Kievul a potolit retorica militară a noului guvernator al regiunii Odessa, Mikheil Saakașvili, în direcția regiunii transntrene, este de părere este analistului politic ucrainean, Vitali Kulik, citat de publicația rusă.

Potrivit acestuia, „Transnistria a fost scoasă de sub competența lui Saakashvili. Prin urmare regiunea rămâne o prerogativă a președintelui ucrainean, Petro Poroșenko”, a declarat Kulik.

Astfel nu va exista nicio ofensivă în direcția transnistreană din partea lui Saakașvili, cum prezic mai multe mass-media. Acest lucru ar putea liniști locuitorii din regiunea transnistreană, care după numirea fostului președinte georgian la funcția de guvernator al regiunii Odessa au devenit extrem de îngrijorați.

„Transnistria rămâne o responsabilitate a Ministerului Apărării din Ucraina și a președintelui. Saakașvili are alte obiective precum lupta împotriva corupției, a traficului de contrabandă, însă nicidecum Transnistria. Retorica militară a lui Saakașvili a fost potolită de Kiev”, mai spune Kulik.

Motivul principal ar fi evitarea repetării scenariului din Osetia de Sud. „Pe strada Bankovaia (unde se află Administrația președintelui ucrainean, - n.r.) țin minte foarte bine epopeea lui Saakașvili în Osetia de Sud”, a punctat expertul ucrainean.

„Dacă Șevciuk ar fi mai flexibil, situația din Transnistria ar fi mai puțin stresantă. Dar Șevciuk a făcut totul pentru a aduce prejudiciile Kievului. Și acum ei (administrația de la Tiraspol, -n.r.) încearcă să normalizeze dialogul cu Kievul, însă cel din urmă ignoră toate încercările”, a declarat Kulik.

Cu toate acestea, în conflictul din Transnistria nu este cointeresat nici Kievul, nici Transnistria, este de părere analistul.