, 06:40


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Politică

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Vladimir Vitiuc a ascuns casele de ANI
În declarația sa de avere și interese personale figurează un automobil model Mercedes GLK 280 (anul fabricației – 2009) și un venit anual cumulativ de 267 mii de lei (din salariul și indemnizațiile de deputat). Vladimir Vitiuc a mai primit în anul 2020 o indemnizație de 174 de mii de lei de la Parlamentul R. Moldova. Susține că nu [...] mai mult
Anatol Ursu, candidatul unionist pe circumscriptia Europa de Vest, intre viziune, realitate si solutii pentru diaspora
 Anatol Ursu, candidatul unionist din partea Partidului Popular Românesc (PPR) pe circumscripția nr. 50 - Europa de Vest, sustine ca este nevoi de o viziune noua despre modul in care pot fi rezolvate problemele diasporei. In continuare puteti afla intentiile si solutiile sale in calitate de viitor deputat al diasporei pe circumscriptia [...] mai mult
O cerere, semnată de 1,2 milioane de persoane, privind ReUnirea a fost depusă la parlamentele de la Chișinău și București
O cerere susținută cu 1,2 milioane de semnături, în care se solicită parlamentelor de la Chișinău și București să voteze, la ședința comună din 27 martie, reîntregirea țării, prin reîntoarcerea teritoriului Basarabiei în componența României, a fost înregistrată la secretariatele celor două instituții în data [...] mai mult
Dodon ațâță moldovenii contra moldovenilor. Creează un „Front național” împotriva unioniștilor
odon a anunţat crearea unei "platforme de rezistenţă", menită să reunească moldovenii care nu împărtăşeşc ideea reunificăriii cu România. Şeful statului a precizat că "Frontul Naţional" e pentru cazul în care "situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie".
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dodon încearcă [...] mai mult
Decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție care pune punct în dosarul Mânzat
Avocatul Valerian Mânzat, cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializare, își va petrece următorii opt ani în închisoare. Astăzi, 1 martie, Curtea Supremă de Justiție (CSJ), a respins recursul în anulare declarat de avocații lui Valerian Mânzat, ceea ce înseamnă [...] mai mult
Eșec total pentru Dodon // A ajuns la Berlin și se va vedea cu …. nemții
Vizita președintelui Igor Dodon la Berlin pare să fie un eșec total. Șeful statului a ajuns acum o oră în Capitala Germaniei, iar în mijloacele de informare de la Chișinău, nici pomină despre acest lucru, după cum era firesc. Explicația pare să fie faptul că agenda președintelui nu include decât o întrevedere cu adjunctul unui [...] mai mult
Senator român: Parlamentul moldovean a refuzat o ședință solemnă în anul Centenarului
enatorul român Iulia Scântei scrie într-o postare pe facebook că, Parlamentul Republicii Moldova a refuzat să dea curs invitației de a avea o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova care ar fi trebuit să aibă loc la Iași sau la Chișinău.
Iulia Sântei punctează că: ”În ciuda eforturilor [...] mai mult
Igor Dodon vorbește despre cele mai mari pericole pentru securitatea țării: „Mișcarea unionistă trebuie oprită”
Unionismul, Alianța Nord-Atlantică și lipsa de soluții pentru problema transnistreană. Acestea sunt cele mai mari pericole pentru securitatea Republicii Moldova  în viziunea Președintelui, Igor Dodon. Șeful statului  a participat la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova. Președintele Republicii [...] mai mult
VIDEO/Iurie Leancă: Unirea României cu Moldova, o temă care prinde contur la Chișinău
Unirea cu România este o temă care prinde contur tot mai pregnant în Republica Moldova, susține fostul premeier și ministru de externe Iurie Leancă într-un interviu acordat emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
„Zilele acestea am fost în centre raionale și am adresat această întrebare colegilor mei [...] mai mult
LUCINSCHI EXPLICĂ DE CE FEL DE PREȘEDINTE ARE NEVOIE MOLDOVA
Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, susține că în fruntea țării trebuie să se afle un președinte cu rol de arbitru, notează NOI.md. 
În cadrul unui interviu acordat portalului tribuna.md, fostul demnitar a declarat că optează pentru o republică prezidențială, în cadrul căreia președintele [...] mai mult

randat în 	0.3232 secunde