Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

3 mai 2024, ora locală: 19:17

 

Interviu în exclusivitate pentru Basarabeni.ro! Eugen Tomac: A-ți păstra identitatea este, în primul rând, o onoare pentru fiecare dintre noi!

adăugat 01 octombrie 2011, 12:33, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc

sala-parlamentului,basarabeniro,eugen-tomac,forumul-romanilor-de-pretutindeni,

Basarabeni.ro amintește că pe parcursul zilelor 30-septembrie-1 octombrie la Palatul  Parlamentului Român a avut loc Forumul Românilor de Pretutindeni. Cu această ocazie gazda evenimentului, Domnul Eugen  Tomac, secretar de stat al  Departamentului Românilor de Pretutindeni a oferit un interviu,  în exclusivitate,  pentru Portalul Basarabenilor din România.

Basarabeni.ro: D-le Tomac, prin organizarea Forumului Românilor de Pretutindeni DRP imprimă în viața românilor o tradiție inedită și un prilej oportun pentru a identifica problemele stringente ale vorbitorilor de limbă română. Ce imperative ale activității DRP au fost identificate în cadrul sesiunilor de astăzi?

D-nul Eugen Tomac: Cel mai important aspect pe care vreau să-l subliniez este că prin această reuniune, prin acest Forum organizat dorim să  oferim românilor posibilitatea de a-și expune doleanțele și punctele de vedere în ceea ce privește politica statului român în relația cu ei. În cadrul sesiunilor au fost atinse o serie de subiecte care interesează toți românii, spre exemplu votul prin corespondență. Cu  riscul de a trezi nedumeriri sau suspiciuni doresc ca îndemnul, pe care vreu să-l fac către români,  să fie foarte clar: cu cât cetățenii români vor participa mai activ la vot, cu atât mai mare va fi interesul statului  către românii din afară -  aceasta este situația.  Lumea în care trăim astăzi este guvernată de partide. Partidele își setează prioritățile de foarte  multe ori și în funcție de electorat. Ofer exemplul Spaniei, pentru care avem un caz concret în ceea ce privește  moratoriu privind înterzicerea accesului  pe piața forței de muncă a cetățenilor  români, care ar dori să plece în momentul de față acolo. Să presupunem că la alegerile locale, care s-au desfăsurat în Spania, s-ar fi înregistrat peste 200.000  de  voturi ale cetățenilor  români, în respectivele condiții, cred că acest moratoriu nu ar fi existat. În acest sens consider că votul prin corespondență oferă o oportunitate extraordinară de conectare a cetățenilor români plecați din România sau care se află în alte state din vecinătate. Ei trebuie să fructifice această noua posibilitate de a vota,  fiindcă cu cât mai mare va fi numărul cetățenilor români care participă la vot,  cu atât mai mare va fi  și sprijinul.  Aici, mă refer inclusiv la bugetul pe care instituția pe care o reprezint poate să-l acorde. Un alt aspect important pe care l-am observat este nivelul destul de înalt al discuției. Dacă până acum erau doar enunțate problemele, astăzi oamenii vin și cu propuneri -  ceaa ce este extraordinar. Aceasta  înseamnă că am depășit stadiul de constatare și încercăm să gasim soluții,  faptul este absolut îmbucurător!

Basarabeni.ro: Care sunt următoarele proiecte ale DRP-ului ce vor fi desfășurate în Bucovina, Basarabia de Sud și în  alte comunități românești din străinătate?

D-nul Eugen Tomac: Referitor la statele din vecinătate probabil a-ți observat că am lansat recent  programul “Descoperă România” pe care îl vom extinde pentru toate statele vecine. Pe lângă conștiențizarea mesajului  de a-ți păstra indentitatea acolo unde te afli, este  foarte important să știi ce se întâmplâ în țara ta de origine. Tocmai de aceea prin programul “Descoperă România” vom continua de a-i aduce pe tineri, profesori, oameni de toate categoriile,  care poate pentru prima oară vor reuși să viziteze și să descopere România, altfel decât au cunoscut-o de la televizor sau de la cei apropiați. Fundamental este să susținem învătământul în limba românâ. Proiectul, implementat în statele europene, de limbă, cultură și civilizație românească, pe care Institutul Limbii Române îl organizează în Belgia, Italia și Spania, va fi, sperăm noi, implementat  anul acesta și în Bulgaria cu sprijinul DRP. Este o prioritate pentru noi și îmbunătățirea fondului de carte în școlile românești din Ucraina.

Basarabeni.ro: Care sunt politicile guvernului pentru eventuala acordare a cetățeniei române etnicilor români din diasporă, mai puțin celor din Basarabia?

D-nul  Eugen  Tomac:  La acest capitol avem în vedere modificarea în continuare a legislaţiei, astfel încât să putem oferi cetățenie românâ  și pentru românii care nu intră sub incidența  Legii de Redobândire a Cetățeniei Române. Aici, cred că Departamentul nostru va avea un rol foarte important, căci DRP va fi instituția care va certifica care categorie a românilor de pretutindeni va putea obține cetățenia română exact pe același criterii pe baza cărora unii români  astăzi o  redobândesc. Prin urmare, trebuie doar să existe voință politică, mă refer la Parlament, și lucrurile pot fi îmbunătățite. Sunt absolut convins că dacă nu în Legislatura aceasta atunci în următoarea acest lucru va fi amendat, astfel încât și aromânii din Penisula Balcanică, cât și vlahii din  Serbia să poată deveni  cetățeni români.

Basarabeni.ro: Cum catalogați dumneavoastră relațiile actuale româno-române dintre Republica Moldova și România?

D-nul Eugen Tomac: Cred că este o relație care parcurge un traseu firesc. Întodeauna ne dorim mai mult, dar înțelegem realitățile momentului. Important este că la Chișinău, în virtutea crizei politice care a afectat Republica Moldova timp de 2 ani de zile după plecarea comuniștilor, s-au făcut pași concreți  în ceea ce privește consolidarea cooperării politice, economice și sociale, mă refer aici la cele peste 11 acorduri care s-au semnat între România și Republica Moldova. Fundamental rămâne pentru noi proiectul de sustinere a integrării în structurile europene a Republicii Moldova. România va rămâne un susținător ferm așa cum a fost până în prezent, dar nu trebuie să uităm că noi niciodată nu vom lăsa loc intrepretărilor  și  vom susține în continuare că majoritatea populației din RM este de etnie română și cu toții  facem parte  din aceeași națiune.

Avem o serie  de  politici pe care le adresăm direct populației: redobândirea cetățeniei române, acordarea de burse s.a. Recent Departamentul pe care îl conduc a acordat un sprijin de  aproape un milion de euro pentru reeditarea  manualelor de istorie, pentru ca tânăra generație să nu mai cadă în capcana acestor provocări ale timpului, care din păcate domină de aproape 70 de ani  societatea basarabeană . Săptămîna aceasta Guvernul României a adoptat o Hotărâre de Guvern  prin care înființăm la Chișinău un studiou Radio România denumit Radio Chișinău. Acestea  sunt angajamente ferme pe care statul român și le-a onorat!

Basarabeni.ro: S-a vorbit astăzi în cadrul lucrărilor Forumului despre imaginea românilor din lume, care considerați că ar fi cele mai eficace instrumente pentru ameliorarea acesteia?

D-nul Eugen Tomac: Cred că cel mai important este ca românii indiferent unde locuiesc să nu le mai fie rușine de faptul că sunt români și să -și apăre  cu mai mult curaj identitatea ori de câte ori au ocazia.

 Nu suntem un popor care nu are cu ieși în lume. Există foarte multe lucruri care ne reprezintă în cultură, în știință.  Avem o galerie de personalități cu care putem ieși la orice reuniune și la orice conferință  internațională. Cred că ne lipsește acel curaj de a ne seta o serie de priorități în ceea ce privește combaterea acestor fenomene de discriminare a românilor. Din păcate,  există o categorie de români care  nu sunt suficient de pregățiți pentru a face față unor situații dificile. Ei pleacă din țară și acolo nu fac tocmai o faimă bună. În acest context trebuie foarte bine explicat  de ce se întâmplă anumite chestiuni. Iar acolo unde se întâmplă încălcarea legii- nu există naționalitate sau cetățenie. Infractorul este infractor și  trebuie pedepsit!

Niciodată problemele unei societăți, indiferent cât de dezvoltată este ea, nu se vor rezolva dacă un anumit incident, făcut chiar și de un cetățean român într-un stat membru al UE, i se va atribui o conotație care pune în lumină proastă un întreg popor. Aici este vorba de un joc extrem de periculos care, din pacate, mass-media este tentată să-l facă. Am asistat la  situații în care, mass-media din diferite țări, fără nici un fel de scuză, a pus semnul egalității într-un infractor și un cetățean român. Din acest punct de vedere este nevoie de un angajament mult mai ferm  al asociaților și al Guvernului.

Basarabeni.ro: D-nul Viorel Badea a discutat în cadrul sesiunilor despre amendarea Legii Românilor de Pretutindeni. D-voastră spuneați în primăvară că Guvernul României ia în calcul emiterea unei  Orgonanțe de Urgentă prin care să completeze Legea Românilor de Pretutindeni cu acea  explicație: Romani înseamnă: vlah, valah...

D-nul Eugen Tomac: Ați auzit astăzi declarația primului-ministru, Emil Boc, prin  care a spus clar că nu facem o diferență între moldoveni,  vlahi, valahi, meglenoromâni, istroromâni. Aceasta este și poziția Guvernului în momentul de față. Noi am mers pe formula cea mai sigură și anume: după 2 ani de consultări cu toate asociațiile reprezentative  din întreaga lume am elaborat o strategie a românilor de pretutindeni.  În respectiva strategie acest aspect este limpezit.  De astăzi strategia a fost supusă dezbaterilor publice. După ce  vom primi mai multe puncte de vedere și   propuneri, le vom integra, le vom supune aprobării în Guvern.  În momentul în care aceasta va fi adoptată  vom prezenta-o și pe portalul nostru pentru a putea fi consultată și de românii care nu au putut fi  prezenți la acest Forum. Din momentul în care Strategia Națională pentru Românii de Pretutindeni va deveni un  document oficial, totul se va derula în conformitate cu aceasta.

 Basarabeni.ro:  D-le secretar de stat, transmiteți un mesaj românilor care nu au avut posibilitatea să ajungă la acest eveniment important și comunităților din care aceștia fac parte.

D-nul Eugen Tomac: Este important ca romanii să-și păstreze identitatea indiferent unde sunt. Mesajul meu către cei care sunt la Forum și către cei care nu au participat la  lucrarile lui este următorul : A-ți păstra identitaea este, în primul rând, o onoare pentru fiecare dintre noi, nu facem acest lucru nici pentru statul român, nici pentru statul în care locuim. Este o datorie pe care o facem pentru noi și  pentru înaintașii noștri!

 

Vedeți aici poze de la Forumul Românilor de Pretutindeni:

 

 



Autor: Ana Cristiuc
Sursa: www.basarabeni.ro
Scumpa Romanie, Mi-s ochii tristi si fruntea obosita / De-atata priveghere si-asteptare, / Mi-e inima bolnava,istovita, / De grea si indelunga alergare / Si plange ca o pasare ranita. / Cand ochii mi-i inchid si cat in mine / Puteri sa sui Golgota pana sus, / O voce,un ecou din adancime / Imi spune bland:"Viata e Iisus, / Margaritarul pretios e-n tine.
A comentat Basarabia Martira 03 octombrie 2011, 11:12


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2583 secunde